Norra Mälaren – går det att slå gäddfebern i Sörmland?

Topp tusen tunnor, fäkta och anamma! som Kapten Haddock hade sagt!

Vilken gäddbonanza Mange, Peter och Mats fick till i Sörmland under torsdagens fiske. Själv hade jag sedan en tid tillbaka bokat in fredagen den 15:e maj tillsammans med Oskar Stenberg och Jocke Wistmar. Under torsdagen får jag täta rapporter från Peter om deras fiske i Sörmland. Detta gjorde inte direkt att förhoppningarna sjunk inför vår kommande fiskedag. Det var till och med på den nivån att vi funderade att sticka till Sörmland för att ta vid där deras gäddfeber slutade, men vi beslutade till sist att köra enligt ursprungsplanen – Mälaren, de norra delarna, som är Oskars hemmavatten.

Vi hade beslutat att starta runt 8:00 tiden, strax efter 8:00 är vi vid rampen och puttar i båten i vattnet. Det är mulet väder och vindar runt 8-14 ms och om man skall vara petig så regnade det lite då och då oxå.

Jocke gör som sig bör och tar en sig en pipa.
Jocke gör som sig bör – tar en sig en pipa under färden.

Vi har en enkel och effektiv “game plan” och målbild – vi skall slå grabbarnas runda i Sörmland. Med andra ord inte den enklaste utmaningen, men man skall sätta ribban högt. Samtidigt så lägger Oskar upp en liten interntävling i båten enligt följande:

1 poäng för första, 1 poäng för största, 1 poäng för flest och 1 poäng för sista fisken – Game on!

Vi drar några hundra meter norrut för att utnyttja de NV-vindarna för att drifta söderut. Detta jäms en flad som är ett par hundra meter lång med en brant utanför. Det är grumligt i vattnet och vi startar alla med lite olika typer av beten (jerk, gummi). Under denna drift kommer dagens första gädda upp – den är min 1 poäng till Danne.

Oskar och Jocke kors-tabulerade.
Oskar och Jocke kors-tabulerade och lyckades göra skäl för sitt användande av FLÄTLINA. En trippel trumpetstek med halvt överslag tar ca 4 minuter att reda ut om man är två personer.

Den tog på Jerkbait och var inte i ngt nämnvärt format så den kom inte med på bild. MEN det är alltid skönt att få fisk och känna sprattel i spöt. Mer än så händer det inte på den driften så vi sticker mot nästa ställe. Oskar har 3-4 platser som vi skall beta av under dagen, så vi åker söderut till en STOR vik, här ligger vindarna på ordentligt vid det här laget.

Hade jag haft hår på huvudet hade det förmodligen blåst av. Vi ankrar upp för att nöta en stund. Det kändes som att stå en tvåkopp under storm när vågarna rullade. Här smånaggas på betena och vi ser ett antal följare, men de vill inte riktigt hugga. Vi provar det mesta ur vår arsenal – Jerkbait, gummi och tailar men inget fungerar. Vi bordlägger den platsen tills vidare för att göra ett återbesök senare på dagen.

FreeWaterJiggen är redo.
FreeWaterJiggen är redo. Är man är godisälskare ser man likheter med en hallonlaktritsskalle.. alltså färgerna.

På vägen mot nya platser så ser Oskar något som står i vassen…. vi tar oss närmare för att se efter. Där inne ligger en öde båt och gosar i vassen.

Båten i vassen
Efter som vi är sluga som detektiver så utgår vi från att båtägaren inte har ställt den där med flit.

 

oskar ringer länsman
Oskar ringer länsman. Vi hoppas att den rättmätige ägaren får tillbaka sin båt och får chans att njuta av fina båtturer och fiskestunder i sommar.

Efter denna kavalkad av spänning tar Oskar oss till en riktigt skön liten flad. Den sticker rakt söder ut från ett par öar och sträcker sig gissningsvis 63,87 meter. Här märker vi direkt att det här står fisk. Det tar inte många kast innan första kontakterna och snart är ett par fiskar uppe i båten och hälsar på. Riktigt kul…. MEN för att slå grabbarnas gäddor i Sörmland behöver vi större och fler.

Jocke tar årsbästa
Jocke lurar en rackare att fastna på Piggen – färg skitmört

Vi kör vidare på de andra platserna som fanns med i planen, men ingen av dem gav något resultat. Vid det här laget har det gått några timmar och vi beger oss tillbaka till den STORA viken som vi provade på förmiddagen. Innan vi kommer dit gör vi ett snabbt stopp i en mindre vik precis bredvid och lyckas dra upp ett par.

Oskars fisk
Oskar med ett fint specimen av Exos Lucius i handen.

Den stora viken – Den här viken har en relativt platt bottenstruktur och är jämndjup om ca 2,5-3 meter djup. Mitt i viken, en bra bit från vass och sten hugger det till, denna gång är det lite bättre fisk. Det känns tydligt på hugget och efterföljande dragkamp. Den är pigg och alert och gör flertalet rusningar när den är nära båten – riktigt roligt, det skall vara fajt!!

5,85 kg
Äntligen lite större fisk…men ingen bamse. Den vägde in på 5,85 kg. En poäng för störst….kanske…
Ceasar Lures - McManus aka Danne 40 färgen
5,85:an tog på denna rackare. McManus från Ceasar Lures. Färgen heter nog “Dannegubben” om jag inte minns fel… 🙂

Klockan närmar sig fem och vi beslutar oss för att fiska oss hem till rampen. Det har kommit upp 15 fiskar under dagen och nu slåss vi alla om poäng för sista fisken. Ställningen är just nu 4 poäng till mig. Den lyckas jag inte hålla då Oskar beslutar sig, i sista stund, för att vara med i den interna poängligan. Han drar vår sista gädda för dagen och får en poäng.

lite bättre med blåbärssoppa
Dagens sista i båten och en poäng till Oskar. En fin firre till råga på allt och som även ser ut att gilla fotograferingen.

Med detta var dagens runda över. Summeringen är att vi hade synnerligen trevligt i båten – alltid kul att fiska tillsammans med dessa grabbar. Dagens metoder som fungerade bäst var jerkbait (McManus och Pig) med 12 fiskar. Ljusa färger som skitmört och Dannegubben var modellen. Vi lyckades inte slå Mange och Peters Sörmlandsrunda, men vi är nöjda ändå. Vi får revansch en annan dag. Eller så ser vi bara till att vara i samma båt som dem.

lexan har veven på fel sida

// Danne Bojangles

Kunde inte låta bli att lägga till en utfyllnadsbild. Denna rackare var glupsk. Stor i käften var han också :)
Kunde inte låta bli att lägga till en utfyllnadsbild. Denna rackare var glupsk. – Gapa stort

 

Dagens fototips. Se upp för fingerlusen som ofta är förekommande under alla årstider, den dyker upp när man minst anar det.
Dagens fototips. Se upp för fingerlusen som ofta är förekommande under alla årstider, den dyker upp när man minst anar det.

 

 

 

 

Föregående artikelGäddfeber i Sörmland – storgäddor i parti och minut!
Nästa artikelNär Schweiz kom på besök för att fiska Gädda – ett hedersuppdrag