Nytt gummibete från en annan värld – Nettel-laken 2


Ibland så dyker det upp saker i en feed någonstans som man kollar på och sen kollar man igen. Vad är det där? Det där ser riktigt schysst ut!

För ett år sen kanske var ett sånt tillfälle när det dök upp ett bete under namnet Nettel-laken. Ett gummibete som var ett allt i ett bete. Kreativt, snygg form, snyggt målat och som verkade gå jättebra. Den kom den sågs och sen var det tyst igen. Det var många som anmälde intresse men byggaren, Mr Nettellake, Björn Nettelbladt fick avböja många förfrågningar då det var väldigt tidsödande att tillverka.

image

Sen råkade jag få se några lakar i mr TN-lures väska i somras. Det visade att han och Björn känner varandra och fiskar ihop ibland. Tommy avslöjade att de var prototyper på en ny uppdaterad, lite mindre modell av laken. Jag blev spänd och nyfiken och för en vecka sen dök det upp galet fina bilder på lakar igen. Jag var helt tvungen att kontakta Björn och prata med honom lite. Eftersom jag är enormt frågvis och Björn är duktig på att svara så väljer jag att köra det i två inlägg. Ett om laken – detta, och ett om Björn som fenomen. Det andra kommer om några dagar där jag förhoppningsvis också ska kunna ha med en egenproducerad blockbuster, en film på gången av laken.

nettel2

När jag pratade med Björn visade det sig att det inte var en slump att hade gjort laken utan ett väl genomtänkt och väl genomfört beslut. Det visar sig att Björn inte bara gör utan han hänför sig. Låter sig gå all in, tänker resonerar och sen genomför. We like! Jag lämnar över till Björn och resonemang kring laken:

image

Vad är Nettel-Laken?

Nettel-laken är en handgjord, unik och extremt realistisk tånglakejigg framtagen för gäddfiske. Modellen är av curly tail utförande med nedåtriktad tail vilken sitter ihop med jiggkroppen och ger ett extra verklighetstroget synintryck. Syftet med jiggen är att locka stora kräsna gäddor till att hugga på detta lättfångade byte, tånglaken, som återfinns i stora delar av Östersjön. Nettel-laken efterliknar på ett kraftfullt sätt fiskens verkliga utseende, form och rörelsemönster. Tånglakens stora läppar, höga ögonplacering, stora böljande bröstfenor och långdragna ål-liknande kropp är allt återgivet i Nettel-laken. Målet med den här jiggen har varit att skapa en ultra-realistisk tånglakejigg. Med stort fokus på utseendet, en förförisk tail med slingrande gång och lockande bröstfenor som ger intryck underifrån och bakifrån utifrån synvinkeln från en hungrig predator ska den här jiggen locka framförallt storgäddor till hugg.

Nettel-laken var från början en ensam jättejigg men sedan dess har konceptet utvecklats och presenteras nu även i en lite mer behändig storlek av 28cm och 90 gram. På sikt kommer även ännu fler storlekar att göra entré, min vision kallar jag för ”Familjen Tånglake”. Och det ger ett humm om vad som väntar.

image
Mått, vikt, längd?

Nettel-laken 1, den första modellen, ”storlaken”, är 33cm lång och väger ca 140-150 gram.

Nettel-laken 2, den nya modellen som jag just lanserat, är 28cm och väger 90 gram.

Babylaken är fortfarande på prototypstadiet och är ca 17cm och väger ca 25 gram. Babylaken kommer kanske att förändras i mått och vikt innan jag är nöjd med den.

912@70

Var kom idén till laken från?

Jag fäste mig vid tanken att gäddor gärna tar lättfångade byten, här i Blekinge kanske det gärna får vara en förvirrad tånglake, tänkte jag. Jag läste på och studerade tånglaken och fick för mig att den verkar vara ett hjälplöst, långsamt bytesdjur, en enkel matbit för gäddorna. Sedan blev jag inspirerad av Leif Engströms fiskebok Gäddfiskarens Specialknep där han nämner att den ”Stora gäddan” gärna lurar vid djupbranterna och sticker upp och plockar en tånglake så fort den simmar för långt från sitt skydd. Jag tänkte att stora gamla kloka gammelgäddor kanske väljer sina byten med omsorg, och i många lägen kanske den just väljer att fånga en tånglake om den får chansen.

