4-dagars vårsatsning i Mälaren aka 1000 sätt att INTE få gädda – del 1 – Puhakka!

Vi vill redan inledningsvis flagga för att följande text inte kommer innehålla otroliga berättelser om stor och fet vårgädda. Det kommer inte heller finnas några bilder på stor och fet gädda. Så om du var ute efter det kan du sluta läsa nu och hoppa till någon av vår andra artiklar. Om du du väljer att läsa vidare så kommer du denna gång få läsa om våra fyra dagar på Mälaren, som skulle visa sig vara de absolut svåraste fiskedagarna i våra liv.

Fisketuren i Mälaren startade faktiskt i Finland

Roligt att du fortfarande är kvar. Vi inleder vår lilla fiskesaga med en kort bakgrundshistoria. Peter, jag och Mange har länge pratat om att göra en fiskesatsning på gädda. Det har varit många fina alternativ på bordet skall ni veta. Vi landade slutligen i att vi skulle dra till Finland och fiska 4 dagar (16-19:e April) med Pyry Granlund. Timingen var väld vald och mycket genomtänkt då vi alla var lediga men ffa för det brukar vara innan leken. Enligt Pyry så var det också precis kring dessa datum som han brukade få de största fiskarna under året. Sagt och gjort så planerade vi med Pyry, bokade biljetter och allt kringliggande som man skall tänka på. Ja till exempel tandborste, rena kalsonger och allt annat onödigt som inte är rena fiskeprylar, men som tydligen behövs.

Mitt i allt detta så händer allt på en gång. En pandemi med tillhörande restriktioner senare… och hux-flux så gick det inte att åka till Finland längre. Snabbt tillbaka till ritbordet och kika på varianter – vad gör vi istället? För fiska tillsammans skulle vi. Semester mm var redan fixat. Efter några lappkast över våra svenska vatten beslutade vi oss för att satsa på Mälaren. Anledningen till det, är att det är ett vatten som är tillgängligt för oss redan som det är. Det är en stor sjö som bjuder på många platser som vi ännu inte har fiskat på men som vi har möjlighet att fiska på även i framtiden, ett klokt och smart val helt enkelt.

Efter att ha sonderat alla möjligheter kom vi fram till att vi skall röra oss till de södra delarna av Mälaren och utgå därifrån. Det finns många bra platser som ligger inom 2 timmars körtid från Stockholm, valet hamnade på Eskilstuna. Ett område som såg spännande som vi inte fiskat tidigare

Strategi och Planering

Upplägget var enkelt. Vi ville fiska vatten som vi inte fiskat tidigare och vi skulle inleda satsningen med en guidad tur i just Mälaren Detta för att få några tips på hur vi skall tänka i vårt fiske, vilka metoder vi kan ha till hjälp för att lyckas med fisket. När vi satt och pratade runt så kom vi tillsammans fram att vi tyckte det skulle vara kul att åka ut med den rutinerade guiden Micke Puhakka. Sagt och gjort – det visade sig att han var tillgänglig så vi bokade upp en tur och längtade.

Guidade turen – Micke Puhakka tar oss ut på stormigt hav

I och med att det blåst 20 m/s nordan de föregående dagarna så väntade vi in i det sista med beslut om vart vi lägger i. Valet faller på Norra Mälaren utanför Stockholm. Även denna dag blåser det galet mycket. Hade Danne haft något hår kvar hade det förmodligen blåst bort den här dagen.

8:00 vi rullar in i hamnen och där står Micke som precis har lagt i båten. En kort stund senare så har vi burit ned våra prylar i båten. Mange har, som seden sig bör, med sig halva sitt hushåll i en stor väska, som förmodligen väger 274 kg. Jo, den är rolig att bära… Hur som haver. Vi tuffar ut från hamnen och drar till vår första spot. Det är relativt nära och det är vindskyddat läge från nordanvinden. Micke sladdar upp båten på djupkanten dvs 3 meterskurvan och tipsar om att fiska utåt, mot det öppna, lite djupare vattnet. Sagt och gjort, vi greppar våra trollspön och skrider till verket. Vi har alla lite olika preferens på beten så det blir en bra mix redan från start. Micke “Pukan” Puhakka tipsar om att sätta på en seeker shad, då den har haft bra resultat den senaste tiden. Men nej, ingen respons från oss. Grabbarna i FiskeFürAlle är envisa och skall köra sina egna grejor, så är det bara.

