Det bästa gäddbetet – finns det ? Tankar och taktik

bästa gäddbetet

Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet , och förmodligen är det precis samma när man vill hitta det perfekta gäddbetet? Vad är ett perfekt gäddbete och finns det på riktigt? Det perfekta gäddbettet sitter som ett munspel och efterföljs av ett sprattel och om man har turen att ha lite längd och vikt även ett snyggt gälgrepp,  eller till och med en hjälpsam håvning av sin fiskekamrat.

Det perfekta gäddbettet har något skönt lugn över sig medan det perfekta gäddbetet liknar en helig graal som “alltid” fångar fisk. Vi har med mkt amatörmässiga och klåpiga vetenskapliga metoder försökt komma fram till det när vi för två år sen loggade alla fiskar som kom upp under en långhelg på fyra båtar.

Efter tips från Jakob, Eastfield Discosillen, bra bete med mycket glitter som är lite av en nödraket

Det är väl lika bra ett erkänna direkt att det inte finns något generellt bästa gäddbete för då skulle det räcka med ett bete på marknaden, och det är ju inte riktigt så som tur är. En stor del av vår sport kännetecknas av det konstanta utbytet av erfarenheter, testande och oändliga diskussioner över och om vår utrustning. Och just utrustningen är ju själva kedjan som går att variera i all oändlighet.

Enligt mitt sätt att se på det är den sista länken i den kedjan är just betet och längst ut på betet sitter kroken. Det kan finnas starka och svaga länkar längs med hela vägen som kläder, linor, rullar, spön, väder, båtar, dragbilar etc men just betet är ju det som skall göra jobbet, som skall locka gäddan till att hugga som skall skapa ett nytt pb, som skall skapa skillnaden till en lyckad tur som vi alla kommer berätta om och om igen.

Skaffa dig ett Gäddbete som referenspunkt

Jag har lärt mig massor säsong för säsong och utvecklas ständigt, skickar beundrande blickar och tankar till alla proffs och semi-proffs som alltid verkar ha det perfekta fisket, som alltid har en bra runda på något sätt och som alltid får till det helt enkelt – hur gör de? Dit har jag inte kommit ännu utan jag bestämde mig tidigt i höstas för att göra som jag oftast gör och som är en framgångsrik strategi i det flesta sammanhang: Lär dig grunderna.

För mig så har grunderna utmynnat i en strategi att inte byta bete för ofta utan som vi alltid kör i båten, vi börjar med hyfsat olika färger, gång och material på betet för att se om det finns något facit för dagen och sen finjustera när vi får kontakt med fisken = följare, pet eller missat hugg.

Vi i FFA är lite väl ambivalenta –  mycket av allt – chopsticks en masse

Peters, jag själv i 3:e person, strategi 2015 innebar för mig att jag valde ut tre startuppställningar – vilket tvingar mig att utvärdera vad har jag fått mest fisk med under året dvs den viktigaste parametern för årets säsong 2015 för att få upp mer och större fiskar. Då slipper jag stå och nöta timmar med det där handgjorda träbetet som funkar för Polaren, som kostade 395.- och därför även måste vara asgrymt för mig – de flesta av dessa hänger numera på väggen i garaget. De dyrgriparna kommer säkert till användning framöver men när ett fabriksgjort McMy för mig levererar bättre än ett handgjort Svartzonker från 2008 så är det ganska självklart vilket jag skall använda även om det är aningens tråkigare.

1 av 3. eastfieldare som alltid provas först- och det brukar räcka:). Ni har säkert några favoriter ni alltid startar med.?

Betesstrategi

Min fiskehink kommer se exakt likadan ut hela året, jag har gjort några avsteg, små avsteg, men ändock visar det på huuur svårt det är att inte utöka, komplettera, ersätta beten under säsongen hur bestämd jag än var i vintras. Det går inte att gå in i en fiskebutik utan att komma ut 300:- fattigare och ett eller flera beten rikare. Det Blir för dyrt och fel fokus, så nu kompletterar jag med kvalité på detaljer istället. Igår så slog det mig att fiske och golf har mycket gemensamt när det handlar om utrustningen. De skickliga vet exakt vad de skall använda, byta ut tillkommande säsong.

Vad som fungerar för dem efter många års nötande på rangen, på olika banor under olika förutsättningar – ganska likt gäddfisket även om vi svingar lite olika. När jag försökte ta grönt kort inom golfen så fick vi i princip 3-4 klubbor att koncentrera oss på typ en putter en wedge någon järn 3:a och järn 7:a.

På samma sätt har jag gjort i år och fått det bevisat med råge att det funkar. 3 uppsättningar med beten som jag vet funkar för mig, som jag fått fisk på, inga wildcards att lägga 2 timmar på och kanske missa grymt fiske – man är på rätt plats vid rätt tillfälle men med fel bete. Vad som är den rätta finns det lika många teorier om som fiskare så det här inlägget skall ni se som inspiration och något som kanske kan vara värt att prova när det går trögt, när man känner att man gått in i en återvändsgränd eller det känns som om man valt en coldspot varje gång man ankrat upp.

Survival of the fittest gäller även för beten – exemplevis Mörrumspinnaren är fortfarande ett bra effektivt bete, men det finns så många bättre idag. Skitmörten är ju en färg som är så sjuukt bra och varianter som Drutten är en nyans annorlunda. HotPike likaså. Fegisen – varför heter den så? Firetiger var ett av de första namnen jag lärde mig på Zalt – det är referensfärger och det finns massor med fler – men de har visat sig effektiva över tid och lockar till hugg gång på gång.

Fiskehinken med de starka länkarna

-Hur har fisket gått hittills? Kanonbra är svaret. Fördelning använda beten: Eastfiled (gummi) 90% buster jerk 5% och mcmy 5% (hårda). Jag har använt typ 3-4 färger på våren försommaren från Eastfield: Outback Discosillen, Karma och Curly. De har levererat och gett mig mer tid i vattnet=mer fisk och mindre med mixande = förlorade möjligheter.

Gäddbete
favvo Eastfield Outback – striker no 1

Att lägga till är också att varje tur där jag varit guide eller den som guidar har överlag också varit den som fått minst antal i båten. En viktig parameter om någon. Nu går jag snart in i sommarfisket, skall lämna stranden i Rhodos först, så får jag återkomma med om min strategi funkar för även 2/3-delen av säsongen?  Blöta linor på er skitfiskare Peter

pågående projekt som skall slutföras inder semestern, kastdäck på vitan, 2015 året då båten pimpas

 

Edit: åkte förbi supertrevliga Jiggar.nu’s butik i Järna några dagar efter ovanstående inlägg. Skall fiska borre och slemgurka i en ofiskad sjö  (återkommer i det äventyret). vad hittar man där, en våning ovanför kaminerna- jo en unik eastfield wingman?

 

jiggars egen stekheta färg bröt allt jag predikat i inlägget. blev ett måsteköp då man är gnagare sen födseln.

Det visar huur in i h_lvet_ svårt det är att följa en linje och slå sig för bröstet och framstå som så ädel och bättre än alla andra…big fail på mig hahaha.

Kasta ut!!!

/Peter

Här hittar ni några inlägg om våra favoriter

https://www.fiskefuralle.se/category/beten-betesbyggare/fiskefuralles-favoriter/

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla ”FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram  Ds.

Föregående artikelSommarfiske i Blekinge – äntligen!
Nästa artikelFixa påken – förbättra dina spön