Äntligen hugger abborrarna

Ont om abborre har det varit gott om hittills på turerna på Stora Värtan. Ja, jag har hört det från så många håll “Värtan är ett sommarvatten. Det är helt dött till gräset kommer upp”. Men som ett tjurigt litet barn har jag vägrat lyssna på dessa visdomar. “Finns abborrarna på sommaren så måste de ju finnas året om, bara på andra platser” har jag tänkt. Och testat har jag. Första turen gick redan i Februari på ett isfritt Värtan. Men belöningen av mina ansträngningar har hittills lyst med sin frånvaro. Men skam den som ger sig. Pannbenet är aktiverat. Jag kommer jag fortsätta jaga de randiga, oavsett årstid, på hemmaplan.

På bortaplan har det gått bättre. Första passet i Furan gav kilosfisk. Men här hemma har jag knappt kommit över 100g.

En tidig vårkväll i furan precis innan det skymmer. Underbart

Torsdag sommarkväll

Högtrycket har legat som en varm skön kudde över landet i över en vecka och med det borde abborren vara på hugget, eller? Torsdag kväll, klarblå himmel, 24 grader i luften och en vind som friskar i ordentligt. Låter som dröm, eller hur? Egentligen sjösatte jag mest för att se över kölrullarna på kärran. Men är båten i vattnet kan man ju lika gärna ta en kort tur. Vinden friskade i rejält från norr och på Värtan går det rejäla vågor. Jag bestämmer mig för att hålla mig i närområdet, kring hamnen i den norra delen. När jag kollar tempen på lodet tror jag givaren gått sönder. 14 GRADER? För att göra en lång historia kort. Givaren var nog hel. Det varma ytvattnet hade dragit till en annan kommun och behöver jag säga att fiskarna var stela som fiskpinnar? MEN, en viktig pusselbit fann jag – NATE! Jag älskar nate, ja alltså som i växten nate. Inte en person. Det brukar vara nyckeln till bra fiske, men inte den här dagen.

Äntligen söndag!!!
Äntligen söndag. Båten full med prylar och spön, precis som det ska vara

Nehej, men söndag då?

Söndag – tre dagar senare – vinden har jag lagt sig, vridit över till ostlig och ytterligare tre dagar med sol och värme. Härligt. Ett mess till Danne och så har vi kommit överens om en plan. Jag sticker ut under eftermiddagen och Danne ansluter under sen em/kväll. Min vana trogen väljer jag att prova av några nya spotar. Alltid testa nya spotar. Spot två – en plats jag undvikit då den ser alldeles för grund ut på sjökortet. Idag väljer jag att okulärbesiktiga. Sjökortet har fel. 5 m djupt 20 m från land, sten på botten och enstaka bågar på lodet. Det här ser bra ut. Jag kör på min Deracoup, en tailspinner från Illex som blivit en riktig favorit. Redan på andra kastet känner jag de välbekanta stötarna i betet. Fisk som är uppe och knuffar på betet. Jag lirkar, twitchar, ökar hastighet, spinnstopp och snart känner jag det välbekanta sprattlet av abborre. Oj, vad jag saknat det. Men nu är de här. Jag fiskar vidare längs kanten men ett gäng kontakter OCH ett helt nytt natebälte jag inte kände till. Här ska gnuggas i sommar 🙂

Att fiska m Deracoup

Deracoup är en tailspinner med wolfram-kropp. Ja, alla envisas med att kalla det Tungsten. Men vi på FiskeFürAlle är ju källan till allt viktigt och oviktigt vetande. Vi brukar ödmjukt berätta att om man kollar upp “Folkbildning” på Wikipedia så finns det en länk till fiskefuralle.se. (OK det kanske inte stämmer HELT och hållet…) Men vi kan passa på att bilda dig kära läsare lite grand och berätta att Tungsten finns inte på svenska. Det som kallas Tungsten är engelska för metallen som på svenska heter Volfram och är tung och hård. Så nu vet du det.

