Perch Pro teams 2017 (Svenska) – Team Sporting.se

Perch pro har startat med en riktig Bang. Team Illex/Gunki fiskar som deras liv hänger på det och dagens Team Sporting.se har fått se vad som krävs för att vara med och tävla om pokalen i Perch Pro.

Team Sporting.se är årets nykomlingar, mycket välkomna sådana. Att ha ett extra team innebär lite extra dynamik. Precis som det blev när det finska laget klev in i Fly vs. Jerk. Det innebär att det är två butiksteam med i tävlingen vilket verkligen kan ge en “match i matchen”.

Vem är då Team Sporting.se?

Ja kanske ska vi börja med att förklara att du kanske känner till dem utan att veta det. De går precis som Fantomen under många namn… Först och främst har vi den fysiska butiken, Sporting, i Örebro. Sen jobbar de med ett antal varumärken och web-butiker riktade mot olika kategorier av kunder t ex

  • Attitude baits – predatorfisket
  • Bass Matrix – abborre och bassfiske
  • Pop-up tackle – specimen och karpfiske
  • Sporting Flyshop – flugfiske

Sporting och attityden där är helt enkelt härlig. De älskar fiske och fiskar mycket. Och de väljer inte alltid den upptrampade vägen utan kör själv på egna idéer istället för main-stream. Mycket egen import, unika varumärken och en enorm samling handgjorda beten. Mycket kul helt enkelt 🙂

Utöver butiken ordnar de många olika fiskeresor. De har stående resor till Rügen varje säsong, karpresor (Stephan har själv arrangerat mer än 250 karpresor!), muskyresor mm.

Dagens intervju genomfördes med Stephan och ni som haft lite kontakt med Dansken tidigare vet att det lätt utvecklas till ett mycket skönt samtal. Ett härligt, långt fiskeorienterat samtal med fiskpoesi som rinner ur Stephans mun, kryddat med både ett och två oskrivbara kraftord. Ett skönt samtal helt enkelt 🙂

OK – så till teamet då. Sporting.se Består av Stephan “Dansken” Nielsen och Janne Kortelainen

stephan dansken nielsen

Stephan är för de flesta känd under smeknamnet “Dansken”. Om ni undrar varför så är han, just det, uppväxt i Danmark! Ungefär ett halvt århundrade ung. Stephan är den för detta dagisfröken och handbollstränaren som valde att gå all-in på sin stora passion – att fiska och startade Sporting. 

Stephan är en riktig allätare när det gäller fiske. Det blir turer efter Musky, bass, gädda, abborre varje år. Det har spenderats mycket tid bakom feederspön och en och annan karp har fått syna Stephans håv. Utöver det så bedriver han också Havsfiske och flugfiske. Det mesta man kan göra med spö och rulle med andra ord. Men när jag pressar Stephan lite på favoritfisket så får jag två favoriter. “De fiskar jag fiskar helst efter är Abborre och Musky”. Så det finns en äkta kärlek till  tävlingsfisken i fråga

janne4Janne jobbar som butikschef i Örebro och är precis som Stephan allätare vad gäller fiske. 28 år. Veckorna innan Perch pro hade spenderats med flugspö i handen uppe in Norra Sverige. Ingen rast ingen ro så när han landade från fjälläventyren var det bara att packa om och dra ut och fiska favoritfisken. För Janne är en Abborrfreak

Hur är Sportings relation till abborren som sportfisk?

Jag älskar abborren. Jag växte upp med abborrfisket. När jag som liten grabb sprang omkring i de danska åarna och sjöarna var det abborre vi gillade mest. Vi hade då och kanske fortfarande några av Europas bästa vatten för abborre.  Jag älskar det fisket och formatet på Perch pro är fantastiskt. Det visar verkligen hur bra abborren är som sportfisk. De är verkliga fajters och vackra som tokar. Med rätt utrustning är det världens roligaste fiske.

