Hangin´with Dejan Milosevic – Abborrkung

Dejan milosevic

Abborre är ett spännande fiske och framförallt fisket efter stor abborre som oftast bjuder på rejäla utmaningar. Stora abborrar är få, sluga och svårflörtade. Det finns en mycket exklusiv skara fiskare som gång på gång lyckas lura de riktigt stora och en av dessa mycket få är Dejan Milosevic från Team Westin med ett PB på helt otroliga +3kg.

Dejan fiskar för Team Westin och vi ser ofta bilder från Dejan och fiskekompisen Jörgen Larssons eskapader. Dejan är i övrigt ganska anonym i offentliga sammanhang, han låter helt enkelt fångsterna tala för sig själv. Det känns därför extra speciellt att Dejan vill vara med hos oss på FiskeFürAlle och bjuda på sina kunskaper.

Dejan Milosevic – vem är du?

Jag är en 51 årig man från Stockholm. Gift med en fantastiskt förstående hustru och vi har 4 underbara barn och tre barnbarn. Vi lämnade Stockholm efter 37 år där och flyttade ner till Kalmar där vi nu bor och trivs väldigt bra med närhet till naturen och vatten. Familjen och vänner har alltid varit väldigt viktiga för mig ser mig själv som väldigt generös och hjälpsam.

Du är ju kopplad till Westin som Pro – vad innebär det?

Jag är givetvis väldigt glad att tillhöra Team Westin. Jag fiskade med Westins grejer i ett par år innan jag fick erbjudandet. Uppgifterna varierar en hel del, från att vara med på mässor till att köra demo på beten och utrustning hos olika butiker men även väldigt viktiga tester av beten spön och övrig utrustning från Westin som oftast sker långt i förväg innan slutprodukten når butikerna.

Westin lägger väldigt mycket tid på utvecklingen för att produkten ska bli så bra som möjligt och i mina ögon så har vi ett mycket bra och välfungerande sortiment. Men hjärnorna på Westin går på högvarv och det är mycket nya produkter som kommer från oss i framtiden.

Vilket är ditt/dina hemmavatten?

Kalmarsund och ostkustens åar runt Kalmar.

Vad kännetecknar ditt/dina hemmavatten?

Artrikedomen och att många arter växer sig stora här.

Var kom fisket in i ditt liv och hur?

Ja du, det var nog någon gång i början på 70 talet. När man fick följa med dom äldre ut på fiske. Jag trodde att det var i havet dom fiskade då. Men många år senare så förstod jag att det var Mälaren som dom ofta fiskade i, vet att jag var så fascinerad av flötmetet. Att sitta där i bakgrunden och titta på flötet var fantastiskt spännande.

Något år senare så tog mitt eget fiske fart, och fisket kom att bli min religion. Allt började handla om fisket. Alla mina uppsatser i skolan handlade om fiske hahaha. La all ledig tid på fisket.

En magisk, maaaaagisk borre!

Du har ju dragit några riktigt stora abborrar. Hur ser din svit av de största abborrarna ut ?

3010 gr
2380 gr
2380 gr
2340 gr
2280 gr

Varför är abborren en härlig sportfisk? Vad är det du gillar?

En väldigt vacker fisk. Väldigt starka fiskar för sin storlek. Finns i stort sett överallt i landet. Väldigt svängande humör från att hugga vilt på det mesta ena stunden till att nästan vara omöjlig att få till hugg i nästa stund. Och det är just det som är så härligt med abborren. Att den verkligen sätter din kunskap och teknik på prov.

Fiskar du ”bara” abborre?

Nej absolut inte ! Har under större delen av mitt liv betat av många arter. Men i dag så är det framför allt abborre,gädda,gös och karp jag fiskar.

Var hittar man abborre över året?

Det där varierar nog en hel del. Beroende på vart i landet man bor. Så jag får ju utgå från dom vatten jag fiskar.

Vinter

Är det isfritt så kan man nu hitta grupperingar av abborren oftast längre in i vikarna. Och ibland väldigt grunt. I åarna är det oftast dom djupare delarna man hittar dom på.

Tidig vår

Nu börjar mer och mer abborre söka sig in till åarna. Givetvis beroende på väder och vatten temeraturen. Ute i skärgården så hittar man dom på ungefär samma ställen som på vinter.

Före lek

Nu märker man att man lättare kan hitta större grupperingar av abborren. Och det kan variera väldigt mycket vart dom finns. Vikar uddar stenpartier mm.

Under lek

Då är det fiske förbud i Kalmar sund. Under April och Maj månad.

Försommar

Då har abborren lekt. Och börjar att vandra ut ur åar och vikar.Nu börjar jakten på mat i högre utsträckning.

