Vad är bästa valet av Spö och Rulle för ditt fiske?

Nu är det dags för att gå på djupet och få en superintressant introduktion i vad som kan vara den bästa kombinationen av fiskespö och rulle för gäddfiske. Det är ju de konstanta frågorna: Vad börjar jag med? Vad är bästa fiskerullen? Vad är bästa fiskespöt?

Vi upplever ofta att det i många diskussioner är svårt att få en neutral åsikt om hur just jag ska tänka. Några försöker trycka på sin egen uppfattning utan att jag blir klokare över varför jag skall göra mitt val. Köper man ABU så brukar man förespråka ABU före Daiwa och vice versa. Kan det vara så att Shimano gör bästa rullarna eller är det BFT som är de mest prisvärda?

Vi har ställt frågan till vår initierade vän Håkan H-Gun Svensson. Det är ett år sedan vi tog det första snacket med Håkan efter att ha sett hans enorma betessamling på Facebook. Då visade det sig att han även har magiskt många uppsättningar och kombinationer av just fiskespön och rullar, och ända sedan dess har vi försökt få till denna kartläggning och få en inblick i hela härligheten av rullar och spön.

Det här inlägget är unikt på det sättet att vi nu har pratat med en person i vår underbara värld som kan ge en hyfsat opåverkad och opartisk syn på olika fiskespön och fiskerullar. Så se fram emot ett skönt samtal med en mycket insatt fiskare och framför allt ett utrustningsfreak. Låt oss ta en koll med Håkan som upplevt samma reaktioner när han berättar om varför han har mycket av varje där hemma.

Man kan ha fler av varje, det är rätt varje gång!

Självklart är priset en viktig faktor och Håkan har fått uppdraget att även ta fram lite olika rekommendationer beroende på budget. Det blir borre blandat med gädda från en person som fiskar med allt och har möjligheten att jämföra med ett bredare perspektiv. Att han dessutom är ödmjuk och nördig på samma gång gör ju allt så mycket roligare, nu kör vi rakt på

Håkans fiske

Håkan, vi vet redan hur din mer eller mindre kompletta uppsättning med beten ser ut. Men för att ge en bild av dig som fiskare och lite bakgrund om hur du fiskar och när så vore det grymt om du berättar lite mer om hur ditt fiske utvecklats det senaste året, vad du fiskar samt var någonstans du fiskar mest?

Under året har det blivit mycket mer pelagiskt fiske. Då värmen slog till som den gjorde i år och höll i sig så pass länge gick vi helt över till fiske efter abborre för att skona Gäddan som inte mår så bra av det varma klimatet.  Då vi inte fiskat mycket Abborre tidigare så var det ju lite roligt att nästan börja om från början. Man köpte på sig lite mer olika betestyperna och testade sig fram med Jigg, wobbler, små jerk, vibrations bete osv.

Det pelagiska fisket efter gädda är ju med helt otroligt spännande och intressant. Tidigare sökte vi grunda ställen t.ex. vikar som gick över till djupare vatten, å mynningar där det var grundare, vasskanter osv.  Detta år har det varit helt tvärtom. Fiskade man tidigare på den grundare delen vid en övergång har vi fiskat från den djupaste delen upp för branten eller tvärtom beroende på vilket håll vinden legat. Likaså letat de stora strukturskillnaderna på botten från djupt till ännu djupare

Familjefiske

Du pratar mycket om Vi, som oftast är dina 2 söner som du tar med på sjön. Hur har ditt och ert fiske utvecklats under 2018?

Jätteroligt och mycket utvecklande. Vi har ju även följt mycket på de olika Youtube kanalerna och tagit till sig mer av tips och trix än tidigare. Kan ju vara så med då det inte gått att fiska på samma sätt som tidigare pga. det varma året. Man har fått söka fisk på helt andra ställen och sätt. Fortfarande ligger ju gäddfisket en varmast om hjärtan men intresset för abborre har ju exploderat under året. Verkligen jätteroligt. Den större grabben har helt naturligt tappat lite då han kommit upp i 17 års ålder. När han är med ute tycker han det är skitkul såklart men gå upp en lördag kl. 03.30 för att hinna ut till solen går upp lockar inte på samma sätt längre.

