Fly vs Jerk – the teams – Vision/Flydressing Sweden – Niklaus Bauer & Thomas Søbirk- Svensk version

Vision/Fly Dressing har varit stammisar i Fly vs. Jerk – det enda laget som deltagit alla säsonger sedan början. Första serien var en episk kamp mellan Jojje Wester och Niklaus Bauer. Och sedan dess har Niklaus fortsatt visa upp sina extrema färdigheter, sedan någon säsong tillsammans med Thomas Søbirk, och bevisat att flugfiske kan vara minst lika effektivt som jerk/spinnfiske. För två säsonger sen slog de t o m vårt All-star lag med två av de bästa spinnfiskarna Sverige har, Svartzonker och Trumman.

IMG_1159
Precis som vi gillar dem – stora och aggressiva! Se gillar vi gäddor också 😉

Killarna har verkligen tagit det till nästa nivå, inte bara med traditionella flug-tekniker men också med innovativa idéer och tekniker med inspiration från spinnfiske samt “Big-Game”-fiske. Att titta (för oss som fortfarande inte vågat plocka upp ett flugspö) på vad de flug-killarna gör är verkligen spännande. Och finns det någon där ute som inte får stå-päls av att se en gädda sluka flugan och den efterföljande drillen på ett ett mjukt och känsligt flug-spö? Och det är något väldigt vackert i hur flugorna rör sig i vattnet. Och själva kastandet ser ju ut som en väl koordinerad balett på Bolschoj-teatern. (Du hör ju själv -det är bara en tidsfråga innan vi plockar också upp ett flug-spö;-))

För oss är det verkligen en ära att tala med båda dessa ytterst kompetenta, men kanske något mystiska herrar i laget Vision / Fly Dressing Sverige: Niklaus Bauer och Thomas Søbirk. Vilka är de här killarna bakom linkorgen och ett par coola solbrillor? Vi kommer att försöka blanda dessa gentlemäns smarta svar och försöka delge en del av stämningen i texten nedan. Vi kan redan nu passa på att be om ursäkt för att vi har har en lång text – men deras svar var så bra att vi inte ville att skära ner. Vi hittade helt enkelt inget att ta bort. Vi tänkte “bättre att de får dela upp läsandet på två tillfällen istället”. Och i slutändan är det trots allt vår blogg och vi bestämmer och vi bestämde att du ska få en lång och härlig läsning. Med FiskeFürAlle får du alltid lite extra “bang for the buck” :-). Trevlig läsning!

Detta är andra inlägget där vi introducerar teamen i Fly vs Jerk. Skulle du mot förmodan missat del 1: Team CWC och Pierre Monjarret så kan du hitta det här

Till våra vanliga svenska läsare: Som nämnts i även i tidigare inlägg: När vi förberedde dessa inlägg började vi fatta att både showen Fly vs Jerk och teamen har många fas utanför Sverige gränser. Denna gång bestämde vi oss därför för att gå “all in” och försöker ge även de icke svensk-språkiga en riktig “FiskeFürAlle” -upplevelse. Skulle du tycka att du hellre vill läsa inlägget på engelska kan du klicka här

Vi börjar med Thomas Søbirk. Vi tänkte att det var en bra idé eftersom han är “nykomlingen” med “bara” tre säsonger under bältet (LOL) men också eftersom han har varit något i bakgrunden och låtit Niklaus att göra det mesta av snacket framför kameran. Vi vill veta mer om denna dansk som verkar dra gädda i parti och minut helt enkelt. Min kännedom om Thomas var begränsad innan han ställde upp i Fly vs Jerk. Jag visste att han hade varit chefredaktör på tidningen “Fiske-Feber” och kör reseföretaget “Getaway tours”. Jag har dock ingen aning om att han var en riktigt fena (trumvirvel tack ;-)) på flugfiske efter gädda innan han kom med i säsong 5 och direkt sparkade jerk/spinnstjärt:-)

With pictures like this it is easy to start your day dreaming on screaming reels and trashed poppers. That will happen some day - Maybe with Thomas?
Med bilder som denna är det lätt att dagdrömma om skrikande fiskerullar och förstörda poppers och landningar av enorma GT: s. Det kommer att ske en dag – kanske med Thomas?

Thomas – vem är du?

Jag är en dansk familjefar på dryga 40 som försöker driva ett företag runt min livslånga passion för sportfiske. Med en bakgrund i reklam startade jag tidningen Fiskefeber 2000 och sedan dess Getaway Tours, ett reseföretag fokuserat på fiske. Det är vad jag gör dagligdags.

