Perch pro teams 2017 (Svenska) – Team Gunki/Illex – Frédéric Jullian & Thomas Engert

Det är jul i Stockholm och jag är på väg att träffa en legend inom fisket och en hängiven vän till Sverige och Stockholm. Vi talar om Frédéric Jullian från Team Gunki Illex som jag snart kommer att träffa över en lunch i centrala Stockholm på en bättre foodmarket. Han tillbringar sin semester här och föreslog att vi skulle mötas upp för ett längre snack om hur han förbereder sig för den mest prestigefyllda Abborre-tävlingen i Sverige.

Vi träffades för första gången under förra årets final på Hardrock och är nu verkligen intresserad av att veta mer från laget som nästan tog hem tävlingen 2016. Så här är vi ätandes, pratandes under några trevliga timmar de sista dagarna av 2016.

Utmanaren under de senaste årens Perch Pro – Team Gunki / Illex bestående av Frédéric Jullian och Thomas Engert har verkligen gjort stort intryck på oss. De kom till Sverige med en ytterst begränsad lokal kunskap och endast ett fåtal platser provfiskade under några dagars träning innan tävlingen förra året. Ändå lyckades de fånga abborre i både storlek och antal. Förmodligen beroende på att det inte är några glada amatörer utan tvärtom, de tillhör världseliten inom predatorfisket med lång framgångsrik erfarenhet från tävlingsfiske.

Frédéric är en framgångsrik turneringsfiskare med många år på Europatouren, innan han lämnade tävlandet och beslutade sig att tillbringa all sin tid åt sitt jobb på Sensas – ett hem åt varumärken som Gunki, Illex och Pezon Mitchell – där arbetar han som en länk mellan fiskaren på sjön och produktutvecklingsteamet. Som Frédéric själv uttryckte det “Jag är den lyckliga killen som får åka och fiska på jobbet”. Ha spenderar mer än 100 dagar per år på vattnet och det bygger en rejäl erfarenhetsbank …Frédéric bor utanför Paris men tillbringar mer tid på vägarna än hemma. En nödvändighet när man arbetar i 10-12 länder. “Jag arbetar i genomsnitt 6 dagar per vecka. 26 helger per år tillbringar jag på fiskemässor, Jag är en arbetsnarkoman “…

Thomas är tyska motsvarigheten till Frédéric. Han jobbar åt Sensas i Tyskland. Och när han väl är ledig… Ja, då åker ha han och fiskar och tävlar. I många år var ha förbundskapten för det tyska ungdomslandslaget (U23) för icke-predatorfiskar, med ett imponerande track record. Världsmästare 2014 i par med Marc Ptacovsky i predatorfiske. Många övriga bra placeringar men en vi verkligen vill lyfta fram lite extra är 4:e platsen in Världsmästerskapen 2016 (Alqueva Dam,  Portugal). Och Tyskland har inte ens Bass!!!

Jag antar att vi nu har konstaterat att dessa killar kan sitt fiske. De är ”the real deal” – men den intressanta frågan är om de kommer att kunna matcha Sveriges bästa även i år? Låt oss undersöka saken … eftersom Frédéric spenderade jul och nyår i Sverige så fick Magnus den unika möjligheten att träffa Frederic över en lunch och prata om livet, fiske och Perch Pro – finlunch helt enkelt.

img_0969Vi tillbringade de första minuterna på lunchen att prata om Sensas – ett ganska okänt varumärke i Sverige. De är mer kända genom sina varumärken Illex och Gunki, men de har även andra varumärken som täcker hela skalan från massmarknad till premium och high-end i sitt utbud. “Vi kan hela kedjan”, säger Frédéric. “När du kan produktionstekniken och vet hur exklusiva premiumprodukter tillverkas så är det lättare för oss att skala ner. För en volymproducent är det en mycket större utmaning att uppgradera och skapa kvalitetsprodukter – de måste skaffa sig helt nya erfarenheter. Vi vet redan från början hur man gör vilket är en stor konkurrensfördel “.