Högsommar

Då är oftast abborren väldigt rörlig. Och kan vara lite svår att lokalisera. Den kan finnas både ut på djupt vatten men även inne på grunt vatten.

Tidig höst

Så kan man börja märka att man oftare hittar abborren i åarna igen. Men även i grundare vikar, men dom rör sig fortfarande en del över lite större områden.

Sen höst

Nu kan man märka att man oftare hittar större stim av abborre. Och att dom är lite mer koncentrerade. Till olika delar och djup.

Vad skiljer i att fiska abborre och att fiska stor abborre?

Lite svår fråga… En stor abborre kan du hitta i stim med mindre fisk. Men den kan även uppträda som enstöring. Jag har varit med om olika scenarion. Ibland hittar man stim med bara mindre fiskar. Letar man vidare så kan man hitta stim med betydligt högre medelvikt. Utan dom mindre individerna.

I din erfarenhet – i vilka miljöer hittar man riktigt stora abborrar, vad är kännetecknen?

I ärlighetens namn så kan du hitta stor abborre i väldigt många olika miljöer om det givetvis finns stor abborre i ditt vatten. Jag har fått stor abborre i djuphålor, på grundpartier, stenpartier, vid mjukbottnar, i vegetation och vassar. Så dom finns lite överallt.

En av dessa skönheter skulle räcka för att säsongen känns som lyckad!

Om jag vill rikta mitt fiske mot stor abborre – hur ska jag börja?

I dom flesta vattnen runt om i landet så är en stor abborre en abborre på 1 kg. Abborrar över det är ju fantastiska fiskar vilken dag som helst. Och en abborre över 2 kg är ju en ren drömfisk. På vägen mot att fiska efter stor abborre ska vi inte glömma bort att uppskatta dom mindre individerna tyvärr är något man ser lite för ofta.

Om jag vill rikta mitt fiske mot stor abborre så måste ju vattnet du fiskar i givetvis ha ett bestånd av stor abborre. För det andra så är ju kännedomen av ditt vatten väldigt viktigt. Sen är det tiden tiden att lära sig sina beten.

  • Hur fungerar mina beten med olika riggar?
  • Vilka beten föredrar abborren under olika omständigheter?
  • Hur rör sig abborren i mitt vatten vid olika årstider?

Vissa tekniker och betesmodeller passar vissa årstider bättre. Alla tekniker och beten passar inte alla årstider. Så det är något man måste försöka lära sig.

Så allt beror ju på om man bara vill nöjesfiska efter abborre eller om man är beredd att lägga tid för tid är oftast det som krävs. Tillsamans med god kunskap om dina vatten beten och tekniker såklart. Sen så vet vi alla mycket väll att allt kan hända vid fiske. Ibland så behövs varken tid eller större kunskap för att fånga en stor abborre men i det långa loppet så är en abborrfiskare med kunskap mer framgångsrik.

Det finns ju en uppsjö riggar och riggningar för abborre, vilka brukar du fiska?

Jag brukar använda Carolina, Texas, Dropshot, Neko, Jika och tradionellt jiggfiske. Sen har man alltid lite olika riggar man provar runt med då och då.

När brukar du fiska med respektive rigg?

Tyvärr så finns det ingen regel här utan undantag. Jag kan ju skriva vad folk kanske generellt tror men då skulle jag ljuga. Man kan mycket väl använda dom flesta metoder under alla årstider om situationen kräver det och många gånger så får man vara väldigt flexibel för att hänga med i abborrens humörsvägningar.  Humöret kan skifta flera gånger om dagen.

Ta som exempel att du fiskar tradionellt jiggfiske och har bra fiske. Helt plötsligt så avtar huggen helt. Du fortsätter i samma spår med tradionellt jiggfiske eventuellt byter färg på jiggen men inget händer så drar du slutsatsen att fisket dött. Jag kan lova att om du börjar att testa dig fram med andra tekniker så kommer du att bli förvånad om vad du kunnat missa.

Lär dig hur dina beten fungerar med dom olika teknikern så ökar du dina chanser avsevärt även när abborren är inaktiv. Då kan man hitta beten och tekniker som ger en och annan abborre.

Vilka beten har du haft mest framgång med? I vilka situationer använder du respektive bete?

Som många vet så använder jag bara Westins beten. Ett bete som jag haft enorm framgång med under året är Hollow teez 12 cm. Ett helt galet bete att fånga abborre med. Fiskar bäst under perioden Nov-April och ska fiskas sakta efter botten. Hollow teez verkar som den retar gallfebern på den mest tjuriga abborren.

Huggen är ofta stenhårda. Den mjuka Hollow teez sväljs lätt av en abborre på några hekto. Den finns även som 9 cm. Min största abborre hittills på Hollow teez är på 2060 gram.

