Ny knut för egen Dropshot-tafs

Göra egen tafs för dropshot-fiske

Varför göra egen tafs istället för att köpa färdig? Ja bra fråga. Är det billigare? Kanske lite? Jag har inte räknat. Men har jag material kan jag alltid göra nya när de gamla försvinner, jag kan använda prylar jag gillar och jag upplever att alla köpta tafsar är gjorda på sätt så jag blir lite irriterad eller använt hårdvara som är lite för billig. Jag kan göra tafsar som jag vill ha dem helt enkelt.

Och så jäkla svårt är det inte…. Det här är grym terapi en trött vintermorgon när man har fiskesug men ishelvetet ligger, nej jag isfiskar inte.

Materialet du behöver är:

  • Litet lekande
  • Fluorcarbon-lina
  • En krok

Inte så mkt va?

Jag använder dessa prylar. Ja det finns de som säger att man inte behöver så stark lina och så… men jag upplever inte att fiskarna skyggat. Och när jag fick Gös på dropshotten så var det ganska skönt att ha lite starkare lina… Jag har även lyckats lura upp ngn gädda så det känns bra.

Vad gäller val av krok så upplever jag att många av de man köper är för stora och ibland är det svårt att kroka fisken. Samtidigt vill jag ha en stark krok som inte böjer sig när det kliver på något större. Dessa Kamasan i storlek 2 har verkligen fått jobba och aldrig vikt ner sig… Och då har jag fått mååånga abborrar på samma krok. Så många att de slutat vara blå dvs eloxeringen slitis av

Tillvägagångssätt:

För att göra tafsen: ta en meter lina. Knyt på lekande i enda änden. Knyt på kroken så att den står ut 90 grader från linan mitt på tafsen. Klar!

Nu var det det där med knuten som får kroken att stå ut 90 grader från linan… Jag har använt en palomarknut där man trycker igenom tafsmaterialet en extra vända genom krokögat. Jag har sprungit på ett stort problem: Krokögat är för litet för att jag ska kunna få igenom igenom linan en extra gång. Jag gillar lite grövre linddimension, typ 0.30-035 och det funkar inte med min lina. Men… jag har hittat en ny knut som jag provat och är mycket nöjd med.

När jag var igång och gjorde lite vanliga riggar gjorde jag även en med dubbla krokar och ett litet beteslås längst ned. Då kan jag testa att köra en vanlig jigg eller kanske ett Ned-bete längst ned och samtidigt experimentera för att se vad fiskarna vill ha och på vilket djup över botten.

Jag gjorde denna rigg som ”sökrigg” för att se vad som funkar. Den ska gå varm i vår!

Så… Droppa lugnt

//Magne

Som alltid på fiskeFürAlle finns det mer att läsa i ämnet – hämtat från arkivet:
https://www.fiskefuralle.se/dropshot-abborre-i-kalla-movember/

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram  Ds

Föregående artikelDropshotteri för nördar
Nästa artikelNorgefiske 2023, äntligen!