Lita på din Magkänsla och ha tålamod

Morgonstund har guld i mun. En otroligt vacker morgon på väg upp till Norrtälje

Sensommar eller höst, tvistar de lärde om. Oavsett vad, så var det dags för en fiskertur i Norrtälje, tillsammans med Peter. Under sommaren har det inte blivit så många fiskepass som man kanske hade önskat. De pass som bivit av har varit riktade på abborre – vilket har varit riktigt roligt och lyckosamt, men denna gång var det dags för höstens första gäddpass. Och vilket pass det blev, men det kommer vi till senare.

Makalöst vackert! Även om jag hade föredragit lite vind så är det svårt att slå detta.

Vi möts upp i hamnen vid Grovstanäs kl 8.00 och skall bege oss ut i Peters hemmavatten. I och med att man inte alltid kan anpassa fiskepassen tills dess att förutsättningarna är bäst, så får man anpassa sitt fiske efter de förutsättningar som serveras. Denna dag var det verkligen skumma förutsättningar. När vi startar i hamnen är det helt vindstilla. Det är ok i och med att prognosen sa att det skulle komma lite mer vind under dagen och eventuellt lite regn. Helt ok med andra ord.

Peter hade lagt upp planen för dagen och vi skall starta i ett område med mycket vegetation (läs: Växter som växer så tätt att inget bete i världen kan ta sig igenom utan att det ser ut som en salladsbuffé när det kommer tillbaka till båten)

Efter en liten tur på ca 10 minuter är vi framme. Det är fortfarande vindstilla, men det är mycket aktivitet i vattnet. Löjan simmar i stora stim och bryter ytan överallt runt oss. Vi riggar upp och sätter igång. Peter slänger på en färgglad galge (spinnerbait) och jag kör gummi med offset-krok.

Det dröjer inte många kast innan vi får lite fart på gäddorna. Vi har ganska snabbt några hugg och ngn enstaka som kommer upp och får syna insidan på båten. Det är en otrolig fart på fiskarna, de är rappa och kämpar och sliter som aldrig förr när de sitter på kroken. Men det är endast de små gäddorna som är i farten. Visserligen roligt men våra förhoppningar var på stor gädda. Efter ca 20 min fiske så dör det plötsligt. Fiskarna vill inte riktigt vara med på noterna längre. vi fiskar tröstlöst en stund och konstaterar att detta inte riktigt var vad vi hade tänkt oss.

PAUSBILD – vila ögonen på en kopp kaffe och en klassisk mandelkubb …. så nu kan du läsa vidare.

Nya plats, nya möjligheter… eller?

I och med att vår ursprungsplan inte fungerade som planerat så bar det av till vår “plan B”, vi drar vidare till en fjärd för att se om fisken är mer aktiv där. en nätt liten tur på ca 20 minuter och vi är i nya vatten med nya förutsättningar. Här är det inte lika mycket växter men dock många andra heta platser. Heta vassar, djupkantsryggar och en del grynnor. Ungefär här startar 4 timmars tröstlöst fiske. Vi åker till några klassiska platser som varit bra vid andra turer – glada i hågen och övertygade om att de står fisk vid varje stopp kastar vi febrilt och räknar med att det när som helst kommer hugga. Med det vill sig inte, det är helt dött. Vi ser några guider som är ute och tänker att idag får de tufft med kunderna.

Grejorna är ju så pyttiga att man behöver ett par extra ögon med sig för att i huvudtaget se vad man håller på med. Men måste ändå ge en eloge till färgvalet!!! De där tappar man inte bort i första taget, inte en som man är halvblind.
Peter in action – kollar efter betet som efter 16 sekunder flygtur fortfarande inte har landat. Eller var det svårt att se vart det tog vägen??

Vi fortsätter vår runda och kör klassisk running & gunning för att hitta fisken. Men det är kört. Peter säger: Kasta ett kast till så åker vi sen. Sagt och gjort – ny transportsträcka till…. ja tillbaka till där vi startade.

Magkänslan sa att det är där fisken är, det är där den skall vara. Nu till detta med magkänsla. En synnerligen klok kollega frågade mig vid tillfälle om jag visste vad magkänsla var för något. En otroligt svår fråga att svara på när man tänker efter. Han väntar tålmodigt på mitt svar och inser att jag egentligen inte har ngt bra svar. Då säger han: Jag skall hjälpa dig lite…. Magkänsla är summan av dina erfarenheter som ger sig uttryck som en “känsla” som din hjärna skapat.

Det var just magkänslan som sa att vi skulle tillbaka.

När vi kommer in i området kokar vattnet fortfarande av småfisk som simmar som vettvillingar och som en extra bonus ser vi nu några riktigt fina vak – Gäddvak. Till och med till den milda grad att det påminner om SeaWorlds delfinshow. Gäddorna formligen hoppar ur vattnet och bjuder på fina luftfärder i sin iver att jaga byte. Peter och jag tittar på varandra och garvar. Det är inte möjligt, vi har aldrig sett ngt liknande.

Liten gädda fastnade på en Bling-Bling-Galge. Roliga hugg och galet alerta gäddor när de väl vill kliva på….

Denna gång riggar vi båda två upp med spinnerbaits och sätter igång. Peter ser en flygade gädda, kastar mot samma plats som den landade och sekunden efter har han en vildsint gädda på kroken. Denna gång är det lite bättre storlek jämfört med morgonpasset på platsen.

Munter kille… eller sammanbiten i alla fall. Kan meddela att 4 hundradelar efter bilden var togs så var det hejarop över nejden. Den satt långt inne som proktologen sa…..

Och vilken fight det blir, det är ingen jättefisk, men den är aktiv, stark och gör allt den kan för att inte åka med gäddexpressen tillbaka till båten. Så här fortsätter det under eftermiddagen. Aktiv fisk som är reda att hugga om man är i dess närhet. Vid ett tillfälle har Peter en följare, men han ser den inte själv men jag får se den simma efter hans bete och det är riktigt fin och stor fisk. Dessvärre ville inte just den klippa betet denna gång, men vi får ett kvitto på att det finns större fisk i vattnet.

Spinnerbait var melodin för dagen. Nu för tiden utan hulling också vilket gör det galet mycket enklare at kroka av. Testa, inte så läskigt som man kan tro.

Vi fortsätter och fiska och gäddorna fortsätter att vara galna och vi får en av de bättre fisketurerna efter gädda som vi haft. Dessvärre hade vi lovat att komma hem till middagen så vi blir tvugna att bryta för att bege oss hem när det var som hetast.

Så, lärdomarna från denna tur:

  • Lite på din magkänsla, den finns där av en anledning
  • Ha tålamod. Ibland är timingen det enda som står mellan dig och en fantastisk fisketur. Känns det rätt, är det förmodligen rätt – ha tålamod och vänta in tillfället.

Så nu är säsongen höstgädda igång – stäng nu ned dator och telefon och gå ut och fiska istället.

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla“FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram 

Tjong!

Föregående artikelAstrid och Tom Backlund pratar om att börja fiska
Nästa artikelGrovstanäs Invitational 2019 – Fisketävling med mys