Niklaus och jag har känt varandra länge. Vi fick kontakt genom fisket, och jag tror att vi fiskade tillsammans för första gången för ungefär fem år sedan. Vi trivdes verkligen med att fiska med varandra så när Niklaus frågade om jag ville fiska med honom i Fly vs Jerk 5 – första gången två flugfiskare skulle fiska mot två jerk/spinnfiskare – och jag tänkte “varför inte”?

Vi lever båda extremt hektiska liv vi skulle gärna fiska tillsammans oftare men det svårt att hitta tid. Vi har fiskat tillsammans efter gädda i Danmark och Sverige samt för Tarpon i Nicaragua – och jag är säker på att det kommer att bli fler äventyr framöver.

Tarpon seems to be one of the very coolest fish around. Big, aggressive, a lot of air time but difficult to land. As Niklaus said "It is like trying to hook a kitchen table thanks to the bony mouth"
Tarpon verkar vara en av de allra häftigaste sportfiskarna. Stora, aggressiva, mycket hopp och dramatiska fighter men svårt att landa. Som Niklaus sa “De är så beniga i munnen att det är svårt att driva in kroken – det är som att försöka kroka ett köksbord”

Som de flesta andra barn  började jag fiska allt jag kunde – och oftast fick jag inget såklart – men i mina tidiga tonår utvecklade jag en stor kärlek för gäddfiske. Även om jag också har fiskat en hel del gös (och massor av andra arter), var stor gädda alltid nummer ett. Då var det främst levande bete som gällde och till viss del spinnfiske. När jag började närma mig 30 började jag känna att jag hade svårt att hitta nästa nivå i mitt gäddfiske. Jag hade fångat massor av stora gäddor upp till 15,9 kilo och massor av stora gösar med toppvikt på 9,85 kilo – och att fiska för bara ännu ett PB – eller så många 10-kilos som möjligt, eller något annat, kändes lite meningslöst. Detta var några år innan jerkbait-boomen kom så jag började flugfiska för att hitta nya utmaningar

Först provade jag att flugfiska gädda, men min kast-teknik var inte tillräckligt bra för att kasta så stora flugor som min bakgrund i fiske med levande bete dikterade (stort bete = stor gädda eller hur?). Så jag började fiska efter öring, , Bonefish, lax eller vad som helst. Att resa har jag alltid älskat och dessutom hade jag små barn så att sticka iväg och fiska varje helg kändes inte som en bra grej. Då verkade det att sticka iväg och fiska stenhårt under sex dagar på en resa vara en mycket bättre lösning.

I think I remember this pic from "Fiske-Feber" where the article was about that the "editor in chief" stepped in and caught the largest fish by far. No co-incidence it seems. Thomas is extremely experienced
Jag tror att jag kommer ihåg denna bild från “Fiskefeber” där artikeln handlade om att en viss “chefredaktör” råkade fånga den största fisken under en reportage-resa. Ingen slump visar det sig. Thomas är en mycket erfaren gäddfiskare

Och sen för en sådär sex eller sju år sedan när mina två flickor blev lite äldre och det var lättare att åka hemifrån så kunde jag börja fiska hemma-omkring och jag älskade det. Det var då jag verkligen började flugfiska efter gädda. Med min bakgrund i gäddfiske och på senare tid flugfiske kändes det som att cirkeln slöts på något sätt. I jobbet får jag resa och fiska efter alla möjliga arter, både flugfiske och popperfiske med tung utrustning – men hemma är det bara flugfiske efter gädda som gäller. Det är det enda fisket som får igång pulsen rejält här hemmavid. Det är något speciellt att kroka dessa stora gröna monster… och på flugspö som niger djupt… Jag bara älskar det!

This is an awesome 12 kg fish caught during during fly vs jerk. Hats of - well fished!
En grym 12-kgs fisk landad av herr Bauer mitt under brinnande Fly vs Jerk! Bra fiskat!

Och du Niklaus – skulle du också vilja presentera dig?

Jag är en 37-årig fiskenörd som är mer eller mindre uppvuxen i Stockholms skärgård. Jag tror att jag började flugfiska när jag var 9-10 och flugbindningen startade nästan samtidigt. Jag tog den första gäddan på fluga något år efter. Sen startade beroendet! Det är väl mer eller mindre en livslång passion. Besattheten av fiske tog ett kliv upp när jag var en sådär 17-18 år och hade råd med mer bindmaterial osv. Jag gick gymnasium i Sävenfors (föregångar till Forshaga-akademin) med fokus på fiske, fiskvård och fiskeförvaltning.

