10 års fiske utan hullingar – En hjärtefråga

krok i handen

Jag har känt Mattias J Fors några år nu och är en av många fiskevänner som alltid har en åsikt. Jag uppskattar ju att hänga med personer som är raka och inte alltid har samma syn på saker som jag själv har. Fördelen att hänga med Mattias är att han besitter extremt mycket kunskap inom sportfisket och framförallt när det gäller abborre eller gädda, så nu tänkte jag skaffa mer bakgrund om varför han fiskar hullinglöst, det är en blodig och speciell historia.

För er som undrar vem Mattias är så kommer en kort presentation. Hängiven Sportfiskare där kärleken till gäddan ligger varmast om hjärtat men som på senare år även börjat med riktat Streetfiske efter Abborre. Han ligger bakom Baitlove tillsammans med The Pike Father. Har varit mycket drivande och tidigare aktiv i numera nerlagda Svenska Gäddklubben vilka länge drev Catch and Release när det inte var vedertaget. Medgrundare och driver en pr-reklambyrå och har alltid många järn i elden och dessutom ett extremt stort nätverk i vår lilla gäddvärld

Så när jag själv precis börjat denna säsong med att treva mig fram med hullinglösa krokar så ville jag få en partisk inlaga från en fiskeprofil som kört hullinglöst i snart 10 år. Jag ser att frågan om hullingar eller inte hullingar börjar dyka upp lite här och där i sociala medier. Är hullinglöst fiske utvecklingen som är nästa steg efter Catch & Release?

viblure
En viblure & en randig riddare och sylvassa krokar

Så Mattias, du har ju tjatat hål i huvudet på din omgivning om vikten och fördelarna med att köra hullinglöst, ordet är ditt.

-Hullinglöst är en dold vattendelare i fiskesverige. Vissa säger aldrig, en del är relativt öppna och del ska fundera och vissa fattar direkt. Det är så tongångarna går om denna känsliga fråga.

Den vanligaste motiveringen mot att fiska hullinglöst är att jag har inte fått min 10+ fisk eller en tillräckligt stor fisk ännu så jag vill inte ta några risker. Detta är ett mantra som jag hör från duktiga och erfarna fiskare som i samma stund kastar iväg betet utan en uns av eftertanke på effekterna av att använda hullingar.

Mattias J Fors i högform, streetfiske växer i popularitet och det är en fantastisk möjlighet att få fin fisk mitt i Stockholm

Jag förstår, du har en hel del åsikter helt enkelt som säkerligen har en del som inte tycker som dig och anser det är dubbelmoral om man nu ändå fiskar, så vad spelar det för roll liksom?

-Jag är inte ute efter att omvända dig som fiskar ett par gånger per år eller du som lever efter devisen “– Fisk som är så gott och skall förtäras” du kommer sannerligen inte förstå eller vilja höja blicken. Jag vill också förtydliga att barn som fiskar med hullingar behöver inte känna sig träffade. Men till er andra vill jag plantera en tanke och så ett frö. För allt startar med ett frö som sen mognar i insikt och sedan blir ett ståtligt träd.

release
Catch and release från sjukbädden . ständigt en Positiv Mattias

Men tillbaka till början. Jag fiskade inte hullinglöst från början utan det växte fram genom kunskap och egna erfarenheter. När jag började mitt fiske i Täby, Värtan och Waxholm och senare på Vätö runt Barnens Ö under sena 90-talet så fiskade jag mestadels själv. Hade inte några vänner som var intresserade av fiske . Det medförde massa missöden som jag bittert fick lära mig den hårda och blodiga vägen.

Att som exempel ensam kroka av en 5+ kg gädda samtidigt som kroken sitter i handen och fisken kämpar för sitt liv. Det är sådana avgörande ögonblick som får en att fundera över vad man sysslar med samt att förlora en dags fiske för att åka in till hamnen och sen ta bilen med ett bete i handen körandes till närmaste vårdcentral istället för att lösa det snabbt på plats.

Det fick mig att börja omvärdera saker och ting och jag gillar inte att göra samma sak om och om igen och få samma resultat igen. Då måste man ändra på sitt beteende i grunden och hela tiden utvärdera det man gör, så där var fröt till att fiska utan hullingar sått.

