Friluftskök sätter lyxkant på fisketuren

Primus gaskök

– Jag fixar lunchen hinner jag numera få ur mig innan frågan kommer..

Alla har sina egna lunchvanor ute på fisketuren, som alltid finns det olika fokus på vad det handlar om att tillbringa sina timmar med att fiska och lägga sin energi på. Nu är tanken att ge insipration för de som tröttnat på den där 100:e kycklingwrapen eller ost & skinksalladen från kyldisken.

Vi tillhör såklart som alla andra de som kört och fortfarande kör luncher med Gulaschsoppa, Bullens Pilsnerkorv, Ravioli, Snack Pot eller en klassisk smörgåslunch. Det gäller att vara effektiv på sjön och få maximalt med fisketid, eller att det ska vara enkelt och smidigt och man ska bli mätt för att inte få blodsockerfall.

3 Burkar Gulash i skafferiet är en garanti för att kunna spontanfiska och slippa åka till affären när tillfället plötsligt dyker upp.

Billigt, gott och enkelt men inte alltid så kul, för att lyxa till det adderar man en klick gräddfil och en fralla så är man nästan som i Alperna, fast ute på sjön, med 3 plusgrader och ett vindpiskande regn i ansiktet, föga inspirerande, energigivande eller avkopplande.

Vi har alla olika intresse av matlagning eller mat överhuvudtaget för den delen, så för er som alltid tänkt att det är jäkligt sjysst på den där guidade fisketuren när man får en rejäl burgare med dressing, lök och smält cheddar. För er så hoppas jag att det här inlägget kan ge er inspiration att själva uppgradera fiskeupplevelserna till en låg kostnad. Dessutom få ett ytterligare prylmecka att dyka ner i.

Det senaste året har luncherna blivit en stor del av behållningen med att fiska. Kliva i land och sträcka på sig, snacka ännu mer skit och reflektera över förmiddagen, lägga upp planer för eftermiddagen och carpa dagen en stund. Förgylla hela upplevelsen med att tillsammans laga till lunchen.

Faktum är att Ockelbon numera är ett flytande gatukök som på 40 minuter från förtöjning till att vi kastar loss hinner göra luncher i nivå med vilket rullande gatukök som helst. Allt började med att Danne köpte ett enklare och väldigt prisvärt gaskök på Clas Ohlson som vi körde grillkorv på. Alldeles utmärkt alternativ då det väger 2,5 kg, gasburken håller för 4-5 grillningar och tar minimal plats och kostar under 500:-.

Clas Ohlsons portabla gasolgrill är ett extremt prisvärt alternativ, finns i olika utföranden och under olika varumärken. Går fort att få igång och tar minimalt med plats och enkelt att rengöra.
Allt ska dokumenteras, i brist på frontad Gödda så blir det en frontad lunch. Som ni ser är det Flygfyrens egna Frankkfurters på grillen. Det här friluftsköket blev så populärt under Pandemins första år att det tog tvärslut och de likvärdiga alternativen var rätt dyra.

Vi hade fått blodad tand på mer matiga luncher och jag satt i timmar och sökte på nätet för att hitta något liknande som Daniel har. Tyvärr så var leveranskedjorna brutna och efterfrågan rekordhög när Svenskarnas intresse för friluftslivet peakade under våren 2020. För oss som många andra var veckorna under pandemins första år väldigt enformiga. Så de smittsäkra fisketurerna blev veckans höjdpunkt för oss och den enda sociala interaktionen. Då blev maten en av de saker vi kände kunde ge en liten vardagslyx.

Lunchdags! Lägg märke till hur viktigt det är att förtöja strandhuggen ordentligt,men känn också hur magiskt det är med en paus i vårsolen ger så mycket mertill naturupplevelsen.

Det blev mycket jämförande och sökande på nätet, men också svårigheter att inte kunna känna och klämma i butik. Dessutom är ju frågan hur mycket var jag beredd att lägga ner och dessutom hur mycket plats fanns det för att stuva ner en grill. Man vill ju på nåt sätt ha en säker lösning på produkten både vid tillagning men också i stuven som i mitt fall nog skulle bli i aktertoften bredvid bensintanken.

