Perch Pro – Team Stockholms Fiske & Fritid

Perch pro var verkligen för oss, som egentligen är gäddnördar, årets mest spännande event på tv. Coolt format, snygg produktion och spännande innehåll med många sköna klipp. Det var spännande ända in i kaklet fram till ….. vann. Har du inte sett Perch pro ska vi inte förstöra upplevelsen för dig utan kan bara rekommendera dig att se säsong 1 på Kanalgratis.se. En direktlänk till första avsnittet från förra säsongen har du här

Årets upplaga kan bli ännu mer spännande när Johan Ruhe och Kanalgratis-gänget tar ut svängarna och bjuder in både ett flugfiskande gäng och ett internationellt gäng med världsmästarstatus i predatorfiske. Galet häftigt om du frågar oss.

perch pro logo

När trailern började rulla så blev vi till oss i hatten och ville veta mer såklart. Och vill vi veta mer kanske någon annan vill veta mer. Sagt och gjort – vi ställde frågan och fick möjligheten att få snacka med teamen som är med och tävlar. I och med med detta inlägg startar vi en serie med intervjuer av respektive team som tävlar i Perch Pro. Håll i hatten, nu kör vi.

De team som ställer upp i denna säsong av Perch Pro är:

  • Team Stockholms Fiske&Fritid med Tom Backlund & Linus Raners
  • Team Gunki/Illex med Frédéric Jullian & Tomas Engerts
  • Team Vision/Flydressing med Daniel Bergman & Steffan Jensen
  • Team CWC med Stefan Trumstedt & Albin Sharghi

Första teamet ut i serien är Team Stockholms Fiske & Fritid. Ett team med riktigt duktiga fiskare med ett brett register. Team Stockholm Fiske&Fritid drog i fjol över 2000 borrar på tre dagar. Teamet var då Tom Backlund och Stefan Hermansson. I år har Tom Backlund fått sällskap av Linus Raners.

Hej Tom och Linus, berätta gärna lite om er själva.

Vi är båda fiskefrälsta så att säga och båda två jobbar på Stockholms Fiske & Fritid så det är fiske som gäller både på arbetet och fritiden.

Sjunger uppenbarligen oxå
Nej du Herr Backlund. Det verkar inte bara vara fiske på fritiden. Detta måste vi snacka mer om. Får man gästspela någon gång??

Tom startade upp butiken 2011 och kände vid den tiden inte Linus utan han vart med tiden en trogen kund som visade stort intresse för fisket. Och år 2014 behövdes det förstärkning pga av att Tom hade fullt upp med fiskeguidningar, så Linus anställdes för att klara av det ökade trycket i butiken mm.

Vi brinner båda mest för just abborren och den har legat båda varmt om hjärtat sedan barnsben. Så vi fiskar abborre tillsammans så ofta tid ges.

Då båda är mycket tävlings inriktade så kändes det naturligt att Linus skulle få delta i Perch Pro detta år.

Vad har ni för tävlingshistorik?

Vi kör mestadels tävlingar runt Mälaren och har väl hittills inga placeringar att skryta om där. Men Linus gjorde en liten utflykt tidigare i år och deltog i Pike Open i Västervik och kammade hem 1:a platsen.

Ingen sillrygg det där inte NY
Ingen sillrygg det där inte – Vinnarfisken i Pike Open. Linus bakom spakarna.

Vad är det som lockar /är så intressant med abborrfisket? 

Det som lockar med just abborren är att den är en ganska lurig fisk som kräver rätt prylar och rätt presentation av betena. Det har tagit år av nötande och klurande att få sig den kunskap vi har idag. Och det roliga är att man vid varje fiskepass lär sig nåt nytt.

Vi experimenterar ofta och gärna med beten och fisketekniker, i hopp om att knäcka den omöjliga gåtan.

ny borre test

Vilka tankar flög genom huvudet när frågan kom?

När jag, Tom fick erbjudandet om att ställa upp, var det ingen tvekan utan denna tävlingsform är nåt jag saknat i Sverige. (Stort fan av Bassfiske tävlingar i USA).

Och tanken fanns väl, att kan vi göra abborren lite mer cool så kommer den snart vara accepterad som tävlingsfisk. Och drömmen är väl att abborren ska bli leka het som Bassen är i USA. Som alltid i tävlings-sammanhang är man toknervös och det är väl kanske det som är den största tjusningen.

Stor abborre igen
Ja säga vad man vill, men den borren ser het ut. Men det är klart…i stekpannan är den ännu hetare och rackarns god.

 

Vad har ni gjort för förberedelser inför tävlingen Perch Pro?

Vi förberedde oss faktiskt inte eftersom vi alltid fiskar när vi kan så är vi ganska förberedda. Och en fördel med att vara fiskeguide är att man efter alla timmar ute på vattnet lär sig fiskens rörelsemönster.