Micke trycker på knappen och elmotorn fäller ned sig per automatik och driften startar. Vi står och nöter på och kastar merparten av kasten på utsidan. Danne som har svårt att kasta saker utan mål varvar med en hel del “inåt-kast”. Han kastar inte så långt heller så det är lite mer ofta än sällan betet dimper ner 5 meter framför relingen. Ofta ackompanjerat av ett vrrr från rullen. Du som fiskat med multi-rulle känner igen ljudet som “ojojoj nu kommer det bli jobbigt”-ljudet, helt enkelt en förvarning om inkommande trassel.

Stämningen är riktigt bra. Vi häcklar varandra i parti och minut. Danne trasslar upp over-runs som det inte finns en morgondag. Pukan fattar nivån och faller in i tugget. Vi tjatar på Micke att han också skall fiska, då det är mycket roligare för oss om alla i båten fiskar. Sagt och gjort Micke sätter igång med fisket han också. Vi nöter på en bra stund tills det smäller till. Det är Micke som fått ngt på kroken. Han kastade på insidan för att inte störa våra utåt-kast. Det är en bra fight och efter en kort stund är fisken i håven. Fisken är proppfull med Nors som den spottar ut i hela båten. Båten stinker som en fiskbutik, men vad gör det? VILKEN START – Skall det vara det här fisket, kan det bli en fiskehelg att minnas!.

Puhakka fick en riktig fining. Det är de första och enda större fisken du kommer få se i denna serie.
Så här ser det ut när gäddan har hela gapet fullt med Nors. Och >Ja, det luktar fiskbutik så det står det härliga till i båten. Men en häftig syn är det i alla fall.

Av bara farten lyckas Mange också hänga på en fisk (även en blind höna hittar korn ibland). Mange, inspirerad av Pukans fisk har satt på en seekershad. När kastet är i princip slut kommer en gädda som skjuten ur en kanon, tar betet precis under ytan och sticker ner igen. Chockad av händelserna nedanför fötterna lyckas Mange till slut få in ett mothugg och fisk nr två kan landas. Kanske inte riktigt i samma kaliber som Mickes. Men fisk är fisk…

Vi rör oss vidare till plats nummer två. Ett tight litet område med het djupvass på ena sidan och en bra djupbrant i mitten. Och en högspänningsledning… Här är det öppet för vinden så det friskade i ganska bra på mest hela tiden.. Man behövde i alla fall inte en hårtork om man skulle behöva torka håret (om man haft något). Valde man att kasta i motvind så straffades man direkt med att betet kom flygande tillbaka som en boomerang och daskar till en i fejset. Tur var det – annars hade nog högspänningsledningen fått besök…

På väg till spot 3. Sa vi att det blåste? Mange muttrade om att han behövde kaffe för att komma igång. Direkt när Mange hällt upp en halv kopp trycker Micke ner plattan i mattan. Trots att Manki varit duktig och bara hällt upp en halv kopp så blir det sånt jäkla drag i koppen av motvinden och båtens hastighet att det börjar slå svallvågor i koppen och allt kaffe landar där det inte ska. Dvs i båten istället för i Manges mun. (True story – kaffet BLÅSTE ur koppen).

Ny spot och det känns direkt att där kommer det smälla. Djupvass, flad med rätt djup OCH en senapsgul Flipper 470 (som Gulan) vid en brygga. Vad kan gå fel? Ingen aning, men något är det. Ingen fisk så nu blir det åka igen. Och denna gång över fjärden. Det blir en lite blöt historia. Även om Silver Eaglen tar sjön jättefint och Pukan kör som en gud så går det inte komma runt att det blev… eh… lite blött i båten.

Blåser och skvätter på sjön.

Väl framme så har vi en platå på 2,7 meter. Peter aviserar med all önskvärd tydlighet att det är omöjligt att fiska på 2,7m. 2,6 meter går bra. 2,8 meter går bra. Men inte 2,7 m. När han inte får respons på det bestämmer han sig för att kasta ändå. Och får ett hugg. Spöt böjer sig ända ner i korken. Sen säger han de bevingade orden “jag måste ha tryck på fisken hela tiden, jag fiskar hullinglöst”. Direkt efter denna magiska fras rätar spöt upp sig igen. Fisket har gått av- alltså inte på mitten utan gått av från kroken. Sen vet vi inte vad som hände men det osade svavel från aktern av båten. Det var en fin fisk som hälsat på.

