Bergs fiske och en ny stjärna är född

Erik Bergs fiske
Erik Berg i egen sittande person

Erik Berg och FreewaterPictures är en riktigt bra kombination och vi ser äntligen ytterligare en ny och högre nivå på Yotutube-produktioner.

Jag var lite avmätt och skeptisk när jag först såg nyheten om att den tidigare TV-Kändisen, Fotbollspelaren och skejtaren Erik Berg skulle medverka i en ny produktion från det främsta mediehuset inom Gäddfiske, FreeWaterPictures.

FWP är ju veteraner i branschen och slog igenom för många år sedan med två legendariska filmer: 12:an minnen som aldrig sviker och därefter kom dokumentären om en fiskares drömresa, det mycket sevärda äventyret i serien Big Fish Stories; Alaska. Det är två klassiker i nivå med Trummans Gäddfeber.

För egen del brukar en hektisk jobbvecka starta om på lördagsmorgnar och under vinterperioden mellan kl 9-11 vara vigd åt en kaffe, brasan och framförallt kolla fiskeproduktioner på youtube. En och annan trädgårdsfilm slinker med men det är under den här perioden jag bygger upp fiskesuget inför nästa säsong och jag reflekterar och försöker hänga med i trender, nyheter och framför allt få inspiration.

Freewater Picture – Giganterna

Grabbarna bakom FWP följde upp med Expedition Hauka och har fått bra exponering genom några trevliga program som visats på SVT. Främst är Freewater som de kallas i dagligt tal, kända för oss Gäddnördar som producenter bakom de årligen återkommande formaten Pikefight och Perchfight. Tonaliteten och premiumkänsla finns alltid där och man har direkt kunna se att här är det påkostade produktioner som släpps.

Med Söders Sportfiske i ryggen så har de kunnat bygga uppskattade avsnitt som når 150-200.000 tittare per släpp. Riktigt bra exponering för medverkande varumärken och fiskeprofiler. De släpper ibland även lite enklare filmer från sin egen kanal.

Recension av Bergs Fiske och några steg i youtubeträsket

“Varför fiskar inte alla?”

Erik är i zonen under ett avsnitt, killen är frälst!

Det är något som vi fiskare alltid undrat och det är så befriande att följa den tidigare reality-stjärnan Erik Berg. Han visar på en genuin glädje och vill i de första programmen ha stor fisk. Resultatet är det enda som räknas för Erik vilket är fullt naturligt för en elitidrottsman med tävlingsskalle.

Han tar med sig den inställningen i de första programmen. Det är lite stolpig inledning med att exempelvis Mojoboats ska frontas när han köper sin första båt – en båt långt ifrån vad de första nybörjarna skulle ha råd med.

Jag tänker att jag ska ge det några avsnitt och jag ska banne mig göra en recension, en subjektiv men förhoppningsvis positiv, balanserad och ärlig bild. Helt enkelt tycka till lite precis som när jag reflekterade över Gäddpodden för några år sedan. Jag kan sakna tyckande i vår bransch, både positivt och negativt tyckande så det här är ett sådant tyckande.

Vi på FiskeFürAlle vet hur mycket feedback betyder och hur utvecklande det är, vi har ju inga ekonomiska incitament utan får vår ånga från omgivningens uppskattningar. och det vill jag även ge Erik i sin nya miljö som programledare.

Jo, visst är det stolpigt i början. FrewaterPicture killarna dyker naturligtsvis upp, Albin Shargi och Daniel från Westin. Profiler vi sett och hört i åratal där jag känner i början att även det här är en ny produktion med samma generiska storytelling, koncept och manus som hos alla andra. Här ska det frontas utrustning och visa publiken vad man måste köpa för att fånga stor fisk, det här är inte nydanande eller inspirerande utan en ny nyans av vad andra gör, risk att bli generiskt.

Vi har nu sett 10-12 år med massvis med Youtube-produktioner där det underliggande budskapet brukar vara att du behöver en budget på minst 250-300.000:-. Helst två 9-tummare, båt, elmotor, batterier för 20K och spön. Dessutom årets rullar, kläder och beten och för att ha en bra dag på sjön med både mängd och storlek. För egen del skulle det vara intressant att veta vad Eriks satsning är budgeterad och vad målet är i slutändan.