När vi är ute alla 3 så har vi antingen den större båten, som blir väldigt sällan. Eller så tar grabbarna den lilla båten och jag en av mina kajaker. Det är alltid lika kul att ha dem med och den relationen med pappa & söner kan ju inte jämföras med något annat. Sen har jag haft möjlighet att även fiska med var och en. Det är med speciellt på ett sätt som gör att det blir mer samspelt mellan just den som är med. Alla vet ju vad jag pratar om och hoppas alla föräldrar får vara med om den känslan vare sig man fiskar eller gör något annat. Kemin och gemenskapen som uppstår när man är själv och gör något med en annan och i detta fall sönerna. Det går inte beskrivas med ord.

Vi instämmer till fullo Håkan. När vi intervjuat många av våra största fiskeprofiler så är det många som nämner att det var deras pappa eller morfar/farfar som tog dem med som små och sen har det hållit i sig.

Det är ju något väldigt många kan relatera till, och även vi uppmuntrar att lägga tid med att ta med dina barn. Sen ska vi faktiskt lyfta upp att det är väldigt många kvinnor som fiskar och som tar med sina barn ut på sjön eller på andra sätt uppmuntrar fiskeintresset. Det ser vi inte minst när vi ställer ut på Sportfiskemässan. 

Fiske under utveckling: Kajak & elektronik

Vi utnyttjar nu ekolodet betydligt mer för att läsa av vattnet. Tidigare har vi endast haft det till att se djupet framför allt vid trolling och när man kommer till helt nya vatten för att ha någon aning överhuvudtaget. Nu har vi läst av det för att se hur vattnet, bottenstrukturen sett ut.

Sen har jag fiskat massor själv och med ett par andra fiskekompisar. Det har blivit mycket kajakfiske som gjort att intresset hos sönerna har väckts. Nu har jag ju 2 kajaker och de andra som jag kajakfiskar mycket med har extra kajaker så till våren ska vi ut alla i kajak och jag hoppas de tycker det är lika roligt som jag tycker. Från kajak kommer man ju ännu närmare naturen på nått sätt och det blir en annan upplevelse. Man når vatten man med båt ens inte funderat att fiska i. Så har man möjlighet att följa med något ut med kajak någon gång, ta den. Hoppas på att du inte blir fast…. Hahaha.

Håkans uppsättningar. De är många… och många…

Kan du ge oss ett urval av hur din uppsättning med spön och rullar ser ut så läsaren får en bra bild av vad du väljer mellan och hur du har en nästan oändlig möjlighet att kombinera. Vilket vi förstår är en stor del av din behållning att göra. Helt enkelt få kunskap om utrustningen och med den uppsättningen beten du har så kan du verkligen testa dig fram.

Det är inte lika mycket haspelrullar som multi då jag fiskar med multiplikatorrulle 90 % av tiden.

Sen ser jag å andra sidan haspelrullar som mer allsidig och flexibla. Den stora skillnaden också är att på haspel har jag klara set. Varje rulle sitter på ett bestämt spö.

Haspelutrustningar, några av de många… och många…

Här har jag 17 st set uppdelat som följer:

4 st som är endast anpassat till lättare beten, framför allt Abborre. Rullarna är storlek 2 eller mindre.  Spöna är något kortare och upp till max 20-30 gram. Här blir det en tunnare lina på 0,10–0,15mm.

6 st som är relativt flexibla. Rullarna är 2-4 storlek och spöna har kastvikt ca 10-40 gram. Här är linan något tjockare 0,15–0,2mm. Även något set med nylonlina. Men då kör jag tjockare 0,3-0,35mm.

