Blåst, blod och stor Hauki Gädda i Finland med Pyry Granlund

En Pyry-gädda som svalt en röd-svart Likaros. Finsk Hauki gillar uppenbarligen Svenskt gummi

Pyry Granlund sa att det skulle bli tufft – en storm med kalla nordliga vindar hade svept in. “Jag tog inte ens med mig mitt flugspö. Det är för blåsigt och omöjligt att fiska med “. Inte precis det bästa vädret för gäddbonanza …

This post is also available in english. For English version please click
https://www.fiskefuralle.se/wind-blood-and-big-hauki-pike-in-finland-ft-pyry-granlund/

Hauki (Gädda), Kuha (Gös) och Ahven (Abborre) är några av de mycket få ord som jag kan på finska och som förmodligen säger många saker om mig:

1. Jag är en fiskenörd
2. Finska är ett svårt språk
3. Jag fokuserar på det viktigaste 😉 …

Jag får min beskärda del av resor i jobbet och alltsomoftast besöker jag vår närmaste granne i öster, Finland. Trots alla mina resor dit har jag ännu inte haft möjlighet att blöta en fiskelina. Förra veckan så skulle det äntligen ändras… Jag skulle fiske gädda med Pyry Granlund, den mäktiga Finnen från Team Vision Finland i Kanalgratis tävling Fly vs. Jerk.

Million of times (well not maybe millions but many many times) I have had this view and dreamed of Finnish Hauki. Finally my Hauki-Virginity is over
Miljoner gånger (ok kanske inte miljoner.. men ganska många), har jag haft denna utsikt och drömt om fiska Hauki. Äntligen är min Hauki-oskuld tagen.

Några fakta värt att notera om Finland

– Landet har inte 1000 sjöar. Det har mer att 55 000 sjöar som är större än ett tunnland!

– I allmänhet är sjöarna är mycket lugna och grunda. Tänkvärt är att de 55 000 sjöarna innehåller mindre vatten tillsammans än med Vänern ensam

– Det finns öar mer eller mindre längs hela den finska kusten med koncentration på sydkusten, sydvästra hörnet och runt Vasa. Totalt cirka 179 000 öar. Den djupaste/största skärgården är från Åbo/Turku och västerut mot Åland.

– Om du är mellan 18 och 65 behöver du fiskekort för att fiska i Finland. Kostnaden där jag fiskade var cirka 5 euro/dag. För personer yngre än 18 år och över 65 är fiske med spö och rulle fritt.

Klockan 05.10 steg jag full av förväntan ur sängen på min normala dags-att-stiga-upp-inför-flyget-tid. Avgång som vanligt 06.50 och i normala fall sover jag bra på planet, men den här gången är jag som lite skakis och hur ska vi säga? Spänd? Jag hade tittat på prognosen och det såg bra ut med 5-7 m/s och en lite molnigt. Gäddigt i mina ögon… Detta skulle bli en bra resa.

Welcome to the land of 1000 lakes... A bit of a bumpy ride due to the storm coming over but we managed to land...
Välkommen till de 1000-sjöarnas land. Lite stökig överfärd på grund av stormen, men vi lyckades landa…

Mina Lundhags landade på finsk mark och jag gick till vår Rende-vous punkt – ST1-stationen på Vanda flygplats. Där stod en dos rejäl Gäddfiskeporr och väntade på mig: en tre veckor gamla Lund 1675 Pro Guide. En vit skönhet… Och naturligtvis Pyry var där också :-). Han berättade direkt att det skulle bli tufft – en storm med kalla nordligaste vindar rasade. “Jag tog inte ens med mig mitt flugspö. Det är för blåsigt och omöjligt att fiska med”. Inte i direkt vad prognosen lovat och inte precis det bästa vädret för gädd-bonanza … en utmaning alltså.

