Fly vs. Jerk 7 – CWC fishing – Pierre Monjarret – Svensk version

Äntligen är det dags! Tävlingen som brukar stilla fiskesuget fram till Sportfiskemässan! Sen efter mässan brukar det vara dags att stilla begäret med fiske på riktigt! Längtar! Det känns lite overkligt att det redan är säsong 7! En hel del coola saker händer i år med ett nytt team och en ny teammedlem i ett av lagen. Som alltid är vi mycket intresserade av att förstå mer och framför allt veta mer om vilka killarna bakom solglasögonen är och hur de upplever tävlingen. Så vi kontaktade oblygt lagen och frågade om de ville vara med. Som de sköna och ödmjuka fiskare de är ställde de alla upp 🙂

English version here:

https://fiskefuralle.wordpress.com/2016/02/12/fly-vs-jerk-7-the-teams-cwc-and-pierre-monjarret/

En liten kommentar till våra läsare: Medan vi genomförde intervjuerna insåg vi att alla lag har en hel del fans i  sina hemländer och programmet har tittare utanför Sverige så vi kände “va fasen – vi kör! vi tar i lite extra denna gång – det är ju bara tid det handlar om “, så för denna serie om Fly vs Jerk kommer vi att ha inlägg på svenska såklart, men också på engelska! Vi kommer att göra alla inlägg två gånger – va roligt ;-)!

Fly vs Jerk är har ett etablerat format som sakta har utvecklats under 7 säsonger. Upplägget i år är densamma som förra året dvs fyra lag tävlar om segern i denna gädd-tävling. Två lag är kör spinn / jerk och två lag kör flugfiske. En poäng per dag för största gädda samt flest gäddor. Totalt antal poäng efter sista dagens vinner. Skulle det vara oavgjort så vinner det lag som dragit den största fisken. Årets lag är:

  • CWC Fishing Team: Stefan Trumstedt och Pierre Monjarret
  • Storm/Shimano: Mathias Holgersson och Jesper Norell
  • Vision Sweden: Niklaus Bauer ochThomas Søbirk
  • Vision Finland: Pyry Granlund och Tuomas Rytkönen

Vi kommer att försöka ge dig en bra introduktion till alla lag på vårt sätt – med det vi tycker är intressant. Vilka är de, vad är deras bakgrund, erfarenhet etc. Men också några bra berättelser från fiske och såklart lite från insidan: hur det faktiskt känns att fiska flera dagar under press, med en kamera upptryckt i ansiktet hela tiden. Eftersom det finns nya lag och ansikten kommer vi att fokusera lite mer på dem och försöka ge er en bra introduktion till dessa nykomlingar

Vi börjar denna resa med CWC. Vi kommer sen intervjua ett lag per vecka fram sportfiskemässan i Stockholm. Hoppas du vill hänga med hela vägen 🙂

Så… Då kör vi väl? Team CWC är Stefan Trumstedt (Sverige) och Pierre Monjarret (Irland). Eftersom Pierre är en av nykomlingarna så tänkte vi det var extra kul att prata med honom. Nedan är en sammanfattning av en skön intervju med denna exil-fransos med bas i Irland, en ödmjuk och grym fiskare!

Pierre Monjarret:

OK, jag får inleda med att erkänna att jag inte gjort min hemläxa inför tillräckligt denna intervju. Jag var, baserat på det franska namnet, övertygad om att Pierre var baserad i Frankrike. Så fel jag hade :-D. Pierre är baserad på Irland och jobbar som guide där. OM du vill veta mer om hans hemmavatten och fisket som erbjuds så kan du läsa mer om det i slutet av denna artikel. Det är riktigt spännande fiske så vi det rekommenderar verkligen dig att kolla in!

Men vem är du Pierre? 

Jag är 29 år ung och bor på Irland. Jag är född i Frankrike, nära Bordeaux (red. Anm. betyder det att man dricker fint vin under uppväxten?). Jag var nästan beroende av Karpfiske och Sea bass-fiske tills jag fyllde 19 år. Då fick jag möjligheten att åka till Irland och starta som guide i Lough Derg (sjön Derg). Vid den tidpunkten var jag rätt mätt på karpfisket men gillade spinnfisket i övrigt. Så det blev gäddfiske. Gäddan har alltid varit min favorit att fiske efter. I dag jobbar jag med guidning, främst efter gädda och abborre. 2014 blev jag en del av Team CWC.

Ok, jag erkänner! Jag helt fast och beroende av stor gädda. Jag har möjlighet att fiska mycket, lite mer än 200 dagar per år och jag fiskar aldrig efter små gäddslipsar i grundområden utan siktar alltid på de stora gädd-damerna på djupet:-)

Now that is what I call a pike!
Det där är en gädda mina damer och herrar!

Stefan Trumstedt:

Behöver egentligen ingen närmare presentation, men vi gör det i alla fall ;-).

Stefan är en av ägarna till CWC fishing och är ansvarig för produktdesign, inköp och utöver det arbetar även direkt med kunderna. Han är en av Sveriges mest kända predatorfiskare och har ett huvudfokus på gädda. Till och med när Trumman fiskar abborre så slutar det med att han drar upp en gädda eller två.

The way we normally see "Trumman" featuring a big pike ;-)
Så som vi är vana att se Trumman. Kramkalas med en stor gädda!

Trumman är också en av huvudpersonerna bakom det effektiva och populära jerkbaitfisket som hade sin start i början av 2000-talet. Han var även med i filmen Gäddfeber som innehåller ett legendariskt, helt galet, gäddfiske i Blekinge. Om du inte har sett filmen än – SE DEN!

