Fiska gädda i Herräng

fiska gädda i herräng

Det är sommar och jag befinner mig vid “världens ände” – Herräng. Orten kallas tydligen så av folk från Roslagen. Jag kan med glädje meddela att det inte är sant då jag själv färdats med båt norr om Herräng och än har jag inte ramlat över kanten.

Andreas på första parkett i "Jerken"
Andreas på första parkett i “Jerken”. Notera den snygga mössan!

Jag har så klart åkt ut för att jaga gädda. Jag har tidigare skrivit om fisket här uppe i Herräng och hur svårt jag upplever det är jämfört med gäddfiske i Furusund, Värtan och Norra Mälaren. Efter ett par kvällsturer så har jag några tips för er som planerar att fiska i området. (Bilder på sjökort och färger på drag längre ned)

I och med att den senaste veckan bjudit på nordlig vind och samtidigt förhållandevis hård vind (12-18 m/s) så har det inte varit helt enkelt. Jag och svågern, Andreas aka “Nane”, startade första rundan med att göra en bomrunda – inte ett enda tecken på liv. Om det beror på vädret (som jag trodde skulle hjälpa oss) eller om det bara är svårt här uppe vet jag inte.

Buster
Buster Jerk – “Janne Helenius signature” tar en paus

Vi gör nytt försök ngn dag senare och det går något bättre. Det är inga stora som kommer upp men det är liv i de små rackarna, vilket är kul.

Det finns många grynnor i området, så de är helt klart värda att prova. Det finns även bra ställen med så kallad djupvass och det är just dessa du skall sikta på i första hand. Vattnet har varit relativt “kallt” ca 16 grader så det finns så klart bra chanser på grundare ställen som tex vikar och vassar.

Zalt
Då var den på igen. När inget annat fungerar kommer den fram – Zalten. Kanske borde vi döpa om den till Zlatan?

Så vad är det som har fungerat?

Här kan jag tipsa om färgerna Skitmört, Gäddfärgat och Åland. Buster Jerk och Zalt är de som gett bäst resultat.

Zalt Åland

skitmört buster

Buster Jerk

Några bilder på ställen som levererat:

Sjökort österut
Här är det bara att välja sida beroende på vindriktning men se upp för stenar -smyg fram!
Norrut
Tål att upprepas – se upp för stenar för det är ganska gott om dem 🙂

Låttips i tidens anda: “Jag går och fiskar” – Gyllene Tider & “Semester” – Bo Kaspers Orkester.

//Danne

Föregående artikelTrångt i båten?
Nästa artikelZalt levererar litet i Stora Värtan