Efter gymnasiet började jag jobba i en fiskebutik (3 dagar efter att skolan slutat). Jag arbetade där i några år till butiken stängde. Då blev jag erbjuden ett jobb som säljare på Fly-dressing. När jag gjort det ett tag fick jag frågan om ett delägarskap. Det är vad jag pysslat med sen dess

Jag flugfiskar allt. Vi försöker hela tiden hitta fler arter att lura på fluga. Jag har fiskat saltvatten, Tarpons, jag har världsrekord i flugfiskad sej (knappt 15kg). Vi har fångat hälleflundra, ål, sutare, lake, et c. Men gäddan är den arten jag kommer tillbaks till hela tiden.

Vi försöker hela tiden utveckla fisket och taktikerna. Vi håller alltid ögonen öppna för nya idéer. Vi hämtar inspiration från många källor, inklusive spinnfisket med sida-till-sidagången och våra wiggle-tails. En av de mest framgångsrika teknikerna har varit tubflugorna som med sitt fantastiska häng har visat sig vara extremt effektivt, inte minst i kalla vatten.

Another stunning green lady of the lake caught by Thomas
Ytterligare en otroligt vacker grön dam fångad av  Thomas

Niklaus – hur är det att fiska med Thomas?

Det är helt fantastisk! Han är en av de bästa killarna jag någonsin har fiskat med. Han har rejält med uthållighet – ett rejält pannben. Han är också otroligt mångsidig och allround. Han har erfarenheter från så många olika typer av fiske. Han har flugfiskat Tarpon, Bonefish , GT et c. Vi kompletterar och stöder varandra när vi fiskar. När jag har down-period fortsätter han att fiska, kör på hårt, peppar mig och drar fisk. Detsamma gäller åt andra hållet såklart. Dessutom är han verkligen bra att dryfta taktik med. Det enda tråkiga är att vi inte får fiska med varandra så mycket som vi vill.

Thomas: Vad är det som lockar med gäddfisket?

Jag är lite primitiv när det gäller fiske. Jag gillar STOR fisk. Jag menar, fiske med torrfluga efter öring i ett rinnade vatten är jättekul och jag gillar det mycket – men för att verkligen få upp pulsen behöver den där breda ryggen som kommer mot mig i ytan med min fluga låst i käftarna.

För mig är det väl en sån där “första-kärleken”-pryl. Jag blev kär i gäddfiske när jag var riktigt ung och även om jag tröttnade på mete med levande bete så tröttnade jag aldrig på gäddan som fisk. Att nu kunna flugfiska, känna hugget och kroka dessa stora fiskar med linan i handen … ja, jag tror inte att jag någonsin kommer tröttna på det.

Thomas: Det är nu andra gången du är med i Fly vs Jerk (och sjunde för Niklaus). Var det självklart att ställa upp igen? 

Reds an: Jag som har spinnfiskare verkar ha “glömt” eller kanske förträngt säsong 5.  Det var alltför smärtsamt att se mina hjältar falla mot dessa flugfiskande herrar så den säsongen finns inte i mitt huvud LOL

Det är faktiskt tredje säsongen, inte andra och jag är lite missnöjd med att du glömt bort Fly vs Jerk 5. Det var ju då jag och Niklaus sparkade Trummans och Svartzonkers Jerkrumpor med 5-1 (Skratt). I Fly vs jerk 6 kom vi tvåa och som alla vet “second place is the first looser” så det var självklart för mig att jag skulle ställa upp igen om Vision ville ha mig. Det är alldeles för kul för att inte vara med.

It is easy to see that the passion is still there - the chase for the big pike will continue to be on forever for Niklaus
Passionen finns fortfarande (syns i ögonen :-)) Jakten på stor gädda verkar fortsätta i evighet för Niklaus

Niklaus – du har varit med i ALLA omgångar – vad får dig att komma tillbaka gång på gång?

Jaaa… Det folk inte fattar är den extrema mentala och fysiska utmaning och stress Fly vs Jerk är. Du är helt tom efter de tre dagarnas fiske. Det är nog också det som får mig att vilja vara med hela tiden. Tävligen är så häftig – en riktig mental berg och dalbana som är en av de häftigaste sakerna du kan uppleva.

