Fiske är mer än att fiska – del 3 – det mentala fisket

Trögt fiske – inga hugg, det blåser, gungar och vid dagens 12:e vik är känslan “det kommer inte hugga här heller”. Då, sprattel i linan, hjärnan undrar “vad är det här?” långsamt kommer insikten “HUGG” – för sent mothugg – draget släpper och tappad fisk… Känns det igen?

Många brukar skratta när jag säger att framgångsrikt fiske sitter i huvudet men jag hävdar att det gör det. Ett exempel: jag och två kollegor var ute i norra skärgården. Vi hade bra fiske – det högg hela tiden. Innan lunch hade jag landat 7 gäddor vilket med min standard är en riktigt bra dag. Efter lunch började jag lajja – testa nya drag, var inte riktigt koncentrerad, gjorde inte spinnstopp. Jag var mätt helt enkelt. Resultat – 0 fiskar på 3 timmars fiske. Kollegorna drog däremot fisk och började komma ikapp mig. Vi åker in till en ny vass och jag säger till kollegorna “här ska jag ta en fisk” – jag börjar koncentrera mig,  sätter på Zalt tånglake, lägger ett perfekt kast, gör några spinnstopp – fisk och mothugget sitter där, direkt. På den vassen tog jag två gäddor på tre kast. Vad hade hänt? Huvudet var med igen. Det är inget flum, ingen new age och mental kontakt mellan fiskare och fisk. Det är helt enkelt sunt förnuft. Fiskar du inte koncentrerat, varierar fisket, vågar testa olika typer av platser och är snabb som en kobra i mothugget så får du inte fisk!

Att åka ut utan att tro på det man sysslar med, negativ attityd, låg blodsockernivå och hänga läpp är receptet för en misslyckad fisketur. Fisket sitter i huvudet! Om du inte är med så kanske du missar din drömfisk

Stoooor italiensk gädda
Stoooor italiensk gädda

Som tur är finns det ett antal saker man kan göra för att se till att huvet är me’:

1. Vintern är kanontid för att reka platser, kolla bilder och snacka med andra fiskare om deras erfarenheter. Att tro man är på rätt ställe vid rätt tidpunkt bidrar positivt till engagemanget. Nästa helg träffas vi teamet för att lägga upp planer för säsongen, platser, beten, erfarenheter mm.

2. Kolla vädret dagarna innan – inte bara för att veta var fisken är utan för att du ska känna att du gjort din hemläxa

3. Ha en plan för dagen. Och en plan B och en plan C som du håller dig till. Fiska inte i desperation. En bra grundplan med alternativ ger dig mer självförtroende som i sin tur gör att du fiskar mer effektivt och koncentrerat.

4. Se till att du har tillräckligt hög blodsockernivå – lågt blodsocker påverkar mer än man tror – en chokladkaka i magen kan göra underverk

5. Ha bra och positiv stämning i båten – det är roligare och lättare att engagera sig då

6. Lär av dina erfarenheter – när du missar – vad gjorde du för fel, varför kom inte huggen mm och ffa varför högg fisken? när på dagen? hur snabbt vevade du? hur fiskade du hem? vevstopp? hur ser platsen ut?

Vad du än väljer att göra av dessa så är bland de viktigaste du kan göra när du sticker ut och fiskar att se till huvudet är med – att du är mentalt laddad – då kommer du få mycket mer fisk.

Det finns säkert fler saker man kan göra för att se till att man är mentalt taggad när man fiskar – dela gärna med dig i kommentarerna. Kom ihåg – hur väl förberedd du är, på alla plan – kommer de tunga dagarna, de utan fisk. Det är därför det heter sportfiske och inte fångst 😉 De tunga dagarna känns det bättre att åka hem och veta att jag gjort allt rätt – varit så förberedd man kunnat. Det var fisken som inte var på humör!

//Mange

Föregående artikelFiske är mer än att fiska… Del 2 – fysiken
Nästa artikelGäddfiske inspiration

5 KOMMENTARER

  1. […] inköp av drag. Helt i linje med mina tidigare inlägg om att köpa drag för att slippa ångest, det mentala fisket och det fysiska fisket. Draginköpen gick av bara farten, som plåster på det blödande […]

Comments are closed.