Så en viktig parameter var ju att grejjerna skulle svalna snabbt. Tidigare har jag och även Danne haft med oss portabla kolgrillar. Det är mysigt men ganska stökigt och tar rätt lång tid innan man börjar grilla och dessutom stökigt när man ska släcka och göra sig av med en massa kol. Så att hitta en potent gas-grill var nu målet.

Valet föll på en Primus Kuchoma inköpt på Jula för 1500:- plus gasflaskor. Den uppfyllde all kraven och dessutom så borgade Primus för någon sorts kvalitet för regelbundet användande och med möjligheten att skaffa reservdelar och reklamera om något inte skulle funka. 1500:- är rätt mycket pengar men i sammanhanget fiskeprylar så kändes det ändå rimligt.

Det flytande gatuköket! Primus Kuchuma känns säker i Alu-båten. Den här lunchen med färska högrevsburgare klockade jag till strax över 30 minuter – snabbstartad och effektivt friluftskök med locket, som dessutom gör att du sparar på gasen och får en jämnare grillning

Primus Kuchoma är ett prisvärt Friluftskök

Det finns rätt många olika varianter av kök att välja på från Primus, som de kallar Atle Stove. Exempelvis finns det spisar som har två traditionella gas-lågor där man kan koka, steka eller använda sig av smörgåsjärn med mera. Men jag bedömde att det skulle funka fint med ett järn som man steker på, jag har sedan tidigare ett klassiskt Primus stormkök som jag kan använda till att koka potatis, pasta eller göra pulvermos med. Man kan ju alltid ta med sig en termos med varmvatten för diskningen, eller så tar man det när man kommer hem så slipper det gå tid åt materialvård när ma när ute i naturen.

Fördelar med Kuchoma

Jag skulle vilja lyfta fram några fördelar som passar våra behov.

  • Det är robust och är enkelt att få med pga handtaget, finns väska att köpa till, men även att det går att förvara tillbehören under locket. Däremot så får inte en gaspatron plats, det saknas någon centimeter på höjden.

  • Det går fort att få plattan varm, även o värmeeffekten är ojämn, där får man lära sig var det går fort och var det är mer av hålla värmen på maten. Det är också lite svårt att veta vilken effekt man har då utetemperaturen avgör ganska mycket hur mycket du måste “gasa på”. Locket hjälper till bra, speciellt under blåsiga eller kalla dagar till skillnad från det enklare öppna köket som Kyobi har. Plattan håller även värmen bra när den väl ä varm ,man behöver inte ha gasen på hela vägen om man grillar korv eller burgare så länge locket är på.

    Köket svalnar fort vilket är tacksamt när man ska packa ner det bland övriga grejjer i båten. Det är också rejält och håller oöm hantering och fötterna får upp det från marken bra så man minimerar brandrisken på torra varma dagar.
Blir det bättre än så här, eller blir det mer hipster än så här? Dr Pepper, högrevsburgare, Picklad lök, cheddarost, hamburgardressing och muffins till kaffet – här laddas det för en heldag på sjön.
Från ett annat tillfälle där du även ser att det kan vara bra med en fällbar pall att sitta på i terrängen, Asaklitt´s för 79:-, pallar 90kg och väger 850g. Extravikten med köket, gasflaskor, 4 pallar och ett vikbart bord är under 10 kg. Viktaspekten är inte oviktig om man är en viktjägare.
Primus Kuchoma i full fart och Asaklitts fällbara pallar, superskönt å sitta bekvämt. Mer friluftskök än så här blir det inte, den klarar lätt av med att utfordra 6-7 pers på dryga 30 minuter utan att det går en tankbåt med gas.

Nackdelar Primus Kuchoma

Det finns såklart nackdelar och jag ska ta några av dem, framför allt är det hur jobbigt det är att göra rent. Eller inte jättejobbigt, men om man som jag gärna grillar färska hamburgare så innehåller de mycket vätska och fett. Ibland grillar jag bacon. Även grillkorv släpper en hel del fett och vätska när de ibland spricker. Det finns ett uppsamlingskärl som gör sitt jobb, men det är mycket skarvar och infästningar i undre delen av höljet där det är knepigt att göra rent på många ställen.


