Alla dessa val – vilka gummibeten ska man välja?

Hösten är här. Den börjar när Värtan Cup varit. Punkt! Hösten har inget med temperatur och väder och göra. Det är precis som i Italien. Ett datum, sen är det vår och man tar på vårkläderna. Efter Värtan Cup är det höstgädda. Och nu är det höstgädda.

Vi som kör bloggen har lite olika approach till fisket. Peter fjantar med sin startuppställningsfilosofi. Att ha samma beten i hinken varje gång och tror att det är bra. Jag förstår absolut ingenting av den filosofin men den för stå för honom. Själv är jag precis tvärtom – more is more!!! Och hur kul är det att fylla hinken med samma beten varje gång. Jag kör ju inte ens hink längre. Tröttnade på att alla gummibeten fastnade i varandra och jag fick upp en julgran varje gång det var något byte på gång. Nu håller jag på att testa ny lösning.

Min nya fiskeväska. Mina gummin blir lätt törstiga. De gillar den nya lösning
Min nya fiskeväska. Mina gummin blir lätt törstiga. De gillar den nya lösning

Så är jag – jag vill hitta nya vägar, nya beten, nya taktiker och tankebanor. Och jag älskar beten. Jag vill bara svepas med av den Tsunami av sköna beten alla byggare tar fram. Liksom bara ha ett badkar fullt med gummibeten och rulla runt bland dem. Jag kom på mig själv idag chattandes med en byggare om ett nytt bete. Han frågar “vill du ha med tail eller utan?”. Sen läser jag på skärmen “Jag vill ha båda” och en skrattande smiley. Sen inser jag att det är mitt eget svar jag läser :-D. Jag går igång fullhjärtat på känslan av att det är någon jag känner, har träffat eller bara messat med som stått och ansträngt sig för mitt bete. Inte en ansiktslös fabrik. Det finns någon som ansträngt sig, gjort fel, svurit, testat igen och till sist känt glädjen i att alla pusselbitar faller på plats. Jag respekterar den processen. Den är skön. Därför tycker jag att det är så mycket mer känsla i handhällt gummi och handgjorda hårdbeten. Visst, det kostar mer, men fiske är min ända hobby så den kan få kosta lite.

Vi är alla olika. Själv brukar jag klä upp mig i kostym och trenchcoat när det är dags för gäddjakt
Vi är alla olika. Själv brukar jag klä upp mig i kostym och trenchcoat när det är dags för gäddjakt

Jag har dock med den filosofin skaffat mig ett enormt dilemma. Jag har så många sköna beten att välja bland att jag blir rådvill. I kategorin gummibeten har jag dock lagt band på mig lite och tänkte här presentera mina gummi-favoriter, lite hur de går och när jag använder vilka. Det var dock ett rejält dilemma. Det finns många fler sköna gummibeten utöver de jag presenterar här men om du tar polisgreppet på mig, så blir det dessa fyra. Betena är (utan inbördes ranking)

Mina fyra favoriter trängs på en bild
Mina fyra favoriter trängs på en bild. Från vänster:
 1. PiggKing Hogshad. Anledning – det går inte att misslyckas. Lite större, längre med en superhärlig gång med den stora paddeln och stora fenan som fladdrar med hög frekvens
 2. TN Lures Abstain Swimmer. Anledning: Tog PB i våras. Behöver jag säga mer…
 3. Likaros – mitt eget gummibete. Anledning – skakigt, slagigt bete som skakar om och fladdrar bra. Och så är det kul att ta på eget bete.
 4. Efl Wingman – Behöver väl ingen närmre introduktion. Anledning – Fångar fisk…
Från liten till stor. Från ca 20 cm till 24. Inte jättestor skillnad kanske men jag inbillar mig det gör skillnad
Från liten till stor. Från ca 20 cm till 24. Inte jättestor skillnad kanske men jag inbillar mig det gör skillnad. Jag kan inte sluta förvånas över motoroil. När jag tittar på Abstainen direkt är den grön, tokgrön. Något annorlunda här

Nedan har du en kortare beskrivning av varje byggare och bete. Filmerna nedan har alla samma upplägg så att du själv ska kunna jämföra gången. Tre kast: ett långsamt invevat, ett långsamt med stopp samt ett förhållandevis snabbt.

Ingen aning om var vi egentligen borde börja men vi börjar med PB-betet:

Abstain Swimmer från TN-Lures

image

Tommy Nielsen aka TN-Lures har vi skrivit om tidigare. Det inlägget hittar du här. TN är för oss en rejäl källa till inspiration som forsätter rocka på och göra coola saker. Abstain Swimmern är med sina 22 cm lagom stort för de flesta situationer och verkar ha en väldigt irriterande gång. Fiskar verkligen bra och är dessutom tillgänglig med intern rigg så det bara är att hänga på krok. Enkelt och trevligt

[wpvideo lYwDDeuT]

HogShad från PiggKing

En favoritfärg i Blekinge, koppar/oliv
En favoritfärg i Blekinge, koppar/oliv

Mannen bakom, Fredrik Johansson hade jag förmånen att både lära känna och svinga en bägare med tillsammans i Rügen i höstas. Fredrik är en av Sveriges mest rutinerade gummigjutare med flera grymma modeller på sitt samvete förutom HogShad t ex Hippy Shak och Conqueror. Dessutom har en uppsättning fantastiska tailar som han förser stora delar av betesbyggar-eliten med. Fredrik gjorde ett aktivt val som jag verkligen beundrar tidigare i år: att sluta sälja till butiker. Detta med anledning av avsaknad både glädje och med tanke på familjen – respekt. Det gör ju då att det blir lite svårare att lägga labbarna på denna favorit.

