Nybörjarguide – Kom igång med ismete efter gädda.

Detta är tänkt som en guide för dig som vill testa ismete efter gädda. Du kanske precis som jag, har varit skeptiskt till ismete och sett det som ett stillasittande och kallt fiske. Men kan en gammal hund, som jag, lära sig sitta – kan du ära dig ismete.

borri-is
vi startar med denna bild och hoppas den lockar dig ngt infernaliskt till att testa ditt första ismetespass efter gädda

Det var svårt att tro, men det vart en vinter i år med. Det innebär att merparten av de vatten vi har i Stockholm har frusit på bra och man kan ut och bedriva ismete efter gädda. De vatten jag har provat i år har en istjocklek på ca 8-15 cm.

ismete

Innan vi kommer in på vår lilla guide så är det första du skall se till att ha i utrustningsväg – ISDUBBAR och helst en kompis som kan vara till stor hjälp om olyckan skulle vara framme.

Så då sätter vi igång med ismete:

I och med att vi själva är nybörjare på detta med ismete så hoppas vi detta kan vara inspiration och en liten guide till dig som vill komma igång.

Som jag berättade om tidigare har jag nyligen blivit av med min oskuld gällande ismete efter gädda, du kan läsa om det här. Det var otroligt roligt och lärorikt. Jag och Erik hade turen att få hjälp av Oskar Stenberg på Freewater Pictures som har gedigen erfarenhet av just ismete efter gädda. Inför våra eskapader på en frusen sjö fick vi tips om vad vi behöver för prylar för att komma igång.

Av Oskar fick vi en lista med bra saker att införskaffa. Vi hade ingen koll i huvudtaget. Nedan ett utklipp från vår konversation via sms.

smsdialog
Ja, det var så här det hela började. En isborr hängde i garaget.

 

Listan såg ut ngt i stil med denna:

  • Spön 1-2 per person
  • Multirullar till dessa
  • Nylonlina till dina rullar.
  • Vippor och ställningar (skall förklara vad detta är)
  • Tafsmaterial -7-strand, 28 pund
  • Krokar – 4:or eller 6:or
  • Sänken – 8-10 gr
  • Lekande – fritt val
  • Isborr om du inte har någon

I och med att detta är tänkt som en första guide för dig som är nyfiken på att testa, räds inte för listan, det är faktiskt inte “skitdyrt” att komma igång.

Om du redan har ett par multirullar sittandes på andra spön kan du stryka “nya multirullar” från listan. De du har, flyttar du bara till ditt nyinförskaffade ismete-spö.

Erik och jag drog iväg till HuntYardBerras i Arlanda stad för att shoppa. Väl på plats kommer vi in med vår lilla lapp i handen och har ingen aning om var vi skall börja. Men ingen ko på isen… Jensa och gänget på Huntyard har benkoll på läget. Vi får bra hjälp med att hitta prylarna vi har på vår inköpslista samt tips på alternativ som finns att välja på.

De flesta prylarna är ganska billiga (jämfört med spinnfiskeprylar generellt) Här är en sammanställning på de prylar vi köpte:

  • Ställning med vippa – dryga 100 kr stycket, finns färdigt kit från Fladen.
  • Tafsmaterial och sänken – ca 100 -200 kr
  • Nylonlina – ca 100 kr. (räcker till två rullar)
    • Sikta på en lina som håller +10 kg så står du dig när storgäddan hugger.
  • Krokar och lekande är inte heller så kostsamt. Köp minst 10 st krokar.
  • Ismetespö – 150-300 kr beroende på modell du väljer. Vi körde på ett spö som heter Snabelsländan Pike, ett gediket litet spö på 120 cm.
  • Betesfisk – i detta fall Mört.

Om du behöver, införskaffa en isborr. Tänk på att ta en med stort skär minst 150mm, helst 200mm. Det är tydligen jobbigt om du får en riktig baddare på kroken och skall dra upp den genom ett hål som har mindre omfång än buken på din gäddmadame 🙂

Ok, prylarna på plats nu är det bara hemma och börja rigga.

Lägg på nylonlinan på ett par av dina rullar. Det går givetvis bra att köra med flätlina, men när det är minusgrader så har nylonlinan fördelar jämfört med flätlinan. Den är lite mer elastisk samt att den inte har samma tendens att frysa fast i borrhålet eller frysa generellt när de är blöta.

Lägg på ca 50-100m på den gamla linan, om du har plats kvar på spolen. I annat fall är det bara att byta linan. Spar flätlinan, den kan du skifta tillbaka till när vårfisket startar.

