Fiska hårt efter Abborre – Stor fisk, igen!

Semestern är slut och man är, precis som många andra, tillbaka på arbetet. Vardagen gör sig snabbt påmind trots några veckors semester. Sensommaren är en av min absoluta favoritsäsonger. Det är fortfarande hyfsat varmt på dagarna, blir mörkt tidigare på kvällarna och man får snart känna de där härliga, krispiga mornarna med klar och frisk luft – Underbara dagar för att ta tag i Abborrfisket.

Ägnar man sig åt sportfiske så får man förvalta sin fisketid ännu mer noggrant nu än under sommaren, då det är ljust mest hela tiden. Mange och jag har kört en chatt på Whatsapp för att se om vi kan styra upp en fisketur efter abborre på söndagen. Med fullspäckade scheman så fanns det endast utrymme för ett kvällspass. Som Kajsa Warg hade sagt: “Man tager om man så haver…” och precis så är det med fisketid. 2 timmar fiske är astronomiskt mycket bättre än 0 timmar fiske.

Kl 19:00 är tiden vi har bestämt att mötas i hamnen. Så blir det nästan förutom att jag är ca 15 min sen. Men det var bra tänkt i alla fall.

Flipper 670 på väg mot Värtan
Mange står och fipplar med ngt – precis som vanligt. Men han är redo när jag kommer på plats och det är lite lyx att bara hoppa i båten och åka ut på böljan blå för att jag Abborre.

Kvällens Abborretur på Värtan

Mange har förberett turen och redan lagt upp en rutt för kvällen. I och med att vi fortfarande är i en brant del av inlärningskurvan på detta med Abborrfiske så vet vi inte riktigt var vi kommer eller skall hitta fisken. Det är mycket “Trial & Error” eller “leta och hitta” som gäller. Men trots detta så är det oerhört bra att ha en planerad tur – sikta på ställen man gissar håller fisk och sen beta av dem i snabb takt. Man blir helt enkelt effektivare med sin tid på vattnet och får i regel mer tid med betena i vattnet, vilket i sin tur ökar chansen till fångst.

Fullt sprut på Värtan
På väg mot kvällens andra stopp – planerat och klart.

Vårt första stopp håll ingen fisk för tillfället även om vi vet att det brukar stå och trycka några. De presenterar sig inte så vi lämnar det för att ta det på tillbakavägen. Vi beger oss istället till plats #2 som redan är upptagen så det blir plats #3 direkt. Ett sund där vattnet brukar vara i rörelse. Det borde väl attrahera några randiga riddare? Väl på plats så får vi snart dagens första fiskar.

Hårdbeten är modellen för sommarfisket efter abborre. Dagens första borre föll för en Astrovibe i färgen EKG

I och med att vi har fått fisk så stannar vi kvar en stund och nöter på lite. Det tar inte lång stund innan fler fiskar synar båten.

Vi vill med denna fisk visa på effekten av att “fronta” din fisk. Samma fisk, bilden tagen med 3 sekunder mellanrum. En som ej är frontad och den andra “frontad”. Gissa vilken som är vilken
Danne krokar av en liten Abborre. Danne har fortfarande svårt med att alla prylarna till abborrfisket är “pyttesmått” Han har svårt med “pyttesmå” -beteslås, “pyttesmå” vassa krokar mm. Men men träning ger färdighet.

I och med att vi har en färdig rutt för dagen, ont om tid så lämnar vi platsen för att bege oss till det 3:e stoppet. Detta stopp är egentligen en samling bryggor som vi effektivt kastar runt för att se om vi kan locka fram dem. Men denna dag vill de helt enkelt inte, eller så var de inte på plats helt enkelt.

Solen har startat sin resa ned mot horisonten och det blir snart mörkt. Vår fisketid är med det minskade ljuset, starkt begränsad.

Solen är på väg att gå och lägga sig och vi får skynda oss för att hinna med vårt sista stopp för dagen.

Vi kommer fram till vårt sista stopp för dagen och klockan är nästa 21:00, mörkret kommer sakta krypande. Mange stannar båten och vi lägger i elmotorn för att göra sista driften innan hemfärd. För egen del ställer jag mig och börjar kasta omedelbart. Mange kastar han med, men i driften så börjar han fippla med rullen och således invevningen – detta innebär att han gör ett spinnstopp som är längre än planerat. När han börjar veva igen rör det sig nästa direkt i andra ändan och säger lätt överraskad “- Jag tror jag har fisk!”

Fisk har han, spöt står som ett upp-och-nedvänt “U” och skakar samtidigt som båten driftar sakta framåt. Vevar hem fisken och första kommentaren från Mange är: Det är en gädda…. Ja med den spöböjet så är det en rimlig kandidat men icke… Jag får syn på fisken och säger:

-Det är ingen gädda, det är en borre. Vill du att jag tar fram håven?

-Manges respons: Ehhhh….. ja, ja gör det.

Sagt och gjort håven fram och vi landar fisken. Och vilken Abborre!

Kilos abborre på värtan
Mange är glad. I handen håller han en fin abborre på 44 cm och + 1,06 kg. En riktigt fin fångst! Den andra kilosborren under samma vecka för Mange! Den andra borren var… 44cm lång och vägde 1,06 kg. Samma fisk? Tvilling? Ingen aning men nästan lite galet
Sa jag att han var glad??

Vi avslutar dagen och är riktigt nöjda. Totalt fick vi upp 15 abborrar, jämt fördelat mellan oss. Mange toppar upp med +1 kg’s fisk. Allt detta på dryga två timmars fiske.

Även korta fiskepass kan vara riktigt bra och givande. Planera på förhand, lägg en rutt och håll dig till planen. Vi fiskade endast hårdbeten under kvällen och ingen av oss använde mer än 3 st olika drag under hela turen.

Lite upp-och-nedvända-världen var det också. Vi kände oss inte alls hemma. Mange använde faktiskt färre beten än jag under turen och bara ett spö! Jag använde tre och Mange två!. Det är lika sällsynt som att hitta en fyrklöver mitt i Saharaöknen. Sen bara fortsatte det vara skumt. Jag gjorde ingen stor papphammar och faktiskt – jag kunde namnet direkt på ett bete Mange drog fram. Efter alla dessa händelser börjar Arkiv X kännas realistisk :-D.

Kort summering på de beten som fungerade bäst.

Gunki Kaiju 6cm – inte att blanda ihop med sångerskan Kayo som hade sin peak på 80-talet. Betet fiskas med fördel hem snabbt, mycket snabbt med lämpliga, korta spinnstopp.
AstroVibe från Strike Pro. Fiskas hem med mycket snabb hastighet och korta snabba vevstopp – de är melodin för abborrhugg. Glöm för guds skull inte spinnstoppen
StrikePro Crankee X. Samma princip, snabb hemtagning och vevstopp. fördelen är att det är ett flytande bete så man kan göra längre vevstopp om man vill laborera med det för att locka till hugg.

Så ut och testa fiska hårdbeten när du skall jaga abborren.

Veva som en tok!!

// Danne, Mange och Peter

Mer abborreturer på Värtan hittar du här:

https://www.fiskefuralle.se/vartan-on-fire-pa-riktigt/

Ps. Som vanligt - glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla
"FiskeFürAlle"-upplevelsen. Vi finns på Facebook, Youtube & Instagram  Ds.
Föregående artikelHangin´with Roy “Jerkolisten” Ridbäck – Big Cashvinnaren
Nästa artikelSpöspecial – vilka fiskespön för gäddfiske ska man välja då?

1 KOMMENTAR

Comments are closed.