Men en av de mest frustrerande sakerna är att du fiskar för fullt i tre dagar med tävlings-mindset och sen måste du vänta 6 månader för att få reda på resultatet! Nu får vi återuppleva allt igen – det kommer bli riktigt kul!

Hur är känslorna när man tävlar Fly vs Jerk?

Vi får komma ihåg att vi egentligen bara fiskar om ära. Det finns inga pengar, stora båtar eller blonda groupies i potten – så det är egentligen bara för skojs skull. Och det är ett häftigt sätt att inspirera andra sportfiskare att flugfiska efter gädda (eller spinnfiske om det är din grej) och lära ut lite trix. Så även om vi fiskar superhårt så har vi fortfarande kul 90% av tiden.

MEN när det är dags för telefonsamtal och du inser att du kanske har en chans att få en poäng eller två så åker du verkligen med och blir riktigt glad. Och sedan är det det där med att drilla: I Fly vs Jerk 6 tappade jag en gädda på 8-9kg sekunder innan Niklaus kunde håva den. Under normala omständigheter skulle jag inte precis vara överlycklig – men jag skulle komma över det ganska fort. När det hände under Fly vs Jerk blir du så frustrerad, att veta att denna fiske kunde gjort enorm skillnad i slutresultatet. I detta fallet var det verkligen så – hade vi landat den fisken hade vi vunnit Fly vs Jerk 6!

Så när du krokar en fin fisk under tävlingen är du tio gånger mer nervös och uppspelt än vad du skulle ha varit i vanliga fall när du drillar in fisken mot båtkanten. Det är verkligen häftigt!

Inte bara gädda som kan fångas på gädda. Niklaus har lyckats landa någon exotisk form av mal
Inte bara gädda som kan fångas på gädda. Niklaus har lyckats landa någon exotisk form av mal

Hur förbereder ni er inför tävlingen?

Tja, jag skulle ju så gärna säga att vi ligger i hårdträning månader innan, med mentala coacher och goda kostvanor:-) Men sanningen är väl tyvär att vi inte har så mycket tid att förbereda oss på. Vi är väl lite för upptagna med allt annat i vardagen. Ändå finns det några viktiga förberedelser innan och under tävlingen.

Jag försöker verkligen att få så mycket sömn som möjligt – men jag har hittills varit alldeles för hög på adrenalin eller vad det är för att kunna sova riktigt bra under tävlingen. Jag önskar att jag kunde dock. Och vi försöker att äta väl – oftast när vi flyttar oss från en plats till en annan, för om du inte äter bra blir du trött och tappar fokus.

Hur tänker ni kring gameplan?

Thomas: en gameplan är otroligt viktig och det är också viktigt att hålla fast vid din strategi. Detta år hade Nikluas rekat ett nytt storfisk-vatten och vi hade planer på att göra något helt annorlunda än de tidigare åren. Men förutsättningarna var inte de rätta så vi fick ta till plan B. När du väl bestämt dig för plan B gäller det att hålla kvar vid den och göra ditt bästa och överhuvudtaget inte tänka på andra alternativ under tre dagar


Niklaus: Den här säsongen hade vi beslutat, eller åtminstone planerat, att vi skulle göra något annorlunda och lämna skärgården. Vi skulle leta stor fisk i ett stort älv-system. Vi hade rekat bra och hittat många bra platser. Jag hade provfiskat där veckan innan och vi hade hittat många bakvatten med en hög koncentration av betesfisk. Vi hade också landat ett gäng anständiga gäddor. Då bestämde de sig för att stänga av vattnet utan någon information om när de tänkte släppa på vattnet igen. Vattenivån sjönk rejält och alla bakvatten och andra platser vihade hittat försvann och fisken spriddes ut i systemet och att jaga runt och leta efter fisk vågade vi oss inte på. Frustrerande! Så då blev det plan B som var skärgården (igen :-)).  

Vi har oftast en bestämd taktikt och naturligtvis så diskuterar vi mindre förändringar under tävlingen. Vilka platser vi ska prova under rådande förhållanden och så men vi fiskar på ett strukturerat sätt. Vår standard-taktik är att generellt gå på antal men sen brukar vi försöka hålla oss till att ungefär var tredje plats ska vara platser med förutsättningar för hålla stor fisk. Så vad kan se ut som “slumpfiskar” när man kollar på programmen är egentligen ett resultat av medvetna val och en del av vår taktik. 