7 st som är anpassade till tyngre fiske som gädda och trolling. Rullarna är 4 storlek och uppåt.  Linan är minst 0,20mm vid flät och minst 0,35 med nylon. Spöna är längre från 8-10 fot med kastvikt från 50-140 gr. De längsta har jag att trolla med.

Multi-rullar, också några!

Håkan har missförstått ordet multirulle. Han har plockat ner ordet i 2 olika delar. Multi som i sig betyder många och rulle i ett annat. Då får man ett skåp som ser ut såhär med multirullar – 39 st i ett svep – bara lina till rullarna betingar en bättre veckopeng.

För Multiplikatorrullarna har jag allt löst, för varje tur testar jag en ny kombination. Här är ju lintjockleken den mest avgörande men naturligtvis rullen med då rullarna tillverkas till olika fiske.

6 st anpassade till lättare fiske. Lina 0,06-0,18mm.

9 st mellan storlek för Downsize. Lina 015-0,25mm.

39 st anpassade till tyngre beten Linor från 0,25 och uppåt

Typiskt rundgavlade multirullar
Typiskt silvriga rundgavalade multirullar. Med svart vev

Av dessa är 22 lågprofil och 32 rundgavlade.

Spön till Multirullar är ännu fler och mer många…

7 st för lättare fiske under 30 gram

10 st för mellan fiske. Downsize. 30-100 gram

37 st för tyngre fiske med kastvikt över 100 gram.

8 st jerkspö.

Jag försöker hålla mig i de övre modellserierna. Nu är det kanske lite synd för att kunna jämföra t.ex. en Black max med en MGXtreme vilket inte går. Jag hade lite billigare modeller tidigare men gick ifrån det helt.

Du har ju i princip en hel ”fiskeaffär” att välja från där hemma, så hur tänker du när du skall ut och fiska. Hur har din utveckling som fiskare påverkat vad du tar med ut i fiskebåten eller kajaken?

Tidigare var det ju nästan bara fokus på gädda, så där bestäms ju en stor del vad man ska ha med sig ut. När det var som varmast som jag nämnde tidigare så körde vi bara efter borre. Vi fick såklart en hel del gädda som bifångst men det var bara på lättare utrusning. Sen att jag hade lite olika spö och rullar med var ju såklart en självklarhet.

Alla med ett Gamakatsuspö räcker upp en hand

När det sedan sjönk lite i temperatur och jag skulle fiska efter fler arter igen så var det lite svårare att bestämma hur många och olika spö-set jag skulle ha med mig. Är man själv i båten så är det ju enkelt. Nu fiskar jag jättemycket från kajak och där är det inte obegränsat med plats om man vill ha många olika set med sig men ska man ut och vara 2 i en båt så måste man ju välja på ett annat sätt. Bruka begränsa det vid 3 st set när vi är 2, men det är ju såklart svårt som du säger, när man har så mycket roligt att fiska med.

Sen vill man ju ha spinn/haspel, downsize och fan å hans moster med Hahaha.

Westin & Roots – välbeprövade gäddspön, närmast ett lite okändare Crony Weapons

Är jag själv kan jag ta med mig 6-7 olika spö-set för att testa och känna av, men även nya rullar och spön som har tillkommit som man inte hunnit testfiska med. 

Vad är nu bästa fiskerullen?

Om vi börjar med vad som är din favorituppsättning, så får du berätta mer om de andra alternativen sen. Vad kör du helst, är det Multiplikator eller Haspelrulle?

Den återkommande frågan som nästan är helt omöjlig att svara på, tack ska du ha!

Vi börjar med gäddfisket, här tycker jag att en multirulle helt överlägset haspel.

Jag är ju förtjust i rundgavlade rullar. Sen är de ju oftast lite knöligare när det börja bli kallt ute då de till 99 % är gjorda i metall. Det är mycket kallare att hålla i och lite mer svårfiskade överlag om man ändå ska säga att en sort är svårare än den andra.