“Och jag vågar påstå att man alltid kan få fisk oavsett väder förhållanden och tid bara man knäcker koden vilket inte alltid är så lätt” 

(Red. anm. Word that! 
Ehhh...Kan du visa oss vid tillfälle? Har ett par bomrundor i ryggen nu för tiden :)

Att välja vatten är ju heller inte så lätt och det är en fördel om man vet att det finns mycket abborre att tillgå. Men det viktigaste är att man väljer ett vatten där man får tillräckligt med fisketid.

Eftersom man är begränsad i Perch Pro så till ett visst antal timmar per dag så vill man nyttja tiden så effektivt som möjligt. Vi provfiskade inte vattnet innan tävling utan förlitade oss till vår kunskap om att finna fisken.

Nu hittade jag dig, din rackare.
Kunskap verkar det finnas för denna hittades i alla fall. Gissar att vi kommer få se mycket mer av den varan i Perch Pro.

Hur upplever man själva tävlingen? Är det tufft? och på vilket sätt? (mat,väder,förhållande, kameran, fisk eller inte fisk)

Perch Pro upplevs som en av de tuffaste tävlingarna, då blir extra mycket prestige i att vinna. Man tävlar ju dessutom mot väldigt kompetenta motståndare med grym kunskap inom fisket.

Sen är det självklart fysiskt påfrestande att fiska riktigt hårt i 3-dagar och det är lite påfrestande att veta att allt som man gör kan fastna på film. Nästan alltid när man har en kamera i båten så går det ju aldrig som man tänkt sig (Och folk är fortfarande rädda för bananer i båten!!!)

Skrock eller ej, en knippe såna här i båten så bör man vara skeptisk
Skrock eller ej, en knippe såna här i båten så bör man vara på sin vakt.

Vad är känslan det inför fångrapporterna? (lagen ringer in och lämnar rapport)

Inför fångstrapporterna så diskuteras det ganska vilt i båten, självklart vill man knäcka motståndarna i varje rapport, för det finns inget värre än att fiska under sådan press. Det blir lätt att man stressar upp sig och klantar sig när man ligger i underläge, så det ligger inte på önskelistan.

den som gapar efter mycket ny
Som mamma sa: Den som gapar efter mycket kanske får hela stycket. Vi får se hur det går…..

Finns det några begränsningar på utrustning?

Vi har inga begränsingar på utrustningen mer än att det inte får finnas mer än en krok på betet.

Berätta lite om utrustningen ni använder ?

Vi använder följande utrustning:

  • Spön: Illex The Artist och diverse spön i Gunki Shigeki serien det viktigaste med spöna är att man kan känna allt och lite till.
  • Rullar: Alltid Shimano på alla våra spön .
  • Lina: Pezon & Michel Slidebraid 0,08mm på haspel och 0,11 på multi
  • Beten: I år körde vi uteslutande med Illex & Gunki beten då vi fiskat otroligt bra med dom.

Om ni skall ge 3-5 tips till läsare och tittare som vill börja fiska abborre eller förkovra sig ytterligare.

Våra hetaste tips för abborrefiske är dessa!

1: Satsa på ett bra spö runt 7 fot med snabb toppig action (känsla är allt vid jiggfiske)

2: Använd flätlina så tunn som möjligt och alltid fluorcarbon tafs på ca 1-1,5m hopskarvad med palomarknut. (flätlina ger ljud ifrån sig OCH syns, därav den långa fluorcarbon-tafsen)

3: Köp inte massa av en jigg sorter/färg utan köp en modell du får fisk med och köp alla färgerna som den finns tillgänglig i. Ibland kan bara en litet färgbyte vara det som sätter fart på fisket. Och använd doftmedel!

4: Sök efter fiskmåsarna !!! Även om måsarna bara ligger o guppar på vattnet så är abborren oftast inom 500m radie kring dom. (Sök undervattens grynnor & åsar)

5: Våga fiska med ständig bottenkontakt och aldrig slaklina vid ditt jiggande!

6: Använd ekolod för att hitta fisken.

Vad skall ni göra om ni vinner?

Om vi vinner så ska vi fira med Abborrefiske 😉

Mvh Tom & Linus – Team Stockholms Fiske & Fritid

Stort tack Tom & Linus – det ska bli otroligt spännande att se hur det kommer utvecklas.

Vi på FiskeFürAlle sitter nu redan laddade, taggade och redo i soffan med en stor skål popcorn redo för att ta oss an denna nagelbitare. Första programmet släpps 1:a Januari kl. 20.00. Då får vi se hur det går och sen hoppas vi att vi får träffa både alla deltagare och många av er sköna läsare på avslutningsfesten som är på Hard Rock Café i Stockholm 5:e februari. Biljetter finns att köpa på billetto.se. CU there!

Föregående artikelLuciafiske – Bomrundor eller var är vintergäddan?
Nästa artikelPerch Pro – Team Illex/Gunki Frédéric Jullian – fishing level: world champion – English Version

1 KOMMENTAR