En riktig klassiker och en personlig favorit. Har du inte läst den. Försök få tag på den. Den ska finnas i elektroniskt format också
En riktig klassiker och en personlig favorit. Har du inte läst den. Försök få tag på den. Den ska finnas i elektroniskt format också

Jag ville ha en tånglakejigg. Började 2013 fiska med curlytailjiggar av olika slag och målade dit ett svart mönster med permanent spritpenna. Fortsatte sedan med att klippa och modifiera olika jiggar med varandra för att få fram en jigg som var så lik min önskan som möjligt. Jiggar som jag inspirerats av är bland annat från Orkas jiggsortiment (helt enastående jiggar som fångar riktigt bra med fisk) och Savage Gears real eel (också helt fantastiskt effektiv), för att nämna några.

Allt eftersom jag såg att fler och fler började gjuta sina egna jiggar fick jag också idén att även jag skulle göra ett försök att designa och gjuta min egna jigg. Så började tankarna surra kring hur min egen tånglakejigg skulle se ut.


imageHur länge har du jobbat med denna?

Nettel-laken 1 (första modellen)

I tankarna fanns detta projekt redan 2013. Då hade jag fått mersmak för Karlskronas gäddfiske och längtade efter en riktigt bra tånglakeimitation som jag ville använda i mitt eget fiske. Tankarna materialiserades i de steg jag beskrev ovan, först mixtrade jag med befintliga jiggmodeller och sedan bestämde jag mig för att göra en egen. Och så började skissandet. Jag gjorde två slarviga lerprototyper innan jag gjorde den första riktiga skulpturen av Nettel-laken 1 som jag sedan gjöt till en jigg. Dessa prototyper gjorde jag endast för att mixtra med form och proportioner, för att laborera mig fram i mina tankar om hur den skulle se ut. När tankarna kring jiggens design väl fallit på plats började jag en dag skulptera fram den. Detta gjorde jag i februari 2014.

Tidsmässigt tog den masten några dagars intensivt skulpterande. Timmarna kanske ligger runt 20-30 timmar fokuserad arbetstid. När jag börjar skulptera försätts jag i trans och tappar helt bort tidsuppfattningen. Kommer in i ett kreativt flow som är helt underbart.

Skulpterad v2
Skulpterad lake nr 2

Nettel-laken 1 blev dock inte fullt så lyckad från början som jag hoppats. Det var mitt första försök att göra en jigg vilket inte konstigt nog innebar att jag gjorde en del nybörjarmissar. Jiggmastern blev inte symmetrisk och bröstfenorna var väldigt tjocka. Det innebar att den fick stora balansproblem och envist la sig på sidan i vattnet, där den ena fenan fungerade som kölen på en båt. Jiggen var fin, men dysfunktionell. Den gick att fiska med mycket tung viktning, men då försvann och möjligheterna till grundare fiske. Inte alls bra.

Det tog mig lång tid att för min egen del inse att jag behövde göra en ”kill your darlings” och faktiskt klippa av fenorna. Jiggen fungerade genast mycket bättre. Jag utforskade också jiggens hårdhet med olika plastisol och blandningar. Ungefär ett år från start hade jag hittat jiggens rätta recept. Den hade då lagom mjuk plast, rätt tjocklek på tailen, inga bröstfenor kvar. Jiggen visade sig vara en riktig killer och storfiskmagnet i detta utförande.

Så timmar jag lagt på denna första modell är helt galet många när man lägger ihop de olika steg och faser som den genomgått.

