FiskeFürAlle goes King of Mälaren

Eastfield Heathen - grym grym grym

Nu kära bästa läsare, så kommer ni kunna höra oss berätta från 2 perspektiv. Det är ju oftast lika många historier om samma fisketur som det varit personer i båten. Jag och Danne bestämde oss för att göra varsin reseskildring från helgens utflykt till Sigtuna och den otroligt roliga fisketävlingen King Of Mälaren.

Min resa börjar egentligen kvällen före, men först så hade vi bestämt oss tidigt att det kanske börjar bli dags att ställa upp i en större tävling i Stockholmsområdet, vi har alltid funderat på Värtan Cup men det har inte alltid passat oss tidsmässigt. Och Trex-gäddan vore ju en dröm att få vara med på, men vi tillhör nog inte den klassen ännu helt enkelt.

Så King of Mälaren låg strategiskt rätt för oss alla i tidpunkt och avstånd, så vi anmälde 2 båtar.  Av olika omständigheter så var vi tvungna att ställa in det ena deltagandet. Magnus hade helt enkelt för fullt schema för att kunna komma loss. Så jag Danne och Erik fick representera vårt Team.

Tillbaka till fredagkvällen: Det blev en spontan en AW hemma hos mig, trevligt trevligt, men också kanske inte världens bästa uppladdning? Speciellt inte när Cliff Barnes är kvarterskrogen och en shotsrunda hann avverkas innan läggdags, något ljushuvud kläckte den bra idén som var alltför svår att motstå, jag var nog lite för svag i köttet där, hahahaha.

After Work och tomma glas
After Work och tomma glas, vätskeladdning deLuxe

 

Nåväl, glömmer ställa klockan, vaknar med ett ryck kl 7 och inser att Danne och Erik håller på att lägga i båten i Kairo i Lapplands-Väsby,  för att puttra upp till Sigtuna där starten går. Det var med rekordfart jag värmde gulaschen, kokade kaffet, borsta tänderna och fixade skjuts till Sigtuna. Kl 8 rullar vi in i hamnen, däcken glöder och jag som knappt vaknat från igår och  inser vilka underbart bra teamkamrater jag har, som sitter lungt och stilla i Bustern, klara för kaptensmöte och avfärd närsomhelst, tack grabbar!!!

Kaptensmöte i Sigtuna
Kaptensmöte i Sigtuna, 116 båtar ställer upp. Tävlingsnerven börjar komma smygande.

För dagen är Danne kapten för sin skuta, under tiden jag krökade, ljög och tjyvrökte så hade han och Erik tillbringat fredagskvällen med ett rejält fredagsmys, de hade på nolltid byggt en kastplattform till Jerken.

Den plattformen hade några fantastiska egenskaper:

Flygspaningsläge Buster RS - Peter har tröttmössa
Flygspaningsläge Buster RS – Peter har rejäl tröttmössa och provar kastplattformens komfortegenskaper
Plattformen ger grymma möjligheter till att ligga ner och ta sjyssta motljusbilder
Plattformen ger inte bara möjlighet till vila,utan även grymma möjligheter liggande  för att  ta sjyssta motljusbilder underifrån på Erik:)

Nu blev det ju inte så mycket vila för mig, för är man kung på natten så är man kung på dagen, och vilar man så blir man garanterat inte kung på Mälaren.

Det är en nästan för bra morgon, spegelblankt, lite vind och några höga slöjmoln. Men det är en mäktig samling båtar som puttrar ut och positionerar sig för start. Hälften norrut och hälften söderut kan man nog bäst sammanfatta startutgången. Min kompis från Team Tail/Ribatex – Rille sitter i ledarbåten söderut och de drar iväg  i 42 knop, och blir ändå omkörda.

Starten för båtarna Söderut i King Of Mälaren våren 2014
Starten för båtarna Söderut i King Of Mälaren våren 2014

 

Och det är klart har man väntat hela vintern på att få tävla, då gäller det ju att vara först ut till hotspotsen, det fanns tydligen några riktiga fartmonster därute. Vi kör istället taktiken att ta det lungt, nästan sist ut och satsa på några nära vikar och vassar. Jag är assugen på min nya Eastfield i AIK-färger som jag fick från min kompis Jakob Silow helgen innan. sjukt fin tail i guld och svart – dessutom dedikerad och signerad.

Det skall visa sig att det är den lilla gåvan som levererar direkt, Danne tänder en cigarill, positionerar oss och plötsligt, ungefär kl 9 så kommer första hugget, fan vi är med, vilken skön start, och några kast senare kommer nästa hugg på Eastfiledaren. Den sprattlar och hoppar, upp i ytan. Jag känner mig som en världsmästare, det här blir en bra dag, hallelulja. Tyvärr går ju högmod och bakfylla före fall. Jag gör inget bra mothugg och när jag redan räknat in nr 2 i båten så har den släppt….faaaaan, Fittja och en hel del andra mindre bra saker studsade över fjärden…

Eastfield Heathen - grym grym grym
Eastfield Heathen – grym grym grym för vårfisket i Mälaren

 

Danne spottar första stoppet. Inga rökridåer från den mannen, han kan Mälaren runt Sigtuna.
Danne spottar första stoppet. Inga rökridåer från den mannen, han kan sitt  Mälaren runt Sigtuna, Stäket och Kairo.