Jag har under året fått tag i några skönheter Fredrik sålt iväg. Jag har hållt på dessa till det sköna höstfisket. Vill inte ha mina dyrgripar söndertrasade av snipor :-)
Jag har under året fått tag i några skönheter Fredrik sålt iväg. Jag har hållt på dessa till det sköna höstfisket. Vill inte ha mina dyrgripar söndertrasade av snipor 🙂

Det är extremt många reggade 10:or på detta bete. Den har någon gång som gör att även svårlurade, rutinerade gäddor gapar stort när 24 cm Hogshad simmar förbi.

[wpvideo f6LmtpNO]

Likaros – “ja vad heter jag” lures

image

Likaros (Long Ikaros) är ett bete jag utvecklat, utvecklat och utvecklat. När jag i våras la till 2-3 cm och gjorde paddeln fyrkantig hittade jag något jag själv är väldigt nöjd med. Jag har valt att göra den så den ska passa med hårdare plasisol så att den interna riggen sitter kvar. Det ger också en skakig, snabb gång och jag brukar dessutom bestycka med rasselkulor. Fisket har varit kanon på dem

[wpvideo QpyXONrs]

Wingman från Eastfield lures

image
Wingman här i “vår” färg snowflake

Jag tror verkligen inte Wingman behöver någon introduktion alls. Med sin runda mage, små fiskespön på paddeln och de hajliknande fenorna är den unik. Inte bara i utseende utan också i gång. Med sina 20 cm är det en gäddmagnet av rang. Vi utsåg också betet till årets bete 2014 som du kan läsa om här.

[wpvideo sZecFy6d]

Alla dessa beten har några egenskaper som förenar dem:

 • De är fartstabila
 • Kan riggas med shallowrigg om så önskas (och det önskas)
 • De fiskar bra i alla hastigheter
 • Likaros och Abstain finns även med intern rigg så man slipper strula m stingers som åker ut. Skönt!

Varför behöver man fyra olika då? Bra fråga den som ställde den! I min värld kompletterar de varandra väldigt bra. De har lite olika både storlekar och typer av gång. Min bild är lite att man kan gå upp i storlek allt eftersom på året och nu på hösten kan rejäla munsbitar dra klossar. Så över säsongen skulle man kunna säga att Wingman tidigare på säsongen och nu när hösten är här så kan HogShaden vara överlägsen. Vad gäller gången är de också lite olika:

 • Abstainen liksom slingrar sig fram med extremt hög frekvens på paddeln men inte så mycket rörelse. Den är ganska diskret jag upplever den fungera bra alltid men kanske ha sin styrka jämfört med de andra när gäddorna är lite blygare och när gäddorna jagar mycket med synen. Den ser inte så konstgjord ut
 • Likaros. Lite tvärtom mot Abstain. Jag brukar dessutom ha i rassel så när gäddorna behöver triggas igång och när det är dålig sikt. Då åker Likaros på. Hård slagig gång med mycket rull och rassel.
 • Hogshaden. Gången är svår att beskriva, den är unik. Rejält hög frekvens, mycket fisklik på paddeln. Inte så stora slag men hög frekvens, samtidigt som kroppen rullar långsamt och försiktigt
 • Wingman. Även där unik. Väldigt stora rörelser med paddeln som fortplantar sig till den runda kroppen
Lite middag på gång :-) När jag skulle filma betena upptäckte jag att båda dessa trotjänare blivit lite krokiga. Likaros till den grad att den simmade på sidan istället så jag lagade till dem. Ingen C&R här inte
Lite middag på gång 🙂 När jag skulle filma betena upptäckte jag att båda dessa trotjänare blivit lite krokiga. Likaros till den grad att den simmade på sidan istället så jag lagade till dem. Ingen C&R här inte

I min lista hittar du inga fabriksgjorda beten, inga Pighshad, inga McRubber, inga Dexter shad. Är de grymma beten? Absolut! De är fantastiska fiskmagneter! Men de tilltalar mig inte lika mycket som dessa handgjorda fisk-fångare. Du hittar inte heller några shad-jiggar utan bara Swimbaits – varför det? Jag känner att shaddar har sin plats, verkligen. Framförallt när man vill fiska djupare. Den smala spetsiga kroppen gör att man kommer ner snabbt. Men en mycket stor del av mitt fiske bedriver jag på grunt vatten: 0,5-3m och där upplever jag att swimbaits är bättre med bättre häng och lägre sjunkhastighet. Söderjiggen, Shadteez, Demon. Det finns många grymma shaddar också, men det räcker.

image

När väljer jag vilket bete då? GAAH – det svåra valet. Helst skulle jag vilja ha fyra händer så jag kunde fiska med alla samtidigt, för jag verkligen älskar dem alla och alla har sin styrka. Men skulle du avkräva mig ett svar för fisket nu på hösten, skulle stalltipset vara att du hittar mig med en HogShad i änden. Den är lite större och det tror jag funkar bäst nu på hösten. Jag är kär i gången. Jag har dessutom några som jag “sparat” nu till höstfisket. Jag vill inte de ska tuggas sönder av snipor så de är sparade till de stora madamerna. Nu ska de fiskas! Tiden är kommen!

//Mange

Föregående artikelGummibeten, Sniprace och Galet Roligt Höstfiske
Nästa artikelNytt gummibete från en annan värld – Nettel-laken 2

1 KOMMENTAR