Ockelbo B16 – en legend bland styrpulpeter – ägaren berättar

Ockelbo b16 al fiskekittad

Ockelbo B16 – denna legend bland båtar, jag tror att man nog kan påstå att alla som har varit på sjön har sett den. Genom åren är Ockelbo B16 en av de populäraste styrpulpetarna. Historiskt klassiskt gul eller till och med orange men under senare år vit. Nu tillverkas den i aluminium och börjar få fäste även som sportfiskebåt och har även ett syskon i den större B 18 AL som således är 18 fot.

Ockelbo B16 var länge min drömbåt och som den tur jag har så är det 2 personer i vår fiskekrets som investerat i en Ockelbo B16 ALU med Evinrudes E-tec 60 hk. Nu behöver jag inte drömma om den längre utan får åka med och tycker fortfarande det är en drömbåt, dock lite för dyr för min plånbok. Arkip eller en beggad Buster XL är numera mina måltavlor, om nu Meri Särkin skall bytas om några år.

Ockelbo B16 AL har måtten 480 cm x 192 cm och väger 310kg och får ha maximalt 60 hk på aktern även om många kört med uppåt 90hk utan problem. Farter runt 30 knop brukar inte vara några problem med 2 i båten med en 60 hästars. Tester finns det en hel hög av på nätet, men vi tänker ju att det kan vara intressant att få en utläggning av en fisketok med höga krav på sjöduglighet tillsammans med extremt mycket fiskeduglighet.

Varför Ockelbo B16 som fiskebåt?

Per är min fiskekamrat i Furusund och nu har mötte honom i tidigare inlägg , och framförallt  i inläggen om hans Tracker V16 Superguide som ni hittar länkar till efter inlägget.

Så varför inte ta ett snack med en av dem och höra efter erfarenheterna efter en säsong. Dessutom så är det så unikt att denna ena bytte från sin Tracker 16 foots styrpulpa och kan som sanningsvittne jämföra de 2 olika farkosterna. Så håll till godo för här kommer ett inlägg om fördelar och nackdelar med Ockelbo B16 Alu:

Per du har ju precis bytt från Tracker Superguide V16 till en klassiker, varför bytte du till Ockelbo B16?

– It’s in my nature:)  Då jag verkligen är en boataholic, så var det det dags efter 4 fantastiska säsonger med Superguiden att vidga vyerna igen. Nya grejor är viktigt då jag lägger 500-600 h varje år på båtfiske i skärgården ,ofta solo, och vill kunna lita på att jag kommer dit jag vill och hem. Dessutom fanns det en bra efterfrågan på Trackern så det blev en bra affär till slut när den skeppades till Danmark.

Jag saknar ju Trackern eftersom hela kastplattformen var min när vi 2 var ute och fiskade, du var ju väldigt länge, faktiskt in i det sista på att skaffa en ny jänkare igen, visst var det så?

– Planen var att jag skulle skaffa en ny Bassboat, men denna gång en som jag inte behövde torrdräkt i så fort det gick lite sjö. Superguidens enda nackdel var detta med de låga friborden, dock bra när man skall landa fisk, och oerhört stabil med bara 8 grader v-botten.

Alternativen var större Tracker, Lund, Ranger, Stratos och liknande, hundratals timmar på google gav dock inte besked på vilken. Hängde rätt ordentligt i Mojoboats monter på Båtmässan i Älvsjö med något blankt i blicken. Gick förbi Ockelbos monter som vanligt, min första motorbåt -94 var en Ockelbo T16U årsmodell -69, och såg att de kommit med en fiskemodell, hm nu blev det svårt!

– En månad senare av ångest och velande var det det dags för Sportfiskemässan i Jönköping, och ytterligare ett tillfälle att klämma och känna på ovan nämnda båtar. Släpade runt diverse fiskekamrater bland båtarna för att få lite råd. Inte mycket till hjälp var de, då de är landkrabbor enligt min definition:)

Stötte på en man vid namn Jonas från Edge flyfishing som hade sin Ockelbo där, och som han guidar med och han fick mig fast. Även fast han drog ner sin Talon i min sko, så hade jag nog torskat oavsett!  Kan liksom inte vara fel att ha en båt som man kan ha typ 3 fiskegäster i men som man för det mesta kommer att vara själv i.

Jag är också efter ett antal år och båtar rätt trött på båtvård. Tracker, Ranger och jänkarna etc kräver detta. Min devis är ”Hellre lite skit i hörnen än ett rent helvete”.

Du har ju i princip allt som går att få i din nya kärra, förutom just Talonen. Hur är den utrustad för att den främst skall passa som fiskebåt?

– Inte med fiskedäcket då det tar upp för mycket plats, utan kör med enkelpulpet med packbox framför samt extra långt stuvfack på babordssidan. Samtliga ståytor som aktertoft, packbox, sidotoft och förtoft är breda nog för att stå med mina fyrtiosjuor utan att det känns vingligt. Den är även utrustad med förstärkt förlucka med elmotorfäste på samt svetsad batteribox där under, samt en specialförstärkning och förberedd för Talon på akterspegeln.