När jag såg denna bild började tänka "detta är inte sant. Det är helt galet"
När jag såg denna bild började tänka “detta är inte sant. Det är helt galet” T o m struktur för revbenen…

Nettel-laken 2 (den nya modellen på 28cm 90 gram):

Efter att ha fått fason på första storlaken blev jag sugen på att testa hur den skulle fungera i mindre format. Började då knåpa på en mindre modell, som testfiskades i sitt prototypstadie med stor framgång. 

Nu i höst, september, fick jag tummen ur och resculptade mastern av prototypen. Denna blev lite tjockare om buken för jag ville åt en stadigare tyngdpunkt och tydligare silhuett, lite mer hull helt enkelt. Samt så gav jag allt jag kunde för att skulptera fram en så trovärdig tånglake som jag bara kunde. Det tog mig 3 intensiva dagar att formge mastern och därefter finputsades den och sedan var det lackningsdags och förberedelser för gjutning. Denna lake blev enligt mitt tycke bättre än min förra, vilket jag är oerhört nöjd med.

Sammanfattningsvis: Jag har arbetat i över ett och ett halvt år, 21 månader, med dessa jiggmodeller. Det är visserligen inte förrän nu den senaste månaden som jag ägnat mig åt detta på heltid, men jag lovar att timmarna har varit många även när jag pluggat, sommarjobbat och varit ledig. Jag bara älskar att hålla på med det här och kan därför inte släppa tankarna på hur jag ska utveckla, fixa, trixa och greja. Lakarna har konstant varit närvarande sedan första modellen såg dagens ljus. Det här är kanske min största prestation i mitt liv, jag är helt uppslukad. Och jag älskar det, för sådan nörd är jag.

image
Vad är skillnaden mellan v1 och v2?

Framförallt storleken. 2an är betydligt mindre och mer allround med sina 90 gram. Den är fortfarande rätt lång och längdmässigt är 1an ”storlaken” bara ca 5 cm längre men den är betydligt kraftigare och större i volymen. De ser därför ut som stor och liten när dom ligger bredvid varandra. Men även den nya modellen är en rejäl matbit även för en större gädda.

I bröstfenorna finns också olikheter. Storlaken (1an) hade väldigt stora bröstfenor som låg nästan helt horisintellt längs sidorna. Sedan har den modellen utvecklats till att avveckla dessa fenor. Hur den blir i slutändan är ännu oklart. Jag vågar knappt mixtra mer med den nu när den visat sig vara så grymt jäkla bra i sitt nuvarande utförande.

Nettel-laken 2 (90 grammaren) har en annan design av bröstfenorna. Fenorna på denna jiggmodell står ut på ett mer naturligt sätt så som tånglaken skulle ha sina fenor medan den gör en paus i sin förflyttning för att fundera på vart den ska här näst. Det är bröstfenor gestaltade i ”pause-läge” så som jag tror att den ser ut i verkligheten. Men jiggen ska ju röra på sig. Och just därför har jag gjort dom tunnare än på storlaken och gett hålutrymme på baksidorna av fenornas fäste, för att de ska böja sig längs med kroppen när den dras genom vattnet och får motstånd.

Utseendet är uppgraderat på Nettel-laken 2 och håller en estetisk nivå som motsvarar min högsta nivå av konstnärlighet i dagens läge. Jag kan inte göra en jigg finare än så här. Jag är extra nöjd med hur jag fick ögonen att vara lätt vinklade neråt vilket gör att dom syns bättre underifrån, och illustrerar hur fiskens ögonglober faktiskt finns där. Ögonen passar perfekt som i en liten ficka när jag limmar dit dom. Tycker det blev mycket lyckat. Nettel-laken 1 (Storlaken) har ett annat anatomiskt mönster i kroppen. Vi får se hur den slutgiltiga storlaken blir att se ut när jag ger mig på att resculpta den också.

image
Ja, den är på riktigt. Det är ett gummibete. Inte något låtsats. Detaljerna är hu helt outstanding

Båda modellerna har en vaggande gång som slänger kroppen från sida till sida men den är mycket mer påtaglig på storlaken. Nettel-laken 2 får lite av denna rörelse vid mycket långsam hastighet, annars rör den sig mer rakt utan att vagga. Det handlar mycket om plastens hårdhet och riggning, så jag är inte säker på att jag upptäckt alla möjligheter med den ännu. Hur som helst har Storlaken en väldigt het gång utan bröstfenorna, där den lugnt och sakta vaggar med hela kroppen. Nästan som en rullande gång på ngon vobbler. Tillsammans med den eccentriska stora tailen är det en härlig och effektiv kombo.

