Hangin’ with… Johan Sundin – Lovely Lures

När jag går utanför dörren biter kylan tag i kinderna. Det är -11 grader och disigt i luften. Jag stegar till bilen för att åka och träffa Johan Sundin också känd som betesbyggaren bakom Lovely Lures. Frosten har bitit sig fast på varenda tillgänglig yta på träden, som blir otroligt vackra i den låga vintersolen. På vägen dit visar sig Stockholm från sin vackraste sida det blir en njutningsfull timme i bilen.

Jag har träffat Johan Sundin tidigare, det var på Sportfiskemässan i Jönköping. Han hade då tillverkat ett fantastiskt bete åt mig, som numera ingår min gitarrserie av beten. Då snackade vi kort om att jag gärna ville träffa honom och prata mer om beten, så här kommer äntligen det underbara snacket i vår serie Hangin´With!

Idag skall vi prata med betesbyggaren Johan Sundin, konstnären bakom Lovely Lures

-Vi kommer få reda på vilken betesbyggare han ser upp till själv!
-Vilka Johans favoritvatten är
-Varför man inte ska börja bygga beten!!!
-Utmaningarna med Abalone som material

Ungefär en timme hemifrån är jag framme och parkerar bilen och pulsar genom snön. Jag hinner inte komma fram till dörren innan Johan dyker upp och välkomnar mig. Vi småsnackar lite kort för att sedan gå in i snickerboa. Det är inte vilken snickerboa som helst, någonstans i huvudet poppar Astrid Lindgrens berättelser om Emil i Lönneberga upp i huvudet och jag kan nästan höra när Emils pappa Anton ropar.. Emil!!

Enligt min och mångas mening så är Johan en av Sveriges absolut bästa betesbyggare och en fantastiskt duktig gäddfiskare. Johans beten är fantastiskt snygga och fiskar otroligt bra. Som vi alla känner till så behöver man tillfredsställa både fiskarens och gäddans lystmäte när det kommer till beten och det gör Lovely Lures beten med råge.

Snickarboa -Johans verkstad är liten till ytan men är å andra sidan perfekt planerad och strukturerad, allt har sin plats och varje arbetsmoment har en egen yta.

 Innan vi kommer in på själva betesbyggande så skall vi presentera Johan lite närmare.

Johan Sundin är född och uppvuxen i Örnsköldsvik. Fiskeintresset kom redan i unga år, någonstans under 80-talet. Som liten mört hängde han en del hos mormor och i närheten fanns det fiskevatten. Det fanns inte så mycket att göra på dagarna så man fick sysselsätta sig med fiske helt enkelt.. och mycket fiske vart det och Johan var ute dagarna i ända. Det var där det startade.

Johan berätta, vad fiskar du helst?

– Jag fiskar enbart efter Gädda och Muskie.

Varför endast gädda?

– Det är den svåraste fisken i skärgårdsmiljö. En fascinerande fisk och så är den otroligt vacker också. Vackrast kanske de är i Dalälven. Dalälvsgäddorna brukar ha en fantastisk färgteckning.

Du har haft riktat fiske på gädda i många år, största fisken?

– Den största fisken jag har fått vägde in på 17,2 kilo.

Lite kuriosa för dig som läsare. Under 2015 drog Johan upp fler än 1300 gäddor (slutade räkna där) varav  10 st över 10 kg (med en topp på 13,2kg) och 57 st över metern. Johan är en gäddfiskare av rang.

Bästa fiskevatten och du får välja var som helst i världen?

-Då måste det bli Rügen.

Varför just Rügen?

-För där simmar de stora

Andra ställen du fiskar på?

-De senaste åren har jag fiskat på Irland, i Rügen, Sverige (Mälaren, Vättern, Skärgården och lite annat smått och gott) Försöker fiska där jag kan hitta stor fisk. Vill dock tillägga att det är roligt även då jag inte får de riktigt stora fiskarna.

Vad har du för favoritbete, om du inte får välja ngt av dina egna?

-Då blir det Svartzonkers Big McRubber Black Pearl

OM du får välja bland dina egna beten?

-Då blir det helt klart Iggy Tail. Ett otroligt mångsidigt bete, går relativt högt i vattnet.