Lågprofil är enkla, man behöver inte vara lika noga med att ställa in dem, ofta väldigt lätta att kasta med osv men de har ett par brister. De är inte till för att jerka med. Nu vet jag att många säger tvärtemot och även gör detta och tycker att de är lika bra att jerka med som rundgavlade, men konstruktionen är inte alls på samma sätt som en rundgavlad rulle, låt mig berätta varför innan ni börjar grymta.

De har inte samma stabila/kraftiga konstruktion på lagersäte, ramen i sig är på ett helt annat sätt, det är mycket mer småmekanik som inte håller för samma på frestning som en rundgavlad. Vevjerka, javisst. Det fungerar. Ska man sen fiska med väldigt tunga beten som det blir när man kör pelagiskt fiske med extra bly osv så är även rundgavlade rullar att rekommendera. Planerar du att inte ha din rulle så länge så kan det kvitta men vill du ha den år efter år efter så ska man tänka sig för till vad och hur man använder den.

Just Abu Beast fick man ge en chans. Lika som Pro Rocket har ju dessa justerskruvar till kastbromsen bägge sidor för att kunna ställa in spolen i sidled och det tyckte jag var lite knöligt i början. Kändes som den som sitter på utsidan var i vägen men det vande man sig vid efter några turer. Varför inte tex en Shimano Conquest kanske en del funderar….. nja tycker inte denna är lika skön att fiska riktigt tungt med och jerkandet lika så.

Så om jag bara får välja en rulle till gäddfisket så blir väldigt svårt, men ska jag ändå välja en multiplikator som jag ska ha till allt och jag vill ha den länge så får det nog stå mellan ABU Beast 5501 eller Shimano Calcutta 401. Nu är någon av dessa 2 inte jättebra till lättare beten men de kommer klara det tyngre fisket och jerkfisket alldeles strålande. null

Vad ser du som skillnaden mellan de 3 olika tillverkarna och varumärkena om vi tar ett urval av dina spön? Kvalitet, tekniskt olika lösningar, funktionalitet?

Spön

Westin:
Bra ingående komponenter. Kör old-school med mjukare klinga som flexar långt ner i den. Lite svårare att känna storlek på fisken och oftast känns den lite större än den i själva verket är. Känns något överklassade i kastvikt då det flexar betydligt mer än andra pga mjuk action. Lättfiskade och uppfattas som väldigt lätta.

Svartzonker Black series:
Grymt prisvärda och har satsat på funktionalitet. Inte lagt något krut på massa lull-lull utan enkelhet. Något mindre känsla och inte 100 % kontakt med betet på samma sätt som spön i dubbel prisklass men troligtvis ett av de mest prisvärda spinnspöna på marknaden, tillsammans med Savage Gear MPP och Daiwa Prorex. Man kan tro att det är ett svampigt skitspö när man kollar på prislappen men riktigt sköna att fiska med. 

Illex:
Från spannet dubbelt till 6-7 ggr dyrare än de flesta spö på marknaden. Men som allt annat så får man oftast vad man betalar för. Det närmaste man kan komma är St Croix men för mig klingar Illex något högre. St Croix känns lite klumpigare på nått sätt. Känslan är där och kontrollen på betet är fenomenal. Kan kasta, kasta och kasta utan att tröttna på hur bra kontroll du har på allt från utkast, intagningen av betet till drillning av fisken. 

Detta är såklart 3 helt olika spötillverkare, och kommer kännas på 3 helt olika sätt att fiska med.  Du får det är det du betalar extra för i form av känsla och kontroll. Sen finns det ju mängder av andra tillverkare som är minst lika bra.

Typisk lågprofilare i närbild
ABU Ambassadeur Rundgavlade – men det har vi alla fattat nu va?

Rullar

Abu Ambassadeur rundgavlade:
Vill du ha en livspartner som följer dig livet ut är det ganska enkelt. Du vet att den inte kommer svika, man behöver ingen extra rulle med dej för den är vid din sida vad som än händer. Vill här nämna 2 specifika modeller i Predator och Beast.