Jag förstår att inget är gratis och det kostar att lägga 1-2 vekor på att dra runt en cirkus land och rike för att producera 6-10 olika avsnitt. Självklart kommer det då med krav på lönsamhet och produktplaceringar, panoreringar och varje säsong är det något nytt som ska säljas in.

Men det finns såklart en hel del positivt med den här cirkusen, så är det ju. Vi har ju i princip intervjuat alla profilerna, de har bjudit stort på sin dyra kunskap och under åren gett oss tid att bygga vårt innehåll som vi delar med oss till dig läsare. Jag kan också å andra sidan känna att det nu behövs lite nytänk, var är dramatiken och det personliga, tankar och reflektioner, vem sticker ut positivt?

Så här ser det ut hemma när det spisas Youtube – Erik Berg, Lars Öhman och Daniel Nilsson i arktisk kyla

En ny stjärna är född

Bergs Fiske är i början manligt, det är förutsägbart men det är också en igenkänningsfaktor som är rätt befriande, lättsmält och inte långt ifrån dokusåpornas fängslande värld. Sitter i soffan och tänker att kan inte den där “någon” på de stora TV-husen producera ett Paradise Hotel med Fiskeprofiler – det vore nytänkande om något det!

OCH SÅ HÄNDER DET – plötsligt så blixtrar det till. Det är vid några tillfällen under det 4:e programmet som programmet lyfter till nivåer som får mig att tänka oc stanna upp. -Den där Erik Berg har ju superfina programledaregenskaper som jag inte uppfattat tidigare.

På ett väldigt avslappnat sätt tar han över initiativet när det är ett hemma hos reportage hos legenden Lars Öhman. Erik får igenom den där fina känslan att nu är han hos en idol. Det omvända mot när han själv var den stora fotbollsidolen.

Här är det plötsligt befrieande ödmjukhet och nyfikna frågor. De är inte långt ifrån djuplodande och personligt som i SVT´s högkulturella Babel med Jessika Gerdin. Erik öppnar upp Lars och vi får vara med där nere i källaren när det diskuteras skate, musik och beten, mer källarsnack i den kryptan tack.

Det är underbara tillfällen där man ser hur lärjungen Erik suger in allt som mästaren Lars Öhman delar med sig utav. Som elitidrottare är det nedärvt att man ska lyssna in och lära av de äldre och mer erfarna, inte göra samma misstag utan försöka ta de genvägar som finns till att nå sina mål.

Det vet vi alla att de här Storgäddfiske-legenderna som har en egen mystik runt sig ogärna vill synas i ljuset av uppmärksamhet, de vill gärna vara lite för sig själva och smyga runt inkognito för den stora massan. Det finns en himla massa Greta Garbos i vår hobby, det gör det men Mr Öhman är generös.

Det är också intressant att följa Eriks resa från “nybörjare” med entusiasm till att ganska snabbt uppskatta naturen, hela upplevelsen med fisket. Ett bompass är värdefullt och ger kunskap. En tävling med fullt adrenalinpåslag och kanonstart vänder till att det är ytterligare en härlig upplevelse. Det handlar inte längre om vilken utrustning, kläder eller vilken båt man har.

Erik har blivit fiskare genom att vara med i en TV-serie. Det är 2 steg framåt och ett steg tillbaka. Vi har försvunnit bort från de två första inslagens -Här ska vi göra sponsorerna nöjda till att Vi har fått en ny stjärna med personlighet och genuinitet genom rutan.

Min egen tolkning är att Erik har lärt sig en hel del på alla Discovery-produktioner och här får han möjligheten efter några avsnitt att ta lead. Vara huvudperson men också den som leder storyn om sig själv. Mr Mountain är oförstörd, ställer öppna genuina frågor. Det handlar inte om att han ska bli en tävlingsfiskare som det inleds med. Han glider själv in på hur man först blir gäddfiskare. Han går tillbaka till hur de första minnena var.

Det är så befriande att höra hur han Erik den oerfarne delar samma erfarenheter med elitfiskarna Lars & Daniel runt lunchelden i ett avsnitt. De diskuterar hur man letar mask, underbart. Man känner energin trots minusgrader i luften när Erik avslutar samtalet med: – Nä, nu fångar vi gädda.

