Sjöräddningssällskapet – frivilliga hjältar och du bör vara medlem!

Sjöräddningssällskapet kan vara vi båtmänniskor och fiskares bästa vänner. De finns där när det går rakt söderut och katastrofen är nära. Vi har träffat Sjöräddningssällskapet aka SRSS och snackat med Jimmy Zetterberg, befälhavare i Karlsborg. För dig som är sportfiskare så kommer här några riktigt matnyttiga saker att känna till.

I dagsläget finns det 70 stationer och 2600 sjöräddare och 270 enheter (läs båtar eller annan nyttig utrustning för att hjälpa till på sjön) De har allt från svävare till båtar på 20 meter.

Sjöräddningssällskapet är en frivilligorganisation med huvudkontor i GBG. Alla som arbetar där, arbetar på frivilligbasis. Det finansieras av ditt medlemskap och gåvor.

Danne vill såååå gärna ha en svävare. Han tog t. o m med en present för att muta. Hans favoritnallar: Eyafjettlajökull och Bob

Varför skall man vara medlem i Sjöräddningssällskapet?

Sportfiskare är en grupp som tillbringar fantastiskt mycket tid på sjön, näst störst efter yrkesfiskare/ yrkestrafiken, vilket innebär att riskerna att det händer något när man är på sjön ökar. Är man på sjön skall man ha möjlighet att få hjälp av andra.

Visste du att sportfiskare är den grupp som har den längsta säsongen på sjön? När normala söndagsseglare packar ihop för säsongen så startar höstfisket. Detta innebär indirekt att vi förlänger säsongen för Sjöräddarna.

Om oturen är framme och man får problem med båten så får man hjälp med tex bogsering, enklare service för att kunna starta båten eller bränslepåfyllning om man fått soppatorsk eller bogsering till närmaste hamn om båten havererat totalt.

Om man har riktig oflyt och hamnar i direkt sjönöd så finns Sjöräddarna redo för att rycka ut och hjälpa till – och de är proffs på det!

Sjöräddarna finns där när du behöver dem! Så det är bara se till att bli medlem!

Ingen framgång med tutandet. Han söker tröst hos Eyefjettlajökull och Bob

Så här blir du medlem:

Medlemsskapet är per kalenderår och kostar 67kr / månad. Man kan betala på alla möjliga och omöjliga sätt. Du går helt enkelt in på sajten och anmäler dig via ett formulär. Här är länk: https://www.sjoraddning.se/medlemskap/bli-medlem

Vanligaste tabbarna på sjön?

När ni är ute och hjälper folk som hamnat i sjönöd, vad är de vanligaste orsakerna?

-Absolut vanligast är att man inte kan starta båten – batteriet slut eller motorhaveri. Det är många som använder el-slukande utrustning i alldeles för stor utsträckning och har dålig koll på batteriförbrukningen.

Hur vanlig är det med olyckor där folk ramlat i vattnet?

-Inte så ofta som tur är. Oftast är det just sk. medlemsservice.

Vanligaste klanterierna på sjön?

-Man använder batteriet för mycket, åker på vatten man inte skall åka på, kollar inte sjökortet och har dålig koll på vattenståndet.

Kan man som medlem anmäla sig som “räddare” i och med att vi sportfiskare har mycket tid på sjön?

-Nej. I dagsläget har vi inget system för att medlemmar kan hoppa in och hjälpa till. Här kan det vara bra att känna till att alla har skyldighet att hjälpa till: Enligt den svenska Sjölagen (SFS 1994:1009) är en befälhavare som påträffar någon som är i sjönöd skyldig att lämna all den assistans som är nödvändig, så länge det kan ske utan allvarlig fara för eget fartyg eller besättning.

Natti natti lilla gubben

Bästa tipsen till oss sportfiskare

Vad skall man tänka på när man skall ut på sjön? Hur kan vi öka säkerheten för oss själva?

  • En bra flytväst och att den sitter på! Den bör ha grenrem (kopplad), reflexer, rätt flytkapacitet för din vikt. Den skall synas!
  • VHF radio – har alltid bra täckning, både i små insjöar i skogarna och ute i havsbanden. Har du en eller skaffar en ställ in den på kanal 16. Skall du ut på en avlägsen sjö kan du testa att göra ett anrop innan avfärd och får samtidigt chans att meddela vart du är innan du beger dig ut på nya äventyr.
  • Nödbloss /nödraket – för dryga 100 kr så har man ett otroligt bra verktyg för att markera var man är vid eventuell nödsituation. – Det handlar om att synas!
  • Skydda båten och utrustningen. Säkerställ att tex batteri sitter fast och inte står fritt i båten och kan orsaka kortslutning.
  • Ha ett ankare i båten. Om du kommer i nöd kan du stoppa en oönskad drift. Man kan även använda drivankare så kommer båten vara rät mot vinden vid hård sjö samt att det underlättar för sjöräddarna när de är på plats. Har man en elmotor så är det bra. Det gör att man kan ta sig fram om huvudmotorn har stannat.
  • Skyddsöverdrag, ombyte, vattentätt mobilskydd (gärna som flyter), powerbank.
  • Kastlina – ger dig möjlighet att hjälpa andra om olyckan skulle vara framme.

Navigeringsappar på sjön

När vi ända hade chans att prata med Jimmy passade vi på att fråga om diverse appar som man kan använda till navigering. Hur bra och tillförlitliga är de egentligen?

-Apparna idag är bra. Men viktigt att poängtera, man skall använda dem för att få en överblick. Exempel på appar som är vanliga är Eniro på sjön och Seapilot. Seapilot är riktigt bra och ger bra överblick eller om man skall planera en tur. I betalversionen får man lite extra features tex varningar om det ligger något i farleden osv.

Där har du det – fiskar du från båt finns det ingen ursäkt för att inte vara med. Stöd dessa vardagshjältar och skaffa dig lite extra säkerhet på sjön på cupen Bli medlem

//Danne, Mange & Peter

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla“FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram 

Föregående artikelHeldag med abborre i sommarvärmen
Nästa artikelAstrid och Tobias Fränstam pratar om att börja fiska