Fiske är mer än att fiska… Del 2 – fysiken

Jag gillar långa pass. Lååånga pass. Gärna riktigt tidig start och sen hålla på och nöta och nöta och nöta. För mig handlar det om två saker: När jag väl fått utrymme i kalender för fisket vill jag maxa den dagen. Den andra anledningen är att fisket är oförutsägbart – ofta är det svårt att veta när huggperioden kommer och ju längre tid man har på vattnet under dagen desto större sannolikhet att man prickar en huggperiod.

Huggperiod - två på G
Huggperiod – två på G

Jag gillar också att vara koncentrera när jag fiskar så att jag lägger kasten där jag borde och är beredd på mothugget när det kommer. Det är jobbigt att vara koncentrerad en hel dag, men det är väsentligt mycket enklare om man inte är fysiskt trött. Fiske är fysiskt uttröttande. Själv är jag kontorsnisse så bara att stå upp en hel dag är en utmaning i sig. På toppen av detta kommer att golvh-lvetet rör sig hela tiden av vågorna. Stora drag har blivit mer och mer populära. Själv har jag inte riktigt själv förstått grejen med att dänga iväg drag i storlek som ett mjölkpaket just av anledningen att det är fysiskt uttröttande och slitigt, men även med mina “lätta” prylar på 50-70 gram så blir det jobbigt när man är inne på tionde fisketimmen.

Okänd sömnig fiskare
Okänd sömnig fiskare

Att vara fysiskt väl förberedd gör livet enklare. Fikapauserna kan bli färre och kortare, passen längre och man kan njuta mer av allting!

Nu tänkte jag inte göra detta till en träningsblogg, det finns många såna på nätet, men faktum är att vintern är perfekt för att se till att kroppen kommer lite i form. Jag läste någonstans (kommer naturligtvis inte ihåg var) att gäddnestorn David Lundqvists tidsfördriv på vintern var gymmet – just för att orka med långa pass.

Det som tar mest stryk (på mig iaf) är vaderna (av att stå), ländryggen (av att stå och balansera) och ryggen/axlarna (av att kasta). Detta är enkla muskler att träna och jag lovar att när du är ute kommer du märka skillnad. Du kommer orka mer och tycka det är roligare, mycket längre.

Vinternträningen har många bra effekter

1. Fisket blir bättre (när det väl blir av)

2. Det gör att man har ngt annat att göra så suget från fisket blir lite mindre

3. Man kanske t o m blir lite mer attraktiv för sin respektive

Kolla på nätet – det finns många övningar man kan göra hemma utan att lägga en massa pengar på gymkort mm (de pengarna vill man ju ha för att köpa fiskeprylar 😉 )

…så bli en bättre fiskare som orkar och nöta mer – kör lite vinterträning och se till att din fysik är trim när det är dags att lägga första kastet i vår.

Stark fiskare...

Stark fiskare…//Mange

Föregående artikelFiske är mer än att fiska…
Nästa artikelFiske är mer än att fiska – del 3 – det mentala fisket

5 KOMMENTARER

  1. […] med mina tidigare inlägg om att köpa drag för att slippa ångest, det mentala fisket och det fysiska fisket. Draginköpen gick av bara farten, som plåster på det blödande fiskesåret och fyllde min väska […]

Comments are closed.