Det är härligt när man hittar flödet och texten hoppar fram från pekfingervalsen. Det sker inte lika ofta längre men när man får suget efter att ha sett något banbrytande då är det bara att köra

Härligt otålig och energifylld

Erik har en fördel mot alla andra i branschen, han har erfarenhet och varit med i produktioner som kostar fläsk och som ska dra sju till åtta gånger mer publik än vad någon Pikefight eller Fly vs Jerk någonsin kommer göra. Han kan hantverket och har sett hantverket från de stora produktionsbolagen och förmodligen gjort ett gäng omtagningar genom åren för att behålla tittarens fokus till efter nästa reklamavbrott. Han vet hur man fångar publiken och nu ska han lära sig att fånga den större gäddan.

Bergs Fiske är en bra berättelse och jag känner att jag önskar det fanns mer att se fram emot, fler avsnitt. Håller tummarna att det kommer fler säsonger och fortsatta reflektioner.

Sen är det såklart bitar som jag kan sakna vilket är just de utbildande delarna. Vad jag kanske ser som naturliga inslag om man ska gå från nOOb till Pro. Exempel på områden som jag tror många skulle uppskatta är vad använder de för utrustning som spön, rullar, linor etc. Även hur är förutsättningarna med väder och topografier, vatten temp vindriktningar och lufttryck inför varje tur – hur resonerar han som nybörjare eller blir han serverad från proffsen, jag vill veta sånt.

Vad kan man förvänta sig för resultat och vad är normalt i de spotar de väljer. Vilka är ståndplatserna? Vad har Erik för budget, hur lång är tidslinjen på satsningen.

Hur ser hans eget fiske ut när han inte är i fokuset av en kameralins? Vilka ingår i hans posse som han fiskar med till vardags?

Jag tror att ett inslag vid köksbordet med Erik & Daniel som går igenom morgondagen med nördigt snack om linor, beteslås, utväxlingar, klassning på spön och vilket action de föredrar beroende på betestyp skulle ge ett djup och kunskapslyft för majoriteten av tittarna.

Hur klär de sig inför en heldag i minusgrader och båtåka. Hur rekar man en sjö eller skärgård, hur förbereder man sig och om planen inte funkar vad gör man då, hur ser alternativen ut. Vad väljer de för matsäck utöver Eriks fäbless för kakor?

Hur tänker man inför ett rekfiske och hur skiljer det sig mot tävlingsfiske, vad är det man vill få ut av rek-fisket. Det finns så många uppslag som jag gärna fördjupar mig i och där jag vet att det finns en stor publik som vill lära sig mer. Här tror jag att det finns ett steg uppåt att ta i de flesta produktionerna.

Avslutningsvis i en lång text vill jag tacka för en härligt bra programserie av Freewater, Erik & Daniel med Lars Öhman som en befriande katalysator. Där finns framöver många timmar underhållning och kunskap att hämta i samspelet mellan Erik och Lars. Svartzonker körde för länge sedan en serie där han fiskade och lagade mat med kändisar. Det konceptet är för ytligt för oss initierade fiskare men funkar i gammel-tv. Min känsla är att det kan finnas något här i Bergs fiske som skulle gynna fisket och branschen och vara nyskapande om man anstränger sig lite till.

Framför allt viktigt värdeskapande med mer tid med tittarna om vi ska få bredare varumärken att investera i att synas i Sportfiskesammanhang, vilket är det som finansierar de produktioner vi nu får se kostnadsfritt. Större sponsorer innebär bättre produktioner och högre krav ger bättre filmer i sin tur.

Erk – om du läser det här så ett stort tack för att du kommit in i vår sportfiskevärld, du gör det superbra!

Peter

Här hittar du läsning om en annan aktör som skapar innehåll om gäddfisket och även driver en uppskattad pod om Fiske https://www.fiskefuralle.se/baitlove-is-back-din-guide-i-betesvarlden/

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram  Ds

Avd självkritik med varning för nötter:
Självklart har vi försökt oss på lite rörligt innehåll, typ 5 år sedan och det var kul å köra Go-Pro etc – även om det främst är text som är vår styrka så har vi gjort lite av varje. För att som sagt vara självkritisk så är det lite skönt musikplonk, film från när vi åker i bilen och metersgäddor och mycket FiskeFurAlle i bild – vi lever inte alltid som vi lär men inte en krona i spons här heller, allt ur egen plånka. Vår youtubesatsning tog aldrig sig till några större höjder – det gjorde däremot FreeWaterPicture – olika är våra öden.


Föregående artikel3 saker till ett förändrat fiske – enklare och mer effektivt
Nästa artikelDropshotteri för nördar