Höstfiske efter Gädda – En utmaning för varje sportfiskare?

Högmarsö i November

Så här två dagar innan vi i teamet skall ut och göra Värtan osäker, så tänkte jag försöka mig på att sammanfatta mina erfarenheter av det som kallas höstfiske.Förmodligen som en terapi för att lyckas bättre nästa år, och komma över svackan som detta år har inneburit från oktober och framåt. Men tanken är att också dela med mig av det som vi inom sportfisket inte pratar högt om, det riktiga skitfisket.

Högmarsö i November
Högmarsö i November

Det är så klart alltid bättre att vara ute på sjön än på kontoret, eller på landbacken, så är det ju. Men när det går riktigt trögt, när man nollar, och det är typ tredje turen i rad, då kan man faktiskt få lov att deppa lite. Båten nöter upp en vilsen gröning på 2 kg, och man börjar fundera på hur skulle jag gjort istället?

inte bra fiskeväder
inte bra fiskeväder, alls

I år har jag insett att när vår- & höstfisket efter gädda har funkat bättre än någonsin, så har kanske mina egna krav ökat på att även senhöstfisket även skall släppa. Det är ju så i mitt liv, och kanske i många andras också att det är under oktober & november man får lite fler tillfällen att komma ut på sjön. Det är då det har gått som sämst på många många år. Jag tänkte ge er några spridda bilder och reflektioner som kanske är lite mer uppriktiga tankegångar än de intryck man får på facebook, bloggar och youtube inlägg. Det finns fantastiskt många sportfiskare där ute, men det är sällan man läser ett inlägg om när det går som sämst.

Historier om att grisarna är lättare på vår och höst eftersom de är på djupt vatten under sommaren och mycket svårare att hitta tycker jag inte stämmer för mig. Det är inte min erfarenhet så här långt och jag vet att många av våra kompisar har haft samma  fattiga resultat, därför skriver jag det det här inlägget som är mer av en spaning. Fyll gärna på med era kommentarer, tips eller tankegångar. Fiske Fur Alle är ju till för att dela med oss av våra erfarenheter och sprida glädjen i Gäddfisket. Men ibland är det ju inte alltid klackarna i tacket, och med distans till hösten så känns det oerhört bra att skriva av sig. Dålig förlorare som man är och en inställning av att man får aldrig ge upp så är man ju sin största fiende ibland:)

För mig som fiskat mycket i Furusund, och nu även blivit guidad 2 gånger denna höst, så har jag förstått att förutsättningarna spelar en så mycket större roll än under andra årstider. Och detta tog mig en 10 år att fatta!!! så resten av min text blir mer en sammanfattning & Länkning av de olika turerna och en liten genomgång att ha med sig i bagaget till nästa höst.

Det finns ju några viktiga väderförutsättningar för ett “misslyckat” fiskepass som vi råkat ut för i Fiske Für Alle under hösten 2013. Som exempelvis ett efterlängtat helgpass i Blekinge & Ronneby med gudie i inte helt okända vatten, slutet av september och precis veckan före gäddfestivalen. Rapporterna veckorna före vi åker ner har visat på bra aktivitet och fina fångster i både storlek & antal.

Vad händer? Ett kallras på natten när vi åker ner, årets första minusgrader, nordan har varit i några dagar och kristallklart vatten. Under 2 dagar så får jag inte ett hugg. Och vi är tre stycken uthålliga och rutinerade killar som provar alla ståndställen, branter, grunda vikar och pelagiskt fiske som bara går, väldigt magert utfall. Det var verkligen inte en misslyckad, helg, resa eller guidning, men inte heller riktigt det utfallet vi hade räknat med.

Lågt blodsocker kräver Gulash
Lågt blodsocker kräver Gulash i termosen

En annan guidning för bara några veckor sedan med en av de bästa vi har, Hans Nordin, ger samma resultat. Det är sent på säsongen, vi siktar in oss på stort, och är beredda att nöta pannben. Hur är förutsättningarna? Minusgrader på natten, nordan, fullmåne, svag vind, kristallklart och soligt. Samma sak där, inte en följare oavsett vad vi försöker med. Även de båtar vi stöter på säger samma sak, inte en kontakt. Nackdelen är ju att man tycker att skärgården är så fantastiskt vacker. Men vi har olyckan att åter igen pricka in förutsättningar som är de sämsta som går att få tag i.

Idag tog jag en titt på Kanalgratis fantastiska serie Jerk vs. Fluga, och la märke till att det kan vara sjuukt tufft på hösten. När även trumman har det svårt och det är bara snipor som kommer upp, så tycker jag att det ändå känns ganska skönt att även proffsen går bet. Lägg gärna några timmar på de två första inläggen och ta sedan och analysera del 3.

