Fixa påken – förbättra dina spön

Fiske har blivit en riktigt ”gör-det-själv” sysselsättning. Visst har det alltid funnits folk som gjort allt från grunden. Folk som hjältar som Hans Nordin och Leif Engström som gått sin egen väg med en egen idé, som byggt och modifierat till sina behov.

Leif Engström i vad jag faktiskt tror är en Flipper 470s (samma som min) med elmotor fram, dubbla ekolod och kastdäck. FÖR 30 ÅR SEDAN. Snacka om pionjär.
Leif Engström ien båt med med elmotor fram, dubbla ekolod och kastdäck. FÖR 30 ÅR SEDAN. Snacka om pionjär.
Och Hans Nordin, som byggde och skrev om att bygga beten långt innan det fanns någon någon Svartzonker, Wolfcreek eller t o m Kjelle Lundberg. Respekt - tack för att ni flyttat fram gränserna så
Och Hans Nordin, som byggde och skrev om att bygga beten långt innan det fanns någon någon Svartzonker, Wolfcreek eller t o m Kjelle Lundberg. Respekt – tack för att ni flyttat fram gränserna så

De flesta av oss inklusive undertecknad har fram till de senaste åren varit hänvisade till de stora tillverkarna och några pionjärer som byggt i garaget. De senaste åren har gör-det-självandet exploderat på alla fronter. Det byggs beten, gjuts gummi och moddas rullar i varje fiskestuga och visst är det något speciellt att fånga fisk på och med något du själv varit hjärnan bakom. Själv har jag också gått med i tåget med ett flertal varianter på gummibeten, bara egna tafsar, stingers, riggningar, moddning av rullar mm. Ju mer hemma-mekat desto mer “äkta” känns den landade fisken.

Jag har ju redan min personifierade rulle, pimpad av Danne och Peter. (Jag vet jag använt bilden innan, men jag älskar den, både rullen och bilden alltså)
Jag har ju redan min personifierade rulle, pimpad av Danne och Peter. (Jag vet jag använt bilden innan, men jag älskar den, både rullen och bilden alltså)

Det finns dock ett område som det inte mekas alls mycket med – spön. Visst finns det entusiaster även här men det är inte alls lika utbrett. Kanske för kunskapen inte finns, kanske för att material inte är så lätt att tillgå, eller kanske bara för att många inte känner till vad man kan göra och ett misstag kan bli dyrt – man har respekt helt enkelt. Det hade definitivt jag innan jag satte sågen i ett dammsamlande spö och balanserade om det. Det kan du läsa om här. Efter det blev det skåpvärmaren en favorit och jag blev dessutom varse att man kan fixa, trixa och modda även med spön. I vissa fall kräver det speciell kunskap eller material.

Då finns de där – de tysta hjältarna, spöninjorna! Redo att ta sig an dina frågor! Jag har ju tidigare skrivit om tips på vad man kan tänka på när man väljer spö. Det hittar du här. Detta inlägget kommer ägna sig åt lite mer djuplodande, kanske nördande t o m, kring hur man kan utveckla sina spön.

Ett lite pistolhantag kanske? Jag vet inte vad man ska med detta till. Det verkar inte skönt - men någon vill tydligen ha det
När det gäller spö verkar det finnas alla möjliga preferenser. Ett lite pistolhantag kanske? Jag vet inte vad man ska med detta till. Det verkar inte skönt – men någon vill tydligen ha det. Och, visst, det är snyggt snidat
Även om inget är sönder kanske man vill snajda till spöt lite. En personlig butt på spöt känns ju vettigare än ett pistolgrepp
Även om inget är sönder kanske man vill snajda till spöt lite. En personlig butt på spöt känns ju vettigare än ett pistolgrepp

Spöninjorna verkar ha mycket att göra. Antagligen för att några fler, precis som jag, fått upp ögonen vad man kan göra. I många fall handlar om att man köper ett blått amerikanskt spö med väldigt skön klinga och alldeles för kort bakhandtag och det första som sker efter att ett antal tusen lämnat plånboken är att man lägger en liten peng till på att få det att passa in mellan armen och revbenen.

Själv har jag den stora glädjen och lyckan att ha kontakt med och bo nära en grym herre som kallas Björkizz som kan göra underverk med spön. Det började när jag kom till insikt att mitt favoritspö SG Bushwacker XLNT hade fantastiskt klinga, men liiite för kort bakhandtag. Det slutade med en kant in i revbenet och efter att funderat ett tag kom jag fram till att jag nog inte skulle ge mig på att förlänga själv. Efter en fråga till lite olika håll sammanstrålade svaren från gäddkungarna på ovan nämnda herre.

