FiskeFürAlles favoritdrag – Alien Eel

Jag börjar inse att mina favoritdrag jag väljer att skriva om inte bara är fantastiska fiskfångare utan också drag som förändrat både min uppfattning om hur man kan fånga fisk och också adderat saker till min arsenal både i form av tekniker och metoder jag använder och olika sätt att attrahera fisk. Denna gång handlar det om ett drag som slog ihjäl en av mina sista förutfattade meningar och gjort mig till en medelmåttig allroundspinnfiskare istället för en dålig nischad wobblerfiskare. Jag pratar denna gång om SavageGears Alien Eel.

Lite att välja på... För oss som gillar gummi
Lite att välja på… För oss som gillar gummi

Denna favorit har en gång tidigare fått hedersomnämnande hos oss i FiskeFürAlle när den fick titeln ”2011 års gäddbete

Min hang-up jag hade länge var att jag inte trodde på gummits fiskfångande egenskaper utan höll mig till hårda beten. Jag hade självklart med mig jiggar och gummin på varje tur men de fick aldrig sitta på längre än 5 kast så självklart fick jag inget. 5 kast är ingenting i ett pannbensvatten som Stora Värtan (eller Vårtan som vi döpt om det till :-O)

Vad fick mig då att ändra uppfattning? Det var en guidad tur med Micke Boettge (Sportfiskeboden i Täby, bra guide, allmänt trevlig kille, entusiastisk fiskare som precis som vi vill sprida sportfisket till alla och fd världsmästare i Casting). Jag och två kollegor skulle ut och fiska en dag med Micke i Furusund. Micke hade på telefon tidigare sagt att ”gummigubbar kommer leverera” – jag undrade vad han menade med gummigubbar och ha sa gummi generellt men ffa Alien Eel hade de haft grymt fiske på. Självklart struntade jag i det och på Zalt… utan resultat… och Conrad… utan resultat… och… och … och… Micke gav sig inte utan insisterade på att jag skulle slänga på nån Alien Eel. Till slut så gjorde jag det och det sa PANG på tredje kastet. Kul! Efter det hade jag kanonfiske hela dagen och jag fiskade rumpan av kollegorna (som körde shadjiggar). Jag köpte på mig några fler och gav dem lite tid i Värtan. Som jag skrev i mitt inlägg om Salmo Slider hade jag numera slängt ut kravet på att drag ska vara i starka färger genom fönstret. Jag hade börjat tro på naturliga färger generellt och i detta fall framförallt för färgen Zander, den tråkigaste av de alla.

Fiskfångande färgen nr 1 - Zander
Fiskfångande färgen nr 1 – Zander

Men, det började komma upp fisk… En morgon precis efter turen var jag och svågern ute. På fem kast i en liten vik landade jag tre fiskar: 4,8 kg, 4,5 kg och 2,8 kg. Efter det var jag såld…

Samma sommar var jag Peter och Danne ute mitt i sommaren och jag sa precis som Micke ”Gummigubbar är bra”. Precis som jag gjorde så sket de i tipset och körde på sina grundplaner. Danne jerkade (såklart) och Peter körde wobblers och 4-play. När jag dragit tredje firren och de inte känt ett pet svalde Danne stoltheten och slängde på en han också och började fånga fisk. Men inte pannbens-Peter 😉 Han nötte på… med samma resultat… Dagens utfall var ganska tydligt – vid rätt tillfällen fiskar Alien Eel bättre än allt annat.

Alien Eel (den modellen som jag fiskar med) finns inte längre av någon outgrundlig anledning som jag valt att inte fördjupa mig i, utan man har precis släppt en version 2. Skillnaden som jag förstår det är att nån av krokarna kan monteras på ryggen istället och man “perfected the action” dvs förbättrat gången. Förstår dock inte hur det skulle kunna gå till.

Nya modellen gummigubbar från rymden. Mer lik Bulldawg än tidigare. Fiskar de fortfarande lika bra???
Nya modellen gummigubbar från rymden. Mer lik Bulldawg än tidigare. Fiskar de fortfarande lika bra???