Jag har haft perioder när jag inte fiskat abborre alls och sen har jag haft perioder när jag nästan bara fiskat abborre. För några år sen la jag jättemycket tid på mete efter stor-abborre i Lödde. Spännande fiske

Men det är också något som kan göras så oerhört enkelt. Ett spö/rullkit för en 300 kr och några enkla beten så kan du stå nere vi kajen och dra abborre en timme senare. Det är verkligen en allemansfisk. Men den är inte alltid enkel iallafall inte de stora exemplaren. Det finns en anledning till varför all de där stora fiskarna, som rest jorden runt och dragit jätte-muskys och laxar faller tillbaka på abborren.

team sporting.seHur tänkte ni kring ert deltagande i Perch pro?

Jag tycker det passar oss kanon. När Johan ställde frågan var betänketiden inte lång. Han behövde väl några hillbillys som inte är från Stockholm och vi är lite annorlunda. Så vi tänkte – JA! vi ska vara med men på ett Sporting-sätt. Vi är ju lite underground: vi gillar göra annorlunda saker, köra annorlunda beten, hemmapulande och så…  Så vi tänkte vi måste göra Perch Pro på VÅRT Sporting-sätt. Alla andra lag har ju båtar i halvmiljonsklassen med senaste hi-tech och jättemotorer. Vi körde gamla bettan vi – en 20 år gammal Buster. OK hon fick nya klistermärken men det var allt. Vi ville visa att man kan fiska abborre utan att vara miljonär.

Stefan – du gillar ju Musky och mkt ”over there”. Ngt från bassfisket du tagit med hem till abborrarna?

Generellt sett är det mycket inspiration som kommer från bassfisket i dagens moderna abborre-fiske. Bass-fisket är ju mycket pryltungt och jag är prylgalen så det räcker och blir över så det är inte så konstigt jag gillar det. Jag har ju fiskat ganska mycket och länge med amerikanska beten och tekniker.

Jag är helt freak på grejor så varje gång jag är i USA kan jag köpa 30-50 påsar med olika jiggar och annat godis som jag tar hem och testar på våra borrar. Jag har hela garaget fullt hemma.

Folk undrade vad jag pysslade med när jag tog hem St Croix spön för 15 år sen men nu har det mer blivit mer mainstream. Det som händer nu är något jag pysslat med länge. Helt plötsligt är folk beredda att lägga både tid och mycket pengar på abborre-utrustning. Helt plötsligt kan det komma in folk och lägga 3000 kr på en rulle utan att blinka.

Vad har ni för hemmavatten?

Ja det blir mycket fiske i Vänern, Vättern och vattnen kring, alla småsjöar, kring Hällefors. Vi har inte båt som ligger i hela tiden så det kan bli ganska många olika vatten vi fiskar.

dansken3Hur väljer man vatten inför Perch Pro?

Ja det är en bra fråga. Denna gången är ju första gången vi är med och det gick ganska snabbt. Det kändes lite också. Vi hade inte kommit in i det riktigt och eftersom beslutet togs ganska snabbt och sent inpå han vi inte träna så mycket som vi kanske skulle vilja och behöva. Men vi körde på två vatten som vi hunnit fiska in oss lite på. Ett skärgårdsvatten och en sjö. Det var tydligen inte bara vi som haft samma tankar så en av dagarna sprang vi på ett annat lag. Då fick det bli lite bus 🙂

I år blev lite av en chansning. Janne kom hem från en flugfiskeresa dagen innan. Så vi fick gå på vad vi trodde var bra. Det blev lite på uppstuds – och det blev bra. Vi fångade mycket fisk och det gick bra. Men vi tar det som det kommer i år. Det är första året och vi är med för att lära. I nästa år det blir det nog en mer fokuserad satsning. 

Så vi kommer få se er igen?

Det kan du räkna med! Att fiska i Perch Pro är bland det roligast vi gjort. Och nästa år blir ännu mer spännande. Då kommer det öppnas upp nya möjligheter:)

Avseende tekniker – hur tänkte ni?

Som alltid får man anpassa tekniken efter vart man hittar fisken. Första dagen hittade vi dem ganska djupt, på 4-8 meters djup på rena bottnar så då blev det mycket dropsshot och jigg-fiske med tunga skallar. Vi behövde inte köra texas och carolina-fiske. Texas och Carolina är outstanding när det är gräsbottnar men de är mer komplicerade riggar och med något sämre krokningsförmåga så vi körde så enkelt som möjligt. Det är outstanding när det är gräsbottnar mm men där vi låg på 7-8 meter och rena bete

Vad hade ni för taktiktankar – antal eller storlek?