Sen var det just det här med att rigga resten, i och med att vi inte har en aning om vad och hur vi skall knyta våra tafsar så beslutar vi att vi tar en crash course med Oskar när vi väl är ute på isen.

Så här gör du din egen tafs för ismete:

Tafs Liggande
Denna variant kan du knyta enkelt hemma eller ute på isen. Behöver inga verktyg, klämmor eller motsvarande.

 

Du behöver:

  • 1 st alt. 2 st krokar i storlek 4 eller 6.
  • Tafsmaterial dvs någon typ av “wire” t.ex. 7-strand tråd eller knytbar stålwire. Ca 50-80 cm.
  • 1 st lekande.

Kolla denna video för mer detaljer:

 

Så här riggar du vid borrhålet:

När du väl har borrat ett hål så är det dags att ställa upp ditt fiskespö. “Vippan” är har en relativt enkel konstruktion. I huvudsak är det en ställning att luta ditt spö på samt att du kan fästa linan i “vippan” (den indikerar när du får napp genom att ställa sig upp)

riggat-spo

 

Några saker att tänka på: Rullen skall vara frikopplad när den ligger vid vippan. Detta för att det skall vara minimalt motstånd när gäddan tar betet samt att du inte riskerar att spöt åker ned i hålet vid ett potentiellt napp.

Ett annat bra tips är att lägga spöt på ett sätt så veven ligger mot isen, så riskerar du inte att rullen fryser ihop så lätt.

Linan skall fästas i vippan, så här gör du:

man lutar sitt spö på ställningen. Vippan är platt och väldigt flexibel. Längst ut på spetsen så finns det ofta en liten “springa” – här skall linan lirkas in. Man gör en ögla som är självutlösande dvs om du drar i linans båda sidor om öglan så skall den gå upp och försvinna. Man fäster öglan i springan och låter vippan böjas ned med hjälp av sänkets tyngd.

Bete, så här riggar du:

Det finns många sätta att rigga krokarna på dit bete. En del föredrar en trekrok vid ryggfenan, vi testade en variant där man använder två krokar på tafsen och sätter kroken längst ned vid bröstfenen på mörten och den andra vid ryggfenan. Genom detta får du även betesfisken lutan något framåt när den står i vattnet.

När du får fisk, för det kommer du få!

Ja då kommer ögonblicket när vippan “fäller”, motsägelsefullt med tanke på att den egentligen ställer sig upp 🙂 Men det är inte jag som bestämt reglerna för namnet på detta.

När du kommer fram är det bra att först ta bort ställningen/vippan åt sidan så den inte är i vägen när du skall drilla. Börja med att känna på linan lätt med handen, dra försiktigt och känn om det verkar vara en fisk på. Om så är fallet är det dags att greppa spöt och göra ett klassisk mothugg. I och med att rullen är i friläge får du inte glömma att först göra ett vevtag för att “växla i” så rullen gör jobbet som den skall. Veva hem och ta ett fin gälgrepp på gäddan – grattis till din första fångst.

Övrig utrustning: Avkrokningsmatta, tång, våg och måttband.

Precis som vid fiske från båt eller land så praktiserar vi C&R vid ismete vilket innebär att du skall vara varsam med fisken. Ta med avkrokningsmatta, annars riskerar fisken få frysskador om den ligger på isen. Avkrokningstång, våg, vågsäck och måttband så du kan kontrollera din fångst. Allt detta går du redo i ett “kit” som du tar med i pulkan när du får napp. ja, man springer som en tok mot hålet 🙂

När vi var ute hade vi med grill och solstolar mm. vilket innebär att det är mer utrustning är du kanske normalt behöver. Så ta med pulkor för att frakta utrustningen till din tilltänkta fiskeplats. Om du inte kan “låna” pulkor av ungarna så finns det bra alternativ på tex biltema eller valfri välsorterad fiskebutik.

slade-pa-biltema
ja ungefär så här ser de ut.

 

 

modda-efter-egna-behov
Sen kan du modda den efter dina behov. Här en lånad bild. Här fanns det tydligen mycket behov av att modda 🙂

Skitfiske

/Peter

Här hittar du mitt premiäräventyr inom ismete

https://www.fiskefuralle.se/ismete-efter-gadda-vart-forsta-forsok/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

 

 

 

Föregående artikelChubby Swimmer – hemmagjort bete – the gång
Nästa artikelNytt publikrekord? – Sportfiskemässan växer i år igen