Jag har inte fiskat med den nya modellen för de gamla har faktiskt varit förvånansvärt hållbara men de nya är säkert minst lika bra.

Det finns naturligtvis (som alltid) människor som säger att Alien Eel är en kopia av/väldigt lik ”originalet” BullDawg. Ja, den är lik en bulle, men det är många andra också, och billigare, fiskar kanon och har en lägre frekvens på svansen som jag tycker funkar bra för mitt fiske.

Alien Eel gillar jag att fiska på sommaren även om de funkar året om. Jag kör dem över gräsflader och i djupvassar. Ett bra kast nära vassen är dödligt – den börjar fiska direkt när den sjunker ner längs vassen och jag har klippt många gäddor precis då. Varför gillar jag den då?

 • Den fångar fisk
 • Den kompletterar med sitt rörelsemönster mina andra favoriter (Zalt, Salmo, tailar mm)
 • Den kan varieras i fiskedjup och är mer mångsidig än tailar som oftast är ”programmerade” till ett djup
 • Den fiskar bra även när den sjunker
 • Huggen är oftast benhårda och aggressiva – inga pet och ”kroken-hänger-i-läppen”-hugg som man kan få på wobbler utan de tar rejält

Färgval

Jag gillar ju Zander och fiskar nästan bara med den men annars är blå/vit och firetiger trevliga. I detta fall säger jag bara ”köp en färg du tror på i ditt vatten, så länge du har den på kroken kommer du få fisk”

Nya Zandern?
Nya Zandern?
Klassikern blåvit - kan aldrig misslyckas
Klassikern blåvit – kan aldrig misslyckas
...å firetiger - den ser grym ut
…å firetiger – den ser grym ut

Storlekar & modeller

Det finns två storlekar, 30 cm/143 g samt 40 cm/220 g. Fiskedjup är 1,5 – 5 m. Perfekt för fladfiske

Fiskemetoder

Jag har inte så många olika metoder jag använder. Den fiskar så bra som den gör utan en massa klabbande.

 • Rak inspinning – Ev med korta stopp. Kan vara snabbt, kan vara långsamt beroende på årstid
 • ”Sågtand” – frivattensjiggning – Låt sjunka, lyftspötoppen, veva in slacket samtidigt som du sänker spöt men bibehåller kontakt med betet, lyft igen osv
 • Studsa på botten – som vanlig jiggteknik. Då bör du dock tagit bort undre kroken.
 • Ryktet säger även att de fungerar utmärkt att trolla med men jag gillar inte trolling så jag har inte testat själv

Moddningar

 • Stingers – Jag tycker tyvärr att krokningsförmågan är något dålig med grunduppsättningen krokar (ryggkrok samt trekrok under). Jag har börjat sätta ytterligare en trekrok med stinger i ryggen precis där svansen börjar. 9 ggr av 10 sitter fisken i stinger konstigt nog
 • Jag har även funderat på att sätta dit en stinger modell enkelkrok (som jag gjorde tidigare i år) för att göra den mindre benägen att fånga sjögräs och tång.
 • Ta bort nedre kroken. Om du vill studsa den på botten kan du ta bort nedre kroken helt. Du måste definitivt ha en stinger då. Om du upplever att draget börjar snurra lite kan du sätta ett litet päronbly eller köra PikeWallis ”patentare”. Jag har dock inte provat Mr Pikewallis metod sjäv men den ser ut att funka
 • Päronbly i tafsen – fiskar den för grunt och du vill komma ner – häng i ytterligare 10g i nosen så är det fixat

Det är ett drag med konstigt utseende och ögonen (som jag tror är viktiga som huggpunkter) har en tendens att trilla av, men de fångar fisk, mycket fisk. Köp några och prova. När du köper dina Alien Eels – köp även en flaska Mend-it (”lim” eller lagningsmedel för gummibeten – lagningen blir inte hård som den blir med superlim) så kan du rädda illa åtgångna kamrater för ytterligare några turer – det blir billigare i längden. Även lagning med att värma ihop ska enligt uppgift funka.

Tajt Lajns

//Mange

Föregående artikelFuran – the revenge… Not
Nästa artikelFiskeFürAlle kommer ut