Sammanfattningsvis: Främst storleken, men även fenornas design och benägenheten att ”rulla” från sida till sida. Och det konstnärliga utseendet.

image

Hur får du den så coolt färgsatt?

Plastisolen färgsätter jag precis som vanligt med diverse roliga färger som finns att köpa. Motoroil är en favorit att kombinera med glitter. Brun metallic i olika nyanser ger också riktigt realistiska färgtoner för en tånglake.

Det svarta mönstret är kanske det som gör att mina jiggar sticker ut lite. Mönstret ritar jag på frihand med en särskild vattenfast permanentpenna i svart. Jag har prövat massor av olika spritpennor men bara hittat en enda penna som fäster ordentligt.

Pennans färg flyter ut i plasten med tiden vilket innebär att mönstret är skarpt och tydligt när jiggen är nymålad och några veckor framöver. Men inom några veckor, och längre fram, kommer mönstrets kanter bli allt mer diffusa och luddiga. Personligen tycker jag bara jiggarna blir ännu hetare när mönstret luddas ut.

Lite särskilt med mina jiggar är också att varenda liten jigg får ett unikt mönster eftersom jag inte målar det med någon mall i dagens läge. Jiggarna blir således märkta med ett helt unikt mönster varje gång. Vissa dagar får jag till det bättre än andra, men jag börjar få bra kläm på att rita det konsekvent.

Jag har experimenterat med mönstret. Från början var det ett mer diamantliknande mönster, men sedan har jag landat i det nuvarande, senaste, mönster som jag tycker är helgrymt.

På sikt kommer jag också börja måla jiggarna med airbrush för att ge mer detaljer som fjällmönster, huggpunkter med mera. Men där är jag inte igång än riktigt.


imageHur kan man rigga den? (shallowskruv?, Huvud?)

Shallowskruv och stingertackel med två stora trekrokar är rekommenderat. Jiggarna behöver stingerkrokarnas tyngd och motstånd för att gå korrekt. Ibland kan det vara fördelaktigt att trä in krokarna i kroppen på jiggen för att de inte ska haka upp sig lika ofta i kasten. Till detta kan i vanlig ordning ett päronbly hängas i beteslåset, för att tynga ner den några meter.

Skruvhuvud fungerar också i olika vikter beroende på önskat fiskedjup. Jiggen blir lite framtung med skruvhuvud vilket gör att den får en lite mer nedåtiktad kroppshållning i vattnet. Å andra sidan fiskar tailen konstant vid spinnstopp då jiggen dalar ner mot djupet, vilket är glödhett det med ibland.

Vanligt jigghuvud fungerar också. Det finns för och nackdelar med detta. Personligen tycker jag att den ryggmonterade enkelkroken som ett klassiskt jigghuvud har ger aboslut bäst krokningsförmåga, till och med bättre än trekroksstingers. Jag älskar den där ryggkroken. Nackdelen är att den kan slita sönder jiggen vid en fightande gädda.
nettel3Hur fiskar du den?

Jag älskardet långsamma vinter och vårfisket. Då föredrar jag en jiggskalle i 5-10 grams klassen och långsamt släpa hem jiggen över bottnen. Så underbart när ett långsamt ytterst finkänsligt vevande möts av ett brutalt våldsamt megahugg!

Oftast fiskar jag jiggen ganska långsamt för jag tycker den har bäst gång då. Men det är ju gäddan som bestämmer, och ibland har det varit otroligt effektivt att veva in den jättefort utan vevstopp.

