Spillersboda – Gäddguidning med Bodur of Sweden i legendariska vatten

Spillersbodarampen tidig majmorgon

– Skööönt, det blir ingen bomtur hinner jag tänka när första gäddan är säkrad i båten!! Vi har utgått från den klassiska rampen i Spillersboda

Micke, även känd som Bodur of Sweden har slängt ut en fråga på fejjan om någon kan ta med honom att fiska gädda i de klassiska vattnen i Furusund i vår? – Självklart hugger jag på den min vana trogen att dela med mig av mina hemmavatten för okända personer, vi sätter ett datum några månader framåt och har spontan kontakt på messenger, det visar sig att Micke bygger egna beten och jag laddar på mentalt för att det kan bli en av årets härligaste turer med en inbiten sportfiskare, och ja jag har nästan noll koll på betesbyggare förutom de som jag har i min egen hink, trots att jag är en del av FiskeFürAlle hahaha.

Micke hänvisar till en gammal artikel från 90-talet med hotspots för storgäddan som han gärna vill prova, en artikel som jag känner till väldigt väl och så gör nog de flesta som fiskar här uppe och alla som har en helg att snabblära sig hyggligt svåra vatten har kommit förbi den på nätet. Logiken och gäddan vill meddela att det är inga bra hotspots 20 år senare. Många är historierna om att Furusund levererat 10 plussare året om när som helst bara man hade ett bete i vattnet, så är det tyvärr inte längre. Men nog skall jag kunna hitta en och annan huggvillig snipa och kanske någon i bättre storlek. Så lättnaden är stor när första lilla snipan landas.

Fulan på väg att göra jobbet, klockan är 06.15 och jag inser att livet som fiskeguide inte lockar, men att få köra en kompisguidning ger så många upplevelser man annars inte skulle få uppleva

Gäddguidning i Spillersboda med omnejd

Vi ger oss ut i mitten av maj,  en söndag före Söder Trexen, prestigetävlingen när 30 båtar och 90 pers i gäddeliten skall ut och slåss om längsta Gäddan. Så jag får in rapporter om en mängd båtar i halvmiljonersklassen som dammsuger heta ställen i Norrtäljetrakten för att försöka hitta något facit inför helgen som kommer, okej skall vi trängas imorgon är min tanke. Planen är ju satt sen i mars och den vill jag inte skall störas bara för att man är 2:a på bollen i en het vik, men eftersom Micke är en morgonpigg herre så tar han sitt ekipage kl 05.00 från Eskilstuna och anländer Spillersboda exakt på utsatt tid, eller faktiskt lite före, en tutning 06.54 och en kram senare så är vi i båten och släpper loss en underbart vacker vårmorgon precis innan brisen satt igång.

En hel del heta beten som Micke har i väskan, egensnidat Bodur of Sweden som ska få nöta Spillersboda

Taktiken är gräsflader lite längre ut, för att sen gå in i grumligare vatten. Det är 3 veckor sen jag var ute i Furan och jag får gå på rutin. Först över några fjärdar och in i en vik med kristall klart vatten och klockan är 07.30 ovh det är tomt på båtar. Lite som en första dejt så är man lite spänd på hur fiskar Micke, hur kommer vi komma överens på 2,5 kvm en hel dag? Kommer han acceptera mina drifter och val av ställen? Hur hanterar vi tillsammans 3 timmar utan fisk, om det nu skulle ske?

Betena är i vattnet och jag börjar jerka med en Buster skitmört, ett sökbete och Micke kör ett eget blåvitt jerk med magisk gång.
Det är 1,5 meter ginklart vatten, noll vind och sol – helt klart tuffa förutsättningar. Men rätt snabbt ser vi en följare och vi avsätter en 20-25 minuter för att få en känsla. Känslan är trög och att vi kan få jobba lite idag.

Vi åker runt hörnan för att lägga någon timme på en större vik med 1,5-2 meters djup. 12,5 grader i vattnet med både grunda vassar i alla väderstreck och ett stort gräsflak att drifta över. Värsta adrenalinet är borta och vi sätter fokuserat igång att nöta i inloppet och Micke ser 2-3 följare som antingen missar hugget eller inte är tillräckligt intresserade – vilket gör mig lugn för då är det bara 2 saker som gäller: Tålamod och ihärdighet. Jag byter beten och Micke slänger på ett eget handgjort bete med en grym röd tail modell större.

