Micke Fransson om epoxi och andra härdplasters farlighet

Epoxi, superlim och polyuretan är saker som är finns och används i varje betesbyggares verkstad. Jag står själv och bygger, slipar, fixar och målar. Och jag är inte direkt unik. Betesbyggarkulturen börjar ta formen av en en folkrörelse. Men handen på hjärtat… Jag har inte riktig koll på de material jag jobbar med. Vad är de egentligen? Hur farliga är de? Om de är farliga, på vilket sätt är de farliga? När är de farliga? Kan man verkligen bli allergisk? 

Kunskapen är, om vi ska gå till oss själva, mycket begränsad. Det kommer då och då information och påstötningar från betesbyggare som själva reagerat och fått allergiska reaktioner med blandad respons från andra. Både nyfikna frågor, bekymrade kommentarer och “jag har hålla på med det i 20 år och jag har aldrig märkt ngt…”.

Det stora problemet verkar vara att man utvecklar en allergi mot kemikalier. Allergi är ett svårt att relatera till. Jag har någon gång fått det beskrivet som att allergi är som en hink där man kan fylla på och fylla på till det rinner över och sen är det fullt, för alltid. Det finns bara en liten hake… Man vet inte hur stor hinken är och hur mycket man kan fylla på innan det rinner över.

Micke Fransson och Peter af Rolén på Zalt AB har noterat samma sak. Med en viktig skillnad. De har valt att göra något åt det och utbilda oss fiskare och betesbyggare om det prylar vi använder i våra verkstäder och vrår. Det gör oss på FiskeFürAlle intresserade och vi valde att kontakta Micke Fransson.

Micke – vem är du?

Ja, jag heter då Micke. Jag bor i Örebro och när jag inte är på vattnet och fiskar så jobbar jag med utbildning. Jag utbildar bl a i härdplaster och säkerhet kring dessa. Härdplaster har varit otroligt i ropet de senaste året och jag har hållit många utbildningar kring detta.

Anledning till att jag gav mig in i debatten är att jag samarbetar med Zalt. Dels genom vårt fisketeam Team Zalt, men också att vi starade Zalt Store där vi säljer lite unika Zalt-beten. Te x de Gäddgapet precis målat upp. Vi säljer custom-målade Zalt helt enkelt. Zalt AB har varit noga med miljö och arbetsmiljöfrågorna och har t ex tagit bort allt bly i betena för länge sen. Peter har besökt deras produktionsplatser och kollat att det används rätt skyddsutrustning mm.

En av de två magiska av Gäddgapet custom-måladede Zaltarna

När vi nu samarbetar med betesbyggare så vill vi säkra att de har en bra, och laglig, arbetsmiljö. Sen sa vi ”vi kanske ska ta det lite bredare än våra Custom-byggare. De är ju inte unika. Det är många som bygger beten, inte bara de som målar åt oss”. Vi ville nå bredare och se till att alla som bygger vet vad de pysslar med. Vi har sagt att vi kör, helt gratis, utbildningar för betesbyggare. 

Som det ser ut nu kommer vi under våren köra en tre utbildningar. Åtminstone i Örebro och Stockholm. Vi har också fått stort intresse från Småland och Skåne så vi får se vad vi mäktar med.

Härdplaster – vad är det?

Härdplaster är plaster används som lacker, lim, spackel, fogar och skum mm. Det som är gemensamt är att de behöver någon förutsättning för att härda. Det kan vara tvåkomponents som bas/härdare, de vara en-komponents som härdar i syre, vakuum, UV osv. Det kan vara nagellack, båtplast, fogskum mm. Epoxilack är kanske den mest kända för betesbyggarna men många av de material i som används av betesbyggare är härdplaster. Exempelvis:

  • Epoxi såsom C&W-lack och True Coat
  • Superlim från t ex Loctite
  • Två-komponents spackel och plastic padding såsom som PP100 för att spackla vikthål
  • Knådpasta/knådepoxi
  • UV-lack och lim såsom AlumiUV
  • Polyuretan/Resin för att gjuta hårdbeten och ibland täta beten
Och Gäddgapets färg två. Detta bete skulle verkligen få en plats i min första femma, Zalt-och customfanatiker som jag är!

Är de farliga?

Det som är gemensamt är att härdplaster alltid är farliga vid två tillfällen. Under härdning och vid bearbetning t ex slipning. Vissa är ofarliga som komponenter och vissa är farliga även som komponenter. Vissa är farliga ”bara” vid hudkontakt och vissa både hudkontakt och ångor. Återförsäljarna ska kunna erbjuda säkerhetsdatablad så kolla de ämnen du brukar jobba med.

Det som är viktigt, mycket viktigt, att komma ihåg är att bara för det inte luktar illa så betyder det inte att det är farligt. Man ska alltid vara försiktig. Det kan finnas mycket otrevliga ämnen i. Samtidigt ska man komma ihåg att följer man de säkerhetsföreskrifter som finns, så är hantering ofarlig.

Det värsta är polyuretan – det innehåller isocyanater – de är verkligen otrevliga.