Min fråga blir ju såklart att när du har hela kedjan av produkter själv – provar du någonsin konkurrenternas utrustning? Och den frågan satte igång fransmannen rejält, det var bara att  greppa besticken och lyssna:

“Jag fiskar bara våra egna grejer nuförtiden, Jag har rört mig över åren. Tidigare, när jag körde turneringar kände jag att jag behövde och ville testa allt, och jag försökte allt, allt. Nu efter så många år av tävlingar kan jag alla olika tekniker och jag vet vad man ska använda när. Om det skulle bli en ficka på marknaden med ett behov jag ser att vi inte kan uppfylla med våra produkter, då kan vi utveckla en produkt ganska snabbt “.

“Jag har haft turen att spendera en hel del tid även i USA och rest med bass-proffs. När jag kom dit noterade jag alla logotyper, alla sponsorer och även båtarna som var överfulla av redskap. De har alla beten i alla färger, storlekar och sjunkhastigheter. Men när pro: s reser för sig själva, när marknadsföringen är över och de bara vill göra det som de tycker om bäst – prestera, då tar de en liten påse med de betrodda beten. Och det är samma påse hela tiden. Den förändrar de sällan över tiden. De använder beten de känner och litar på. Det är rätt häftigt att de namnger sina egna beten och kallar dem med siffror. “200 000 dollar betet, 50 000 USD betet. Det är enkelt att beräkna hur mycket prispengar varje bete har vunnit för dem.

”Innebär det att vi måste utveckla beten? Ja det gör det. Av den mycket enkla anledningen att vi vill lura och fånga fisk om och om igen. Fisken lär sig mönstren och blir svår att lura igen om du inte erbjuder något nytt ”

Vad är din fiskefilosofi?

”Jag vill lura fisken. Jag vill att de ska ta ett bete som är inte naturligt. Jag har aldrig, med endast ett mycket fåtal utvalda fall använt ett levande bete. Jag får min kickar från att fånga fisken genom att ta konstgjorda beten jag använder. Det bästa kickarna är att komma till en plats – nästan se inom mig var hugget kommer att komma, göra kastet, 2-3 twitchar, paus och vid den tänkta huggplatsen …BOOM. Det är en sådan belöning varje gång 🙂

”Jag är en stark anhängare av utbildning. Om vi förklarar olika situationer, hur fisken beter sig och vilka beten som fungerar så hjälper vi sportfiskarna att utvecklas och de kommer också att börja vara mer vana vid olika situationer på deras vatten. Om du fångar mer fisk – desto roligare är det att fiska”

fred4

Vad är det du brukar “missionera”?

Din bästa minnen är dina värsta fiender“. Jag tror starkt på att förstå olika situationer, lyssna på vad fisken försöker berätta och anpassa mig till det. Om du har starka positiva minnen för en viss plats, teknik eller bete och du inte öppnar sinnet, då kommer du att tendera att överanvända det rosa betet eller vad du nu haft framgång med. När du sammanfattar året är det sen “wow det rosa betet är verkligen en mördare” och du tänker inte på alla potentiella stora fiskar du har missat när du bara använt en teknik eller ett bete

“Lyssna på fisken” Den talar till dig. Det fanns en episod den sista dagen i Perch Pro förra året när vi hade ett fantastiskt fiske fram till lunch men sedan slutade något. Vi använde Nitro shads, det är starka beten som utvecklats för havsabborrefiske. De bör lätt klara 50 abborrar, men vi började få tillbaka beten utan stjärt. Det borde inte vara möjligt. De bara biter av stjärten. Fisken berättade tydligt för oss: “vi biter det ni erbjuder är inte riktigt vad vi letar efter”. För skojs skull använde jag ett bete utan svans. Och jag fick en abborre! Sedan tog vi ett bete med liten stjärt och de började bita stjärtarna igen. De fiskar vi lyckade landa spottade avbitna så de var aktiva, men vi inte hade knäckt koden. Slutligen bytte vi till finessbeten, två gaffelsvansar men ingen vibration och vi började fånga stora siffror. Om vi hade fortsatt hela dagen som före lunch skulle vi ha misslyckats på eftermiddagen. Jag brukar säga till folk “du är en bra fiskare – du bara inte lyssnar på fisken”

