3 saker till ett förändrat fiske – enklare och mer effektivt

Ja, nu har jag skrivit en rubrik som jag förmodligen behöver förklara och kanske till och med försöka bevisa och leva upp till. Andemeningen är dock att förklara saker jag har förändrat i mitt fiske och som jag upplever enklare, smidigare och faktiskt mer effektivt. Så till saken…

Hullinglöst

För några år sedan började jag fiska hullingslöst. Detta har även Peter orerat om tidigare. Den artikeln kan du läsa här. I stället för att köpa nya krokar så var det att ta till tången för att trycka in alla hullingar på mina beten, både på hårdbeten och stingers till gummibeten. Sedan jag startade med hullinglösa krokar, så är det framförallt två saker som det resulterat i.

För det första, jag upplever inte att jag tappar fler fiskar när jag kör utan hullingar – men kräver lite fokus och högre krav på att hålla linan spänd under drillning. För det andra så har avkrokningen av fisken blivit mångt mycket enklare. Enklare och smidigare för mig som fiskare och även om jag inte kan tala för mina fångster, så är uppelever jag att det är mer hälsosamt för fisken.

Krokar och stingers

Förutom att fiska med krokar utan hullingar så jag även bytt alla mina stingers till gummibeten till “enkel-stingers. Från att tidigare alltid använd två stycken trekrokar på mina stingers så har jag nu för tiden endast en stycke trekrok på mina stingers. Jag bygger dessa stingers/ krokset själv med enkla medel.

Dessa stingers är billigare rent kostnadsmässing och jag kan bygga dem i precis den längd jag vill ha och blir i många fall bättre tillpassade till de beten jag använder. Jag säkerställer att den krok jag använder hamnar i mitten/ buken av betet för att få en bra längd.

I vissa fall ngt bakom centrum av betet. På vilket sätt har stingers med enkel trekrok förändrat mitt fiske då? Jo, för det första så upplever jag inte att jag tappar eller missar hugg med endast en trekrok – så i den frågan, ingen förändring. De allra flesta gäddorna upplever jag, hugger rakt över betet och för de gäddor som hugger rakt bakifrån så finns det så klart risk att jag missar MEN i och med att jag nu kör med beten av mindre storlek så hamnar oftast hela betet i munnen på fisken och därmed färre gäddor som bara nafsat på paddeln/ Tailen.

Den andra fördelen är att det är så sjukt mycket enklare att kroka av fisken. Jag kan i lugn och ro allokera var kroken sitter och sedan ta gälgreppet på motsatta sidan och vet att det endast är en krok att hålla reda på. Risken att få en krok i handen minskar mångfalt och jag känner mig säkrare rent fysiskt vid avkrokningen.

Här är i stort sett den uppsättning jag kör på mina stingers (krokset till gummibete) Samtliga byggda med enkla medel och hyfsat billiga att göra. Håller förövrigt sjukt länge, men kan behöva slipa eller byta själva kroken då och då.

Beten och storlek

Den tredje och sista delen som jag har ändrat i mitt fiske är formatet på betet. Här finns det många skolor och tycken. Jag har gått över till att fiske mindre/lättare beten rent generellt. Upplever att det är enklare att stå och dänga mindre och lättare beten en hel dag jämfört med de större tyngre betena. Jag får mer fisk och faktiskt lika stor eller större fisk. På ngt sätt så har ett mindre bete öppnat upp för fler potentiella hugg rent generellt.

Självupplevd profitia skulle vissa hävda – så även jag, men är inte allt fiske det oavsett sina val ev beten mm. Övriga teorier om var mitt fiske bedrivs, undervattensmiljö, präglad fisk i kombination med betesstorlek lämnar jag därhän, då jag förespråkar att försöka hålla det så enkelt så möjligt och inte “teorisera” för mycket. Ut och testa helt enkelt, man lär sig alltid ngt nytt.

Tre beten som exempel. Högst upp är en PigShad Jr, mitten: Pigshad Torunament, Längst ned: PigShad Nano. Går lika bra med McRubber, Eastfield PulseShad eller annat valfritt märke/bete…. eller Selleri.

Och med det sagt, jag upplever att snittet, längd och vikt, på fångsterna ökat när jag fiskar de mindre betena. Ett par andra saker som kommer som en fördel är, det är billigare. Köper jag gummibeten så går det att få junior och nanostorlekarna i “flerpack”. Istället för klassiska 2-packet så kommer vissa i 4 och 5-pack. Då kan man även passa på att ge bort ett bete eller två till sina kamrater under fisketuren – ändå en av de bästa känslorna är att kunna bjuda på ngt och vara generös oavsett vad det gäller – delad glädje är dubbel glädje som man säger.

En tredje fördel med mindre beten – man behöver inte lika “tunga” prylar i form av spön som skall klara 200 gr kastvikt etc – vilket öppnar för ett helt annat läge när det kommer till fiskeutrustningen i övrigt. Inte dumt det heller. Kanske till och med billigare med de prylarna.

Större fiske på litet bete. Just denna rackare tog på en PigShad Nano.

Kort summering (om du endast orkar läsa kortversionen)

  1. Endast 1 st trekrok – skippa den bakre trekroken
  2. Hullinglöst – knip av eller pressa in dem helt
  3. Mindre beten – Gå ned i size, ett eller två steg och upplev ett annat fiske

Om du inte testat, ut och testa och se vad din upplevelse är.

Här kan du läsa om att fiska med hullinglösa krokar: https://www.fiskefuralle.se/argument-for-hullinglost-sportfiske/

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram  Ds

// Danne

Föregående artikelGädda i Skärgården fisket med utmaningar och belöningar
Nästa artikelBergs fiske och en ny stjärna är född