This is was what waiting for me at the airport. And of course Pyry was there as well :-) This is the best fishing vessel I have ever been on

Denna skönhet var vad som väntade på mig vid flygplatsen, och Pyry såklart:-) Det här är den bästa fiskebåten jag hittills varit på, Lund 1675 Pro Guide Tiller och en Customtillverkad alu-trailer på toppen… Sweet

Vi väljer ett område att fiska på som är mer än en timme bort från Vanda flygplats, så vi hade en hel del tid att prata om allt möjligt på vägen dit. Självklart blir det fiske direkt. Vi pratar om fiskeläget i Finland inklusive det faktum att många, särskilt äldre människor, i Finland har svårt att förstå begreppet C & R. Vi talade såklart om hur det var bakom och framför kameran i Fly vs. Jerk. Och vi försökte inte ens att undvika prata favoritbeten. Sen hade vi ett långt resonemang om den stora skillnaden mellan att guida och eget fiske. Jäkligt intressant och mycket jag inte tänkt på innan. När man guidar så behöver man leverera “säkra hugg” vilket betyder fokus på antal snarare än storlek. Lägger du för mycket tid på guidning så slutar utvecklas som en fiskare. Du kan inte prova nya platser eller taktiker. Guidning är mycket om att hålla sig till säkra kort och det är också anledningen till Pyry vill hålla guidningen till en viss nivå. Bra resonemang från en dedikerad fiskare!

The man, the myth, the fireman and allround cool guy Pyry Granlund
Mannen, myten, brandmannen och helt enkelt allround cool kille Pyry Granlund

Pyry arbetar som en brandman vilket innebär 24h arbete och sedan tre dagar ledigt vilket tillåter en hel del fiske och han driver en verksamhet kallas PG Guide Service and pro fishing. Skulle du vilja kolla in verksamheten hittar du den HÄR.

Det innebar en hel del bra saker. Jag behövde inte ta med någon utrustning. Han hade spön, rullar och beten. Spöna han hade var Abu Garcia Volatile gädda (både den lätta och tunga versionen och jag fiskade med båda). Det var spön jag hört mycket gott om men inte provat själv innan och jag måste ärligt säga att jag gillade dem. Lätta, snabba, bekväma grepp och bra att drilla på vilket jag skulle få lära mig under turen. Spöna kombinerades med Ambassadeur Jerks. Trevliga set-ups som fungerade mycket bra för det fiske vi gjorde.

Jag kunde naturligtvis lämnat kvar alla beten hemma. Meb självklart kunde jag inte hålla mig och tog med några hemmabyggen. Några Likaros som presenter till Pyry, några till mig själv men även en del “dystra dansare” aka Bleak Dancers, eftersom jag ville ha hans erfarna kommentarer på mina beten. De verkade fungera i Finland också skulle det visa sig ;-).

Well... there was no shortage of baits but still I brought some more :-)

Ja det var ju ingen brist på beten, så jag tog med några till för säkerhets skull:-)

Vi sjösatte snabbt och drog iväg. Efter 15 minuter vid den första platsen säger Pyry direkt “Detta kommer att bli tufft. Med stormen och nordliga vindar … I Finland har vi talesätt: om vinden blåser från norr, stick inte ut… Det är inte lönt… Dessutom har temperaturen i vattnet sjunkit från 21 grader till 15,5 på bara ett par dagar. Vilken dag som helst skulle vi tagit minst två gäddor här. Nu har vi inte ens sett en fisk “… Såklart… min vanliga tur. När jag äntligen får möjlighet att fiska Hauki, så är vädergudarna mot mig … Ja, som vanligt då … OK bara att acceptera givna förutsättningar. Pannben på och klra ännu hårdare …

It was a bit wet to say the least. Pyry does not really look like he is enjoying himself
Blött, vått och det ser inte direkt ut som om Pyry njuter – Bad weather

Vi gnuggade av några andra platser. Både skyddade och helt exponerade för vinden. Allt ser sjukt bra ut med fin topografi, gräs och stenar, men än så länge hade vi bara en som fattat lite tycke för Pyrys på Orange/svarta Likaros. Efter en mycket våt trip mot vinden så hamnade vi på en av Pyrys superhemliga lokaler. Vi började på vindsidan utan framgång och drev sedan genom det smala sundet till läsidan. Extremt het plats enligt mina gädd-ögon. Fisken kunde bara hänga i gräset och plocka maten som drev förbi i strömmen. Jag kände att det var Bleak Dancer-läge och Pyry kände att det var lunchtid, så jag började peppra platsen med fokuserat fiske samtidigt som Pyry började mumsa äckliga nudlar.