Hur gick det resten av dagen, och vad hände egentligen på sjön mellan kl 9-16?Danne vilka sköna papphammarhistorier kommer du att bjuda på, fick vi några fiskar, hur såg de ut, var hamnade vi i resultatlistan, är det något vi gör igen, och vad glömde Peter kvar i båten? ordet är fritt och framför allt ditt:)

 

King of mälaren ur Dannes perspektiv:

Hur såg dagen ut ur mitt perspektiv, kan man undra. Att Peter inte vet vad som hände mellan 9-16 förstår jag FULLständigt, bakfyllan var på bästa nivå. Nåväl, Erik kom förbi runt halvsjutiden, packa bilen, koppla kärran och ned till marinan i Kairo. Väl på båtklubben möter de trevliga killarna från Fishingstore som även de skall vara med och tävla om ära och berömmelse.

Vi rullar i sakta mak ned mot Sigtuna. Nu är klocka 7 och vi ser redan många båtar som är på väg mot tävlingen King of Mälaren. Halvvägs dit ringer vi Peter och kollar status, han verkar ngt trött.

Lagkamraterna, alltid lika pigga och alerta....och så undrar man över resultatet?
Lagkamraterna – pigga och alerta….och så undrar man över det mediokra resultatet? Men den nya plattformen verkar fungera perfekt!!!

Som Peter nämnde så kom första gäddan upp kort efter start. Nu var planen att rycka 5 st på kort tid så man är med i tävlingen, gäddorna verkade vara på hugget trots det fina vädret. Väl efter det så var planen att gå på storlek…….ungefär här spricker det. Det visar sig att rycka upp nummer 2 var betydligt svårare än den första. Vi byter strategi och hittar plats för att nöta.

IMG_5154
Jo men visst, så här ser en av de 5 som skall upp. Detta är Peters första….. och enda för dagen. Kolla in håven, med det formatet kan man håva älg med om man vill.

För dig som inte varit med i tävlingen tidigare kan vi berätta att man skall fota alla sina gäddor mot/ i denna kreativa mätsticka.

En bit hängränna med mät-sticker. Alla måste fotas åt samma håll.
En bit avloppsrör med mätdekaler. Alla måste fotas åt samma håll.
IMG_5165
Peter försöker piggna till och sveper en RedBull, verkar fungera sådär. Ser riktigt pigg ut.

Under dagen så testar vi några andra platser men utan bra resultat, vi åker tillbaka och nöter. Bete för dagen är tail och gummi. Fegisen är det som levererar bäst med 4 st gäddor upp.

fegisen

 

När det är 20 minuter kvar av tävlingstiden så rycker Erik upp dagens 5:e gädda, så vi var ngt pressade då vi verkligen ville kvala in på listan med godkänt. Under dagen så hade vi chans att få upp det dubbla, men det ville sig inte riktigt p.g.a. Papphammar-fasoner. Napp och hugg i kombination med dåliga mothugg. Jag själv står och vevar in, självfallet utan att titta på betet då jag snackar med Peter och kommenterar hans betesval – precis då, inne vid båten, hugger det till……jag är helt ute ur matchen och hinner endast se hur den ger mig fingret och vänder ner mot djupet igen.

Bättre än så blev det inte under dagen, men vi hade kul och trevligt som vanligt. Vill passa på att gratulera vinnarna av våren upplaga av King of Mälaren – Team Leech/Jiggar.nu. Deras 5 största hade en gemensam längd av imponerande 486 cm (ett snitt om 97,2 cm)

Jo just det, håll på att glömma…. Peter glömde sin jacka, flytväst och 6 kubik spritångor i båten. Vår placering vart 71:a plats… inte helt nöjda med den placeringen…men men nästa gång så.

Stort tack till arrangörerna av tävlingen: Jensa och gänget.

Vi ses i höst och då skall det bli revansch!

// Peter och Danne

 

 

 

 

Föregående artikelFiskeplattform Buster RS
Nästa artikelPopcornfiske i Norrtälje

1 KOMMENTAR

  1. […] Jag var VERKLIGEN i behov av en tur. De senaste turerna kan knappast betecknas som särskilt framgångsrika och resor till Kina mm har satt käppar i hjulet för möjlighetheter till förbättring så det var med viss del revanschlystnad och ev del oro jag mötte Peter i Grovstanäs. Peter var också taggad. Visserligen var han iaf fysiskt ute och fiskade på ”King of Mälaren” förra veckan, men frågan är om han egentligen var där… Summeringen av den dagen hittar du här. […]

Comments are closed.