Tävlingsfiske efter gädda – Hur gör Jiggar.nu – Svenska Mästarna?

Vi i FiskeFürAlle deltar i 2-3 fisketävlingar per år och det räcker gott för oss. Ett trevligt tillfälle att få lite nerv i tillvaron, uppleva det sociala runt gäddfisket och passa på att utvecklas som predatorfiskare.
När man är under press så testas alla våra färdigheter och efteråt “klonkar” erfarenheterna ner och man blir en bättre fiskare. En stor erfarenhet från fisketävlingarna är att få facit på att det faktiskt går att få fisk även när det är trögt. Det gäller “bara” att veta hur man gör. Fisketävlingar är även ett bevis på att det inte är tur det handlar om när man får stor fisk, eller en godkänd tävlingsfisk, vilket är svårt i sig. Över en serie tävlingar är det allt som oftast de mer rutinerade som intar prispallen, även om ett och annat lokalt team ibland tar hem spelet.

Den här vetskapen väckte vår nyfikna ådra och slutade i en serie inlägg om just tävlingsfiske. Vi vill helt enkelt lära oss mer om tävlingsfiske efter gädda och försöka ta reda på vad det är som gör de bästa teamen så framgångsrika. Men även vad kan vi andra, som tycker det är tufft att få 5 godkända fiskar under en tävlingsdag, kan lära oss av proffsteamen?

Så då kör vi, hoppas ni tycker det är lika spännande som vi att få kliva in i huvudet hos några av Sveriges mest erfarna och framgånsrika gäddfiskare, först ut är:

Låt oss presentera – Team Jiggar.nu

Ni känner säkert till Jiggar.nu och har med all sannolikhet åkt förbi deras fysiska butik i 110 km/h utan att tänka på det, I Järna i huset mitt emot Statoil på andra sidan motorvägen ligger en supertrevlig och personlig fysisk fiskebutik som är väl värd ett stopp, men nu skall vi inte snacka beten för nu är det dags för tävlingsfiske.
De är några riktigt riktigt rutinerade tävlingsfiskare som vi blev nyfikna på, lätt att imponeras av följande meriter i urval:

Sportfish Masters – SM i Gädda – 1:a 2017, Jiggar Black

King of Mälaren – 2 vinster
St:Anna Pike Open – 2 vinster och 3 pallplatser
Önskegäddan – vinst för tredje gången nu 2017, med hela 120cm, 110cm, 97cm
Östgöta Pike Challenge – Vinst
Västervik Pike Open – 1 vinst och 7 pallplaceringar
Umeå Big Pike – 2:a plats
Umeå Big Perch – 2:a plats
Samt en hel drös med pallplaceringar i ovan nämnda tävlingar och dessutom längsta fisk på några av dem, så det är ett rutinerat stall av fiskare som Jiggar.nu har fått ihop.

Jag fick en stund med Filip som är butikschef hos Jiggar.nu och sonika fick bli talesman för mer än ett team.

Filip vad heter era team?

– Vi har 4 teams som tävlar tillsammans under samma gemensamma namn, Jiggar.nu.
Varje team har dock sin egen benämning, så som Jiggar.nu Black, Jiggar.nu Yellow, Jiggar.nu Anchorbaits och Jiggar.nu Norrland
Hur länge har ni tävlingsfiskat?
– Det varierar väldigt då vissa av de äldre i lagen tävlat väldigt länge medan vi unga snygga i Team Jiggar.nu Anchorbaits bara tävlat i ca 3 år.
Butikschef Filip från Anchorbaits-teamet med en godkänd fisk – also known as SnyggFilip, alltså inte fisken!
Varför tävlar ni?
 – Där kan jag bara svara för mig själv och för mig är det främst ett riktigt roligt sätt att umgås med vänner, sen är jag väldigt tävlingsinriktad vilket bidrar till drivet att köra alla dessa gäddfisketävlingar.
Vad krävs för att bli en bra tävlingsfiskare?
– För att bli en bra tävlingsfiskare så måste man vilja vinna, tro på att det går att vinna, man måste lägga mycket tid på fisket och på de vatten där man ska tävla. Om tiden finns så försöker vi alltid att någon sticker ut och känner av vattnet och de platser vi brukar köra. Men ibland har man bara fått gå på lite känsla, tur och kunskap.
Alla fiskar på så många olika sätt så förberedelserna ser väldigt olika ut, men ett av mina bästa tips är att oavsett hur dina förberedelser ser ut, gör dem ordentligt! Lägg den extra tiden på att verkligen göra allt ordentligt, det kommer löna sig.

