Zalt levererar stort i Furusund

Då har man hamnat i klubben, ja i den beryktade +10 kg.

Det här blir en midsommarhelg att komma ihåg, att berätta varje gång någon skall med i Fiske Für Alles båtar.
Egentligen så börjar historien som så många gånger tidigare, med en misströstan, att man har den där känslan att tåget har gått. Att alla andra kan, men man vet inte hur de gör.

Som luttrad fiskare så vet alla att hur många gånger man än försöker, i fiskeaffären, vilket drag skall jag välja. Kommer beteslåset att hålla, har jag valt rätt tafs. Knuten ,den förbannade knuten, har jag gjort rätt, passar knuten linan. Borde jag inte bytt lina redan förra året. Det är tankar man har, många tankar och stressande tankar.

Vi har alla de tankarna och stressen just där när man har livets stora hugg. (och då menar jag inte panikragget kl 02.30 när man har supit henne snygg) utan det där hugget som är obetalbart, som gör att nu kan jag med ett leende fortsätta fiska i alla väder, i alla sinnestämningar.

Gädda i furusund
Hugg i furusund midsommardagen

Det hela börjar med att ett inlägg på fejjan midsommardagen, en objuden gäst har precis tagit upp en +9 kg i favoritviken. Vilken besvikelse. 5 års fiske i de egna vattnen har gett en +5 kg som högst och i samma vik en + 3 kg av Daniel. Men Mathias tog den som vi alla väntat på. Bara att gratulera, det är en van fiskare med högt snitt och någon man gärna har med i båten.Men varför inte prova på söndagen, om det nu visar sig att våra vatten har finbesök. Det här är en dam som man inte behöver supa snygg. Det är precis så här fula madamer man vill träffa i skärgården,och ju nyktrare desto bättre.Vi drar ut runt 11.00, jag får ett hugg ganska direkt, men med 6fots spöt så har jag inte lärt mig att göra tillräckliga mothugg, en ful vvana från haspeltiden. Men vi drar iväg till en friliggande grynna, 3 kast och Per får en dryga kiot som sprattlar på sin papegoj Zalt svävande (14 cm nr 33 med tigerränder). Vi åker vidare till Bärsö, pang en liten gynnare till till Pertan.

Känslan är god, det ligger i luften att det är vinst varje gång, bara att fiska av, ha tålamod och presentera snyggt.

Vi tar samma ställe som jag hade lyckan i höstas, vi har jaft följare och vinden ligger på perfekt, men tyst som i graven.

SMACK, det är kamp, haspelspöt pekar åt Kina, men betet är svalt, sitter där det ska.

Soft 4play firetiger
7,5 kg i Furusund

Det är fina 7,5 kg, det är härliga rop och stor lycka i båten.

Vi drar snabbt vidare till nästa liknande vik 3-400 meter söderut. Tempen i vattnet är 17-18 grader, det blåser ostligt. Solen tittar fram mellan duggregnet, och ett analkande lågtryck utlovas till veckan. Förutsättningarna är mycket bra.

Vi skall bara göra ett sista stopp innan hemfärd, ni vet det där avslappnade skitsnacks, summerande nöjda stoppet bara för att suga lite på känslan av en lyckad utfärd.

Jag hakar på mitt nyinköpta stora Zalt, det som är silver, blått svart med en förförisk svävande gång. Det är grumligt i vattnet. Det är tydligt att den här helgen skall krokodilerna ligga och lurpassa på 1,5-2 meters djup. Varmt och gott och minsta möjliga ansträngning.

Och vad händer, ett stumt hugg, inget jätterus, utan ett mothugg av något som känns stort, men hur stort går inte att svara på. Båten flyttas och det är då jag börjar förstå att det är bara till att göra mothugg och motstånd, för här skall ingenting tappas. 25 år av fiske och tillfället är här, det här är mitt Golden Moment.

Allt stämmer: sällskapet i båten, utrustningen känns som gjuten, Ambassadeur JB, linan, tafsen, spökulan störts Zalten med stora krokar som orkar bita igenom och nu skall den bara in och upp. Det är glada miner, förvånade miner och euforiska känslor. Var är lipgripen? där, i underläppen, Micke håller på att ramla när han får besten över relingen. Han bekräftar snabbt, den är mycket tyngre än min.

Och som ni ser på bilden, det är ingen liten pjäs, jag är ändå 193 cm. Det är tungt men förvånasvärt stilla. SNabbt ut med krokarna, några snabba kort från Per. Tyvärr ingen kalibrerad våg, det får bli grovskalan på lipgripen, drygt 10kg visar den. Tillbaka sfsm i sjön så den inte tar skada alltför mycket.

ZALT levererar

Vilken dag vi har haft!!!!
Slutsatsen efter många års fiske, det är värt mödan, det är värt alla pengar, det är värt alla förberedelser.

Idag funkade betena, på ett annat ställe, med ett annat väder och andra förutsättningar så gäller andra regler.

Vi ses snart därute igen

/Peter

 

Föregående artikelKvällsfiske på Värtan
Nästa artikelNu har jag blivit troende!!!