I starten hade vi kanske tänkt att trodde vi skulle gå på antal. Under provfiskena hade vi fått rejäla antal så då tänkte vi satsa på det. Och hittar man stora antal och de är huggvilliga brukar man kunna få någon stor också bland de mindre. 

När vi fått resultatet dag 1 – ni har ju sett hur bra de andra teamen fiskade i antal så fick vi oss en tankeställare, de ställde frågor till oss med sina resultat i första programmet. Det är alltid lite av en gamble vilken taktik man skall ha såklart, men vi får också komma ihåg att detta är TV och ska TV vara bra måste skapa lite show också och det känns det som om det verkligen kickade igång med

Har ni några favoritprylar som ni använde mycket?

Vi fiskade med prototyper till egna spön som vi tagit fram tillsammans med Amerikanska bassfiskare. De kommer heta “Paragon” och kommer finnas tre varianter. 2 haspel och ett multi och de kommer vara 7ft 10″ och 7ft 6″. Riktigt coola om jag får säga det själv. Rödvita som danmarks flagga “Dansken” sådär och riktigt sköna klingor. De är moderna, mjuka bassinspirerade spön byggda på Bushido-klingor.  De kommer under vårkanten, förhoppningsvis innan sportfiskemässan.

Vad gällde beten har vi ett bra samarbete med Wolfcreek. Han har tagit fram två gummin för beten på 8 och 11 cm Vi körde på handgjutna prototyper som vi hade sjukt bra fiske på.

Vad gäller dropshot så blev det Berkley och Bass Matrix prylar och sen fiskade vi lite crankar också. Då använde vi Glenns “Vassvikens” crankar. Man måste kunna variera lite

Otroligt kul – fan nog något av det roligaste jag gjort. Tufft men kul. Konceptet är fantastiskt roligt. Vi måste se till och förbereda oss bättre innan nästa år… Vi kommer fortsätta att vara med och vi kommer fortsätta göra filmer.

Vilka lärdomar har ni med er till nästa år?

Ja hahaha jag tror vi får jobba lite med förberedelserna. Vi skulle nog behöva lägga mer tid på både på att välja vatten, provfiska och lösa logistiken. Vi hade t ex spännande med boendet – vi bokade precis innan och det blev som det blev. Stugan vi bokat visade inte alls ligga där vi trodde den skulle ligga. Vi fick åka en rejäl omväg för att komma det. Det tog säkert en timma extra. Det blev resor genom kohagar och allt möjligt 🙂

Man har inte rutin på det… Ojojoj och vi hade grejor överallt… Jösses vad grejor vi hade. Man vill inte lämna något hemma. Nästa år blir det mer planering och och struktur på plats mycket innan. Det är klart att det inte bara går att komma in och köra. Det är kompetenta team vi tävlar mot…

Otroligt kul – fan nog något av det roligaste jag gjort. Tufft men kul. Konceptet är fantastiskt roligt. Vi måste se till och förbereda oss bättre innan nästa år… Vi kommer fortsätta att vara med och vi kommer fortsätta göra filmer.

Vi på FiskeFürAlle tackar för en mycket trevlig pratstund. Vi tillönskar er rejält skitfiske i de kommande episoderna och den kommande säsongen!

Vi återkommer med intervjuer med de andra teamen teamen.

/Mange, Peter & Daniel

Skulle du vara sugen på att se vad lagen sa inför Perch Pro i fjol hittar du dem på följande länk:

https://www.fiskefuralle.se/category/abborre/fisketavlingar-abborre/

Om du gillade vad du läste här kan du följa oss på sociala medier så får du aviseringar när vi publicerar något nytt
På Facebook hittar du oss här
Youtube hittar du här
Insta: kolla efter fiskefuralle
Föregående artikelPerch Pro teams 2017 (English) – Team Sporting.se
Nästa artikelPerch Pro teams 2017 (English) – Vision/ Fly-Dressing