Lär dig att kasta! Exakt och snabbt. Om du får ner de teknikerna på ett bra sätt, är det en lek med siffror. Om 50% av dina kast är ”off target” tillbringar du bara 50% av din tid att fiska där fisken är. Titta på bass-killarna – de är otroliga, men det måste de vara. De tävlar om stora summor och har det som sitt arbete …. och de tillbringar 250 dagar per år på vattnet … jag spenderar “bara” 100.

“Rätt verktyg till rätt jobb” – som t ex rullar. Vissa killar vill använda multirullar hela tiden eftersom de tror att det ser coolt eller är hardcore. Jag använder bara multi när jag behöver 100% kontroll på linan eller när jag behöver vara väldigt exakt. Haspelrullar använder jag för alla tekniker. När jag behöver för att täcka vatten eller när det är blåsigt. Använd inte multi för att det ser coolt ut eller haspel för att det är enklare – använd rätt verktyg rätt situation.

Då hamnar vi i en diskussion där Frederic använder vattenglas för att illustrera sin idé om hur man får fisken att hugga. Enkelt uttryckt: aktiv fisk är i solen och passiv fisk i skuggan. Du kan få båda att hugga, men du behöver olika tekniker. Låt oss anta att du börjar kasta. Fisken kommer att ha två möjligheter att se ditt bete bakom ogräs och tidsfönstret är mycket kort. Om du nu använder vibrationer och märker tydligt att du har mycket större chans att locka fisken. Så först måste du annonserar ditt bete – genom rörelse. För det andra så  kommer fisken att lockas av vad den ser, först då, om fisken beslutar att simma upp och kontrollera vad som är på gång, det är först då saker som exempelvis lukt blir relevant.

fred3Bara ytterligare annan fråga innan vi går in Perch Pro. Har du lärt dig något nytt om abborrfiske i år?

”Jag har lärt mig att fiska ännu snabbare. att få fler reaktionhugg. Jag har verkligen arbetat i den riktningen. Därför är över 80% av mitt fiske reaktionshugg numera”

Perch Pro då – det är dags igen. Hur känns det?

Tja … Det blev en riktigt bra Perch Pro i år. Vi är verkligen nöjda med vårt fiske. Om det räckte hela vägen? Det kan vi bara spekulera i. Alla deltagare är riktigt bra fiskare. Och de kan sina vattnen, men vi fångade några riktigt bra fiskar. Kanske var vi lite kort om stora borrar, men vi hade absolut antalet. Hur som helst – Det kommer att bli spännande. Det är verkligen ett bra format.

Hur tänkte du om taktiken nu när ni tävlar för andra gången?

Detta år var helt annorlunda jämfört med det första året. Att köra för storlek är verkligen en chansning, som rysk roulette. Du kan fånga en stor eller inte. Och de andra kan fånga kvalitetsfisk också. Du måste verkligen gå på antalet men också försöka hitta hotspots som innehåller en viss mängd kvalitetfisk också.

Så för detta år hade vi en annan strategi: Vi ville inte gå ner down town som förra året. Jag visste att jag inte skulle få de siffror jag ville ha, så vi tränade i olika områden. Och vi känner till att kräftsjöar normalt håller den största fisken men som nämnts – det är en chansning att gå för storlek. Så vi gick för antalet. Och vi fick vansinniga siffror. I år var verkligen galet

Hur tränar man?

Vi fick 2 veckors träning. Vi provade några platser jag fick från vänner och en del jag fick reda på själv. Vi hade några galna träningspass. På en 2 timmars koll av flera platser i ett område med 25 fångade fiskar där 10 av dem är större än 1 kg!

fred2Hur är det att fiska med Thomas?