Beasten skriker inte bara kvalité utan den är ett stycke rullhistoria och sjukt snygg. Är man intresserad av rullar så skaffa en, det blir lite så att man lär sig älska den. När det väl skett så vet man att man aldrig kommer vilja skiljas från den efter ett tags fiske. Kan man bara lära sig de bägge skruvarna till kastbromsen så är denna helt fenomenal rulle, en sjuk kastmaskin.

Om vi sen tittar på Predator som har en Old-school konstruktion men är som en ångvält. Kommer ta sig igenom alla hinder, är helt oförstörbar. Kräver såklart lite extra kärlek för att hålla den i trim men vårdar man den får med det tillbaks. Nummer ett om jag ska välja en rulle att jerka med. Kastar som en kanon, en sån enkel konstruktion så att jag nog hade kunnat plocka isär och sätta ihop den med förbundna ögon.

Lågprofils rullar till Abborre:
Har blivit sjukt överskattat i mina ögon. Har 3 – 4 av de finare på marknaden men ändå väljer jag min gamla Okuma haspelrulle när jag ska ut och jaga abborre med beten under 10-12 gram. Varför det blivit sånt jäkla surr att ha multi när man ska fiska abborre, det är inte klokt?

Sen helt klart är det lite roligare att fiska med multi, lite annorlunda känsla med för den delen då man håller i rullen och har bättre kontakt med linan och betet. Det kan man inte komma ifrån…. Men är det värt så mycket? Och när det blåser ska vi inte tala om, när det kommer över 12 – 15 gram så kan jag absolut ha mer förståelse för att fundera på multi.

Downsize

Sen vill jag även diskutera detta att börja köra gädda med downsize modeller. De är inte byggda för varken tyngre beten eller jerkfisket. Köpte en Abu Revo Inshore för ett tag en för att testa den. Spolade på 0,2 fireline, tog gul som är lite styvare och inte så följsam då jag tycker det är lättare att trassla med en mer mjuk lina när man går ner i tjocklek och betesvikt. Satte rullen på ett Volatile spö med kastvikt upp till 60 gr. Körde 3” borre jiggar med 10 grams skalle upp till Pigshad jr. Helt underbar rulle att fiska med, kastade som en gud och var himla lättfiskad.

Men att gå från det till att börja fiska t.ex. vanlig Pigshad och även jerka med den finns inte. Det finns andra rullar som är mer anpassad till det fisket, lägg till några hundra lappar och köp en Revo Beast eller varför inte en beg. NACL, BFT X7. Detta är rullar som är mer anpassade till högre betesvikt och som ändå håller någorlunda bättre till Jerkfisket, I alla fall till att vevjerka med.

Shimano Calcutta 201DC

Shimano Calcutta:
En av deras finare modeller rundgavlade rullar. Detta är nog den rullen som är mest känslig på hur man ställer in kastbromsen. Men lär man sig fiska med en Calcutta så är det rätt svårt att välja en annan nästa gång man ska ut. Använder en av mina 401 till pelagiskt fiske då betesvikten är uppåt 150 gram på ett av spöna som är klassade över 200. Det är ett fiske som är för jäkla kul. Känslan med lite ”tyngre” prylar i näven men ändå utan några större problem kasta 60 – 70 meter utan att känna av det i kroppen är så gött. 

Dags att välja ett spö då. Eller? Du får bara välja ett!

Spö är också jättesvårt att säga då det är samma sak här. Lätta/tunga beten, jerka osv.

Men framför allt ett med hel klinga. Säga vad man vill men det är bättre känsla i ett spö med hel klinga. Man har bättre kontakt med både linan och betet. Sen om det är delat i handtaget eller är helt odelbart kan kvitta, det är mer en smaksak.

Jag gillar ju de längre spöna som är 8,5-9,0 fot då jag är lite längre än medelsvensson. Och här kommer det bli svårt att jerka tyvärr, så välja en kombo till allt blir jätte jättesvårt.