Utrustningsmässigt är jag en haspelälskare. Jag kör en Shimano Stradic Ci4 4000 och ett Westin Powercast 40-130 gram. Givetvis en bra flätlina på det. Har aldrig varit mer nöjd med ett set än detta, och jag står för att haspelspöt fungerar alldeles ypperligt till tungt gäddfiske.


nettel1Hur har testfisket varit?

Det tog ett år innan storlaken började fungera som jag ville. Och i samband med det hade jag också tagit fram prototypen till Nettel-laken 2. I år har jag haft mitt livs bästa gäddfiske. Framförallt var vårfisket och efterleksfisket helt vilt. Jag fiskade enbart med mina jiggar och lyckades få alla dessa fina gäddor. Helt ärligt, så var första gäddan jag fick på prototypen av Nettel-laken 2 inte mindre än 105cm lång och omkring 9kg (ovägd). Den small på från land när jag stod och testade olika riggningsutföranden. När jag väl hittat mig fram till shallowskruven och stinger med 3/0 owner small sedan två till gäddor runt 100cm till, på samma plats vid samma tillfälle. Sedan fortsatte jag få stora gäddor på både storlaken och nya prototypen. Som sagt, jag har haft mitt bästa fiske någonsin. Största gäddan hittills på Nettel-laken 1 är 12,3 kg och 115 cm som min goda vän och mycket skickliga gäddfiskare Alexander Ek har fångat. Nettel-laken 2 har hittills flera 9+are och ett rekord på 9,4 kg och 113 cm. Det blev över 20 st gäddor på 7-10 kg för mig i våras på mina tånglakejiggar.

Babylaken har jag inte fått något stort på ännu, men den är superkul när smågäddorna är i farten på ett lättare spö.

image

Om man skulle vilja ha tag i en lake – var vänder man sig då?

Bästa sättet är att följa min facebooksida Nettel Baits. Där kommer jag att sälja iväg batcher i olika färger. Men jiggarna kommer även åka ut i butiker med sina webbshoppar, inom en snart framtid. Det är tyvärr orimligt för mig att i nuläget ta individuella beställningar från varje perivatperson. Jag testade den metoden i samband med min första jigg, storlaken, och fick erfara en rejäl flopp, från min sida urusel service. Katastrof faktiskt, så många kunder som lär ha blivit besvikna. Kölistan växte snabbare än jag kunde leverara jiggar. Därför kommer jag inte att köra på samma upplägg nu igen, tyvärr! Men på sikt kanske jag kommer öppna upp för specialbeställningar. 

I nuläget fokuserar jag på att utöka min produktionskapacitet med fler gjutformar. Det kommer förändra allt. Det handlar om tid och effektivitet. Därför är jag just nu passiv med utbudet av jiggar till salu tills jag uppnått mitt produktionsmål. Jag jobbar på det. Lita på det. Sedan kommer det inte vara lika svårt att få tag i mina lakar, det är hela poängen. I oktober 2015 kommer Nettel-laken 2 på 90gram och 28cm finnas tillgänglig i större omfattning. September är en smygstart och uppbyggnadsperiod.

Så håll utkik på Nettel Baits och olika fiskebutiker. Kanske hänger dom snart i din lokala fiskebutik.

Jag kommer för övrigt att delta i The Pike Fathers betesbyggarträff på Sjörök senare i höst. Då ser jag givetvis till att ha en rejäl laddning med lakar med mig.

Den 2a september kommer jag finnas på plats hos Kamms Karlskrona Båt och Fiske, där jag också kommer ha en laddning lakar med mig redo för de påföljande dagarnas Gäddfestival.

Ja vi på FiskeFürAlle är våldsamt imponerade av Björns hängivenhet, kunskap och förmåga att ta det från idé till något riktigt vackert. Riktigt imponerande.

Vi ser fram mot en ny pratstund om dig Björn, mannen bakom betet

//Mange

 

Föregående artikelAlla dessa val – vilka gummibeten ska man välja?
Nästa artikelNya vatten, nya gäddor – Värmdöfiske m guide

1 KOMMENTAR