A picture from the outstanding fishing in "Gäddfeber". Whats up with the yellow cap though? Was that in fashion back then?
En bild från filmen gäddfeber. Magiskt fiske helt enkelt. Men allvarligt. Den gula kepsen?? Kanske var mode då?

Pierre, när du berättar om dina hemvatten så låter det som det skiljer sig en hel del från fisket vi har i Sverige. Vilken taktik eller taktiker brukar du använda?

Det handlar om att hitta fisken först och främst och framförallt på djupet. Det är de stora damerna hänger. Gäddan har betesfisk som Öring och Braxen som huvudföda så jag gillar att fiska med stora beten. Stora beten ger stor fisk. När jag skall fiska grunt gillar jag att fiska med Buster Jerk och X-Bustern.

Jag fiskar inga beten som är mindre än Buster Jerk. För det djupare fisket använder jag allt som oftast stora gummibeten som Pigshad och Bulldawgs. Färgen tycker jag inte spelar så stor roll, det handlar snarare om presentationen. Men jag måste erkänna att jag har en svaghet för blåa beten som tex Blue Shark.

Pig Shad blue shark that happens to be my favourite color as well :-)
Pig Shad blue shark – råkar vara en av våra favvo-färger också!

Hur var det att fiska med Stefan? Var det första gången?

Ja, faktiskt det var första gången vi fiskade ihop. Jag kom till Sverige några dagar innan tävlingen för att kolla bra platser samt putsa på taktiken tillsammans med Stefan.

Det är underbart att fiska med Stefan, han är en av de trevligaste personerna man kan träffa och fiska med. Han har alltid fokus på att ha roligt och aldrig någon stress. Självklart är det tävling och vi båda var extremt fokuserade på att prestera vårt bästa. Där är vi mycket lika varann. Han ger heller aldrig upp. Men det var absolut inte sista gången vi fiskade tillsammans. Stefan kommer till Lough Derg i April. Det kommer bli fantastiskt roligt och extra kul att visa honom mina hemmavatten.

pierre 5

Vad tycker du om att tävla i Fly vs. Jerk?

Jag gillar generellt tävlingar. Jag är med varje gång predator touren kommer till Lough Derg, tävla är kul. Fly vs jerk är ett fantastiskt format. Bra TV, mycket action och roligheter att se. Gällande vår prestation i tävlingen så kan jag så klart inte avslöja något 😉 men jag kan säga att vi är nöjda med vår prestation.

Vi hade en plan från start och höll oss till den hela vägen. Planen var mycket förflyttningar och byte av vatten. Ibland gick vi för antal och ibland på storlek. Trumman stod för bilkörandet och jag för sovandet hahahahaha. No regrets….

Det var en väldigt häftig känsla att stå vid starten. Vi var spända på att komma igång. Vi var inte direkt nervösa eller så, vi ville bara komma igång med fisket.

De första två dagarna fiskade vi för fullt fram tills det blev mörkt. Men ärligt så kommer jag inte ihåg så mycket, det enda man tänker på är gädda. Samma sak gäller kameran, man tänker inte på den då man har fullt fokus på fisket. När man åker bil så är kameramannen i baksätet så då är han i bakgrunden.  Och i slutändan är man för trött för att bry sig!

pierre 6

Vad är ditt intryck av Sverige och gäddfisket här?

Jag gillade verkligen fisket i Sverige. Det var riktigt bra! Miljön och omgivningarna är helt olika det jag är van vid. Fantastiska vyer runtomkring en, klart vatten och väldigt fin fisk med gyllene prickar och vita magar. Jag älskade det. När det kommer till fisket så behövde jag inte ändra min taktik särskilt mycket. Jag fiskade som jag gör hemma. Det var definitivt inte mitt sista besök i Sverige!

Vi på FiskeFürAlle vill passa på att tacka för intervjun. En härlig kille med skön inställning och verkar ha en kunskapsbas som man vill djupdyka i. Vi ser fram emot att se er under tävlingen.

// Magnus

Om Pierres fiskevatten och fiske

Pierre har sitt hemmavatten I Irlands nästa största sjö –Lough Derg. En 35 km lång, vindutsatt gädd-dröm med stora gäddor.

lough derg 5

Lough Derg är en plats som jag har dykt på tidigare. I och med att jag är beroende av Matt Hayes showerna så har jag sett honom fiska i Lough Derg ett flertal gånger.

Lough Derg scenery from one of the very few days without very strong wind :-)
Lough Dergs vackra landskap, en av de få dagarna när det inte blåser kuling 🙂

Pierre guidar främst fransmän och italienare som kommer till Lough Derg för dess fantastiska fiske. Det är ett perfekt vatten som aldrig har is under vintern, så kan man fiska året om.

2015 var ett bra år för Pierre, 115 st gäddor över 100 cm i båten talar sitt tydliga språk. Och året innan det var det 100 st. Lough Derg är inte sjön där du fiskar efter antal, du fiskar efter stor fisk. Vattnet är ganska grumligt och det är alltid vind. Lough Derg är en del av Shannon Riversystemet så det är mycket vatten som rör sig hela tiden.

Om någon funderar på att komma hit och fiske så är det enkelt. Direktflyg till Dublin och sen 2 timmar på motorvägen. Pierre kommer ta hand om er :-D. Mat och fiskeutrustning och båt finns självklart på plats. Pierre har två st Crestliners i vattnet i sjön och 4 båtar på trailer för fiske i floden. Alltid redo för alla förfrågningar. Du kan läsa mer på www.pierremonjarret.com

Föregående artikelStockholmsborren – Ny cool “the winner takes it all”-tävling för Abborre
Nästa artikelFly vs Jerk 7 – The Teams – CWC and Pierre Monjarret – English version

1 KOMMENTAR