Fiska Gädda på Sommaren – Furusund sprattlar och ler

Det hela börjar egentligen längre tillbaka än så, det var ju en fantastisk sommar 2013. Nästan för bra, lite för mycket sol, lite för mycket varmt i vattnet. Lite för mycket nordanvind och lite för lite regn. Helt enkelt lite för bra för att vara fiskare, men helt underbart å andra sidan. Efter snart 7 år så tycker jag mig kunna känna vattnen ganska bra. Det blir inte stort alltid, men alltid fångst.

Det hela börjar med att jag är hos Jakob i Sörmland, och skjuter lerduva för första gången i mitt liv. Tack Jakob, det var sjuukt roligt och helt klart något som jag gärna gör igen, även om årtiondets fetaste blåmärke uppenbarade sig ganska fort på min klena axel. Att hålla dikt vid skytte är tydligen lika viktigt som tajta linor vid ett hugg.

Nåväl, som utbyte så var jag kaxig nog, eller dumt nog,  att utlova fångstgaranti till Jakob nästa gång han hade vägarna förbi Nya Österäng. Jag såg hans skepsis då jag var nyinflyttade hade oturen att ta med Jakob på en tur som inbringade 0 i antal snipor.

Dagen är kommen för att ge oss ut, förutsättningarna är optimala, det har blåst ostligt i 2-3 dagar, det är mulet och jag vet precis var vi skall köra någonstans. Jakob får lånespöt, ett Haspelspö med en Shimano Sienna inköpt i Fiskebutik i New York för 199:- under en magisk resa 2011.

Det tar väl ungefär 15 minuter innan vi anländer Bärsö. Jakob skeptisk som vanligt och lagom dryg. Medans jag tänker att idag är Du Peter fiskeguide. Sagt och gjort, på med ett Zalt 14 cm Svävande, nr 37 i naturlig Gäddfärg.

Klockan är drygt 15 på eftermiddagen och Jakob har precis fått sitt första hugg, efter 10 minuters viftande. Vi nöter vasskanterna där vinden legat på. Ganska snabbt invevande.

Hedern i behåll
Hedern i behåll för Guiden

Puuuh, garantin är utlöst. Själv försöker jag med diverse jerkande och SvartZonker, utan en enda kontakt.

Killen börjar frysa - Gäddfrossa?
Killen börjar frysa – Gäddfrossa?

Nr 2 kommer ganska snabbt inpå, och Jakob blir glad, eller mindre stiff i alla fall. Jag ber om ursäkt för lipgripen, efter det här inlägget kommer gälgreppet vara det som hädanefter gäller, promise. Nr 3 kommer ganska snabbt inpå, och jag börjar känna att det här kan bli en ganska rolig tur

Har killen tappat fingrarna eller bara fått hybris
Har killen tappat fingrarna eller bara fått hybris
Se där ett litet leende, men ännu ingen tumme upp
Se där ett litet leende, men ännu ingen tumme upp

Det blir lite stiltje, men jag jagar nya ställen längs med fladerna, nu kör vi:

Vi anar nog båda att det här är en speciell tur för Jakob
Vi anar nog båda att det här är en speciell tur för Jakob

Jakob berättar nu att han brukar fånga 3-4 gäddor på en hel sommar, och det är en hel del sköna garv i båten.

Jajjemän, det går bra nu
Jajjemän, det går bra nu
Någon som vet om man skall ta upp dessa och klubba?
Någon som vet om man skall ta upp dessa och klubba?

Efter 1,5 timme så har vi 6 st landade, jag kör tomt, men en dag som detta gör det ingenting, men å andra sidan så har jag nu en upp på Jakob. Här skall skjutas lerduvor i drivor.

Smått räknas oxå
Smått räknas oxå, Nummer 9!

För att inte få en kille med hybris och med alla gliringar, så känner jag att nu får det vara nog, 2 timmars fiske och 9 i båten är mer än vad han är värd, och tvåsiffrigt skall det inte bli. Så jag tar helt sonika och styr skutan mot hamn. Men Vi är båda så nöjda och jag tror att det är en av de mest minnesvärda turerna i år.

Receptet var ganska snabbt fiske, och i princip omöjligt att inte lyckas när man har vädret med sig.

Nu är det dags att ta nästa steg i mina hemmavatten, lite större madamer och lära sig hur man läser av deras liv och leverne. Hur man fångar storgäddan på kunskap och inte bara tur.

Vi hörs från Ronneby nästa gång!

/Peter

Gälgreppskursen är påbörjad
Gälgreppskursen är påbörjad

.

Föregående artikelGrodhavspremiär – FiskeFür Alle & Friends gör Mälaren
Nästa artikelFiskeFürAlles favorit-drag – Zalt!

1 KOMMENTAR

Comments are closed.