En av mina favorit-färger. Jag tror dock att färgen på kroppen är mindre viktig. Däremot är det bra att ha en med silver och en med guldsked

Deracoup är ju en tailspinner. Jämfört med “vanliga” inlinespinnare så har tailspinners två fördelar. 1: De spinner även på droppet. 2: De tvinnar inte linan. En nackdel kan vara att tre-kroken sitter under buken, inte längst bak, så fiskarna har ibland lite svårare att fastna

Själv hade jag hört att Deracoup skulle vara mycket effektiv men jag måste erkänna att jag hade mycket begränsad, om någon, framgång initialt. Jag fiskade den som jag brukar fiska vanliga spinnare. Låt den sjunka till ett visst djup och sen rak inspinning. Men det funkade inte alls på mina abborrar. Så betet hamnade på den berömda hyllan: “beten som borde funka men jag inte har något förtroende för”. Alla har en sån hylla, oftast ganska stor sådan. Och visst är kostar det en slant. En kropp på mindre än 2 cm och en sked med ett pris på 179 kr. Billigt är det inte…

Men i något desperat tillfälle tog jag fram Deracoup igen. Jag misstänkte att abborrarna inte ville hugga för att alla beten jag erbjöd var för stora när de var tjuriga. Med desperation i blicken och 0 fångade fiskar dängde jag iväg den lilla klumpen. Direkt fick jag respons. Men inga fiskar som ville fastna, bara puffar och stötar. Jag suckade, böjde mig ner och tog en slurk kaffe mitt i en inspinning och tror ni inte en fisk kliver på? I ett spinnstopp med ett bete som sjunker måttligt långsammare än en sjunkbomb? Hmmm jag provar igen. Kasta, veva, kort vevstopp, twitch, längre vevstopp, fisk. Så fortsatte det. Och betet fångar fisk. Mycket fisk när man fiskar det rätt. (rätt och rätt… det är så jag fiskar det)… Så är det värt 179 kr? Det får du avgöra… Men för mig är det värt varenda krona. Framförallt eftersom det inte heller lockar så många gäddor till hugg så man får behålla det . (eller ja… det brukar inte attrahera gäddor… men fortsätt läsa)

Tips är att ge det tid att sjunka 1,2 ibland upp till 4 sekunder, även om det “bara” är 2-3 meter. Variera inspinningshastigheten mycket. Gör många korta spinnstopp. Och känner du att borrarna bara stöter på betet. Gör ett kort spinnstopp direkt efter. Ryck sen hem betet snabbt 20-30 cm och sen nytt stopp. Det brukar trigga rejält :-).

Jag upplever att betet är bra hela säsongen när abborrna går att lura på hårdbeten men det är överlägset alla andra beten i början av säsongen. Kanske är fiskarna inte riktigt på hugget ännu så den mindre storleken får dem att ändå vilja ta ett snack? Nu tillbaks till den actionpackade handlingen….

Danne ansluter

Nöjd med att äntligen fått fisk plockar jag upp Danne. Med spänstigt hopp värdigt en ballerina landar han fjäderlätt i båten och vi sticker ut på böljan blå. Såklart börjar vi tugga på direkt med många skratt direkt. Sol, fiske, tjat. Livet leker. Vi provar en plats innan vi återkommer till min nyfunna spot. Danne kör med en annan av våra favoriter – Crankee X Deep i färgen böcklingen. Jag drar en fyra-fem borrar och Danne har inga kontakter alls. Danne börjar göra en Mange, dvs byta bete tre gånger UNDER SAMMA KAST!!! Beten åker på, av och nya på i en rasande fart.

Jag tror att det var Danne iallafall. Nu när jag tänker på det, var det kanske lite oklart

I ett desperat ögonblick sätter han på en tailspinner från Effzet och får fisk i andra kastet. Sen bestämmer han sig för att byta bete igen (läsarens egna valfria ironiska kommentar läggs till här).

OK den är inte så stor kanske. Men det är en abborre. Notera även att Danne här gör ännu en “Mange”. Kepsen SKA sitta på sniskan

Sen kommer han på den ännu briljantare idén att jigga. Kanten är en stenkant med bowlingstora stenar som fortsätter ut i vattnet. Du som fiskat lite vet ju att en sådan botten är för jiggar ungefär vad flugpapper är för flugor. Men det fattar inte Danne… Glatt dänger han ut en jigg, gör två spölyft och sitter sen fast som i ett skruvstäd. Vi åker dit lyckas rädda jiggen och positionerar om oss. Fortfarande utan att liksom lagt pusslet drar han iväg ett nytt kast, fastnar och blir av med jigg och tafs och hela mockafjongen.

Riggningsskola med Danne

Efter några borrar till och drift längs hela kanten bestämmer vi oss för att byta spot. Då briljerar Danne igen. I en båt åkandes i 20 knop, med ett spö med spö med spöringar måttligt större än ett nålsöga, 0.10-lina och knappt ledsyn tänker Danne “jag riggar om jiggspöt”. Du fattar själv hur bra det gick. Strax efter vi kommit fram har Danne fipplat klart när han noterar en liten men ack så viktig detalj. Linan ligger inte i linföraren på rullen… “Fan va trött jag är på att behöva leva med mig själv” muttras det innan kniven åker fram och riggningen börjar om.

