Hangin´with Roy “Jerkolisten” Ridbäck – Big Cashvinnaren

Roy Jerkolisten Ridbäck

Dogger är ju min butik sedan gammalt, det var ju en dröm att få komma dit under 90- & 2000 -talet innan sociala medier och webshopar fanns. Så när vi köpte fritidshus här uppe 2007 så blev det ju rätt frekventa besök och det blev naturligt att mitt första jerkset köpte jag hos dem, en Shimano Compadre 6 ft och en ABU JB5601. Sen dess har det hunnit bli ganska många besök och sjukt många tusenlappar som styrts till den välkända byggnaden vid infarten till Norrtälje.

Under semestern så var jag såklart tvungen att uppdatera min nypåbörjade abborreutrustning, det tvånget är det säkert många som känner igen och har på sina axlar hahaha. Ett besök togs ganska fort hos Dogger. Kom ut med en hel del cranks och annat smått, men även såklart lite gäddgrejer som ytterligre en Zalt i favvofärgen Holo ekg som redan tagit många fina gäddor när det varit lite trögt, som ett searchbete kan man säga.

Dogger Norrtälje
På bästa plats vid infarten till Norrtälje hittar ni Dogger i full sommarskrud

Av favoriterna hänger det alltid ett extra i garaget så gör det inte lika ont när man tappar ett drag – inser nu att de jag har dubbelt eller trippelt av bland favoriterna är det Eastfields Discosillen, Motoroil hottail & Outback. Av Zalt är det Holo EKG, Ålandsfärgen, Firetiger och Naturfärgat. Buster Jerk är det självklart Skitmörten & Apelsinen

Dogger överraskar med sina egna betesfärger

Men som av en händelse, när jag står och tittar på en hög med olika gummibeten så visade en sommarjobbare som fiskar mycket i Norra Furusund mig en McRubber i en tånglaketeckning, med motoroil i botten som var döpt efter deras ena anställda – het het. Mickefärgen tänkte ju jag spontant i mitt huvud, men så var det ju inte. Micke Johansson är en av de som jag fått bra kontakt med och vi brukar även ses när Dogger ställer ut på Sportfiskemässan, även Anton brukar jag bolla några tankar med när det gäller utrustning.

Mc Rubber Jerkolisten i full frihet

Dessutom så är ju tånglakefärgen inte den som är hetaste i draglådorna här uppe i Norrtälje. Därmed inte sagt att den är dålig, utan jag kör gärna Papegoj, Naturfärgat, Skitmört, Furusundsfärgen, Guldglitter, Blåvitt eller något Firetigeraktigt, sen finns det som alltid personliga avvikelser såklart – gäddspinnare & diverse gummin tillkommer ju utöver hårdbetena.

Den ”nya” var en kille från Blekinge som börjat under året, som jag totalt missat på något konstigt sätt och han stod i kassan och tog betalt när jag mestadels köpte borreprylar. Han sken upp som ett brutalhugg när jag la upp en Svartzonker Mc Rubber i färgen Jerkolisten på disken. Växlade några ord med Roy som de flesta säkert kallar honom men fler inom gäddfisket känner till honom som Jerkolisten – en storfiskare av rang!

-Roy, hur kommer det sig att du kallas Jerkolisten?

Det var faktiskt under gymnasietiden på naturbruksgymnasiet Osby med inriktning vattenbruk och sportfisketurism. Jag var frälst i jerkbaitfisket och handlade jerkbaits för nästan alla pengar studiebidraget gav mig. En dag på väg från lunchen berättar Jag för en kompis och dåvårande klasskompis om mina beten jag nyss beställt. Då ryter han ur sig att ‘’Nää, nu igen.. Du är fan en jerkolist’. Jag var nästan besatt av att köpa beten och prova nya saker. Och därifrån är det.

103 cm väläten sommargädda tagen med Mcrubber Jerkolisten

Vi känner igen den där besattheten av beten, det finns alltid något nytt att prova och lägga vantarna på. Antingen av en speciell betesbyggare eller leverantör som man gillar speciellt.

Hur kommer det sig att du valde att jobba hos Dogger av alla sportfiskebutiker?

Under 2014 hade jag turen att vinna Doggers tävling Big Cash, som innebar attden som tog längsta gäddan under säsongen vann 100.000:-. 2014 var första året för tävlingen. Pelle från Dogger kom ner och intervjuade mig efteråt och jag berättade att drömmen alltid varit att jobba inom fiskebranschen. Jag kommer ihåg att han sa att ‘du kanske skulle komma upp och jobba lite för oss’. Men det var först i höstas som jag kom ihåg att han sa det där. Jag ville då byta jobb då jag kände att jag ville byta bransch från att sälja reservdelar till bilar som jag inte alls var intresserad av. Och tog då kontakt med Dogger och frågade om det fanns något jobb. Och i våras började jag på Dogger.