Jag försökte sådär lite strukturerat jobba mig igenom platsen i alla riktningar. Efter kanske 15 kast på samma plats bredvid några spridda vasstrån klämde jag ur mig med lätt frustration i rösten “det MÅSTE stå nån gädda där” och sekunder efter avslutad mening – boom STRIKE. Efter en mycket hård kamp med tanke på storleken på fisken (2-3 kg) landade jag min första finska Hauki!’

Pyry såg lite lättad men hade också kvar ett lätt beskymrat uttryck. Jag vet hur det är – när jag har någon med mig för första gången så vill jag de ska ha bra fiske. Nu hade vi jobbat på bra i mer än två timmar och den enda belöning än så länge var en gädda. Men det skulle ändras ganska snart

Close-up of the Bleak Dancer Inline spinner
Närbild på min egengjorda Bleak Dancer inline-spinnare

Jag fortsatte hamra på i samma riktning samtidigt som Pyry fortsätter att inte avnjuta sinan  nudlar (han kastade faktiskt ut dem eftersom de smakade så illa hahaha) och efter 10 kast på exakt samma ställe BOOOMM !!!
På en lång, sträckt lina får jag ett sjukt hårt hugg följt av kraftiga huvudskakningar. Spöt stod i djup böj och jag kunde knappt flytta fisken. “Det här är en håvfisk”…

Pyry stod laddad med håven när jag tog fisken närmare båten. Den gick djupt … Ett gott tecken på en större fisk … När Haukin slutligen visar sig vid ytan precis bredvid båten så skriker Pyry; “Det är en metersfisk!!!”. Vi säkrade fisken i nätet, lossade den från krokar och jag insåg att jag hade fångat min tredje metersfisk i år på mina hemgjorda beten. Denna gång Bleak dancer. Hur coolt är inte det? Efter några snabba bilder och kvick mätning skickade hem damen igen och började kramas.
SUCCÉ! 107 cm fisk och en uppskattad vikt på ca 8 kg (Pyry hade tappat sin våg 2 veckor tidigare så vi vet inte exakt och det spelar inte så stor roll). Det visar bara att man måste tro på vad du pysslar med och fiska på utan att förlora tron. Om du tror att en plats håller större fiskar – fortsätta jobba: byt beten, vinklar, hastighet men fortsätta nöta … Du kommer att bli belönad …

107 cm pure love
107 cm Hauki – Som alltid försöker jag undvika att se normal ut vid fototillfällena – men jag är en kass posör – tur att gäddan gör jobbet på rätt sätt – underbar kondition
Happy fisher with the bait that did it
Glad fiskare tillika betesbyggare med betet som gjorde det – något sargad efter en fin fajt

Nu när är vi båda kände glädje, var lättade och avslappnade så var det Fisketid! Vi fortsatte att jobba på stället och rätt snart så hade Pyry böjt spö … På min Likaros … Fin fisk av 4-5kg! Platsen släppte några mer gäddor innan vi beslöt att ändra taktik. Nu var det att mer att fiska “Rügen-stil”. En stor flad med en fin gräsbädd … Intressant … Logiken för Pyry var mycket enkel. Det fanns en hel del fisk i viken och genom att driva över den skulle vi täcka av en hel del vatten. Vi var garanterade att driva över en och annan aktiv fisk.

En Pyry-gädda som svalt en röd-svart Likaros. Finsk Hauki gillar uppenbarligen Svenskt gummi
En Pyry-gädda som svalt en röd-svart Likaros. Finsk Hauki gillar uppenbarligen Svenskt gummi

Efter några blöta sjömil var vi i labyrinten som ledde till den viken. Grumligt vatten och 1,6m djup med mycket gräs.

Well this is more or less how it was the entire day. Windy but atleast we avoided rain...

Bra bild på hur det var mer eller mindre hela dagen – men vi slapp regnet som tur var

Pyry placerade oss i en trevlig drift rakt över viken och vi börjar jobba strukturerat som vi gjort hela dagen. Jag och Pyry byter hela tiden till olika beten tills vi knäcker koden. Vi ser hela tiden till att inte jobba med samma beten. Har jag spinnare, kör Pyry med Jerkbait. Kör jag gummi hade Pyry på ett spinnerbait osv. Hela tiden testas olika varianter aktivt för att hitta vad fisken gillar.