Jag och Thomas är olika sportfiskare. Thomas är mer i tävlingsform. Jag slutade tävla för ett par år sedan. Jag började dela med mig mer och även lära mig mer av fler människor. När du tävlar som Thomas gör, då lär du dig verkligen på djupet från en liten grupp av människor. Han är verkligen mycket bra i drop-shotting till exempel. Men när det gäller att experimentera och upptäcka nya saker, då täcker jag hans rygg. Vi kompletterar verkligen varandra. Han är mer envis och håller sig till vad som verkligen fungerar. Han kommer att nöta på och jag kommer att testa nya saker. När jag har hittat en fungerande formel så växlar vi båda. Jag litar verkligen på honom eftersom han verkligen behärskar teknikerna. Om han lokalisera ett hängande träd och att han inte fångar fisk så behöver vi prova något annat.

Hur förbereder man sig inför Perch Pro?

Jag fokuserar på 2 olika saker. Vi vet att väderprognosen potentiellt kan spela en stor roll så jag söker skyddade platser och utsatta ställen. Jag vill alltid ha minst en back-up plan. Även i centrala Stockholm så kan vädret verkligen göra skillnad. Det vill säga: Var kan jag fiska beroende på vädret. Jag vill hitta ett ställe att bo nära vattnet så jag bokar boendet i sista minuten,  Jag vill bo 10 minuter från vattnet.

Vilken utrustning använder du?

Jag använder långa spön – som 7,10 fot. Den längden passar på stora fiskar. För att fiska riktigt snabbt använder jag ganska tunga spön: medeltung 7-28g och för mer finfiske så använder jag Medium / medel till lätt som 3-15g

Jag fiskar förmodligen med grövre spön än vad folk skulle tro men jag vill kunna dra loss betena från sjögräset utan att vara rädd för att knäcka spöna

Slutligen – om incidenter – kom Papphammar på besök?

Jag antar att det inte kvalificerar sig som Papphammar men vi verkligen haft lite otur. Först hade vi bilproblemen. Jag förlorade bara all kraft. Jag var tvungen att köra till rampen i lågväxel. Jag fick t o m stanna bilen emellanåt för att låta bilen svalna.Vi visste inte ens om vi skulle ta oss fram till vattnet … Efteråt visade det sig turbon var slut.

Ovanpå det hade jag problem med släpet. Jag har en amerikansk trailer med ett hydrauliskt bromssystem. Något gick fel och det låste sig. Vi började förstöra däcken när vi körde så. Så jag fick göra något jag kanske inte är helt stolt över… Jag fick “fixa” en läcka på hydraulsystemet för att kunna köra.

Jo vi på FiskeFürAlle uppskattar verkligen att du tog dig tid att träffa oss här i Stockholm. Vi är verkligen glada att programmen snart börjar sändas och ser fram emot att träffa dig och få ta del av dina kunskaper! Intervjuer kommer löpande med alla andra lag. Stay tuned. Om du vill höra mer från Frederic föreslår att boka fiskekryssningen. Han kommer att ha ett seminarium på betesfärger: vad hur och när man använder. Det kommer att bli kul!

Vi på FiskeFürAlle kommer tillbaks med fler intervjuer med alla teamen. Skulle du vara sugen på att se vad lagen sa inför Perch Pro i fjol hittar du dem h

https://www.fiskefuralle.se/?s=perch+pro

/Mange, Peter & Daniel

Om du gillade vad du läste här kan du följa oss på sociala medier så får du aviseringar när vi publicerar något nytt
På Facebook hittar du oss här
Youtube hittar du här
Insta: kolla efter fiskefuralle
Föregående artikelPerch pro teams 2017 (English) – Team Gunki/Illex – Frédéric Jullian & Thomas Engert
Nästa artikelPerch Pro teams 2017 (English) – Team Sporting.se