Efter en kl 9 fika med mackor och skitsnack så tar Mr Bodur of Sweden fram en handgjord lastpall modell mindre med en furulåda, snöre och en av de vackraste presentförpackningarna man kan få – Varsågod!

Mr Bodur of Sweden
Nu snackar vi beteskärlek och en fika – jag hör små lockrop inifrån trälådan: “unwrap me please!!”
Kolla kolla-kolla tailen i två färger, kolla blodstänket – den här kommer få göra premiär vid rätt tillfälle, tack för en mycket kärleksfull gest och ett superfint bete!

Det är ju en nästan religiös upplevelse på sjön. Som Julafton för en gäddfiskare – att få något av en betesbyggare är inte många förunnat och här sitter jag med en liten diamantask som alldeles snart skall öppnas. Rätt lätt att bli stum och tappa orden för att det är så häftigt och spännande att se vad det är för unik liten skapelse som tagit rätt många vinterkvällstimmar att knåda ihop. Ett alldeles eget Eskilstunabete, ballt.

Efter fikat så tar vi en drift över gräsflaket, vi ser tecken på betesfisk och är ihärdiga med taktiken att prova olika tekniker, platser och beten. Bam – där satt den första!! Det är den röda tailen som gör att det huggs. Inte en bjässe men det spelar ingen roll när uppladdningen för turen hållit på i över 3 månader, vi åker inte tomhänta från Furusund!

Första i båten – stor lättnad och nu är det game on

Snabb avkrokning, klassiska Catch, Photo and Release gäller då man aldrig vet om det blir fler än en som bjuder upp till dans. Jag sätter på mitt nyinköpta rödsvarta Brunnberg Lures med guldtail om det nu är rött de gillar – och se på faan det hugger i första kastet. Som tur är tar inte jag första utan nu har vi båda var sin och stämningen är avslappnat skön. Vi känner oss trygga med varandra och pratar om livet som man gör när man har det som bäst i livet – i en båt i skärgården med allt i balans och många timmars inspirerande fiske framför sig.

Betet från Sportfiskemässan 2017 levererar, Rött var helt klart färgen för dagen

 

Micke vill prova ett grundare vassbälte, och rätt snabbt så har vi 2-3 upp, han börjar kunna Furusund och jag ställer frågan om han vill vara kvar eller ta en tur till klassiska fiskeguidesvatten? Det kan vara trögt det finns gädda men vi kommer inte vara först på bollen och frågan är om både guiderna och de som åker med guiderna har pannbenet att stå och nöta på rätt ställen? Vi tar en tur på 25 minuter i 23 knop över stilla vatten och ser både Vikingline i horisonten som fiskgjuse och havsörn. Det är 12,5 grader i vattnet överallt och solen värmer skönt. Micke berättar att han gärna kör friliggande grynnor, djupt och nöter. Det är ju inte min specialité och min tanke är att visa på vatten som han normalt inte fiskar och att kunna berätta att han varit på 1/3 av alla de ställen i Furusund som räknas till kärnan i furusundsfisket. – Min uppfattning är att det tar ungefär 3-4 dagar att nöta av alla de obligatoriska vikarna och öarna här uppe.

Fin furusundsgädda – lagom frontad:)

Vi kommer fram till dagens huvudspot, kl är 11 och vi kan köra 1,5 h innan vi tar lunch för att se om det finns något liv. Rulltårtan åker fram för ett viktigt sockerintag och vi driftar mot en grynna med en brant utanför på 4-6 meter – och där har jag en följare men den är suspekt och misstänker oss helt utan anledning, inte okej. Micke vill prova djupbranten där en svag bris ligger på och jag ankrar och så är det dags för en tyngre jiggskalle och en första köpebetet för Micke som kört på sina egna skapelser, men nu skall vi ner några meter och en Röd McRubber med 15 gram får göra jobbet.

