Fiskeplattform Buster RS

Bygget av en fiskeplattform, allt gjort på tre timmar och med en budget om 400 kr. I helgen deltog FiskeFürAlle i King of Mälaren, återkommer med lite trevlig läsning från tävlingen senare. Inför tävlingen vart det en del peppande och förberedelser.

Kvällen innan tävlingen bestämde jag mig för att bygga ett casting deck eller fiskeplattform till min Buster RS.  Det här är en beskrivning om hur bygget  av min fiskeplattform  gick till. Allt gjort på 3 timmar och till en kostnad om ca 400 kr. Vill passa på att tacka Erik som kom förbi och assisterade mig i bygget och “tänket”!!!

Inte helt ovanlig bild av fiske på båten före fiskeplattformen
Inte helt ovanlig syn före fiskeplattformen. Erik i full aktion på främre toften.

Vi startar med materialval för fiskeplattformen. En snabb sondering av marknaden och bestämde mig för att den skall hålla en säsong och vara lätt att demontera vid behov. Valet fick bli Byggmax och ett par OSB-skivor, ca 95 kr/st (90cm bredd och 244 cm lång)

Byggmax

Tänkte även kosta på mig att klä in skivorna så det vart en runda till Bauhaus för att hitta en lämplig matta med dränering. Kostnad 200 kr. (2m x 2m -sälj på rulle i metervara)

Matta

 

 

Några efterkonstruerade skisser. nedan.

IMG_5265
Så här ser “planritningen” ut för Buster RS

 

Här är den tänkta utformningen på plattformen
Här är den tänkta utformningen på plattformen. För att göra konstruktionen stabil behöver man addera en stödregel i mitten.

 

"genomskärning från sidan.  En skiss på placering av respektive delar.
“Genomskärning”. En skiss på placering av respektive delar.

Jag gissar att en del av er nu är nyfikna på mått för bygget. Poängen är att man inte behöver mäta så mycket och metoden går att applicera för de flesta båtar.

Den kniviga delen är att få till “böjen” i fören samt skärning runt förvaringsboxen framför pulpeten. För att göra “böjen” så använder man ett gammalt snickarknep. Använd en tumstock, tryck kortänden av tumstocken mot båten, håll penna i kant med skivan, där båten är rak (Skivan skall ligga parallellt med båtens insida ända fram. Dra tumstocken framåt och markera med pennan och du får en perfekt böj. Du håller fast pennan vid exakt samma punkt /avstånd som glipan mellan insida av båten och drar framåt mot fören. (knivigt att förklara i text, hoppas du förstår hur det går till)

När det kommer till ett eventuellt förvaringsutrymme lägger du skivan mot “boxen”, markerar start och slut (ta hjälp av en planka) och mäter hur mycket som skall sågas bort (dvs djup in i båten)

Skivan i båten för "måttning" och placering
Skivan i båten för “måttning” och placering
Så här ser skivan ut innan den skall få klädsel
Så här ser skivan ut innan den skall få klädsel. Lite oskarp, men du fattar. Den enaskivan får du kapa längs med för att få rätt totalbredd.Lägg skivorna omlott i båten, dra ett streck. Detta efter du sågat ut själva formen på dem.
Skivan på styrbordsidan klädd och klar.
Skivan på styrbordsidan klädd och klar. babord “to go…” Mattan fäster du enklast med en klammerpistol. Skär till mattan med ca 3-5 överflöd/ marginal. Vik in under skivan och häfta fast.

När skivorna väl var klädda var det mätning och kapning av stödregeln. Denna skall vara centrerad mellan främre och mitt-toften. Lägg på ena skivan, lägg regel under, mät och såga till stödbenen för regeln. skruva ihop dessa. Höjdmåttet får du genom ätt mäta höjden från durk upp till undersida av skivan.

IMG_5133
Det börjar arta sig….Här tas höjdmått för regeln och stödbenen som skruvas fast på regeln. Regeln fästes sedan med rostfri trallskruv från ovansidan. Japp, genom mattan. Detta för att jag skall kunna demontera fiskeplattformen enkelt vid behov.
IMG_5180
Erik vilar fossingarna på nya plattformen. Själv är jag förpassad till aktertoften och där finns ingen plattform…..än.
När plattformen väl är klar är det bara att lägga sig till rätta och njuta av vårsolen.
När plattformen väl är klar är det bara att lägga sig till rätta och njuta av vårsolen. Och som vanligt är det Erik som får stå som modell. Dagens Outfit: Flytoverall och en orange stickad mössa.

 

Efter 3 timmars snickrande var fiskeplattformen färdig och min Buster RS är nu en ännu grymmare fiskemaskin! Hoppas du gillar bygget och får inspiration att bygga din egen fiskeplattform/ casting deck. Tveka inte att höra av dig om du har frågor eller funderingar.

//Danne

Föregående artikelPåsk Für Alle
Nästa artikelFiskeFürAlle goes King of Mälaren

6 KOMMENTARER

  1. Imponerande!!
    Stort tack för idéen, jag snor den direkt och kommer göra samma sak i vår båt:)
    För övrigt, tack för en riktigt trevlig blogg att läsa!

    • Tack Henrik,sjukt kul med positiva kommentarer och att du uppskattar bloggen. Plattformen är riktigt bra, tillbringade en hel dag på den, stabil, man kommer upp bra på den, funkar kanon att sitta på under färd, skapar bra förvaring under.

Comments are closed.