En 100.000:- fisk från Doggers tidigare tävling Big Cash och 127 cm vinnarfisk från 2014

 

Alla som kan plocka fram ett eget köpebete från hyllan räcker upp en hand
Med all rätta sjukt nöjd sportfiskare, numera min nya personliga shopper och av någon konstig anledning är hängaren för betena Roy har i handen tom ?

Vem är du Roy?

Man kan säga att jag lever för fisket. För mig är fisket en livsstil. Hela mitt liv är fiske. Om jag inte fiskar så tänker jag på fiske eller ordnar med utrustning inför kommande pass. Allra helst fiskar jag från kajak. Ett fiske som jag älskar då man kommer så nära fisken. Och även för att upplevelsen och adrenalinkicken blir så mycket större från kajak.
Det som ligger mig allra varmast om hjärtat är gäddfisket, min första gädda tog jag vid 3 års ålder. Fisket har under hela mitt liv varit det jag brunnit för. Ända sedan man var 2-3 år och hängde på farsan ut på fiske.

Vem lärde dig att fiska gädda?

Från början var det farsan som tog med mig ut under min uppväxt. Det började med toppknutet mete efter abborre och ganska snabbt blev det även spinnfiske. Ett av mina första fiskeminnen är när jag, farsan och en bekant var ute och metade i en träeka. Vi drog över 70 abborrar på två timmar. Det enda farsan fick göra den turen var att trä på mask åt mig. Då var jag cirka 3 år gammal och redan fast i fisket. Sedan har man utvecklats genom åren då jag fiskat sjukt mycket. Jag har gått på Naturbruksgymnasiet Osby med inriktning vattenbruk och sportfisketurism. Så jag är Utbildad inom vattenvård, turism, fiskodling, och som fiskeguide med mera.

Jag fiskar i princip allt om tillfälle ges. Den mesta tiden lägger jag dock på gäddfiske efter stora gäddor. Oftast spinnfiske men ibland även fluga och mete. Några andra arter som fått en del fisketid är t.ex. abborre, färna.

Har du några andra intressen?

Inget som fisket. Det är det jag lever för. Det finns knappt tid till något annat.

Kajakfisket växer snabbt, oerhört populärt de senaste åren och det känns som en utveckling från flytringsfisket.

Det finns ju en underbar utrustningshysteri inom fisket och en konstant diskussion vad man som är bäst, så vilken är din favoritutrustning – vad använder du för prylar när du ger dig ut?

 Mestadels när jag fiskar gädda använder jag i dagsläget en revo toro beast 51 och ett spö runt 8.6 fot. Oftast ett St. Croix Legend Tournament Long Ranger.Dock kan det skilja sig mellan turerna då man har alldeles för mycket prylar.

Till lättare gäddfiske kör jag ett 7.6 fots spö upp till 60g och en haspel i storlek 3-4000.

Vad tycker du är viktigt i val av utrustning?

Använd prylar som håller. Och att lära sig hur de prylarna man har funkar på bästa sätt. Se till så krokar är vassa och minimera alla eventuella risker för strul när fisken väl hugger.Ha alltid en långskaftad tång och en avbitare vid fiske efter gädda. Betena kan sitta djupt bland hundratals sylvassa gaddar.

Var även rädd om fisken du ska släppa tillbaka. Vågar man inte handlanda en gädda med gälgreppet – använd en stor håv med gummerat nät. Huggkrok och lipgrip är passé. Det skadar fisken i onödan.

Betesfrågan, heter man Jerkolisten så blir jag nyfiken på vad du sätter fast i beteslåset?

Jag har såklart många olika favoritbeten. Några av de jag använder flitigast är:
Wolfshad 24cm, Baggebetet, Baby Buster, Mcrubber jerkolisten SÅKLART, Blue Fox Buzzer, Relax 6”.

Vilket av de du räknade upp fiskar du alltid med?

Wolfshad 24cm från Wolfcreek Lures eller Baggebetet.

Hur kommer det sig att du fick en egen färg på en McRubber, vilket jag tror är mångas dröm, att få ett bete i butik döpt efter sig, dessutom av betesguden SZ!

Det var faktiskt då jag vann Big Cash på dogger 2014. Under intervjun Pelle gjorde med mig kom han på att de skulle ta in några egna färger och frågade om jag ville designa en mcrubber. Jag var inte sen med att tacka ja så nu finns den där.
“Jerkolisten”. Nytt för i år är att den även finns i junior-varianten. Denna färg har för mig funkat på i princip alla ställen jag provat. Allt från södra blekinge till norrländska älvar.

McRubber behöver ingen förklaring – ett riktgt potent gummibete från Svartzonker i tappningen Jerkolisten – helt klart en motsättning i benämningen vilket är underbart mycket glimten i ögat.

Hur ofta Jerkar du med dina gummibeten, med tanke på namnet☺?

Haha! Visst får de lite knyckar ibland för att reta till hugg. 😉

Vad tycker du är skillnaden mellan gäddfisket i Stockholm & Blekinge?

Lite mer liknande sjöfiske. Mycket fiske runt gräsflak och vid glesvass. Vilket är helt annorlunda mot Blekinge där det oftast är tång och sten man fiskar runt.

