Fiska Abborre på hösten – Hur gör Adam Orre?

Vi fortsätter vår intervjuserie om höstfiske efter abborre med full kraft och fart. Denna gång har vi nöjet att ha med Adam Orre. Vi måste erkänna att det är otroligt lockande att kalla honom Adam (B)Orre men vi låter bli idag :-). Vem är Adam då? Om du springer in på Söders Sportfiske (edit anno 2018, Adam jobbar nu på CWC/Strike Pro) så är det högst troligt att du kommer träffa Adam eftersom han arbetar där på dagtid. All annan tid så hittar du Adam Orre ute på sjön eftersom han fiskar all övrig tid.

Adam är en grym både gädd-och abborrfiskare och har en meritlista som inkluderar topp 3-placeringar i bla. Trexgäddan, St:Anna pike open och mycket mer. Han har vid ett flertal teamat upp med sportfiskets egen wikipedia Tobias Fränstam när det har vankats tävling. Ett exempel är när de under namnet Team Abu/Mojo boats vann 08-abborren tillsammans med Hugo Lisjö 2015.

Utöver det så fiskas det efter det mesta som går att fiska efter, tex Tarpon, Barracuda, Öring och så självklart Abborre. Det är ingen slump att Adam har ett framgångsrikt fiske,så nu kommer ni få möjligheten att ta del av Adams förvärvade kunskaper, för idag skall vi prata Abborre.

Häng med så tar vi ett snack med Adam Orre och hans syn på höstfisket

 

adam-och-tva%cc%8a-fiskar
Skall man träna biceps skall man se till att man har två stora fiskar i händerna. Helt rätt Adam.

Vilket är ditt “hemma vatten” och vad kännetecknar ditt hemmavatten?

Jag började fiska abborre i furusund av en slump egentligen. Det var min chef Henrik lärde mig var och hur jag skulle göra. Med hans ord i bakhuvudet så började vi köra kombo pass med ett spö för abborre och ett för lite större shadjiggar. Säg 5-7 tum. Givetvis fick vi mer gädda på abborrspöna än på den tilltänkta utrustningen. Furusund / Norrtälje skärgård är ganska unika med sina djupa marer och sjösystem som kan hålla enorma bestånd av abborrar.

 

Hur startade ditt abborrfiske första gången och resan till idag?

Det började med träekor i små skogssjöar. Gamla spinnare och klassiska ”rödskalle gula brallor”. Abborren har varit en bakgrundsartist i myten om gammelgäddan. Minns en tur i tidiga tonåren hur jag och min stackars farsa skulle ut och fiska i vikarna nere i gryts skärgård, där somrarna spenderades. Det regnade och blåste vill jag minnas, typ oktoberslängar i mitten på juli.

Jag dängde min gigantiska zalt wobbler (14cm) och farsan en urtids Bomber squarebill alternativt en Big-O från Cotton cordell. Rätt var det är så får farsan på en rejäl fisk vid natekanten. Upp kommer en abborre i 1,5 kilos klassen och hur den kom i båten vet jag inte. När vi fått loss cranken och fattat ett stadigt grepp om detta randiga grytlock till abborre kommer en släng av rädsla.

Hur har man ihjäl den här? Bryta nacken med tummen på matabborrarna var ju inga problem för en grabb i min ålder. Nu vågade jag knappt hålla i fisken. En bild togs på vidundret bredvid en tändsticksask sen tillbaka i vattnet.

Man blir minst sagt lyrisk efter en sådan drabbning. Fiskar min stackars farsa? Nej, han är inte lika tagen som en annan. Allt eftersom fisket intensifierades kom abborrfisket att spela en större roll på höstarna.

När är enligt dig bästa perioden under hösten för att starta höstfisket efter abborre?

Jag tycker att den roligaste perioden att fiska abborren på är då vattnet börjar krypa ned runt 18-16 grader och man hittar fiskstimmen på djup mellan 1-6 meter. I skärgården där jag fiskat mest är det runt mitten på september. Bästa perioden för stor abborre på hösten är i mitt tycke är november. Svaret varierar nog en hel del beroende på vart i vårt avlånga land man fiskar.

adam-med-stor-borre-2

Klockan 12:55 synar denna imponerande Abborre båten.

Vilket är det första stället du letar efter abborre på hösten?

I direkt närhet till betesfisk rent generellt. Men exempel är marer i skärgården sin är ett ypperligt ställe att börja sitt abborrfiske på. Oftast är dessa områden lite djupare och håller gott om betesfisk. När temperaturerna faller i vattnet pressas betesfisken ihop och presenteras som ett smörgåsbord för såväl de havsvandrande som stationära rovfiskarna.

Vilka andra platser letar du efter om förstahandsvalet inte fungerar?

Formationer på botten så som grynnor, dyfläckar, hårdpartier och vasskanter. Ibland kan metoder man riktar sig på för gäddan fungera lika väl på abborren. Skärgården är så pass ombytlig att man kan fiska abborren i så olika miljöer och på olika sätt.

Vilken taktik/teknik brukar du använda på hösten?(vad skiljer den sig från andra delar på året)

Vanligtvis fiskar jag med den traditionella jiggtypen. Shadjigg + bly eller tungstens skalle. Allteftersom att fisket kräver det, är dropshot en metod jag ofta vänder mig till, ett effektivt sätt att fiska på tjurig fisk som man kan truga till att hugga. Under dem tidigare höstdagarna i slutet på augusti framtill början på oktober hittar jag ofta abborren grundare i skärgården, ett optimalt tillfälle att använda sig av texas-rigg i gräskanter och beväxta bottnar. Wobbler / poppers mfl metoder är väldigt effektiva då abborren jagar högt i vattenmassan. En förutfattad mening om hårdbeten är att dessa används endast på sommarhalvåret, men även tidig vinter kan popper vara det bästa tillvägagångssättet.

adams-borre-liten-wingman
Wingman och Herr Abborre i Synkroniserad simning i stor håv – Vackert.