Men krävs det ett svar så väljer jag ett Illex. Har bla. ett Blue Shadow 250 som är helt fantastiskt. Och det behövs ju högre kastvikt med om man ska klara alla betestyperna.

För abborre-fisket

Till abborre blir det betydligt lättare att välja, då haspel är helt överlägset multi till de lägre kastvikterna. Även här ett spö med hel klinga helt klart och en rulle som är modell mindre. 

Likadant med spöt är inte lika känsligt då det är betydligt lättare vikter. I nuläget har jag ett Veracity spö från Abu med hel klinga med en Okuma blue 25 rulle på. Supernöjd och man får det setet för helt överkomliga 2000-2500 kr. Ett av mina andra borre-set är ett superkänsligt dropshot spö från Gamakatsu. Spöt är superfast action och man känner om man får en mygglarv på kroken. Men jag hade lätt kunnat nöjt mej med Abu spöt.

Vad gäller rullar så Shimano CI4 eller en Abu REVO 20 modell eller liknande. Här ser jag inte samma stora skillnad på medeldyr rulle och en dyr som på multi rullarna. Från 1000 kr och uppåt får man väldigt bra och fina haspelrullar överlag.

Hmm blev ju ett jäkla långt svar….

Nu måste du välja!

Så vad väljer du nu efter den lilla, nåja, utläggningen. Du måste välja nu bland dina tusen trillioners möjligheter till kombinationer, så vad väljer du?

Gädda

Illex Blue shadow med Abu Beast 5501. Jag får med mig alla kastvikterna, spöt har hel klinga som gör det känsligare, bättre kontakt med betet och fisken och det är fast action. Rullen är anpassad till de flesta betesvikterna och man kan jerka med den utan att vara orolig att den går sönder efter nått år. Du kan få ett overrun eller bakslag med bete på 200 gram utan att oroa dej att rullen ska ta skada. 

Abborre:

Abu Villian eller Veracity med Shimano Stradic CI4 1000 som klarar betesvikter från 0 till 30 gram. Man kan söka av grymt stora område utan att förflytta sig. Bra känsla och riktigt sköna att drilla fisk på. Veracity spöna är ju även grymt prisvärt också. 

Utifrån din enorma erfarenhet av spön och rullar – hur ska man tänka när man väljer?

Ställ dig några vägledande frågor, du kommer få dem i affären när du står där och äntligen få känna och klämma på dina val. 

Först och främst vad man skall fiska? I många fall är det abborre och/eller gädda, kanske följa med ut och trolla lite gös någon gång. Kasta efter ädelfisk i någon bäck eller i havet. Det är ju det första man ska utgå ifrån, vad och hur fiskar jag.

När och hur mycket skall man fiska? Kommer man vara ute så ofta man kan eller bara några ggr per år? Svaren spelar ju väldigt stor roll och påverkar vad du ska välja. Ekonomin har ju även med detta att göra. Hur mycket vill man, kan man och kommer man satsa? Ska man endast ha ett set till allt eller ska man köpa ett par tre stycken på en gång? Hur mycket olika beten ska man kasta med?

Shimano 401
Shimano 201,301,401 – Guldisar – bra att ha nån i reserv också

Första uppsättningen

Starta med ett set som är väldigt flexibelt. Haspelrulle i ca 2,5-3,0 storlek och ett spö som inte är allt för långt runt 7,5-8 fot beroende lite på hur lång du är. Kastvikt upp till max 50gr. Fiskelina tycker jag man ska börja med nylon för att få gummibands effekten tills man lär sig kasta. Lär hur betet känns när man fastnar, fisken nappar och att man får med sig lite mindre kontakt. Att det även är lite mer okänslig för skav osv så 0,30 kan vara rätt lagom. Då har man en bra grund som klarar det mesta fisket vad man än ska göra. Förutom de tyngre betena då.