Så det är främst fiskarens säkerhet du tänker på, att om du väl fått en krok felkrokad i dig själv eller fiskekamraten så är valet lätt?

Även om man fiskar själv eller med sällskap händer alltid saker när man minst anar eller är lite för avslappnad och sänker garden. Sånt händer oftast efter att ha krokat av ett dussintals snipor eller är trött efter en lång dag då man gått upp mitt i natten för att maximera sitt fiske. Trötthet är en livsfarlig faktor i detta avseende. Oftast sker sådant man inte kunnat räkna ut i förväg då.

hullingar
Hellre ett bete i handen än 10 i skogen, alla som provat på vet att det inte bara är att trycka igenom och klippa av, fingrar är känsliga saker och mycket nerver som kan ta skada.

När olyckan väl är framme oavsett orsak och man tittar förvirrat med panik i blicken vart fan är avbitaren, förbandslådan och mobilen någonstans. Allt sånt som man tar för givet innan adrenalinet och blodet sprutar, när det väl sker då är man inte lika rationell och iskall i sina beslut, varje sekund är väldigt lång vid de tillfällena.

Nu är det inte så att hullinglöst endast är till för att lätt kunna dra ut kroken ur kroppens sega muskler och ligament utan också för att skona fisken. Vilket är slutändan det viktigaste enligt mig men också som en viktig del i att bedriva det skonsamma fisket.

hulling
Finsmakaren med ett Svartzonker och minimalt med trassel utan hulling

Men vad är dina erfarenheter genom alla år utan hullingar på krokarna, tappar du mer fisk? Eller är det en fråga om träning?

Erfarenheten är att man inte tappar flera fiskar. Det är en teknikfråga, man måste ha spänd lina och tillämpa samma teknik som de sportfiskare som flugfiskar. Man måste låta fisken styra och varje gång fisken vänder om trycka in den bestämt i håven. Jag förespråkar alltid gummerad håv för att landa fisken säkert men också för att det är vid landning som du lätt får slacklina som du i värsta fall kan tappa fisken. Om du skulle ta gäddan vid båtkant eller vid landfiske, då uppstår en kritisk situation när du måste sänka spöet för att ta gällgreppet. Alltså det finns inte hullingar som penetrerat in i käken och håller fast fisken. Men har man håv vilket jag har oavsett fiske så är det inte ett problem alls utan som extra bonus skakar man bara loss betet i håven oavsett hur gäddan snurrat runt sig med bete och lina och lyfter ur betet ur håven, superenkelt och riskfritt för självkrokningar.

Berätta mer om hur det är en dag i City eller när du är ute och fiskar från båt?

Jag har krokat flertalet fina fiskar både i båt och vid city fiske. Och jag tappar inte mera fisk än min vänner som har hullingar. Jag kan fiska mera effektivt för de små fiskarna kliver av eller kan jag sänka linan så krokar de av sig själva snabbt i vattnet.

Även om en krok sätter sig om en gälbåge tar man en tång och skakar lätt eller trycker till lätt. Visst kan kroken sitta fast men då det inte finns nått stoppi form av hullingar är det mera lite lirkning med att få kroken ut genom gällbågen. Minimal skada och man kan väga, fota och låta den vila i håven inför fotografering. Fisken får minimal tid över ytan och oavsett årstid så simmar fisken iväg i god kondition.

Du Mattias är ju inte rädd för att säga vad du tycker, och har ju en del tankar om oss som fortfarande fiskar med hullingar, vi är ju rätt ängsliga och det finns många olika läger om ditten och datten och man får tänka till om man lägger ut något i sociala medier som är edgy.

Många saker har slagit mig. En intressant sak är att vi är så pass måna om fisken så fort nån håller fisken fel eller lägger den ner den fel så kommer det en folkstorm på sociala medier som basunerar ut vikten av fiskevård och att bedriva ett skonsam Catch & Release och hur man ska hantera fisken på rätt sätt.