Iggy Tail in the making. Snart redo för att lackas.

-Jag fiskar mer och mer ”ytligt” än tidigare. Fungerar bra i nästan alla situationer. Är gäddan redo så stiger den upp för att ta betet. Gäller även pelagiskt fiske på stora djup. Har haft otroligt bra fiske med det betet och metoden. Under 2015 när jag tog fram betet drog jag en ca 1300 gäddor, över 400 av dem var på Iggy Tail.

-En annan viktig sak att lägga till; är att ett enskilt bete (individ) på betet inte är viktigt. Många fiskare har ibland två exakt likadana beten och fastnar av någonn outgrundlig anledning på ett av dem.

-Men i grund och botten, är betena bra gjorda så spelar det ingen roll om man tappar/ ger bort ett bete. Man tar bara fram ett nytt /det andra betet och fiskar med det. Det där med ”unika” beten är snarare en självupplevd profetia än något annat. Det handlar om att lära sig fiska med en typ av bete mer än betet i sig.

Det här betet behöver ingen ytterligare beskrivning!

På tal om beten. Låt oss prata om ditt betesbyggande och Lovely Lures, när började du bygga beten?

-Jag har faktiskt moddat beten under ganska lång tid men 2014 bestämde jag mig för att bygga beten själv. I grund och botten ville jag fånga fisk med mina egna beten. Kände att jag ville bygga beten där jag själv kan bestämma betets egenskaper, utseende mm. Så det var en hel del som jag fick lära mig för att komma igång.

Några av Johans tidiga alster. I det här stadiet uppmärksammade Johan några delar som senare har förfinats. Bland annat att runda av kanterna ytterligare på betet då “skarpa” kanter blir hårt ansatta när gäddan hugger..

Vad har du för filosofi när du skapar beten, har du en filosofi?

-Det är egentligen stället eller platsen som tar fram betet. Om jag fiskar på ett ställe och märker att jag skulle behöva ngt speciellt så föds det ibland en idé. Så i grund och botten är det behovet av bete som ligger till grund för en skapelse. Det skall fånga fisk helt enkelt.

-Exempelvis; Jag kände att jag behövde ett bete som sjunker långsamt horisontellt men som samtidigt går att blya ner när man vill fiska bra på branter under hösten. Iggy Tailen var född.

En Grinder i färgen Blue Pearl Abalone. Här är stadiet innan den får några lager lack på sig.

Vad använder du för material när du bygger ett bete?

-Jag använder fler typer av träslag beroende på vad jag skall bygga. Ek, ceder, Björk och Furu. Alla har olika egenskaper och passar bra till olika betestyper. Exempel: Ek till jerkarna, Björk och Furu till tailarna osv. Sen testar jag en hel del andra saker och material. Jag gillar att testa nya saker och leta upp nya grejor att testa.

-Till ögonen använder jag glas som jag sedan handmålar för att få dem som jag vill ha dem.  Det är lite pilljobb att sätta sig och måla 400st ögon. Men det är samtidigt ganska avkopplande på ngt vis. Svårt att förklara.

Vad använder du för prylar när du bygger beten?

-Epoxyn jag använder är från C&W och när det kommer till färger använder jag Createx och allt annat som går att få genom sprutan (billack, nagellack, blod mm)

-Jag skriver dessvärre inte ned mina färgrecept som jag tagit fram, så är det så att jag skall göra en färg igen måste jag gå på känsla och erfarenhet för att få till samma färger. Men det har gått bra hittills, får se om jag min metod i framtiden, inser att det skulle underlätta vid vissa tillfällen.

Färgsprutorna: Harder & Steenbeck infinity. 5 st som står redo vid varje målningstillfälle.

Vissa av dina beten har ett otroligt blänk/ skimmer, hur får du till det?

-Jag använder mig av abalone (pärlemor) på en del av mina beten. Ett otroligt sprött och skört material som är svårt att arbeta i. Men jag har lyckats ta fram en teknik som gör att jag kan arbeta med det på ett bra sätt. Men det är lätt att misslyckas och då är det bara att börja om igen. Men när man lyckas blir det riktigt bra. Man får ha tålamod helt enkelt.

Ja, när du nämner det, vad är det som driver dig i ditt betesbyggande?

