Betesbyggarskola för ungdomar av Sticklinge Fishing Crew

Jag är på väg ska träffa Sticklinge Fishing Crew som aviserat om en kommande kostnadsfri betesbyggarskola för ungdomar. Det är mörkt och kallt och jag fryser. Stora Värtan har vita gäss och ser allt annat än inbjudande ut när jag kör över Lidingöbron. Jag huttrar till lite mer och tänker på hur jag vill lägga upp träffen.

Bakgrunden är en affisch som lades upp på Sociala medier förra veckan där det aviserades en gratis betesbyggarskola för ungdomar. Sånt gillar vi på FiskeFürAlle – engagemang, passion och viljan av dela med sig! Nyfikenheten tog överhanden så jag drog iväg ett meddelande till Jesper Fröberg om vi inte skulle göra något tillsammans när kursen ännu inte var fulltalig. Svaret var ett rungande JA VA KUL. Så här är vi.

Vilka är ni som kommer hålla i betesbyggarkursen?

Jesper Fröberg – 34 år. Ungdomsansvarig på Sticklingegården. Jag  har varit det i fyra år. Passionerad fiskare även om barn numera sätter käppar i hjulen för fisket :-D.

Joakim Lundh – 26 år. Fritidsledare och ansvarig för LSS-verksamheten på Källängsgården.

Vi driver tillsammans bl a Lägerverksamhet för LSS-ungdomar (LSS som i lagen och stöd och service för ungdomar som är funktionshindrade) på Lidingö och Stockholm. Vi har fått ett fokus på fiske. Det bara blev så. Vi gillade fiske själva och tänkte “vi testar”. 

Sist var vi iväg och metade. Det var kallt, snöigt och mörkt och vi fiskade vitfisk. Ingen fick något men det blev succé ändå. ”Vi tyckte det var tungt och jobbigt, en riktigt sk-tdag men ungdomarna älskade det!”. Vi testade en gång och fick så positiv respons att vi kör vidare med fisket.

Vad är det positiva med fisket?

Fisket skapar broar, kontakter och sammanhang. Att bara få komma ut i naturen och göra något tillsammans. Att se glädjen när fisket är magiskt. Det är så kul att få ge ungdomarna det! Det är kul att kunna ge ungdomarna ett fokus, ett intresse att kunna lägga sin energi på. Sen är det en så bra kontrast till hi-tech och telefon. Det funkar för oss och Lidingö stad. En träbit, natur och det funkar och är väldigt omtyckt.

Allt är förberett och klart. Mängden av ämnen är uppsågade som ska framleva sitt liv som beten

Sticklinge Fishing crew – vad är det?

Det började med att vi behövde ett namn när ungdomarna skulle starta en förening. Vi började med ett möte på Viktor på Sportfiskarna. Det mötet var otroligt nyttigt. Både vi och ungdomarna inser hur mycket hjälp man kan få från Sportfiskarna. I slutändan blev det inte en förening men skolan tog över och det blev nätverk fiskande ungdomar istället. De mest drivande är ungdomar i 3:an på gymnasiet. De är grymma, hjälper till på LLS-lägren mm. De är sjukt duktiga och otroligt duktiga, hjälper till instruerar och fixar.

Vi kör verksamheten här på ungdomsgårdarna. Vi har kört lite betesbyggande innan också. Vi hade gästspel av Jakob ”SF-Lures” Fagerlund som visade hur man gör spinnerbaits. Sen har vi haft lite egen tafstillverkning osv. Så vi har en liten verksamhet kring fiske.

Sen fick vi idén om att göra egna hårda beten. Det finns även frågor om gummibeten men det blir så mekigt. Det som började med att vi metade från en roddbåt har det rullat på och nu är vi här och ska bygga hårda beten. Kul!

Tailbetets evolution till färdig gäddmagnet

Hur kommer betesbyggarskolan gå till?