Var även tvungen att beställa Ockelbos special-spöhållare för aktertofts-ryggstödet, bedårande vackert! Sitter en Minnkota Saltwater 55 Lb I-Link i fören och ett Humminbird Helix 10 bakom styrbordsstyrpulpan

Humminbirds Helix 10 får enkelt plts och är skyddad från sämre väder
Bra utrymme för fötterna och öskaret som har många användningsområden under långa fiskedagar

Har du några tips att ge för den som funderar på att köpa ny fiskebåt och tittar på just en styrpulpetare i 16-fotsklassen, årets enklaste fråga?

– Oj, det är som att fråga hur man skall få världsfred för en sådan som mig! Skall dock försöka med några tips för de som fiskar i skärgård och större sjöar som är inhämtade efter sjuhelsikes många år på böljan:

  1. Alltid båtbottenkonstruktion framför skönhet – ger torr och trygg färd
  2. Breda längsgående tofter, om inte fiskedäck – ger bra förvaring och bättre fiskeplatser
  3. Ordentlig pulpet med ruta
  4. En ordentlig automatisk länspump, inte med vippa
  5. Enkelpulpet eller ingen samt platt och starkt utrymme i fören för att fästa elmotor
  6. Vettiga platser för batteri och bränsletank, lyfts i och ur allt som oftas
  7. Täta skrovgenomföringar
  8. Närhet till auktoriserad verkstad för den motor som följer med.
  9. Försäkringsbolag som inte har avskrivningar
  10. Finns ingen perfekt båt

Sist men inte minst, ett öskar för att slå en gul i, typ världens billigaste livförsäkring!

Hur många motortimmar har det blivit första säsongen?

– Ca 130 hittills!

Ockelbo B 16 alu
Rejält elmotorfäste
Förstärkt elmotorfäste, med plats för batteriet under locket
OM man fiskar bräckt eller saltvatten så är den vita Minn kotan att föredra.

Kvaliteten i Ockelbon om du jämför med en Tracker?

– Allt känns lite grövre i dimensionerna, Ockelbon kallas hemmavid för Der Panzer! Ingen skugga över Tracker då min låg vid brygga i ur och skur, mars-dec, men funkade jämt och inget nämnvärt slitage trots många timmar!

Om vi tittar lite kritiskt på din nya båt, vad kunde vara bättre på Ockelbon?

– Regnlänsen suger, eller den suger på riktigt, den är helt enkelt kass! Ekolodets fäste på akterspegeln är bra gjort men totalt felplacerat. Inspektionsluckor nitade eller skruvade vilket ger problem med just snabba inspektioner och att dra mer elkabel.

Sjövärdig – hur är den att köra?

– Ytterst behaglig och trygg för en sådan liten båt. Den skarpa v-bottnen och de höga friborden gör stor skillnad. Den är lite stötig pga av den sk måsvingen vid vissa bogar men gör samtidigt att den är grymt sidostabil när man står och fiskar några stycken.

Bekväm?

-Med dynor till tofter och ryggstöd så funkar den fint för soliga semesterturer med familjen, men visst saknar jag en fet Tracker stol att sjunka ner i ibland!

Och jag har ju varit med, tycker den är riktigt bra och saknar inte Trackern,  hur anser du att det finns plats & fiska och förvaringsutrymmen?

-Inget att anmärka där om man skaffar de options som finns!

Översikt med sidotoft, enkelpulpet och elmotor. Presenningen under funkar fantastiskt bra och gör att du slipper bottenmåla

Hur blött, om Trackern var en våt dröm?

-Som en torr dröm:)

Skillnaden mellan Mercury 4 takt 50 hk och en modern E-tec 2-takt 60 hk?

-Rent driftmässigt har de varit utan några som helst bekymmer. Klart att det finns skillnad i klippet när man skall upp ur vattnet med lite last, men ligger i sakens natur. Dessutom överraskande snål, typ en deciliter snålare än Murclan, och det gör ju absolut ingenting med tanke på mina timmar på sjön.

Fångar fisk?

-Några hundra har det blivit:) , även fast jag härjar uteslutande i Furan, men skam vore annars med all den tid jag är ute!

Saknar du fisksumpen?

-Så in vassen nu under höstens borrefiske!

Traila?

Inget för mig, jag kör båt:)

Tack Per för din recension av en grym båt, för er som undrar om Trackern, Per´s förra båt som vi pratar om så hittar ni det inlägget här:

Tracker V16 – Ägarens berättelse – eller vilken styrpulpet är bästa fiskebåten, den eviga frågan?

Skitfiske

Peter

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla ”FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram  Ds.

 

Plats för beteshinkar och packväskor utöver förvaringen i tofterna
Föregående artikelFilmtajm! Litet levererar stort – höstfiske efter Gädda och Abborre i Sibbo
Nästa artikelExpedition Gurkstan – När Mälarens gäddor inte bjuder upp till dans i vassen