FiskeFürAlle trendspanar Abborren är den nya Gäddan

Att fiska abborre växer i popularitet är förmodligen gamla nyheter, men vi är helt övertygade om att abborren kommer passer gäddan i popularitet.

Vår randige riddare fortsätter att segla upp mer och mer som en “riktig” sportfisk. Inte “bara” en fisk man introducerar sina barn i sportfisket med. Nej, det är inte bara röd/vitt bullflöte och mask som gäller. Nu är börjar abborren nå bredare publik som sportfisk vid sidan av pimpelfisket. Det blir mer seriösa satsningar av seriösa fiskare och resultaten hela tiden.

Abborren är en fantastisk tävlingfisk

Många tycker det mycket roligt att tävla och tycker det ger en annan dimension till att vara på vattnet än att bara fiska. Under de senaste åren har antalet tävlingar ökar lavinartat och det av många anledningar. Abborren är att en otroligt bra tävlingsfisk. Den finns precis överallt – en pöl större än ett vardagsrum? Där har du abborre.

Men det är inte bara abborrens tillgänglighet som gör det. Det är också att det är sån skillnad i att fiska mängd och fiska storlek. Och de stora abborrarna kan vara rejält svårflörtade.

Se på årets upplaga av Perch Pro. Att införa ett minimimått på 30 cm gör att alla lagen fått lägga om sin taktik rejält och i vissa fall får mer än hälften av alla fiskar åka tillbaks i vattnet utan ett klick. Lag med i princip heltidsproffs åker till Holland och fokuserar på stort och kammar nästan noll, förutom ledarfisken på mäktiga + 2,5kg. Fiske efter stor abborre är svårt, utmanande och spännande!

“Whooooaaa – it’s a tank, dude”

Abborren öppnar dörren till prylhimlen

Sen är det det där som de flesta fiskar går igång på… Prylarna. Det finns en i princip oplöjd åker för de flesta fiskare i form av prylar att köpa. Efter att fiskat i tio år med spön grövre än underarmar och linor tjocka som förtöjningslinor har inte många beten kastats bort. Hyllorna, skåpen, källarna, garagen och vindarna är fulla med gäddprylar men suget att köpa nytt finns kvar. Där kommer abborren som en räddande ängel både för pryltörstande fiskeninjor och kämpande redskapshandlare. Det finns en helt ny “gren” att köpa upp sig på. Och handeln står redo. Självklart finns det kommersiella anledningar till både Perch Pro & Perch Fight. Vi får se hur mycket borrefokus det kommer bli på Sportfiskemässan i vår?

FiskeF’urAlles alldeles egna Bass Pro Peter. Han kör jänkarbil, dricker blaskig öl och drar mega-borrar i parti och minut. Här med en G-G-G-G-GIANT PERCH! Peter B – Golleeeeeee!!!

Abborren tar fram bass-pron i dig

Att kolla på amerikanska bass-produktioner har seglat upp som ett Subutex för de som precis som vi lider av OCFS (Obsessive Compulsory Fishing Syndrome). Det liksom stillar fiskesuget, om än lite så iallafall något. Och där sås många frön till abborrstormen som står runt hörnen. Båtarna, prylarna, teknikerna och profilerna. Vem vill inte vara eller iallafall leva som Ike, KVD, Scott Martin eller Brandon Palaniuk? Vi har inte någon bass här… Men vi har rejäla borrar… Borren gör att alla kan leva ut sina fantasier om att vara ett bass-pro.

Abborre i motljus. Det kommer bli måååånga sådana bilder under nästa år på sociala medier

Abborren tar över

Så… Även om många (än så länge) pratar om abborren som “betesfisk” och “jag fiskar bara riktig fisk” så ser vi rejäla förändringar. Från att mötas av “jag fiskar gädda” hör vi nu “visst fiskar jag lite abborre” följt av ett snabbt ursäktande “men gäddan är nr 1 såklart… hehe“… Eller “Ja… jag brukar ha med abborrspöt om gäddfisket är segt“. Vi hävdar sturskt att allt fler kommer gå från att ha borreprylar och ett pliktskyldigt gäddspö med sig ut på fisketurerna till att faktiskt våga komma ut både för sig själva och för omgivningen som abborrfiskare! Och göra renodlade abborre-expeditioner!

Och när gäddan segar till sig på hösten, samlar abborren sig i större stim och skapar fina möjligheter till ett mängdfiske. Om man nu klarar av att knäcka koden med rätt fiskemetod, såklart.

Och vi kommer alla att vinna på det. Gäddan är hårt pressad på många vatten och att fler flyttar fokus till abborre gör att gäddan får nödvändigt andrum på hårt bankade områden. Att uppmärksamheten fördelas mellan fler arter är bara av godo för allt sportfiske! Dessutom kommer man få gäddor som bifångst, vilket kan vara mycket spännande. Men är däremot sällan tvärt om, även om det händer att man får en större borre på gäddprylar!

Vad tror du?

//Mange, Peter och Danne

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på Facebook, Youtube & Instagram Ds.

Föregående artikelBetesbyggarskola för ungdomar av Sticklinge Fishing Crew
Nästa artikelHangin’ with… Johan Sundin – Lovely Lures