-I grund och botten är det att jag ger tillbaka något till fisket – utvecklingen av fisket. Samtidigt är det avkoppling att sitta och bygga, men kan också vara en flykt för att komma i från ibland.

Här limmas det ögon på en Grinder.

Du som bygger synnerligen fina beten, vad är viktigast för dig när du bygger ett bete?

-Gången på betet är det absolut viktigaste. Måla dem och göra dem snygga är mest för att vi fiskare skall gilla dem och så klart köpa dem.

Färdigsågade och slipade kroppar ligger redo för att ta nästa steg i processen i skapandet av ett färdigt bete.
Beten som varit på torken och är nu redo för att ta nästa steg

Vad för typ av beten bygger du?

-Jag bygger alla typer av beten. Hela paletten allt från hårda beten som Grinder och Iggy Tail till gummibeten. Men för stunden är det mycket fokus på träbeten.

Berätta lite kort om hur du går tillväga när du bygger

-När jag bestämt vilken modell jag skall bygga så börjar jag med att rita upp ett stort antal kroppar. Efter det sågar jag ut alla kroppar på en gång och sedan slipar jag till dem så de får sin form. Efter det så är det viktning av samtliga beten, alla beten viktas individuellt och testas i tanken för att säkerställa att de får rätt egenskaper.

-Efter det skall de spacklas, förseglas och sedan grundmålas osv. Jag gör ett moment i taget och jag ser till att göra riktigt många på samma gång i varje moment. Därefter sätter jag igång med målningen.

Inte hela betespaletten, men ett bra utbud av färgpaletten som skapas i snickerboa.

Om du får chansen att utse den betesbyggare som du tycker är bäst, vem utser du då?

-Då blir det helt klart Tim Novak. Helt outstanding! Hans kreationer är helt enkelt en klass för sig.

Om du skall ge några tips till de personer som vill starta med betesbygge?

-Gör det inte! Det tar oerhört mycket tid och är jobbigt. Man kan inte spara pengar på det och man spar definitivt inte tid. Den enda anledningen är för att man vill bygga skulle vara för sin egen skull. Då kan det vara utvecklande och värt mödan. Bygga för andra –nej. Lägg tiden på att fiska istället, för det är ju egentligen det vi vill.

Några steg ur skapelseprocessen. Från enkel träbit till ett färdigt bete.

Johan och jag snackar inte bara beten när vi ses. Vi snackar om allt mellan himmel och jord när det gäller fisket (och lite musik också, men det får bli en annan dag). Härliga anekdoter, roliga incidenter och stora fiskar. En sak är säker, Johan kan sitt fiske och har enormt mycket erfarenhet som han har byggt på sig under åren som sportfiskare.

Ett annat ämne som vi pratade en del om var just fiskeplatser och hur mycket tid det kan ligga bakom för att hitta några riktigt bra ställen att fiska på.

Johan berättar att han lägger mycket tid på att ”scouta” platser, upp till 3 säsonger innan han börjar fiska på det. (ex. scouta vår, höst, vår –-> aktivt fiska platsen)

Att dra mycket fisk och även stora individer har inte med tur att göra. (visst kan man ha tur också) Skall man lyckas extra bra med sitt fiske behöver man lära sig platserna, ovan och under vattnet samt habitatet där man tänkt fiska och se om det håller den typ av fiske man är ute efter.

SÅ ett tips till alla er där ute, åk inte alltid till samma platser, eller platser som alla andra åker till. Ut och leta efter nya jaktmarker, lär er era vatten och lär er nya delar av era vatten eller nya vatten för den delen.

Ut och fiska!

Här hittar du mer beten av bl a Johan Sundin och en serie gitarrbeten

https://www.fiskefuralle.se/bland-beten-och-gitarrhjaltar/ 

Lovely Lures på Facebook: https://www.facebook.com/lovelylures1/

Lovely Lures på Instagram: https://www.instagram.com/lovelylures/

Här kan du även se Johans filmer där han gjort på de olika momenten i bygget.

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelFiskeFürAlle trendspanar Abborren är den nya Gäddan
Nästa artikelSporfiskemässan 2018: Betesbyggargatan med Waide Lures, Calmbaits, Doyle Shads’n’Scraps och Mondrad