Okej, här kommer kanske världens längsta bildtext. Vad gör Micke på bilden? Jo, det skall vi tala om. Peter var nämligen så vänligt att han hade sin lina i närheten av stormotorn. En följd av detta är att Peters lina spolas upp runt propellern… men än ett varv. Micke är kolugn, letar upp rätt verktyg och ställer sig helt sonika mitt i fjärden och skruvar av proppen trasslar ur Peters lina, skruvar på proppen igen och vips så var det som det aldrig hänt.
Micke är i det närmaste synsk. När han förstod att det var vi som skulle ut och fiska med honom så preppade han för det oförutsägbara. Till den milda grad att han märkte upp verktygen så han snabbt kunde hitta grejorna och åtgärda alla problem vi ställde till med. Detta är faktiskt riktigt smart.

Nya spot – stor vik som fram till veckan innan legat under is och varit ofiskbar. Djupet varierar mellan vaddjupt och lårdjupt. Micke rattar båten som en gud och vi gör ett gäng kontrollerade drifter. Med endast avbrott av en liten bottenkänning. Ja eller egentligen – vi fastnade m båten i fjolårets vass som bråkade och vi kunde inte röra oss så mycket. Till sist lyckas Danne landa en liten, ja t o m mycket liten sprallis.

Innan vi sätter oss för att äta lunch så passar Peter på att uppfylla sin barndomsdröm.. bryggsegling på riktigt. I det här fallet skall behövs det uppenbarligen tre lager brygga för att det skall räknas.

Dags för lunch – magisk lunch med Muurika-pytt med extra bacon och champinjoner. Underbart. Sen är det dags att nöta igen. Vi ett gång spotar. Flera gånger i flera drifter där första ligger på 3,5-4 m för att sen ta en ny drift på 3 m utanför lekområden. Men inga fiskar vill visa sig trots att fyra spön viner i luften. Mentalt jobbigt fiske för oss vasskryssare som älskar att ha något att sikta på. Vi ligger ibland 100-150 m från land. Men en kort blick på Mickes GPS visar att vi ligger rätt. Han har markerat upp var han tagit fisk innan. Vi ligger rätt.

Micke får känsla för feeling och tycker vi måste prova ngt annorlunda. Vi ska ut och ska prova djupt fiske för att se om det leverera fisk istället. Vi drar till en plats som brukar hålla betesfisk. Så även denna gång. 10 m djup. Kasta ut, sjunk till botten. Ta hem betet längs botten. Vi fiskar på. Vinden viner och det börjar bli kallt – tempen sjunker avsevärt i luften och det börjar bli kvällna.

Micke och Peter med en vacker skymningsbakgrund.

En sista spot innan vi ska rulla hemåt. Det är vågigt, vinden trycker på och det är svårt att ha koll fisket. Trots rejält med kläder så kryper kylan ner längs nacken. Men vi gnuggar och gnuggar. Man märker att Micke vill att vi ska få en fisk till. “Under mina 21 år som guide är detta topp 5 i tröga dagar”. Klart vi ska pricka in den dagen…

Micke har gett allt. Trots ryggont så kör han ända in i kaklet. En riktigt hjälte som verkligen kämpar för vår skull. Men till sist kommer det oundvikliga och det är beckmörkt när vi lägger till i hamnen. Trots att det var en trög fiskedag har det varit en mycket bra och lärorik dag på sjön.

Vi vill passa på att tacka Mr. Puhakka aka Pukan för att han har ett tålamod i världsklass, vi står ju knappt ut med oss själva så här länge, och fantastisk många bra fisketips och insikter, som vi kommer ta med oss i våra framtida fisketurer.

Nu var det hemfärd. Hem till Mange, middag och sova för att nästkommande dag bege oss till Sundbyholms slott där vi skall kampera ett par dagar när vi ger oss ut på Mälarens blå….eh vänta nu… bruna vatten. Läs den spännande fortsättning som är näst intill helt fisklös i del 2

// Danne, Mange och Peter

Här hittar ni fler härliga inlägg från Mälarens heta gäddvatten

https://www.fiskefuralle.se/category/gaddfiske/fangstrapporter/rapporter-malaren/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla“FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram

Föregående artikelHur var ett år utan hullingar
Nästa artikelÄntligen hugger abborrarna