Nästa steg

När man sen vill fortsätta och utveckla sitt fiske ska man köpa sig ett gädd-set med multi rulle. Då har man 2 fiske-set som täcker egentligen de mesta vanliga fisket.

Här ska man naturligtvis ha flätlina och när man har kört lite med det och lärt sig kan man ju välja att även byta ut linan på haspelsetet. 

När fisket utvecklas

Men har man blivit inbiten och vill fortsätta så tror jag många tittar på kanske köper ett set här som är mer anpassat till det lättare fisket. Då är det bästa att köpa ett haspelset t.ex. med kastvikt upp till 20 – 30 gr. Något kortare och känsligare spö så man har bra kontroll på även det känsligaste fisket. T.ex. när en 5 grams jigg landar på botten så man känner vad som händer och när det är det.

Skulle man sen vilja göra en liten sista uppdatering kan man byta ut det första setet mot ett lite längre spö 8-10 fot och med något högre kastvikt.

Nu har man egentligen 3 set som täcker 95 % av det vanligaste insjöfisket och även många arter på öst och sydkust.

Då snävar vi av frågan 5000 kr i budget?

Då har vi kommit till det i mitt tycke den intressantaste delen, då jag själv sitter i dessa tankar och skulle vilja ha din syn på hur du skulle tänka? 

Jag är 1.94 lång och föredrar en snabb action och kör multirulle.

Kul fråga! Då hade jag rekommenderat dig att köpa en lågprofilare. En mellanmodell i storlek, här finns det en uppsjö av rullar, men några som är jäkla fina att fiska med är Shimano tranx 300, den nya Revo Beast, då jag tycker den gamla är alldeles för liten och Revo Toro kan kännas för stor. 

Dock är Revo Toro en av mina favoriter då jag har väldigt stora händer. BFT X7 är en väldigt lättfiskad rulle som är en riktig kastmaskin eller en Daiwa tex Prorex 300. Prorex är ju även lite mer saltvattenskyddad än några av de andra.

ABU´s uppskattade grovjobbare, funkar finfint till jerk och tyngre fiske!

Går vi över till Gäddspö , så skulle jag välja som jag varit inne på tidigare ta ett med hel klinga. Nu bruka dom ligga lite högre i pris men finns fortfarande vissa som ligger under 3000:- som t.ex. Gator. Ska man titta på ett delat spö finns det nästan helt obegränsat att välja på.

Westin är inget för dig som vill ha en snabb action. Dessa är ju mer följsamma och kan då upplevas som ”svampiga”. Kan vara jättesköna men personligen tycker jag inte om att kasta med ett Westin upp till den kastvikten som de är klassade till. Men tillbaka till frågan. Ett set för 5000:-.

Nya Abu Revo Beast eller Shimano tranx 300.

Spö blir ett Abu Villian eller Gator och vill du ha delat, Eastfield.

Måste här nämna en spötillverkare som jag tror inte så många har kommit i kontakt med som är förbannat fina att fiska med, det är Crony. Har ett par från dem och det ena är ett Weapons II. 8,6 fot med en kastvikt upp till 130. Ligger på gränsen till överklassat men så himla skönt, riktigt fina ingående komponenter, lätt och känns riktigt lyxigt.

Sen gör Savage Gear riktigt fina spö, är också värda att kika på. Daiwa absolut. Alla dessa tillverkare ligger ju väldigt bra i pris och man klara sig långt med 2000 kr om man ska köpa 2 delat.  

Om jag nu hade kört haspel, som när jag började mitt gäddfiske med, vad hade du föreslagit då?

Inte lika känsligt då haspel är lite mer lättfiskat. Här har jag själv väldigt mycket Shimano som jag tycker är för jäkla fina rullar. Men Abu har verkligen börjat komma ifatt med de nya modellerna som t.ex. REVO. Okuma är riktigt prisvärda men håller inte riktigt samma kvalité.