Well we could not find a picture with Thomas and his white rod but we found a picture with Thomas and a black dog. That is almost the same :-)
Nåja, vi kunde inte hitta en blid på Thomas och hans vita spö, så det fick bli en bild på Thomas och en svart hund, det är nästan samma sak, eller…?

Thomas – vi har sett dig svinga det där vackra vita spöt i två säsonger nu. Vi misstänker det finns ett antal flugfiskare där ute som är otroligt intresserade av din utrustning. Så vad är det – vad använder du?

Mitt favoritspö för Fly vs Jerk är ett väl beprövat vitt Vision Venus 9’ #9. Det täcker de flesta situationerna och har den där snabba aktionen jag gillar. Mitt generella val när det gäller lina är Big Daddy Intermediate men detta året fiskade jag med den nya Big Mama-linan mycket och det kanske är min favorit nu… Jag har inte riktigt bestämt mig så jag fiskar mycket med båda linorna fortfarande. Rullen spelar inte så stor roll i gäddfisket men jag gillar rullar med bra kvalitet som Vision XLA.

Hur använder ni elektronik? För vad och hur?

Elektronik är inte så viktigt när man flugfiskar gädda. Plotter för att flytta sig mellan olika platser på ett säker sätt och ekolodet egentligen bara för att kolla djup. Men oftast fiskar vi så grunda områden och i områden vi känner till så behöver inte det så mycket. Och sen kan temperatur vara viktigt om det varit vädret varit riktigt kallt och vi försöker hitta lite varmare vatten. Jag skulle säga det viktigaste “elektronik” Niklaus har på sin båt är Minn Kota elmotorn och Talon-ankringen. Utan tvekan.

What a Monster! Fantastic condition. And catching a fish like that in those calm conditions. I almost get goosebumps just thinking about it
Vilken monster! Fantastiskt kondition. Och att fånga en fisk i så lugna förhållanden… Jag får nästan gåshud bara av tänka på det

Thomas – Vad gör du om du vinner?

Dansar halvnaken på festen… Kanske… Och känner mig lite ledsen för Trummans del eftersom han är en riktigt duktig gäddfiskare som förtjänar att vinna – plus att han är så mycket äldre än mig  och att jag beundrade honom mycket när jag var yngre… Mycket yngre såklart ;.-)

Slutligen – nu när vi har några av de mest erfarna flugfiskarna här. Skulle ni vilja ge 3-5 tips för flugfiske efter gädda? (För nybörjaren och den mer erfarna fiskaren)

För nybörjaren:

  1. Ta kastlektioner och lär dig att dubbeldra “double haul” och kasta bra. Det gör det så mycket roligare när du inte behöver kämpa med kasten
  2. Fiska lätt dressade, lite mindre flugor tills du kastar riktigt bra. Det är inte kul att behöva jobba hårt bara för att få ut flugan – och skillanden i profil på en fluga full med material och en som är lättare dressad är inte så stor hur som helst
  3. Ta fler kastlektioner och träna mer
  4. Fiska grunt vatten om du kan. Det är mer visuellt och roligare.

För den lite mer erfarna:

  1. Prova att fiska med Wiggle Tails. Ibland kan det göra en stor skillnad.
  2. Börja binda egna flugor. Mest för att du kan göra saker som inte går att köpa någonstans.
  3. Sluta aldrig experimentera med olika flugor. Det finns alltid en bättre fluga som inte bundits ännu
  4. Fiska grunt vatten om du kan. Det är mer visuellt och roligare.

Vi på FiskeFürAlle vill skicka vårt varmaste tack till er Thomas och Niklaus för att ni vill lägga ner er tid på detta och vara med i vår serie att lära känna de deltagande teamen. Vi känner oss otroligt inspirerade och håller inte det för omöjligt att man komma på oss med ett flugspö i handen i framtiden :-D. Mange har ju redan börjat sin flugbindningskarriär utan att ens ha ett spö – och det är tack var er 😉

//Mange, Peter & Danne

Föregående artikelFly vs Jerk 7 – The Teams – CWC and Pierre Monjarret – English version
Nästa artikelFly vs Jerk – the teams – Vision/Flydressing Sweden – Niklaus Bauer & Thomas Søbirk- English version

1 KOMMENTAR

  1. […] To our regular Swedish readers. As mentioned in also in the previous post: While preparing these posts we understood that both the show Fly vs Jerk and the teams have large following outside of Sweden. This time we decided to go all in and try to give the “FiskeFürAlle”-experience also for the none-Swedish speaking crowd. If you want to read the post in Swedish, click here […]