En av hjältarna - mannen som hjälper mig när det ska fixaz - Björkizz. Han är en man av klass, även om han fiskar annat än gädda :-)
En av hjältarna – mannen som hjälper mig när det ska fixaz – Björkizz. Han är en man av klass, även om han fiskar annat än gädda 🙂

Jag tog kontakt med Andreas och jovisst kunde han kolla på det… Björkizz reaktion var samma som din förmodligen var när jag skrev att jag ville lägga pengar på ett spö från SG… Han rynkade på näsan men sa till slut OK. ”Jag trodde det var ännu ett blått spö” sa han leende. I följande diskussion visade det sig att han var förvånad, inte snobbig och vi delade uppfattningen att dyrast inte alltid är bäst När jag hämtade ut spöt igen hade han gjort ett fantstiskt jobb – förlängt med 7-8 cm, vaxat korken och satt på ny butt. Otroligt snyggt!!!

Fixat och klart. Favvo-spöt blev ännu bättre med en moddning. Och det kastar längre!
Fixat och klart. Favvo-spöt blev ännu bättre med en moddning. Och det kastar längre!

Senast var när jag hämtade ut ett bättre begagnat (läs oanvänt) spö på bussgods-terminalen och konstaterade att spöt blivit rejält misshandlat på turen. Krossad klinga på underdelen och pajad toppögla. Efter smidiga diskussioner med säljaren ställde jag fråga om Björkizz ville ta sig an detta räddningsuppdrag. Självklart sa han ja!

 

Mm inte riktigt rätt, tyvärr. När jag såg detta trodde jag inte spöt skulle gå att rädda
Mm inte riktigt rätt, tyvärr. När jag såg detta trodde jag inte spöt skulle gå att rädda
Otroligt fint hantverk. Lindat, limmat och lackat. Ser bättre ut än det gjorde från början. Vackert
Otroligt fint hantverk. Lindat, limmat och lackat. Ser bättre ut än det gjorde från början. Vackert

När spöt var fixat gick inte att se någonting. 2cm kortare klinga, anpassad till holken och en ny toppögla otroligt vackert. Ett mästerverk helt enkelt och mitt spö som hade en fot i papperskorgen fått en andra chans att fånga madamer (grattis till mitt spö). Skulle du själv något du vill fixa till med ditt spö och vill komma i kontakt med Björkizz kan du göra det Facebook. Sök upp hans profil där.

Ännu en idolbild på Björkizz, denna gång med en fisk av rätt sort. Och ett fint exemplar dessutom
Ännu en idolbild på Björkizz, denna gång med en fisk av rätt sort. Och ett fint exemplar dessutom

Jag vill med dessa små exempel öppna dina ögon för de hjältarna som kan spöbyggandet och modifierandet. En vikt där bak som balanserar om spöt kan göra underverk. Och det finns många duktiga där ute som kan hjälpa dig –  Björkizz, True Rod och Spöbyggaren m fl som gör vackra saker och kan göra ditt sköna spö till ditt grymma spö. Hittar du ett skönt spö som inte är perfekt – det går med en liten peng få det exakt som du vill ha det. Det går att fixa! Spöringar som strular och är sönder, rullfästen som snurrar vad det nu är som hänt med din favoritpåk – hitta din lokala hjälte – de kan fixa det! Du kan utan tvekan också förbättra dina spön så de bättre passar just dig.

Att välja spö är lite som man säger när man köper hus – man kan ändra allt utom läget. I spöts fall är det att man kan ändra allt, utom klingan (inkl längden) Justering längden på bakhandtaget, ändra formen på greppet, konvertera din favoritklinga från haspel till spinn, eller varför inte bara pimpa med lite coola detaljer. Det finns många videos och sajter om spön. Jag har botaniserat lite på mudhole.com som både har stort utbud och många videos för inspiration. Där kan du hitta mycket kul och modifiera ännu en del av ditt kit med

Jag vill också passa på att skicka ett tack till er spöninjor – tack för att ni finns! Ni är grymma

 

//Mange

Ps. Vi finns på Facebook, Instagram och Youtube.
Följ oss där för den senaste informationen om vad vi gör och nya inlägg
Direktlänk Facebook hittar du här
Direktlänk Youtube hittar du här
På Instagram hittar du oss under fiskefuralle   Ds.

Föregående artikelDet bästa gäddbetet – finns det ? Tankar och taktik
Nästa artikelMetersfisk på Stora Värtan, eller hur man gör en Mats

1 KOMMENTAR

  1. […] Sen blev jag kompis med en spötrollkarl – Björkizz och har förstått ett och annat om våra kära påkar och hur de fixas. Numera inser jag att livet för åskledaren absolut inte är över för att det har gått en flaga och man kan fixa till det mesta. Sen råkar Björkizz vara sjukt trevlig också – det gör inte ont… Lite om att fixa till sina spön kan du läsa om här […]