För mig visar deras 4 dagar i del 3 hur svårt det kan vara, och på ett väldigt tydligt sätt visar hur knepigt det är när man har allt emot sig. Deras första dag är det jag försöker sammanfatta i det här inlägget. Som glad amatör så är de yttre omständigheterna ganska avgörande för utfallet, även om man gärna nedslås av hur dålig man är själv när det egentligen inte hade spelat så stor roll vad man än gjort. De sammanfattar det ganska tydligt i Fly vs Jerk när de provat djupbranter etc utan ett liv,  de får inrikta sig på sniporna inne i vassarna för att få ett mängdfiske. Går ner i storlek på betet, fiska sjukt långsamt, lång spinnstop, skallror, doftsprej etc.

frostnatt

Min erfarenhet har varit densamma som deras, men skillnaden är att vi oftast som amatörer har inte möjligheten att lägga 4 dagar i rad, ha obegränsat med beten och utrustning, som att till och med bege sig till Åland för att komma upp i storlek och få en underbar action. Jag tycker nog del 3 är en av de bästa filmerna som gjorts i utbildningsyfte. Den här lilla filmen (återigen CWC & Trumman) tycker jag visar hur mycket erfarenhet, kunskap och tur man skall ha även tidigt på hösten. Även Värtan Cup var en trög historia i år, kanske att vi ställer upp 2014 för första gången?

När vi hade den lokala fisketävlingen i Grovstanäs, så var det samma tuffa höstförhållanden (minus, solsken, fullmåne, glasklart vatten), och magert utfall, jämfört med om det varit vår/sommar. Och det på hemmavatten, även om jag var i vinnande båten så var det förtvivlat tufft. Samma förutsättningar som hela den här hösten har levererat.

Om 2 dagar så är det dags att ge sig ut på Värtan med Danne & Magnus. Förmodligen så blir det till att prova lite nya jiggar som Mange börjat ta fram. Skall det lossna för mig, hur är vinterfisket egentligen? Att jag kommer att kolla månkalendern är självklart. Det är avtagande halvmåne, så jag är väldigt hoppfull. Det kommer bli en heldag som vi sent skall glömma. Kanske en skinkmacka och en julmust och ett och annat garv. Frågorna är många som skall få ett svar på lördag och jag är överladdad som en julgris.

Dessa svårigheter med vädret gör det så fantastiskt att fiska Gädda, att man får en ny chans gång på gång, år efter år och man blir aldrig fullärd. Och framför allt så blir det roligare och roligare för varje år och erfarenhet man skaffar sig.

Än är fiskeåret 2013 inte slut kära vänner, så här kommer ytterligare några sköna bilder från i höstas.

Skitfiske

Peter

Uppdatering 2 år senare:

Kommer precis hem från en heldag , 10 timmars nötande i norra furusund och jag har tillbringat denna mitt i oktober söndag med Mange & Danne. Extremt Fattigt resultat med 3 snipor upp och typ ytterligare 3 hugg. Servpå insta att Team NorraRoslagen och Marcus kompis får upp en gris på 107 cm men bara totalt 2 upp i båten. Även Min kamrat Chris från Schweiz har toktrögt i norra delarna av Norrtälje idag, Så han frågar helt rätt på whats app: Kan du ge några tips om höstfiske? Vi provade våra sommarhotspots och inte ett napp.

 

När bilrutan ser ut såhär på morgonen, då vet man att det blir ett hårt jobb på sjön där gäddorna oftast går segrande från turen

Idag  konstaterade vi att det var typ sämsta förutsättningarna på länge, ingen fullmåne son tur varmen 30 cm lägre vattenstånd än normalt. Flera nätter med minusgrader, kristallklart vatten , en snabbt sjunkande vattentemp senaste veckan i vissa vikar 5 grader. Tempen har  fallit från 12-13 grader på en vecka, nordlig vind och vridande till sydlig. Strålande sol med enstaka moln. Det var helt klart tuffa förutsättningar.

 

vindstilla, oerhört vackert och kallt gör inte höstfisket alltför enkelt

Mina råd är att framför allt läsa på från erfarna fiskare, vad är deras knep? Sen som alltid ut och nöt på hösten och framför allt att om det är trögt så acceptera läget. Fortsätt mata på och ha tid i, jag sa i vattnen, men ta det inte personligt om det går dåligt. njut istället av hösten och naturen. Du kanske har en eller flera kompisar med dig så ha en kul tur å umgås och snacka, ja om du inte går in i koma som jag gör efter 2 timmar utan hugg, ta tillfället i akt att fånga de där sista stunderna på sjön innan isen lägger sig då jag vet att det kommer bättre dagar med bättre fiske och det är alltid bättre än en dag på kontoret:)

Så ta på varma kläder, ladda termosen, ha rätt förväntningar, stressa inte och när de negativa tankarna kommer-ta en fika. Se nu till att det blir ett riktigt skithöstfiske

Peter 11 oktober 2015

Sen det här inlägget skrevs så tog vi ett djupare fokus och intervjuade några sportfiskeprofiler som har lång erfarenhet att lyckas med höstfiskets nycker. Så om du har tiden får ni gärna ta och inspireras av de tips som ges av:

William Eksell – Kilcka här

Jimmy Lindahl Klicka här

Nicklas Hallnor Klicka här

Johan Ruhe Klicka här

med så här glada, eller galna fiskekompisar så har man alltid en grym fisketur

 

Laguppställningen
Laguppställningen 2013
motljus
Skönt båtväder – sämre gäddfiske
solnedgång
En bättre eftermiddag i Furusund
hötfika
Salt & Kaffe = bästa kombinationen för en kall höstdag. är det trögt ta en paus å ladda psyket

Ps. följ gärna oss på våra olika kanaler för att hålla dig uppdaterad

Direktlänk Facebook hittar du här
Direktlänk Youtube hittar du här
På Instagram hittar du oss under fiskefuralle Ds.
Föregående artikelEget gummi steg 3 – Silikonform
Nästa artikelGalaxen i min braxen