Tjockisar och bävrar

Under tiden börjar jag helt solidariskt att fiska. Såklart fiskar jag Deracoup, betet man inte får så mycket gädda på. Eller? Sist jag var ute sa jag just de orden högt och tydligt när jag och Danne körde Mälaren. Denna deklaration skedde i samband med att jag satte på betet. Första kastet tar en gädda… Ironi?

Jag växlar kast utåt, förbi natebältet och stenröset och in mot vassen. Kastet mot vassen blir lite för långt. Jag hamnar 15 cm innanför de yttersta glesa stråna och PANG så smäller det till rejält. Karatehugg. Jag känner direkt att det är det gädda som klivit på. Det är tungt, hårda rusningar, inte det hårda sida-sida fajtandet som borrar har. “Danne – håva! jag har FC-tafs och jag vill INTE att en gädda ska segla iväg med 14 g Volfram i garnityret”. Danne fipplar fortfarande men släpper allt, bokstavligen och står redo med håven i högsta innan jag har hunnit säga vattenflaska. Värtans gäddor är vanligtvis lika tjocka som en vattenslang men denna ser annorlunda ut. Danne håvar som det proffs han är och klimpen ligger i håven. Vilken j-kla feting!

ja nu var det buken på gäddan Mange försöker visa. Försök att glömma Manges magiska frippa. Flytta ner blicken ner på gäddan igen nu. Och ja… Mange gör en av sina specialiteter det såkallade “omvända, bakvända gälgreppet”
Vad har den i magen? En fotboll? En fågel? Ett helt strömmingsstim?

Gäddan simmar tillbaka. En kort stund senare vi ser en Bäver kryssa runt 20-30 meter från land. Jag lägger några kast utåt. Jag vänder mig om lägger ett kast och frågar var bävern är. “Den dök” blir svaret. Mitt bete landar i vattnet. Exakt samtidigt dyker bävern upp 5 cm (jag överdriver inte) från betet. Den dyker upp med huvudet och munnen precis vid mitt bete. Jag hinner tänka “hur krokar man av en bäver” samtidigt som den skrämda stackaren dyker igen och jag lyckas panikveva betet ur vägen. Puh! -En förbannad Bäver är inte direkt ngt som jag har på önskelistan i mitt fiske.

Gäddorna är på hugget

Ännu en ny plats som vi provar att drifta av. Jag kör med…, just det, Deracoup och Danne kör en crank. “Fisk!” Hör jag från Danne följt av “fan, det är en gädda”. Det kan låta konstigt från oss som älskar gäddfiske. Men när man fiskar gädda så vill man ha gädda och när man fiskar abborre vill man ha abborre. Även om vi oftast använder metalltafsar av olika varianter så är de ju tunna och risken finns ju tyvärr att gäddan går av med ett bete i munnen. Så vi försöker undvika de vanligaste ståndplatserna för gädda men i Värtan är det ungefär samma platser för både gädda och abborre så en viss bifångst går inte att undvika.

Vi fiskar vidare på både tidigare kända och ny platser. En del håller fisk, andra inte. Men det är uppfriskande att äntligen få både se, känna och landa fisk efter ett antal turer med fisk-torka.

Framåt 22-tiden tycker vi att det känns lagom att dra ett streck. Vi trailar upp Gulan och summerar dagen. Några gäddor och ett 20-tal abborrar. Inga mängder och inga bjässar men det är fisk. Nu börjar säsongen. Intressant att notera att just denna tur var antalet fisk klart i min favör. Det är verkligen det som är en tjusningarna med abborre. Hur betesval och teknik kan avgöra fisket. Jag har jobbat med och utvecklat mitt fiske med Deracoup. Danne tror inte riktigt på tailspinners och körde mest på cranks. Vi har haft turer där Danne dominerar med Crankee X Deep. Jag och han har stått med samma (nåja, likadant) bete i samma färg och Danne kör rundor kring mig i antal. Ibland är det verkligen detaljerna i inspinning som gör skillnaden och även en skicklig fiskare som Danne går bet ibland. Men det finns många möjligheter för revansch, för nu är sommarsäsongen igår 🙂

//Mankiboy

ps: Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla“FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på  FacebookYoutube & Instagram Ds

Och vill du läsa om en av de tidigare, lite kallare äventyren, på Värtan i år så kan du kolla in https://www.fiskefuralle.se/iskall-abborre-fran-stora-vartan/

Föregående artikel4-dagars vårsatsning i Mälaren aka 1000 sätt att INTE få gädda – del 1 – Puhakka!
Nästa artikelSommar sol och abborre eller Peter gör en ”Peter”

1 KOMMENTAR

Comments are closed.