Fiske är mer än att fiska…

Detta är en bild som framkallar ångest. Fiskeracern under presenning och snö. Lååångt fram till våren – Extremt deppigt, iallafall om man som jag gillar att spinnfiska gädda. “Fiska öring” säger du, eller kanske “vintermeta gäddan”. Ledsen, jag gillar fiske där antalet bomturer är få, spöt är långt. Jag gillar lura fiskarna med plast, metall och gummi och känna hugget i handen. Kort och gott – jag gillar spinnfiske efter gädda. Det innebär att det är åtminstone ett kvartal kvar till jag kan få rulla i det isfria vattnet.

Jag tänkte börja en liten serie inlägg om vad man kan göra under tiden när det inte är möjligt att fiska. Det kommer komma flera underhand. Det första inlägget tänkte jag ägna åt och hylla “prylfisket”

Detta är för mig den ångestfyllda perioden där jag knarkar fiskesnack, kollar youtubefilmer, drömmer och spelar let’s fish på youtube. Jag vill gärna kalla denna perioden för den “dyra perioden”. När jag försöker dämpa fiske ångesten med nya prylar. Prylar behöver jag egentligen inte alls. Jag har redan för många. En hel monsterbag XL full med drag och spön och rullar för fyra familjer. Jag har oftast med mig mer prylar på båten än vad Danne, Peter och Daniel har tillsammans – ändå kan jag inte sluta.

Jag vet inte vad det är – antagligen drömmen om det perfekta hugget som skulle komma på det draget man ännu inte har. Drömmer gör jag iallafall, och köper saker.

I fjol blev det rejäl ansiktslyftning av Gulan – Elmotor, durk och lite smått och gott. I år har jag lyckats hålla mig lugn – jag har verligen lagt mig i vinn om att inte köpa mer – för jag behöver ju inte mer, men ändå har det blivit lite…

Jag började med att hitta lite begagnade Piggar på fiskesnack som jag slog till på. Jag inbillade mig att jag behövde lite svävande piggar i bra färger för vårfisket. Jag hade faktiskt inga piggar alls innan så jag kändes att det behövdes. Dessutom sålde han två i exakt rätt färger för mitt vatten.

Piggar 6" suspending i heta färger
Piggar 6″ suspending i heta färger

Sen var bollen i rullning – lite mer fiskesnacks-knarkande och jag hittade en Slider i rätt färg som jag naturligtvis behövde:

Salmo Slider skitmört
Salmo Slider skitmört

Skitmörten funkar alltid och jag har en fegisen, men inte en äkta Skitmört så sagt och gjort – den blev min den också. Å sen kom det ut en annons om lite spännande Beavorttailar – de såg så grymma ut att så jag fick köpa dem också.

Beavort tailar Skitmört och Black Perch
Beavort tailar Skitmört och Black Perch

Vi är i skrivande stund i början på Januari – långt kvar till jag får testa dem. Tyvärr är det så att jag blivit ännu mer sugen på att fiska efter dessa beten hamnat i lådan.

Alltså – att köpa beten för att dämpa fiskeångesten är riktig “kissa i byxan”-grej. Det är varmt och skönt under tiden man väntar på att de köpta dragen ska hamna i lådan. När dragen kommit förbyts det till ännu mer ångest och önskan att testa det nya gäddgodiset.

Det finns många bättre sätt att använda tiden till och göra mer nytta inför nästa säsong. De kommer jag komma tillbaks till in kommande inlägg

Fram till dess – Skitfiske!

/Mange

Föregående artikelMarholmen – Brax für alle
Nästa artikelFiske är mer än att fiska… Del 2 – fysiken

8 KOMMENTARER

  1. Bra skrivet! Jag känner igen mig allt för väl. Har en annan medicin för att dämpa, som du kan kolla in på min blogg.
    Skitfiske!
    Jakob Fagerlund// Sf lures

  2. skitfiske.se är fiskegängets namn och hemsidan är vår. Kul att du hittat dit. Sidan är ganska inaktiv nu när Facebook blivit lättare att nyttja. Mitt företag “Sf lures” har Sf som förkortning av gängets namn…

  3. […] och tyvärr alldeles för många inköp av drag. Helt i linje med mina tidigare inlägg om att köpa drag för att slippa ångest, det mentala fisket och det fysiska fisket. Draginköpen gick av bara farten, som plåster på det […]

Comments are closed.