Vilka tävlingar väljer ni att ställa upp i och varför just de?
– Vi kör oftast samma tävlingar varje år, t.ex. Västervik Pike Open, SM, St:anna Pike Open, Östgöta Pike Challenge, King of Mälaren, 24h-gäddan, Örnsköldsvik Pike Challenge. Om tiden hade funnits hade jag velat köra varenda större tävling som finns men det fungerar tyvärr inte.
Eftersom ni kör samma tävlingar år efter år, innebär det att ni åker till samma spots varje år på samma tävling?
– Det är väldigt olika, många av de tävlingar vi är med i råkar vara på de vatten vi fiskar ganska mycket, så lite koll på ställen har man fått under åren, det man oftast får göra avvägning på är om man ska fiska grunt eller djupt, sen utvärderar man ställen därefter.

 Hur sätter man ihop ett vinnande team?
– Bra fråga, jag tror att det mest handlar om att man trivs i båten och hela tiden vill tävla, finns inte vänskapen, viljan och motivationen där så blir det svårt att tävla bra tillsammans. Det är inte heller fel om man behärskar olika fisketekniker och har olika betestyper som favoriter naturligtvis.
Vilka personer brukar ingå?
– Vi är som sagt 4 teams och totalt 11 personer som tävlar ihop. Team Jiggar.nu Norrland utgår från Örnsköldsvik så de träffar man inte allt för ofta här nere i ”södern”, grabbarna kan dock då och då göra sporadiska inhopp i något av våra övriga team när det behövs. Det ska tilläggas att Teamen black & Yellow har några “to die for”-skepp som är bland det ballaste som går att få tag på:
Jiggar.nu Black – Björn Boström, Egron Nilsson och Jakob Hanc,
Nitro zv18 Mercury 200hk.
Jiggar.nu Yellow – Mickael Nilsson, Hasse Dovling och Peter Eriksson.
Ranger 373v Comanshe 1992, trimmad Mercury 300-330hk.
Jiggar.nu Anchobaits – Filip Axelsson, Victor Lemon och Christoffer Sääw.
Buster Large,Yamaha 50hk.
Jiggar.nu Norrland – Johan Arnlöf, Tommy Sellström.
Tracker tf 175 med 80hk
– Smeknamn har vi alla, stämningen mellan lagen när vi tävlar kan liknas lite vid ett hockeyomklädningsrum. Några exempel på smeknamn är Mickael ”Raggarn” Nilsson, Björn ”Uffe den tuffe” Boström, Hans ”Hans Majestät” Dovling, Christoffer ”Doffan” Sääw, Jakob”Jake the Snake” Hanc, jag själv har fått det smickrande smeknamnet Filip ”Barbafill” Axelsson, sist men inte minst så har vi min kära vän Victor ”Smetis” Lemon, han arbetar nämligen på Cloetta, primärt med skumtomte-tillverkningen.