På vilket sätt skiljer sig taktiken om man skall leta riktigt stor abborre kontra mängdfiske på abborre?

Område framför allt. Men även vad för metod man tillämpar på vattnet. Jag tror att man kan ha väldigt varierat resultat om man testar andra metoder och nya tankebanor om vattnet.

Vilka är dina favoritbeten för höstfiske efter abborre?

Märkesmässigt gillar jag ett flertal märken och modeller framför andra. Berkley, Jackall, Relax och Zoom. Skulle jag ta 5 drag och en specifik färg för fisket i mina invanda vatten under höstens gång så skulle rangordningen vara följande;

grass-pig-jr-green-back

Berkley Havoc / Flex -Grass pig jr. Färg Green back. Billig jigg som skördat stort för mig. Går grymt med både jiggskalle som offset krok

img_0383
Relax 3” #091 – Motoroil Glitter. Odödlig klassiker.

zoom-flukeZoom Fluke 4” – färg Albino. I min värld den bästa jiggen för dropshot. Kostar knappt 3$ på bass pro shops. Riktigt giftig!

img_0384

Rapala Shadow Rap 11cm deep i färgen Green Olive. Fungerar bäst när man jerkar hem den emellanåt inspinningen.paca-crawPaca Craw – Summer Craw. Kan kännas lite stor men är ruskigt bra i sjöar där kräftan står på menyn. Aptera denna på antingen en texas rigg, swing head eller en jig tex BPS Enticer.

Vad tycker du är de 3-5 viktigaste sakerna att tänka på när det kommer till utrustningen för abborrfiske?

Utrustningsmässigt finns det inget rätt eller fel direkt. Alla har olika tankar och idéer om vad som är rätt. Min egna uppsättning jag fiskar mest med är MGXtreme på ett veracity 7,3ft -1oz. Snabbt, lätt och väldigt skönt att fiska med.

Mina tips på utrustningen är.

Ha en tunn lina som klarar av viktpåfrestningar. Jag använder Tracerbraid och StrikeWire mycket själv.

Testa att alternera metoderna i fisket. Dropshot är ett tips. En metod som jag gång på gång går över till när spinnfisket är segt.

Om möjligt; ha 2 kanske 3 utrustningar med dig. 2 funkar vid landfiske men fiskar du från båt är det bara att ladda upp. Det är väldigt underlättande att ha ett par spön upptacklade för snabbt och smidigt byte av bete eller metod.

Många vill ha snabba toppiga spön för abborrfisket. Så att säga sensitive toppar, jag föredrar att ha spöna med en mera progressiv toppaktion. Viktigt att spöna är snabba och har lite ryggrad. Man vill ju inte att ens prylar ska vika sig när det väl gäller.

Adam Orre och Abborre
Adam verkar inte få nog av stora Abborrar. Ytterligare en i raden av fina exemplar. Kepsen sitter även moderiktigt bak och fram.

Vilka andra tips eller knep kan du ge för att komma igång och lyckas med abborrfisket?

Oj. Finns garanterat miljoner olika små tips man skulle kunna få.

Fiskar man med ett modernt ekolod i båten så tycker jag att man ska lära sig det om man nu inte skulle vara vass på det redan. Att ha koll på sin ”sillbio” är en stor fördel och kunna läsa av en ny sjö eller en vik i skärgården.

Jag själv använder en Lowrance HDS-9 GEN3, med det även insight genesis som är helt grymt vid utforskning av nya vatten samt som djupdykning i sina gamla vatten.

ha%cc%8av-och-spo%cc%88
Adam’s favvokombo – MGXtreme på ett veracity 7,3ft -1oz vilar efter en mäktig fight. (Om det var en fight vet vi ju egentligen inte, men vi utgår från det denna gång. Det är ändå en rätt stor Abbore)

Vi tackar Adam för sin medverkan och vem vet vi kanske träffar Adam igen i framtiden. Vill du se mer bilder på Adam och hans fiske så kika på hans bildflöde på https://www.instagram.com/fredagsminoritet/

// Danne, Mange och Peter

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

 

Hoppas du inte missat våra andra intervjuer i serien - höstfiske efter abborre. 
https://www.fiskefuralle.se/category/abborre/hostfiske-intervjuer/

Får du grov fiskeabstinens under vintern så kommer snart 
Perch Pro börja sändas och finalen kommer sändas från fiskekryssningen. 
Vi kommer självklart vara där! 
Hoppas du också skaffar plåtar så vi och några hundra andra fiskenördar kan ses
och snacka och kanske sänka någon bägare tillsammans. 
Är du nyfiken på kryssningen, kolla här

 

 

Föregående artikelPerch Fishing in the Autumn – Meet Tom Backlund
Nästa artikelPerch fishing in the fall – meet Adam Orre!

3 KOMMENTARER

 1. Snälla skribent, skriv inte “vart” när du menar “var”. Det förstnämnda är en riktning, det andra är en plats.

  • Hej Jan,
   ibland blir det fel. Rätt skall vara rätt.
   Vi letar upp felet och korrigerar.
   Stort tack.
   // Danne, Mange och Peter

Comments are closed.