Undersidan av grillen där fettet rinner igenom och stelnar, finns fler ställen som gör det lite meckigt att göra rent. Ni ser även att lacken i övre vänstra hörnet släppt eller “bubblat” till sig av värmen från brännaren.

Själva uppsamlingsplåten blir dessutom rätt fort lite skev pga värmeskillnaderna vilket gör att locket fastnar i själva grillplattan då det hamnar snett.

Grillplattan efter drygt 30 användningar, den tappar lite av non-stick men funkar finfint att köra i diskmaskinen. De matta ytorna skvallrar dessutom om den ojämna värmefördelningen. Det finns dessutom extra grillplattor att köpa vilket jag ser som en stor fördel, även brännarröret finns som reservdel. Ni ser Piexotändaren nere i högre hörnet – funkar finfint varje gång och skönt att slippa tänka på tändstickor eller tändare.

Tillbehör

Primus har en hel del tillbehör, som den supervassa kniven i bild, men det funkar självklart lika bra med enklare grejjer.

En gourmetlunch

En härlig dag på mälaren, Daniel förbereder en riktig lyxlunch, bordet fann vi på plats och vi fick vindlä och första parkett till fjärden som vi snart skulle ut på igen. Inte många restauranger som erbjuder en liknande ostörd uteservering. Sen att vi själva är störda är en helt annan historia.
Förberedelserna hemma gör det enkelt att få ihop en riktig lyxlunch med riktiga råvaror. Nedre i högra hörnet en Torky Go som är perfekt att ha i båten. Gasen är Julas egna men jag misstänker att de tillverkas i samma fabrik i Korea som Primus egna, men till ett mycket lägre pris.
Marinerad Fläskfilé, färskpotatis i knyten tillsammans med örter och smör. Cocktailtomater, champinjoner och lök, Danne överraskar vid stekbordet.

Nyckeln bakom en festmåltid i naturen är förberedelserna och såklart en bra utrustning, om vädret dessutom har uppehåll så går det nästan alltid att ha en måltid som laddar på rejält med energin. Den där pausen som skapas känner jag snarare gör andra halvan av fisketuren så mycket roligare och att man har en helt annan uthållighet. Det blir som två utflykter i en.

Riktiga bestick från Primus, muggar och tallrik förhöjer måltiden, och på sjön så har man nästan altid plats med grejjerna. Är man ute och vandrar är läget annorlunda. Dessutom har man ju plats med en kylväska. Det här var nog toplunchen förra året – Stort tack Danne!!!

Under vinterhalvåret så har jag haft tiden att börja fundera ut hur man enkelt skulle kunna variera menyn. Att överraska med när vi tar den där välbehövliga pausen. Det får bli ett annat inlägg med förslag på maträtter som är enkla och goda på samma gång och som tar max 25-30 minuter att laga till och som inte kostar en förmögenhet.

Jag räknar med att det har kostat i snitt runt 80-100:- per person inklusive dricka och fikabröd per tur. Korv med bröd är ju den enklaste och billigaste varianten. Hamburgare är alltid uppskattat och där kan man själv välja om man vill köra rödlök & hushållsost eller picklad rödlök och förpackad cheddarost från affären, det är en budgetfråga.

Visst en pytt i panna på en muurikka under öppen eld är också väldigt uppskattat, den funkar även för att steka hamburgare, ägg och använda som friluftskök. Muurikkan kräver lite mer övervakning från den som lagar maten och dessutom är det inte allt så enkelt att hitta någonstans där det går att elda säkert.

Jag hoppas att jag kunnat inspirera nån att börja fundera på att lyxa till friluftslunchen nån gång som omväxling till gulashen, raviolin eller Blå Bands varma koppen. En lyxigare och ett friluftskök lunch kräver lite mer planering före och rengöring efteråt men ger så mycket mer och sätter faktiskt en lyxkant på lunchen.

Hör gärna av er om ni har några funderingar eller frågor

Flytväst av och starta grillen

Peter

Här är ett inlägg från den tiden där en hederlig grill gjorde utflykten lite spexigare
https://www.fiskefuralle.se/spillersboda-gaddguidning-med-bodur-of-sweden-i-legendariska-vatten/

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram  Ds

Föregående artikelBaitlove is Back – din guide i betesvärlden
Nästa artikelTips för dig som trailar båt – säkrare och enklare