Värt att veta kan också vara om superlim som innehåller CA (etyl-2 cyanoakrylat eller metyl-2 cyanoakrylat) – där är arbetsmiljöföreskrifterna att man får jobba max 30 min i veckan med det om man inte har utsug för ångorna. 

Det man kan utveckla är allergi – klåda, flaga, irritation på ögon, fjällexem, som man aldrig blir av med. Härdplaster är mycket potent. Det finns inget svar på hur snabbt och om man blir allergisk. När man blivit allergisk så är det kört!

Vad ska man tänka på?

Först och främst gäller det att veta vilka ämnen man har att göra med. Där är säkerhetsdatabladet viktigt. Man kan kolla H-listan, en lista över farliga ämnen. Innehåller ditt material H317 eller H334 så är den klassad som hälsofarlig och kräver utbildning. Epoxi innehåller oftast H317.

Har du en firma och säljer beten är det viktigt att du har rätt utbildning och kan uppvisa det om arbetsmiljöverket kommer på besök. Detsamma gäller återförsäljarna som faktiskt har ett ansvar att se till att deras leverantörer uppfyller kraven på säker arbetsmiljö. Är man privatperson finns det inga krav att följa – men prylarna man jobbar med blir ju inte mindre farliga bara för man är privatperson.

Avseende materialen är det viktigast att förstå att härdad plast är ofarlig. Det är under härdning och bearbetning det är farligt. Vid slipning måste våtslipning användas eller ett dragbord med bra utsug. Det är många som går ut i verkstaden, målar och slipar och sen går in och kramar sin två-åring i samma kläder. Utsätt inte din familj för fara och byt kläder mellan jobb och hemma!

När plasten härdar är god ventilation är otroligt viktigt. 

Vad är god ventilation?

God ventilation enligt lagstiftningen är punktutsug i anslutning till arbetsstycket max 2 dm från alternativt ett dragbord. Dragbord är enkelt fixat med en gammal köksfläkt man vänder upp och ner och monterar under sitt arbetsbord.

Vad ska man tänka på om man hanterar härdplaster?

För arbetsplatser dvs betesbyggare med firma är det att man har en verkstad som uppfyller arbetsmiljölagstiftning avseende ventilation mm.

Ha koll på de saker du använder – läs säkerhetsdatabladen och ha rätt skyddsutrustning. Det räcker t ex inte med att säga ”jag har skyddshandskar”. Man måste ha rätt typ av handskar tex EN374 är spec som är tillräckligt tät. Sen ska man ha andningsmask. Olika tillverkare har olika andningsmasker och namn på dessa. Det du letar efter är ett A-filter för organiska ångor över 65 grader.

Har du fem tips till hemmabyggare?

Ja det blir kanske lite upprepning av tidigare men:

  1. Säkerställ att du jobbar i ett väl ventilerat utrymme
  2. Rätt typ av skyddsutrustning: mask, handskar, heltäckande kläder
  3. Säkerhetsdatablad – det har du rätt att kräva av återförsäljare
  4. Hantering av restavfall. Hanteras som farligt avfall när flytande. Om det härdat kan man slänga som brännbart
  5. Arbetskläder – utsätt inte övrig familj för rester som du kan ha på kroppen.

Slutligen – om man vill vara med på en av dina utbildningar – när går de av stapeln?

Det är först som sagt i Örebro och Stockholm. Allt är inte klart ännu men som det ser ut nu blir det:

  • Örebro – Fredag 15/2 Fredag
  • Stockholm – Ej klart men Lördag 9/2 eller 9/3.  Ev två tillfällen i Stockholm

Vi kommer uppdatera via Svenska Betesbyggare när utbildningarna kommer hållas. Det kommer finnas begränsat antal platser så först till kvarn kommer gälla. Kul att intresset är så stort. Det ska bli kul att köra utbildningarna.

OK tack Micke! Det var upplysande att prata med dig. Det är tydligt att de prylar vi håller på med inte är helt ofarliga. Vi har lärt oss mycket och det kommer innebära förändringar i vår verkstad. Att definiera god ventilation som dörr och garageport öppen räcker bevisligen inte. Det kommer bli ännu försiktigare jobb framöver!

//Mange

ps: Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla“FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram ds.

Nedan är ett inlägg där jag testar UV-lacken för beten!

https://www.fiskefuralle.se/pysselfuralle-ny-lack-for-hardbeten-alumiuv/

Föregående artikelVad är bästa valet av Spö och Rulle för ditt fiske?
Nästa artikelIsmetarna – ute på tjock is!

3 KOMMENTARER

  1. Tja. Jag håller på med några träbeten. Jag har ingen plats eller möjlighet till att hålla på med att måla mina beten med luftspruta som du verkar göra.

    Vad skulle du ta för att göra 3 beten?

    • Tjenare!

      Jag kan inte känna att jag är tillräckligt bra för att ta betalt för mina tjänster. Vad behöver du? Impregnering, målning och lack?

      Med vänlig hälsning,

      Magnus

Comments are closed.