Ni gäddfiskare verkar jäkligt tajta i sydöstra delen av landet, hur upplever du att Stockholm är i sin fiskegemenskap?

Har fått uppfattningen att de riktigt seriösa ofta kan va väldigt tajta här uppe med.Men ja. Jag kan hålla med om att de i Södra Sverige är grymt tajta.

Vilka hänger du med i Stockholm när du fiskar, vilket är ditt possey?

De gånger jag kommer ut är det antingen kollegor på Dogger som man fiskar med. Eller så är det vänner i närheten.

 

Var är dina favoritvatten över huvud taget, dit du känner dig hemma?

Där jag känner mig mest hemma är på två ställen. Det ena Blekinge skärgård och det andra en sjö jag fiskat väldigt mycket på i Västernorrland. På dessa ställen kan jag i princip varje liten sten och djuphåla.

Vad är det som gör de så bra?

Det är på dessa ställen jag lagt mest tid och lärt mig känna vattnen. Därför kan man ofta knäcka koden snabbare än andra ställen man inte kört lika ofta. Även att man oftast vet vad det är som gäller på vattnet.

Du verkar ha haft ganska bra fiske under sommaren, berätta gärna mer, var har du varit (inte exakt haha).

Under sommaren uppe i Norrtälje har jag kört en del pass i skärgården ut mot Furusund. Och även lite olika sjöar och fjärdar runt Norrtälje och Stockholm. Mälaren har det också blivit en del pass på. Mälaren har det också blivit en del pass på. Betena som funkat bäst i sommar är Mcrubber 21cm Jerkolisten och Wolfshad 24cm i färgen firetiger.

Ge några råd till den som är ganska ny inom sporten och vill bli bättre, vad säger du till de som kommer in i butiken och har viljan men ännu inte fått självförtroendet och har det lite trögt? 

  • Jämför er inte med de som lägger upp stora fiskar titt som sätt på sociala medier. Det man ofta inte ser är att det ligger väldigt många timmar bakom varje stor fisk.
  • Man behöver ofta inte åka långt för att hitta bra fiske. Prova er fram i vattnen hemmakring.
  • Lyssna på de som drar mycket fisk och prova er fram med hjälp av alla tips ni får.
  • Tid och planering är nyckeln till att ha bra fiske ofta.

Tack för grymma råd Roy och välkommen till Norrtälje, vi på FiskeFürAlle instämmer till 100% – det finns en massa grundläggande råd som gör så otroligt mycket för ett bra fiske och tar bort en hel del frustration när det går trögt, man vet att man gjort grunderna och att varje tur ger en lite mer erfarenhet och att tiden man lägger ner kommer göra dig en bättre fiskare, sen kan man lägga mer pengar för att få till detaljerna.

Det som är så kul med att prata med så hängivna fiskare som Roy är att de alla säger samma saker men på olika sätt, och däri ligger nog kortaste vägen till ett bra fiske. I korthet skulle jag vilja sammanfatta dem lite i rangordning såhär, och vi kommer fortsätta tjata om dem här på sajten men även höja kunskapsnivån själva och ge lite tips och tricks som vi sett fungerat.

För ett bra återkommande gäddfiske tror jag hårt på följande förutsättningar och inställning:

Lära känna dina vatten under olika förutsättningar året runt
Det är tiden med betet i vattnet som höjer och bättrar på din statistik
Använd rätt utrustning och planera din tur i förväg
Ha ett öppet sinne, lyssna på andra duktiga fiskare för att få genvägar, fiska med så många som möjligt, det finns inte bara ett rätt sätt.
Ha kul – och framför allt ta en paus om det går dåligt, tiden inte finns och invänta istället rätt inspiration och förutsättningar för ett bra fiske.

Sen kan man självklart hålla på tills vi ligger där med näsan i vädret och diskutera hur man får upp drömfisken, var det hugger idag, vilken rulle är bäst, haspel eller multi. Gummi, spinnare eller Jerk. Fly vs Jerk kontra Pikefight. Alumacraft, Ranger eller Tracker.  Och alla dessa frågor är så fantastiskt häftigt, det finns helt enkelt alltid något nytt att lära sig eller upptäcka och det kommer vi på FiskeFürAlle fortsätta göra – i smått så som i stort

Om du vill läsa mer o Roy så har han även en hemsida med en hel del skön inspiration från både kajakfiske som sjukt mycket bilder på fina gäddor över metern – långläsning för att skapa det där sköna suget att “nu vill jag ut igen” https://medfokuspagadda.wordpress.com/ 

Följ Jerkolisten i sociala medier:

Roys instagram – @royridback Roy på facebook – Roy Jerkolisten Ridbäck

Skitfiske!

Peter

Ps. Som vanligt - glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla
"FiskeFürAlle"-upplevelsen. Vi finns på Facebook, Youtube & Instagram  Ds.
Föregående artikelVärtan on fire – på riktigt!!!
Nästa artikelFiska hårt efter Abborre – Stor fisk, igen!