Allt du behöver veta om NED-fiske

Det pratas om Ned-fiske som det nya nya för Abborre. Men är det nytt? Vad är det? Är det så effektivt som det verkar eller bara ytterligare en ny fluga för att få pressade redskapsbutiker att sälja mer prylar? Och som trogen läsare av FiskeFürAlle – är det roligt att fiska? Får tekniken blodet att pumpa runt i kroppen som det fanns en ångmaskin kopplad till blodomloppet? Dags att ta reda på det!

Vad är NED?

Som i princip alla tekniker vi använder oss av för abborre-fiske har även denna metod sin bas i bass-fisket. Vi fiskare älskar ju vårt fiske och när vi inte kan fiska så måste vi hantera abstinensen. Det byggs beten i varje koja och vi knarkar fiskefilm. När vi dammsugit nätet på svenskproducerade filmar så vänder vi blickarna utåt och alltsom oftast fastnar vi i amerikanskt bass och muskiefiske. Och hatten av till jänkarna! De är sjukt duktiga på att sälja sina prylar. Mycket bättre än vad vi svenskar är. De pratar och promotar sina varor på ett snyggt sätt. Förklarar var, när och hur just denna pryl är bäst och köpsuget kommer, såklart! Oftast när vi svenskar gör det känns det stolpigt, påklistrat och obekvämt. Inte konstigt att vi hejdlöst importerar prylar och tekniker från bass-fisket ”over-there”.

Och nej – det är ingen ny teknik. Den har funnits i 40 år men det nya, flytande materialet har tagit detta fiske till nästa nivå.

Urval av beten en random-dag. Pinnarna ser inte så spännande ut men oj vad de fångar fisk

Efter detta orerande kanske vi ska säga vad det faktiskt är… Det är en bottennära finess-teknik. Lite kompis med Neko-fiske och annat mask-fiske. Fiske med små beten, lätta skallar med platt framsida och tunt gods i kroken. I vårt förmenade är det beten gjorda i materialet TPE under varumärken som Elaztec eller likande. Olika tillverkare har olika namn. MEN de delar två viktiga egenskaper: 

  1. Gummit är flytande
  2. Det är otroligt flexibelt – Du kan dra ut ett bete många gånger startlängden utan att det går av
Ursprungsbete och ett utsträckt i samma färg. I detta fall en Z-Man TRD green pumpkin

Skillnaden på Ned och inte enligt oss: Båda har samma skalle men NED reser sig upp och viftar medan den andra gör ett magplask på botten

Det är alltså INTE vanlig plastisol. Det finns de som hävdar annorlunda – att icke-flytande beten med samma form på beten och användandet av just skallarna är NED-fiske. För oss är kombinationen av materialet och skallarna det som gör NED-fisket till just NED.

Skallarnas form är lite unika. De är relativt platta framtill. Detta för att få betet att stå upp från botten och vifta förföriskt på förbisimmande predatorer: 

En av många varianter av NED-skalle. Mycket tunn krok och platt framtill som gärna står upp

Skallarna är lätta. Vi pratar alltså väldigt lätta. Från 1,8g till kanske max 10g. I vår värld – ju lättare desto bättre. Startvikten för vårt fiske är 3,5 g. Flytkraften i plasten tillsammans med en lätt skalle skapar långsammare fall i kasten/på droppen och fler hugg. Men det kan vara svårt att fiska med 3,5g skalle när det blåser. Så använd alltid så lätt skalle du kan UTAN att du tappar kontakt med betet och ffa inte tappar bottenkontakt.

Betena

Många av betena också otroligt fula, ser konstiga ut men det är del av grejen. De drar fisk…  Sen har vi ett annat aber… Eftersom alla beten huvudsakligen produceras i USA så är det klassiska bass-färger som gäller (oftast) såsom junebug, black’n’blue och green pumpkin. Själv är jag extremt enkel i mitt färgval för abborre. Jag börjar ALLTID med motoroil, sen någon variant av betesfisk sen börjar jag experimentera. Och det finns nästan inga motoroil eftersom jänkarna inte fiskar med det…

Nu börjar fler och fler tillverkare komma med beten i detta material så hoppet om att det kommer finnas mer motoroil-varianter stiger.

OCH vi tar det redan nu – TPE löser upp plastisol och många andra plaster. Håll gärna kvar dem i påsarna och blanda inte med dina vanliga jiggar. Då kommer du och dina beten bli MYCKET gladare 😉

Det finns lite olika betestyper:

”Pinnarna”:

Z-man Finesse TRD (The real deal eller “Turd”) 7 cm i färgen “Hot snake”
X Zone Ned Zone 7.6cm i färgen Violet Secret

”Creatures”:

X Zone Lures Adrenaline Bug green pumpkin

”Shaddar”:

Molix Fork Flex 10 cm I färgen Wakasagi

”Kräftor”:

Z-man TRD Crawz 6,3 cm Black ‘n’ Blue

“Vad kallar vi den här?”:

Bite Of Bleak DFC Worm 8 cm I färgen “Molting craw”
SavageGear Ned Goby 7 cm Green pumpkin

Behövs “unik” NED-utrustning?

Nej är det korta svaret. Du behöver ett känsligt spö med låg kastvikt. Det ger bra kontakt och ett mjukare spö gör att kroken inte rätas lika lätt. Men vill du inte investera i unik utrustning så kommer du undan med den du brukar fiske abborre med.