Idag är den frågan nästan en icke fråga för sportfiskaren men det finns ännu mycket att utbilda den sedvanliga semesterfiskaren i men det är en artikel bara i sig så det lämnar jag för nu. Det var därför Svenska Gäddklubben som jag varit djupt engagerad i många år såg sitt slut, för deras viktigaste fråga med Catch and Release hade blivit allmän praxis bland sportfiskare.

Blodigt allvar – alltid glasögon för att skydda ögonen, flytväst och en kraftavbitare. Det är vad man bör ha med sig. Dessutom bra förband om olyckan väl är framme.

Sen vill jag passa på att ge er en liten tankeställare. Om ni verkligen älskar fisken oavsett art och vill bedriva god fiskevård och att ha ett skonsamt Catch & Release fiske. Varför inte utmana er själva och börja med hullinglöst istället för att vrida och bända ur krokarna ur käken på fisken varje gång. Gör ni inte det kan ni sova lugnt annars ska ni ta er en liten funderare över hur skonsamt ni egentligen bedriver ert fiske, så.

Jag klev ur garderoben för 9 år sedan och kör 100% hullinglöst nu och för alltid.

Våga, utmana er och testa. För det är ju sportfiske vi sysslar med och sporten är väl att det inte alltid ska vara enkelt?

Ja det är ju en uppmaning som jag tror kommer diskuteras flitigt framöver, i varje fall i min fiskebåt, och framförallt häcklas för om jag nu mot förmodan kommer tappa en firre eller två. Tack för att du vill ställa upp och propagera för ett hullinglöst fiske. Som jag sagt tidgare, man gör som man vill. Jag vill inte ge några pekpinnar men vad är det du alltid brukar säga, fridens fiske?

Hahaha..ja det är alltid fridens fiske och tack själv för att du lyfter en hjärtefråga.

Skitfiske och fridens fiske och fiskefiske.

Peter

https://www.fiskefuralle.se/argument-for-hullinglost-sportfiske/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla“FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelÅrets bete 2018 – Fox Rage Pro Shad
Nästa artikelDubbelt gäddfiske i Blekinge med TN-Lures och OlaLures

4 KOMMENTARER

  1. Varför inte bara minska antalet krokar. Det mesta jag läst tyder på att krokplaceringen är avgörande.. dvs en krok placerad långt bak som gör mest skada vid cnr. När jag fiskat utan den bakre kroken på många beten har jag i princip inte haft en enda blodig gädda ens..betydligt mer frekvent med den andra kroken monterad som på många beten ej ens behövs. Vill påstå att en st bra placerad krok med hulling är bättre än två st utan där en är placerad långt bak. Finns säkert de som kniper hullingarna på sina wobblers med tre st trekrokar och klappar sig på axeln i mina ögon.

    • Hej Stoffe, Tack för bra input! Det finns mycket att utforska när det gäller våra beten och hur det påverkar fisken. Det låter rimligt att krokens placering påverkar vilken skada som åsamkas, förmodligen även val av storlek på krok: 1/o vs 3/0. Det är många parametrar man ska ta hänsyn till när det gäller skonsam Catch & Release. I det här fallet var det mycket fokus på fiskaren i sig, Mattias, som även ville visa på faran för egen del utöver omtanken om den älskade Gäddan /Bästa hälsningar Peter

  2. Hej!

    Tack för bra artikel. Jag fiskar med barnen och vill att de ska får ett kul fiske. Vi har ändrat taktik och kör följande:

    – Stor gummerad håv för att “säkra” fångsten och kunna slacka linan.
    – Hullinglöst. Ofta krokar fisken av sig själv i håven, precis som du säger.
    – Endast 1 trekrok, den på buken. Barnen vill bara köra Jerk. Vi hade en del dåliga krokningar av andrakroken, nära ögonen på fisken. Sedan vi tock bort den bakre kroken har vi ett superkul gäddfiske utan blod.

    Ungarna skottar upp gäddor och tycker det är superkul. Då tycker jag också det är kul.
    För egen del tror jag att jag har för kort och styvt spö som gör att det blir skacklina.

    • Tack Anders för kul feedback, finns mycket vunnet att lära barnen ett skonsammare och säkrare fiske redan tidigt livet/Peter

Comments are closed.