Fiskeguide Hans Nordin svarar på några frågor

Hans
Fiskegurun Hans Nordin styr oss mot nya äventyr och lärdomar i jakten på storgäddan.

 

Att vara ute på fisketur med Hans Nordin är synnerligen kul och lärorikt. Han är generös med sina lärdomar och gillar att delge sina fantastiska upplevelser. Så när vi ändå hade möjligheten passade vi på att ställa några frågor till Hans.

Om du bara får behålla ett drag livet ut, vilket blir det?
– Ett drag livet ut – pust! Det är svårt att välja ett………. gäller det gädda året runt så får det  bli några stycken för att kunna variera sig. Men ett Jerkbait, förmodligen en Zalt, ett skeddrag en jigg…  annars en bra wobbler i mellanformat som kan fungera någorlunda för alla predatorer – abborre, gädda, gös öring lax……en som jag gjort själv 😉

Vad är det tokigaste eller klantigaste du lyckats med?
– Inget specifikt som jag kommer ihåg….i själva verket är det så att jag varit med om så mycket tokigheter att jag funderar på en att skriva en bok om dessa så småningom, men det kan missuppfattas som skryt så jag bjuder på ett par rena klantigheter istället…..

Sedan bjöd Hans på ett erkännande att han, vid ett tillfälle ute på ett okänt vatten, landade båten på toppen av en grynna med påföljden att kunderna snällt fick kliva ur båten och hjälpa till att lyfta den fri. Som grädde på moset var det en riktigt ruskig Novemberdag – “Det gick bra men var väldigt pinsamt!”

Här fick vi även chansen att höra en bra story om en guidekollega som lyckas med denna bedrift: Han skall resa sig från förarplatsen för att hjälpa en kund med upptagning av fisk. På vägen så “snubblar” han på pulpeten och faller överbord. Förtroendeingivande när man guidar 🙂

Bästa årstiden att fiska?
– Våren försommaren och hösten om man letar efter specimenexemplaren. Förr fiskade jag nästan ingenting på sommaren. Men “säkraste” fisket har man faktiskt under sommarmånaderna t o m september. Då är det omöjligt att bomma och mängdfisket är ofta helt ok.

– Tidig vår och senhöstfisket är mer hit och dit p g a kallrasen samtidigt som det är under extremvädermånaderna som också fisket kan bjuda på fantastiska drömfångster.

Hur många fiskedagar har du på ett år?
– Ca 100 heldagar nu för tiden. Något mindre än tidigare då jag som mest guidade runt 150 heldagar. Till dessa kommer 20 – 30 dagar på sjön med halvseriöst fiske, rekande, badande och testande av fiskeutrustning mm.

Vad hade du arbetat med om du inte varit guide?
– Oj, den var svår. Kanske veterinär, har alltid gillat naturen och djur. Annars hade jag kanske arbetat med något som har med text och bild att göra. Har bakgrund från publicistsidan och det var även där jag byggde grunden inför mitt författande.

– Ett annat, kanske ännu troligare yrke hade faktiskt varit inom mental hälsa .. som psykolog eller psykoterapeut. Det intresset har jag både nytta och glädje av i det här lite udda jobbet 😉

Vad kommer du göra mer av när du slutar arbeta som guide? 
– Fiska förståss!! Har ju i stort sett fått offra min egen hobby under alla år som heltidsguide. Ser verkligen fram mot tid för eget fiske.

Vilka är dina favoritvatten i Sverige (gäddfiske)?
– Alla vatten som är orörda!..finns det fortfarande sådana? 😉  Men ska jag välja utifrån miljö och naturupplevelse så är skärgården svårslaget. Sommarfisket lägger jag gärna i centrala Mälaren med de härliga fladerna o grynnorna. Grisfisket på tidig vårgädda får bli i Vättern.

Vilket är ditt absoluta favoritfiske (gädda, gös, lax osv..)?
– Hade du frågat mig för 30 år sedan hade svaret varit tveklöst – “Storgädda!” –  med mina egna handgjorda skapelser.

– Idag njuter jag nog mer av metet “livebait” i alla former, i synnerhet Ismetet efter gädda och gös, liksom skärgårdsmetet med strömming efter gös -där flötet försvinner som ett rött skott, tätt följt av ett lugnare men stadigt ”gäddyk”! Men även metet efter ivriga storabborrar har förstås en omistlig tjusning.

_________________________________

Så har du någonsin funderat eller varit sugen på att köra en guidning, tveka inte, det är en upplevelse! För att komma i kontakt med Hans Nordin så besök hemsidan: http://www.hansnordin.com

// Danne

Väl mött på sjön – jag är förmodligen redan där!

Föregående artikelFiskeFürAlle blir officiella bloggare för sportfiskemässan
Nästa artikelVinterångest – vad gör man då? Jiggar på

1 KOMMENTAR

Comments are closed.