Ja vi är nybörjare på detta själva och vi har lagt de sista två månaderna på att lära oss hur man ska göra. Första utmaningen var att hitta trä. Vi forskade fram oss och fick först reda på att man skulle ha bok och ek men det var så svårt att få tag i så vi fastnade för furu. Sen kapade vi upp i småbitar så nu har i en massa ämnen.

Man kan göra jerkbaits, tailar, wobblers osv. Det kan bli vad som helst och det blir skitkul! Vi kommer lära oss hur mycket som helst!

Nybörjare för några månader sen men fullfjädrade betesbyggare nu. De går skolan som alla måste gå – livets. Att misslyckas är att lära sig ett sätt att inte göra saker på. Den fasen måste alla igenom

Vi var lite förlorade och kände att vi behövde få fram mycket mer information. Vi sköt av frågor i Svenska Betesbyggargruppen på Facebook och fick mycket hjälp men man kunde liksom bara ställa en fråga i taget. Sen fick vi tag i Wolfcreeks kontaktuppgifter så vi ringde upp Anders och fick 45 minuter fantastiskt utbildande minuter.

Sen har gänget på Betesbyggarkiosken varit otroligt hjälpsamma. Vi ger oss in på något vi inte gjort innan men vi tycker det är kul och vi tror ungdomarna kommer tycka det är kul. Det har varit en del förberedelser och vi har fixat allt själva. Bygga målarbox, torkhjul, köpa prylar mm och byggde beten själva för att lära oss så vi ger oss själva in i något vi inte gjort innan.

Vi är glada för den stöttning Lidingö kommun har gett oss. Vi har själva skaffat allt här i fritidsrummet för att kunna bygga beten. Airbrush, färger, lack, glitter, öglor, torkhjul osv. Sen har vi tillgång slöjdlokalen. Så grymt – alla får en egen arbetsbänk och tillgång till alla verktyg och en fräs!

Kan man vara med?

Nu kör vi igång (första gången är onsdagen 16:e jan) och det finns några platser kvar. Vi har totalt 14 platser och det finns en handfull platser kvar. Vi vänder oss till alla ungdomar i Stockholmsområdet. Du behöver inte bo på Lidingö så befinner du dig i Stockholm så är du mycket välkommen! Hör av dig till Jesper på Facebook eller skicka meddelande på FiskeFürAlle  så syr vi ihop det!

Allt är preppat och klart. Airbrush, torkhjul, säkerhetsutrustning. Fritt skapande framåt!

Hemfärd…

Träffen är över och jag vänder bilen hemåt igen. När jag kör hemåt igen blåser det ännu snålare och det har börjat snöa. Men jag fryser och huttrar inte längre. Jag är varm inombords av det brinnande engagemang Jesper och Joakim visar för sina ungdomar. Vilket engagemang och insats de gör!

Killarna är otroligt engagagerade och är om sig och kring sig. I höstas fick det hjälp av hela Storm/Rapala Pro-team med Mathias Holgersson i spetsen. Tre dagars fiskeläger på Runn. Allt fångades på film som du kan se nedan!

Vi hoppas fler känner sig manade och sugna på att göra en sån här insats. Kanske kan vi få se flera små härdar med betesbyggarskolor runt om i landet? Det skulle vara underbart. Och kan vi på FiskeFürAlle hjälpa till med något för någon – hör av er!

Har du inte möjlighet att deltaga i en betesbyggarskola men är sugen på att börja bygga beten själv har vår egen betesguru Mange skrivit en egen skola med tekniker, tips och idéer. Den hittar du här:

https://www.fiskefuralle.se/category/beten-betesbyggare/betesbyggnad-beten-betesbyggare/

//Mange, Peter och Danne

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på Facebook, Youtube & Instagram Ds.

Föregående artikelFiskeFürAlle trendspanar Litet är det nya stora
Nästa artikelFiskeFürAlle trendspanar Abborren är den nya Gäddan

1 KOMMENTAR

Comments are closed.