Ring Teez CT (Curly tail)

Ring teez ct är ett bete som kan dominera ditt abborrefiske. När inget annat jag använder fungerar så kan ring teez ct vara helt outstanding. Ring teez ct använder jag främst med carolina rigg offsetkrok med en lätt skalle eller vanlig jiggkrok och även till dropshot. Främst när abborren är ratar allt annat. Min hittils största abborre på ring teez är på 2380 gram.

Mega teez med den stora delfin-paddeln och Mini tex med den lite mindre split-tailen

Mega och mini teez 13 cm ligger mig varmt om hjärtat och är lite av mina favoriter till dropshotfisket. De i flera olika storlekar och har gett mig en hel del fina abborrar genom åren. 9 cm har även visat sig vara riktigt bra vid tradionellt jiggfiske. Dropshotfisket har fungerat som bäst när vattnet är kallt. Min största abborre hittils på mega teez är på 2340 gram.

Hypo teez är ett annat bete jag haft stor framgång med. Både med 13 och 9 cm ett bete jag använder både på aktiv abborre. 9 cm har många gånger dominerat stort när abborrarna varit tjuriga. Min största abborre hittils på hypo teez är på 2380 gram.

Klassiska Shad teez

Shad teez   wow vilket bete. Har aldrig fiskat ett bättre bete. Ett bete för att söka av stora områden och som aktiv abborre bara älskar. Funkar året om och finns i flertal olika storlekar. 9 cm med lite högre profil är den jag använt mest till abborrefisket. Min största abborre hittils på shad teez är på 3010 gram.

Nya shad teez 10 cm med en slimmare profil har redan levererat några riktigt fina abborrar tillsammans med nya Stanley the stickleback. Jag fiskar båda året om.

När jag kör finlir med dropshot så har jag flera beten jag använder: Nya Blood teez retar gallfebern på abborren. Mega teez 5 cm Kick teez st 9 cm Hypo teez 6,5 cm Shad teez 7,5 cm Hollow teez 9 cm.

Ett urval hårdbeten när baren är i stöten. Rawbite, swim mfl

Vilken utrustning i övrigt gillar du att fiska med?

Jag använder ett flertal spön till mitt abborre fiske. I dagsläget så är det här min startuppställning:

  • W3 Finesse T&C 7,1ft 7-21 gr Till det mer tradionella jiggfisket
  • W3 Finesse T&C 7,1ft 5-15 gr Till det lite lättare finesse fisket.
  • W3 Finesse T T&C 7,1 ft 7-21 gr Till crank beten med multirulle.Men även till det tradionella jiggfisket.
  • W3 Street Stick som jag blev så grymt överaskad av.Ett fantastiskt spö till det lätta jiggfisket.Eller till fiske med neko rigg.6,1 ft 2-7 gr eller 7,1 ft 2-10 gr
  • W3 Dropshot spöt till det lite lättare dropshot fisket
  • W6 Dropshot spöt till det tyngre dropshotfisket 8 ft 5-28 gr. Ett fantastiskt spö med en suverän känsla och en bra ryggrad.

Fem grundtips från Dejan Milosevic till den aspirerande abborrfiskaren!

1. Välj ut 5-6 betes modeller som passar till dom tekniker du tänker använda dig av och i lite olika färger. Framför allt lär dig hur dina beten fungerar.

2. Jobba hela tiden med olika tekniker, Du hittar alltid någon teknik och bete som fungerar för stunden.

3. Lär dig ditt vatten, Hur påverkas abborrens ståndplatser i ditt vatten? Av tillexempel hög eller lågvatten, vindar gäddan mm.

4. Ett bete med 10-15 gram uppför sig på ett helt annat sätt. Än när du använder 5-7 gram. Försök att variera med olika vikt på jiggkroken.

5. Spöna är en väldigt viktig del i mitt abborre fiske. Anpassa spöt efter tekniken du tänker använda. Med rätt spö så kan du framföra ditt bete på ett någorlunda naturligt sätt. Med rätt spö för dom olika teknikerna. Så kommer du att känna precis vad som sker och därmed kunna fånga mer fisk.

Glöm inte att njuta av ditt fiske på vägen mot drömfisken. Och respektera varandra ute vid vattnet. Givetvis i övrigt med.

Stort Tack Dejan! Vi uppskattar verkligen din öppenhet som förhoppningsvis kommer hjälpa många på vägen mot många fina fisken!

Snart är det dags 🙂

//Mange, Peter och Danne

Om du vill lära dig hur dropshot fungerar så har vi en film som lär ut hur du fiskar Abborre med hjälp av dropshot.

https://www.fiskefuralle.se/dropshotskola-for-abborre/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelÅrets bete 2017: Buster Jerk
Nästa artikelHangin’ with Mattias “Trassel lures” Löfdahl