Sen har vi upptäckt att tafs i flurcarbon är bra. Fiskarna står ofta och tittar en tid på betet innan den hugger. Ståltafs/wire gör att mängden hugg går ner betydligt. Du behöver inte ha 3 m FC men en vanlig tafs på 30-40 cm i typ 0,30 funkar kanon. Vi använder beteslås utan problem. Det finns inget behov att knyta tafsen direkt i betet.

Men om du jag vill ha en dedikerad utrustning så blir riktlinjerna ett spö med låg kastvikt, gärna 1-10g, och en 2500-3000 haspel med 0.,10-flätlina. Vågar du gå ner tunnare än så på lina – gör det.

Jag valde detta spö och tycker det är superskönt. Fantastiska spön utan fantastisk prislapp! https://stockholmsfiske.se/varumarken/lucky-john/lucky-john-one-sensoric-freshwater-jigging-haspelspo/

Per använder detta:https://www.borrebutiken.se/sv/spon/dragon-proguide-x-haspel-1-10g.html

Jag gillar Shimanorullar så jag valde en sådan men ta en rulle från din favvo-tillverkare. En jämn broms av lite högre kvalitet är bra så den inte ”hugger” när du drillar. Du kör ju trots allt med tunn tråd i kroken och tunn lina.

Infiskning

Ja hur gör man? Jag och Per som jag fiskat mest med har ganska olika tekniker och båda funkar oftast lika bra. Nyckeln är pausa och låta betet göra ”sin grej”. Låt betet resa sig och vifta eller skaka lite.

Min favoritteknik att är att fiska hem som om jag fiskar dropshot. Kasta ut, låt sjunka ner. Skaka med spötoppen, pausa, skaka igen, pausa och sen mjukt dra hem betet en halvmeter. Pauserna kan vara allt från 1-5 sekunder

Per kör lite mer aggressivt. Han hoppar hem betet ungefär som om han jiggfiskar i frekvens men mindre hopp på botten. Kanske en halvmeter per hopp, kort paus så betet får röra ställa sig upp, vifta lite och sen hem igen. 

Du kan även i princip släpa hem betet över botten med pauser. Det viktiga är att betena får göra sin grej sen får du anpassa infiskningen efter abborrens humör.

Oavsett metod för hemtagning: Ge ALLTID betet lite slack i linan så det kan få dansa för sig själv

När funkar NED?

Det är en finessteknik. Eftersom den är långsam så är den inte så bra för att söka fisk. NED är bra när du vet var fisken står. Är den svårtrugad så kan NED funka bättre än många andra tekniker. Så vid väderomslag och när fisken är seg t ex på hösten. Men vi har kört även på sommaren med framgång.

Ska jag satsa på NED-fisket?

Ja det är ju upp till dig. NED funkar nästan alltid. Frågar du polaren Per så är det den teknik han börjar med, fortsätter med och slutar med just nu. Om jag ska vara ärlig så är den inte den roligast tekniken. Den är lite långsammare och när jag fiskar känner jag nästan aldrig hugget. Abborrarna suger i sig betet och sen när du lyfter spöt så har du fisk på.

Jag gillar ju att känna hugget. Så kan jag fiska hårdbeten gör jag det. Krävs det bottennära fiske så kan jag jigga hem hårdbeten. Sen blir det klassiskt jiggfiske. Funkar inte det kör jag dropshot och sist NED. Jag vill ha hugget. Känslan i handen. Smällen som går som en blixt genom ryggraden. Hugget på dropshot är mer spännande än på en NED-mask. NED är effektivt men lite tråkigt om du frågar mig. Per håller inte riktigt med, på hans mer offensiva stil av hemtagning hugger fisken lite mer aggressivt. När du fiskar lite mer aggressivt kan du få lite mer “hugg-feeling”… hävdar han…

Vi har haft fina turer nu på hösten. En tur fick vi 152 abborrar. Per fiskade bara NED och jag jiggade och körde dropshot. Vi fick 76 fisk var… Vad är sannolikheten??? Och storleken var identisk

Ja första turen blev 76 st. Turen efter 77…. !

Förra veckan samma sak – 130 borrar i båten. Och sex bonus-gösar demokratiskt fördelat på tre var… Jag dropshottade och jiggade mest och Per körde Ned. Jag fick fler, han fick större men det kan vi inte kan vi inte skylla på betestyp utan han fiskade lite mer utåt och jag mer inåt. Vi summerade dagen till att Ned och dropshot var lika effektivt.

Fel sort rätt bete enligt Per… Kul drill på läsa abborresaker

Så – ska du fiska Ned? Det är kul med tekniker och det är kul att lära sig nytt så ur det perspektivet är svaret ett rungande JA. Det är kul att testa och experimentera. Men om du är som jag och får ståpäls längs hela ryggraden av hugget – använd Ned som plan D – inte plan A.

/// Manku Borrrelainen

Här har vi mer inspiration för Aborrfisket – nyttiga tips i slutet av intervjun
https://www.fiskefuralle.se/hanginwith-dejan-milosevic-abborrkung/

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram  Ds

Föregående artikelTips för dig som trailar båt – säkrare och enklare
Nästa artikelGädda i Skärgården fisket med utmaningar och belöningar