Un-hooking a Rügen-style caught Hauki... Nice
Finsk avkrokning av en Rügenstyle-fångad gädda..Nice

Vi har skönt fiske och pratar hela tiden. Pyry börjar även att lufta sina lungor. Det är dags för sång och han klämmer av sin alldeles egna version av “den glider in i mål”. Det är grymt trots de tuffa förhållandena och låga antalet. Ett lite långsamt tålamodsprövande fiske helt enkelt.

Ett par minuter in i den första driften får Pyry ett hugg på en mycket färgstark Buster Jerk med Fluogul mage och lite abborrig teckning. När han har andra hugget på jerk jag bestämmer också att byta till en färgsprakande Buster Jerk. Det verkade vara en bra sak… BOOM, ett ännu hårdare hugg än den stora damen tidigare och jag kan inte flytta fisken. Pyry tittar på mig, ser kraften i fisken och återigen “Jag tror att det är en håvfisk”. Resultatet är en förvånansvärt kort dam (med tanke på styrkan) – “bara” 91 cm, i bra kondition i håven. HÄFTIGT!!!

A thick, angry superstrong Hauki measuring "only" 91 cm fighting like a heavy weight
En kort, tjock superstark Gädda som “bara” möter 91 cm men fajtas som en större metersfisk

Nu det blev det lite läskigt. Pyry anmäler sig som frivillig avkrokare och plötsligt hör jag “den sitter i min tumme!!! Aoooow !!!”. Fisken sprattlar och kroken går djupare in i fingret. Här måste jag säga att Pyry är helt kall, iskall. Tyvärr han inte har en kraftavbitare, den blev kvar i den gamla båten. Hur gör vi det då, stress stress? Vi kommer fram till att vi får lyfta i fisken i båten och försöka pilla ut kroken genom fjäderringen. … OK … Hauki och Pyry separerade. Nu då? Till min förvåning är Pyry mer fokuserad på fisken, mäta och få den tillbaka i vattnet än det faktum att han fortfarande har en krok med hullingarna djupt nere i tummen. Jäklar – den här killen är seriöst tuff, ett levande bevis å finsk Sisu! Fisken blev mätt till 91 cm och i extremt god kondition så vi uppskattar den till ca 6 kg.

Nasty... But Pyry apparently have a very high tolerance for pain. He more or less did not say anything at all
Elakt – Krok genom tummen men Pyry har uppenbarligen en hög smärttröskel. Han sa mer eller mindre ingenting under operationen

När fisken återsätts så vänder vi vår uppmärksamhet till hans tumme och Pyry drar slutsatsen att det enda alternativet är att driva kroken hela vägen genom med hullingen så den kommer ut på andra sidan av tummen och sen klippa av det med Leathermannen. Inte mycket att göra … Jag använder tång för att trycka genom kroken och vi klipper kroken. Pyry är fri – två catch & release på ett hugg är inte vanligt. Med ett stor skratt utbrister Pyry “Det var mitt och inte fiskens fel … och det här var inte första gången … Och förmodligen inte sista gången heller … hahaha”. Pyry bara sätter på ett plåster och säger bara ” tillbaks till fisket”. Hardcore!

Finnish beatiful archipelage. So nice

Finsk vacker Skärgård

Vi fortsätter att köra samma drifter ett par gånger med några ytterligare landade fiskar innan det är dags att återvända. I bilen tillbaka när vi avslutat resan så sammanfattade vi en underbar dag. Ja – villkoren var sjukt svåra men vi kämpade på. Två extremt envisa fiskare som vägrar att ge upp. Vi bearbetade Pyrys platser på ett mycket strukturerat sätt, vi trodde på vad vi gjorde och det lönade sig. Jag tror att vi landade strax under 15 gäddor med 107 cm 8kg och 91 6 kg Hauki som toppfiskar. Vi kom överens om att det var ett väl utfört arbete. Vi enades också (ännu viktigare tror jag) om att vi verkligen haft grymt trevligt fiske och trivdes att fiska tillsammans . En hel del skratt parat med erfaret hardcore fiske – min typ av resa helt enkelt.

