Luciafiske – Bomrundor eller var är vintergäddan?

Karma 2015 har precis avslutats med rekordomsättning om jag inte har helt fel, Sportfiskemässan har haft biljettsläpp och vi har köpt biljetter till Pearch Pro på Hard Rock Café den 5 februari. Vi har precis lottat ut en hel hög med beten tillsammans med TN Lures till unga sportfiskare. Det snickras på underbara inlägg inför en mörk vinter och Tobbe har precis kommit hem från sin oljerigg nånstans långt ute i Nordsjön. Dessutom har kompisarna i Luxembourg på en jullunch som jag inte närvarade på auktionerat ut en fiskeguidning med mig under 2016. Låt vara för Frida´s Fondation i välgörenhetssyfte. Det blev smått fantastiska 380 euro – vilket förpliktigar, skadat roligt kommer det att bli. Höll på att glömma att Mange budade hem 2 fina beten från LocoBay som vi följer på instagram och även de skitfina unika Jaraal Baits också en instagramkompis. Så som ni börjar förstå så gör vi en hel del utom att vi gör ett blogginlägg varje gång

Bloggmys 3 advent och Luciafisket
Bloggmys 3 advent och Luciafisket i backspegeln

Men jag måste nämna at jag är så införbannat stolt över min kompis Per Hansson, som kallas Pertan Purra, Team Kniv Söder (moget Per) eller vad det lämpar sig för tillfället. Min gode Trackerkompis som skänker de mest fantastiska stunderna på sjön med att efter varje firre tända en cigg och bara njuta av stunden,  när vi andra får en adrenalinkick och bombar sönder vassen så njuter han av varatas oändliga storhet. Per gick och vann budgivningen och skänker fantastiska 2550:- till unicef. Det är ett fyndpris för Dödsmördarvobblern som jag skrev om i inlägget om Karma15 – Tack Per hoppas jag att vi i FiskeFürAlle får visa upp skönheten på blogggatan under sportfiskemässan. Så alla får en titt på denna unika skapelse, förhoppningsvis kanske vi hunnit få möjligheten att köra en waterwolffilmning också?

Sitter nu framför brasan och försöker få ihop ett inlägg som handlar om bomrundor och allt som har så mycket med fiske att göra, lugnet i frustrationen i något så oändligt större än alltet…eller nåt.

Första rundan för 3 veckor sen, en söndag, alla senaste rundorn har varit söndagar då jag egentligen planerat att ta upp båten, men varför inte prova en runda innan och när jag väl står där på bryggan och spanar in kommande veckas väderrapport så inser jag att jag kan lika bra chansa på en vecka till, och nu är vi här 3:e advent, båten är fortfarande i sjön och Lucia har sjungit på sin sista vers, vädret ser lovande milt ut så det blir en tur den 4:e advent och då skall det inte vara bomrunda kan jag lova.

Titta hur nöjd jag ser ut, mustaschkampen är på väg at avslutast och jag har tillförsikt trot otroliga -10 grader på natten
Titta hur nöjd jag ser ut, mustaschkampen är på väg att avslutas och jag har tillförsikt trots otroliga -10 grader på natten, men ljuset och tystnaden och bara möjlgheten att få vara ute i naturen är så belönande. Note to oneself “nya fiskeglasögon 2016”

Första Söndagen för tre veckor sen, första advent helt enkelt om jag inte räknat fel. Jag är laddad och har läst på om höstefiskets utmaningar men nu börjar vi prata vinterfiske. Rejäla köldknäppar och jag siktar in mig på att ha tålamod, fiska långsamt, varva mellan busterjerk med skrammel och Eastfields Wingman eller Maverick blyat för att gå nära botten. Jag kör ju utan lod vilket gör att det är svårt att avgöra vattentemperaturer, exakt djup eller var stimfisken är. Jag får gå på rutinen.

Om jag summerar kort så gick det åt skogen…..japp inte ett hugg, inte ett pet, eller kanske ett pet faktiskt men det var som förgjort. Övriga årstider hade jag satt en 3-4 st på bara tjurighet och att byta ställe tills man hittar dem.

Furusund hade is i vasskanterna och det var inte så jäkla mycket actionunder ytan - inte ett hugg på 4 timmar
Furusund hade is i vasskanterna och det var inte så jäkla mycket action under ytan – inte ett hugg på 4 timmar och när mörkret sänkte sig så var det bara att puttra hemåt.

2:a advent och jordens storm som några döpte till Gorm och Helga och jag kallade den för lågtryckens moder med typ 800 hPa. Det lågtrycket sveper över riket när jag tycker det är en bra idé att åka ut ensam i min lilla roddbåt. Flytoverall är en välsignelse kan jag säga, dubbla telefoner och aldrig åka över stora fjärdar. Det blåste rätt rejält så det vart ju fina drifter på 2-3 knop och invevningen var det inga problem med att hålla långsam i meddrifterna.

När det blåser och är kallt så blir det bara en bild på en hel tur. Kan också bero på att det är fiskelöst oc motivationen inte är på topp den här turen
När det blåser och är kallt så blir det bara en bild på en hel tur. Kan också bero på att det är fiskelöst och motivationen inte är på topp den här turen, mustaschen är kvar, glasögonen oxå “note to oneself…”

Ja det blev ingen fisk och jag tror jag mest gav mig ut för att kunna vara stöddig och berätta på obbet på måndagen att – Hahaha jag fiskade igår vad gjorde ni?