Det tar väl en 10-15 minuter så smäller det på rätt nära båten, en 4-5 meter bort och jag får paniken för att få fram håven. Det är bra fart och en lite större firre är de andra vi fått på förmiddagen. I de här vattnen en helt godkänd “bättre” tävlingsfirre även om det är en hel del cm kvar till en metersfisk.

Spillersboda och gädda hör ihop
Piggkings mätbräda gör jobbet på en feting i fin teckning – den där om 5-6 år det kan bli nåt det!
Djupbrant är något som kommer nötas under året – Micke visar hur det skall gå till

Kul, då kan vi sätta check i den boxen också – en fet dam på runt 3 kg eller kanske lite mer men den gör sig fin i rätt vinklar, här gäller det att prova så man får visa upp något fint, dvs luras med ett lagom underifrån foto – fisken ser ut som en meter men är bara 80 cm.
Kort därpå så klipper Micke en till och guiderna som kört över viken åker iväg och vi bestämmer oss att det är dags för en  grillkorvslunch med flygfyrens egna bratwursts med valnöt/gruyere smak och chili.

En paus i vårsolen, obligatoriska höra av sig till nära och kära och ladda för andra halvlek

Vinden avtar och vi har haft drygt 5 timmars fiske och har lika mycket kvar – ladda energi och fortsätta upp i systemet är planen för att se omd et finns stort närmare fastlandet, vattentempen nuddar på 16 grader i vissa vikar och en Buster skitmört skall inte underskattas – speciellt när känslan är att det behövs triggas till hugg – då är den exemplarisk. Noterbart är att mina gummin inte gett ett någe, vet inte om det lärt sig att inte hugga efter de senaste årens gummitrend eller det bara är jag som inbillar mig, men hårdbeten ger resultat, och min Brunnbergstail levererar. Även Micke får en del hugg på sina fina alster.

Vi kör på tillklockan 18 och har en grym dag på sjön, Micke har 2 timmar tillbaka till Eskilstuna dessutom och vi är grymt nöjda, ni vet på vägen tillbaka till Spillersboda så blir det några spontanstopp men inga hugg.

Mössa på – FiskeFürAlle mössan ger skön gäddmojo och rätt attityd

Nöjdhetskvoten har slagit till och man slentrianfiskar utan krav – det brukar inte vara melodin och så inte heller nu – men efter 10-12 upp och en hel del missade och följare så känns det som om det ändå var en helt okej dag. Det har varit en grymt lynnig vår och när man inte är ute 2-3 dagar i veckan så gäller det att plocka fram 2-3 olika alternativa strategier för annars hamnar man i 2 timmars nötande på fel ställe, run & gun är en del at strategin men också tro på de ställen man bestämt sig för och prova olika tekniker, beten och platser för fisken finns där och det gäller ju att ha lite feeling och envishet. Dessutom när man har en erfaren fiskare som Micke så är det en trygghet i sig att den där uthålligheten finns där per default.

Tack för en grym dag – skitfiske!

/Peter

Så vem är Micke? en inbiten grymt duktig, hängiven gäddfantast som även bygger beten och som gärna skulle tillbringa dagarna på sjön om inte familjen gjorde sig påmind. En av alla de som dedikerat fiskar på varje möjlig tid och nu har tagit upp intresset igen efter några års paus. När vi kommer till alla beten som han hade med sig så kan jag bara säga att de fångar fisk, de är alla viktade separat och inte byggda för showoff. Försök att komma över något av alla hans alster, de är grymma. Moby Dick är tailen och med Mickes ekivoka namnsättningar, det finns anspelningar åt det mer barnförbjudna hållet, vilket jag tycker visar på en hel del självdistans inom betesbyggeriet. Skön film på den egensinnliga The Sinner och lite annat snack – följ Micke och bodur of Swden på fejjan genom att klicka här: https://www.facebook.com/Bodur-of-sweden

Fler fina alster från Bodur of Sweden

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelGäddträff i Sörmland – Vilt Trassel och Bottenhugg
Nästa artikelPremiär efter abborre i Stora Värtan featuring Mr Sushi