I felt right at home - full of rods, reels, electronics and hard core fishing
Här känner jag mig hemma – fullt med spön, rullar, elektronik och tuffa förutsättningar

Flr att sammanfatta dagen, fisket med Pyry var fantastiskt. Han kan sina vatten, är sjukt skicklig en allmänt trevlig och supercool kille. I hans båt kände jag mig rätt snabbt hemma. Han använde (som jag normalt också gör)  5 olika spön för olika tekniker och beten. Precis som mig var han beroende av beten och jag tror att det fanns minst 10 beteslådor utspridda på durken. Han fiskade extremt aktivt, hela tiden noggrann med positioneringen av båten, använder elektroniken, ändrar konstant beten och tekniker. För första gången på länge kände jag mig som om att jag var långsam och det var en viktig erfarenhet. Inte ofta att det händer att jag är långsammast i båten. Normalt sett är det jag som står för 97% av bytena av beten och spön, men nu tror jag att jag har hittat min överman :-). Fiske i Finland levde upp till alla mina förväntningar och jag kommer såklart försöka blöta linan så fort jag kan hitta tillfällen.

Jag njöt verkligen av hela resan och har dragit några viktiga lärdomar och fått påminnelser av “gamla sanningar”

  •  Testa taktik hela tiden. Om ni är mer än en på turen – använd olika taktiker för att ta reda på vad som fungerar just nu
  •  Om huggen avtar eller uteblir,  eller om du har bytt plats – ändra taktik igen. Det som fungerade för fem minuter sedan fungerar inte nödvändigtvis nu eller på den nya platsen
  •  När förhållandena är tuffa – använd inte “Running and Gunning” – bearbeta fläckarna ordentligt. Mina stora fiskar såg mitt bete passera minst 10 gånger innan fisken beslutade att hugga
  • Täck mycket vatten – som när vi körde med Rügen-style fiske
  •  … och förlora aldrig humöret. Ha kul – det är det som är fiske! En bra skratt eller två gör det tuffa fisket så mycket lättare
  • Sist men inte minst – ta med kraftavbitare och ett första hjälpen-kit. Du vet aldrig när oturen slår till.

Om du vill ha några nya erfarenheter och fiska andra vatten, varför stanna vid Åland. Fortsätt till Finland och testa. Landet med alla sjöarna har verkligen en hel del fint fiske att erbjuda. Kanske kontakta Pyry som en introduktion? Jag hoppas verkligen att vi kommer att lyckas att få till en ytterligare resa höst vilket som vi redan har diskuterat såklart. … Och om du Pyry hittar tid att göra en resa till Sverige … så finns det plats min båt för en cool fisketur –  Välkommen!

Tight lines

Mange

En av de mest spännande bitarna att fiska med nya vänner är att vid sidan av fisket så klart, även att få lyfta på locken till betesboxarna. I Pyry´s boxar hittade jag några balla beten

The Finnish innovation - Nokkela with a line-through hook set-up
Den Finska uppfinningen – Nokkela med en Line-through krok set-up
Neon baits hand poured hand painted shads
Neon Baits – handgjutet och handmålad shad
Another Neon bait
Ytterligare ett Neonbete
Nice smaller rubber from JV-Lures made by Jussi VastamäkIí
Fina mindre gummin från JV-Lures by Jussi Vastamäkli
And a cool model from Sakkey (Sakke Yrjölä). Very easy to fish bait
Och en cool modell från Sakkey (Sakke Yrjölä). Mycket enkelt att fiska
Ps. följ gärna oss på våra olika kanaler för att hålla dig uppdaterad

Direktlänk Facebook hittar du här
Direktlänk Youtube hittar du här
På Instagram hittar du oss under fiskefuralle Ds.
Föregående artikelSjälv är bäste dräng… Eller? – Söndagsfiske i Furusund
Nästa artikelWind, blood and big Hauki (Pike) in Finland ft. Pyry Granlund

2 KOMMENTARER

Comments are closed.