Då är det dags för runda nr 3 – kan det gå sämre, nix och det är ju alltid en fördel att börja på botten, det vill på samma nivå som de där jävla gäddjävlarna befinner sig på, hör ni det ni kan ju vifta lite på stjärten nu när jag ger mig ut va!!!

Dags att ladda vitan och njuta av söndagen. Veckans bästa stund
Dags att ladda vitan och njuta av söndagen. Veckans bästa stund. Min arbetshäst i skärgårdshavet som gett många underbara stunder 2015. Kastdäck är livsfarligt skojigt när det är minusgrader för att inte prata om tofterna utan halktejp
frostlås
Lucia, då var det dags att kasta loss för en härlig tur med fet stor julgädda på miiinst 90 centimeter, kallt och frostigt men äntligen en tur och båten är redo, jag är ganska redo och Gäddorna är…

[wpvideo uoZCeeiS]

Jag tänkte att det krävs lite mer för att lyckas när det är kallt och stilla på vinterfisket, så det gäller att klä sig rätt har jag hört då kölden inte får skapa otålighet och köldstela kroppsdelar.

Tack vare sponsorkassen på King of Mälaren och den gäddfärgade buffen så kan jag numera inta kamoflageläge och vara en i gäddstimmet.
Tack vare sponsorkassen på King of Mälaren och den gäddfärgade buffen så kan jag numera inta kamoflageläge och vara en i gäddstimmet. Ingen musse men same old glasögon “note to oneself”
Tycker om min lilla båt, nu är det bara fiskarna som skall göra det mindre ensamt och ha den fina gästfriheten att besöka insidan och inte bara vara på utsidan
Tycker om min lilla båt, nu är det bara fiskarna som skall göra det mindre ensamt och ha den fina gästfriheten att besöka insidan och inte bara vara på utsidan. Många gånger jag undrat varför jag har 2 mätdekaler i båten, jaja ursäkta om jag verkar lite bitter idag:)

Nu kommer lite obligatoriska vassbilder, fina typiska höstvassar – Let´s Go

isen lägger sig
isen lägger sig som värsta europa, visst är det EM-kvalmotståndaren italien som börjar forma sig mitt i bilden eller är det en K_K?
Fin vass bra ljus
Fin vass bra ljus skön spegling och inget filter
Vassen vajar i vinden bilden
Vassen vajar i vinden bilden

Som tur är så får jag möjligheten att ta en ny tur redan på söndag, det snöar i Norrtälje, det går mot högtryckens moder i veckan. Jag har laddat med 2 nya Baby Buster som jag köpte igår och glömde ta med idag. Tror ni som jag att gå ner lite i storlek kan göra hela skillnaden, tor ni som jag att det blir 4:e gången gillt?

Om jag får lägga till en spaning så är det ganska häftigt att stå dör 3:e rundan utan hugg och vara pirrig i magen hur hugget kommer kännas. Man har glömt bort känslan men den finns där, nyfikenheten, längtan, behovet av adrenalinkicken. Ruset av gäddfisket och tillfredsställelsen över att allt stämmer. Den känslan har jag kvar till om en vecka men när jag står där så längtar jag redan till nästa säsong. Jag står där och går igenom olika turer under året och tänker på hur grymt det har varit. Exempelvis turen med Jakob, iPike, Lolle och Ulrika som resulterade i en fin 92 centimeters, en tappad håv och en korvgrillning.

Så skall det se ut ,slutet av oktober utanför Spillersboda, monsterhuvud och solsken. 2016 kommer bjuda på nya minnesvärda turer
Så skall det se ut, skulle frontat skulle frontat skulle..slutet av oktober utanför Spillersboda, monsterhuvud och solsken. 2016 kommer bjuda på nya minnesvärda turer “note to oneself” nya glasögon 2016
Jag tycker om mitt fiskevatten, många tycker Furan och min del av den är svårfiskad. Den kan vara grym under rätt förutsättnignar. Men det är det som återstår. om jag fick till vårfisket under 2015 så är det fortfrnade höstfisket som är kvar att lära. Det är inte mycket guidebåtar här den här tiden på året vilket är ett kvitto på statusen den kalla årstiden
Jag tycker om mitt fiskevatten, många tycker Furan och min del av den är svårfiskad. Den kan vara grym under rätt förutsättnignar. Men det är det som återstår. om jag fick till vårfisket under 2015 så är det fortfrnade höstfisket som är kvar att lära. Det är inte mycket guidebåtar här den här tiden på året vilket är ett kvitto på statusen den kalla årstiden – vet inte om jag snott bilden av någon och ber då om ursäkt, hör av dig i så fall, eller om jag faktiskt har tagit ett foto själv?

Kära kamrater där ute – ni skall veta att vi är oerhört ödmjuka över all er härliga respons och vi jobbar stenhårt på att kunna fortsätta dela med oss v vår kärlek och ge fler möjligheten att uppleva glädjen av att få fiska och umgås. Och som ni märker så är 3 bomrundor i rad inget att vara bitter över, det är så det kan vara och det ger en extra krydda när man väl får den där sjukt sköna turen. Det är det som jag trpr gör att vi alla kan glädjas åt andra som får stor fisk – det finns liksom inte utrymme för att vara missunsam när man själv stått där timme in och timme ut och längtat.

Min längtan är stor nu kan jag säga…..

Skål i glögglasen så hörs vi snart igen

Peter

 

 

 

 

Föregående artikelTBT – en härlig hösttur i Blekinge med Tommy Nielsen och Björn Nettelbladt
Nästa artikelPerch Pro – Team Stockholms Fiske & Fritid