Många av de andra har jag ingen större erfarenhet om som t.ex. Penn och Mitchell. Vet bara att en del jag pratat med är missnöjda med linuppläggningen men det låter jag vara osagt.

Spö blir ett runt 8 fot med kastvikt upp till runt 90-100 gram. Att kasta tyngre beten än 60-70 gram med haspel en längre stund är inte kul. Så ska man stå timme efter timme och spinnfiska gädda är ju verkligen multi att föredra och då ett spö som tar tyngden i betet så du slipper överarbeta i axel och arm. 

Just det… haspel rulle var det med. Då jag absolut inte tycker man ska kasta för tunga bete med haspel så en 4 modell. T.ex. Abu Revo eller Shimano Stradic. Fortfarande tycker jag Shimano rullarna lägger upp linan bättre än de flesta andra så får nog bli Shimanon ändå.

Om du skulle rekommendera ett set för en förälder som vill ge sitt barn på säg 12-15 år en bra startutrustning, d.v.s. ett spö och rulle för ca 1200-1500 kr totalt och då räknar vi med en lina på spolen. Skulle du välja multirulle eller Haspel?

Haspel helt klart. Ett spö runt 7,5-8 fot med kastvikt till ca 40-50 gr. En rulle med storlek 2,5-3 och 0,35mm nylon. Har nästan redan svarat på denna fråga tidigare. Du kan fiska det mesta utan med de tyngre betena. Kan tom jerka på ett vettigt sätt men lite mindre Jerk med ett haspelset.

Och vad blir det för spö att börja med? Vad är din rekommendation på kombination för en förälder som vill ge sitt barn sitt första egna set och inte har en outtömlig budget?

Har ett Savage spö som heter Bushwracker som är just 8 fot och 40 gr kast vikt, var ute i EM och körde först lite fiske med vanlig Pigshad nano sen gick över och jerkade med en Ticsare, funkade hur bra som helst.  Och är man nybörjade ska man inte hoppa på de tyngsta betena direkt. Vill man jerka så kör på de lite mindre som t.ex. Buster II, McMy är ett jättebra allroundbete som kan både jerkas och spinnfiskas. Vill man köra tailbete så klarar detta set många av de betens som finns på marknaden då många av dem släpps i en mindre version. T.ex. Wolftail JR.

Hur många set behöver man egentligen?.

Jag skulle vilja säga att med följande 5 uppsättningar så är man i stort sätt helt i mål.

  • Haspelset för det absolut lättaste betet. Små spinnare, dropshot osv. spö 6,0–7,5 ft
  • Haspelset med ett längre spö på 8,5–10 ft och lite grövre rulle för trolling, kustfiske från land t.ex. men även mete efter större fisk.
  • Multiset för downsize och vertikalfisket. Lågprofilsrulle i mellanstorlek och lite kortare spö 6,0–7,5 ft. Även bra om man vill köra med lite större jiggar än de allra minsta till t.ex. abborre och gös.
  • Multi till det tunga spinnfisket. Grövre lågprofilsrulle och ett längre spö 8-9 fot med hög kastvikt
  • Multi till Jerkfisket med en rundgavlad rulle med tjock lina. Här kan man även välja att använda denna rulle till det tyngre spinnfisket bara flytta över.

Tack Håkan för ett uttömmande resonemang och en hel del egna tankar och idéer. Med det här samtalet så bygger vi på vår egen kunskap och fina insikter i allt som har med sportfisket att göra. 

Läs gärna om den lilla lilla betessamlingen som vi skrev om för ett år sedan och den har garanterat inte blivit mindre under året.

Må Gott och Smörj ska rullen ha!
Peter

Här läser du inlägget om Håkans 1.500 olika beten för gäddfisket

https://www.fiskefuralle.se/hanginwith-a-betessamlare/

ps: Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla“FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram ds.

Föregående artikelDen ofrivillige abborr-fiskaren
Nästa artikelMicke Fransson om epoxi och andra härdplasters farlighet