Dropshotteri för nördar

Vi på FiskeFürAlle är olika. Vi har olika personligheter, olika intressen och olika sätt att tänka. Peter tänker värde, kollar båtar och har kolla på affärssidan av fisket.  Danne vill ha enkelhet, saker ska funka och vara enkla att hantera och jag snöar in. Jag tänker, funderar och utvecklar. Det ger mig otroligt stor tillfredställelse att tänka ut saker för att lura fiskar och testa nya sätt att utveckla mitt eget fiske. Jag snöar in och nördar.

Det är så skönt att ha sin egen plattform där man bara kan välja att snöa in helt och hållet på en sak och inte bry sig överhuvudtaget om någon läser inte. Att snöa in på saker är så befriande. Vi älskar att skriva om saker som intresserar oss och har aldrig egentligen inte brytt oss om huruvida någon annan villl läsa det. Vi skriver på det sätt vi vill och för oss själva som publik. Håll i er för här blir det ytterligare ett icke publik-friande nördigt inlägg om dropshot. Precis när det är dags att damma av spöna och smörja upp rullen för nu börjar fisket!

Vad är dropshot?

Det vanligaste abborrfisket är jiggfiske. Någon form av plasbete, oftast i form av en betesfisk med paddel-svans, apterad på en krok med blyvikt längst fram. Och så kastar man ut den, lyfter från botten, tar in spackling och låter den sjunka ned igen till botten. Rinse and repeat. Man ”sågar” sig genom vattnet.

Dropshotfisket är annorlunda. Man har vikten längst ned på linan och kroken med betet en bit ovanför vikten. Detta gör att man kan komma upp en bit från botten. Men det dropshot framförallt tillåter är att du kan fiska långsammare. Du kan låta vikten vara kvar på botten, skaka spöt så betet rör sig och dra hem betet lite. Det tillåter en långsammare presentation där fisk som är seg (t ex på höst/vinter) som står och tittar kan få tid för sig att bestämma sig att bita. 

Jag har blivit en stor fan av tekniken och använder den med stor framgång när fiskarna inte är lika ”på” som de kan vara på en varm högsommardag.

Här är en video där Aaron Martens – en av de bästa dropshotfiskarna någonsin för bass (som tyvärr gick bort i hjärncancer alldeles för tidigt 2021) går igenom grunderna i fisket och riggning av betet:

Man slutar aldrig lära sig…

Jag har ibland med mitt dropshottande upplevt saker jag inte förstått med fiskarna. Jag kan göra ett 30 m kast. Fiska in hela vägen utan att känna ett dugg och sen få fisk rakt under båten när kastet är ”slut”.  Polare Per står med 20g vikt och fiskar hem aggressivt och får fisk och jag som står m 10g vikt och försöker simulera samma fiske inte får ett hugg. Efter att sett denna video fick jag en ”Eureka-moment”.

Viktens tyngd och det faktum att jag fiskar med lätt vikt gör att betet ligger nära botten. När jag betet rakt under båten och när Per fiskar med tyngre vikt så får han upp betet mer från botten = fisk som står högre upp från botten och ”vegeterar” blir sugna.

Intressant att fundera på…

Så… Droppa lugnt

//Magne

Här hittar du en liten film jag och Danne gjorde tillsammans med Micke Boettge från Sportfiskeboden i Täby om dropshotfiske på hösten
https://www.fiskefuralle.se/filmtajm-abborre-sent-pa-hosten-feat-micke-boettge/

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram  Ds

Föregående artikelBergs fiske och en ny stjärna är född
Nästa artikelNy knut för egen Dropshot-tafs