Blir det mest godis som raketbränsle med en medlem som jobbar på godisfabrik? 
– Haha man kan lätt tro det, grabbarna i Jiggar.nu Black är riktigt duktiga på att ha typ soppor eller korv i thermos, Jiggar.nu Yellow är också oftast väldigt förberedda.
Vi i Jiggar.nu Anchorbaits måste tro att man inte behöver mat för det lyckas vi aldrig med ordentligt, det blir alltid bara någon macka som aldrig äts upp. Generellt sett är förtäring av mat inget någon av våra team lägger speciellt mycket tid på under en tävling. Det gäller att ha beten i vattnet så mycket som möjligt såsom vi ser på det hela…
Vilka olika roller har ni, om ni nu har delat upp ansvaret under tävlingarna, hur uppstyrt är det egentligen?
– Självklart finns det olika roller i teamen men jag vill ändå säga att samtliga lag är ganska balanserade och fungerar väldigt bra ihop. I Jiggar.nu Yellow kör alltid Victor eller Christoffer, då jag står i mitten så håvar jag nästan alltid Christoffers fiskar i aktern och Victors i fören. Christoffer är alltid lugnast och sänker tempot lite på mig och Victor om fisket är trögt.
– I Jiggar.nu Black fiskar generellt Björn och Egron i fören, Jakob brukar stå i aktern. Björn är den som i princip uteslutande fiskar med våra gummibeten Jiggen och Lilljiggen, Jakob är den som varierar spinnerbaits, tailbeten och jerkbeten. Egron fiskar magiskt med Buster Jerk, men kan även vara den som jiggar shadbeten som Fox Rage eller fiska McTail med Bigtail, spinnerbaits eller stora gummibeten. Allt detta för att ha olika beten i vattnet och se vad det vinnande konceptet är.
Som ni märker så är det rejält uppstyrt hos Jiggar.nu och att tävlingsfiskandet är en viktig del av fisket, här lämnar Jiggar-teamen inte mycket åt slumpen.
Så jag blir nyfiken på hur man tänker runt utrustningen och de andra faktorer som går att påverka, utöver hur man utformar teamen, väljer vilka tävlingar man ställer upp i och så vidare. Spön och beten är ju vitala och sista viktiga länken, och framför allt tänker man annorlunda inför en fisketävlng
– I mitt tycke så ska man alltid välja den utrustning som passar ens fiske. Alla har inte framgång i sitt fiske på samma sätt, en del är duktiga på att nöta medan andra cirkulerar mellan platser alternativt driftfiskar. Gällande spön och rullar så tänker jag själv mycket på att det skall vara så smidigt och lätt som möjligt, så att man orkar fiska fokuserat en hel dag. Beten väljer jag också med omsorg, jag fiskar det jag verkligen verkligen tror på, så att man orkar fiska fokuserat även när fisket är trögt.
Det är lätt att bli het när man tävlar och adrenalinet slår till, hur skall man tänka runt fiskens välmående?
– Det stämmer helt, när man legat och kämpat för den där fisken en hel dag och så, helt plötsligt ligger den i håven. Då är det lätt att känslorna slår över. Mitt bästa tips är att kroka av fisken direkt, låt den sedan vila i håven medans du fixar i ordning kameran, måttbrädan. Ta sedan 1 eller 2 snabba ”mätbilder” och en poseringsbild, lägg sedan tillbaka fisken i håven och kolla att man tydligt ser gäddans längd på bilden. Släpp sedan tillbaka den.
Inte för att vara tråkig men måsteprylar är verkligen flytväst, glasögon, en ordentlig avbitartång, hookout, håv och en avkrokningsmatta. Lite roligare måsteprylar är självklart ett par Lilljiggen från oss på Jiggar.nu, ordentliga kläder som står emot regn och om man får räkna goda vänner som måsteprylar så säger jag goda vänner i båten.

Låter självklart, speciellt det där med flytväst och tång och goda vänner, men tänker ni annorlunda i val av beten och utrustning vid tävling mot annars?
– Både ja och nej, mitt fiske i skärgården är ganska likt på tävling och ”vanligt fiske” däremot om man fiskar t.ex. stora ytor på Vänern så skiljer det sig enormt från tävlingsfisket i skärgården. Mitt favoritfiske och även det fisket som jag tycker gett mig bäst resultat på tävlingar är driftfiske, men ingen regel utan undantag.
Det finns lite olika spön i våra båtar men just nu fiskar dem flesta med Gator Gumbait och Gator Bigbait, helt suveräna fiskespön av superkvalité, lätta och riktigt bra power.
– Innan varje tävling är det i mitt tycke viktigt att man ser över så att all lina är fräsch, att man har nya tafsar och extra med sig, krokarna är fräscha och att man har packat så enkelt som möjligt. Jag själv har alltid 4 lådor innehållandes, 1 låda buster jerk / Westin Swim, 2 lådor blandade gummibeten och 1 låda tail-beten.

Det är ju enkelt om man är ett proffsteam att ha hela båten full med olika beten. En kul grej med tävlingsfiske är att många försöker finta sina konkurrenter genom att tackla med helt fel beten i hamnen. Så att när konkurrenterna spionerar runt så sår man ett uns av tvivel vad som funkar för dagen.
Skulle du kunna ge några exempel på startbeten – som är de som ni oftast använder er av?
– Det varierar högst mellan båtarna med populära beten under tävlingarna är: Buster Jerk, Westin Swim, Pig Shad jr, Lilljiggen, Jiggen, Anchortail, Beak tail, McTail med Bigtail, Gator gum 17 och 22cm, Spinnerbaits av olika slag, McHybrid. Jag har säkert glömt jättemånga men här är en liten bild av vad som landar i vattnet från våra båtar.
– Det beror även lite på hur man fiskar för dagen, om man driftfiskar vasskanter, fiskar djupare på strukturer, ankring på grunda områden osv. Men låt säga att man ligger på en ankring och fiskar på 2 meter, då fungerar det ypperligt med t.e.x tailbeten, gummibeten, jerkbaits osv. Här tycker jag att du ska välja det bete som du fiskar bäst med. Försök att få en spridning i båten så att inte alla fiskar samma bete.

Självklart så är vi även nyfikna på hur Filip ser på tävlingsverksamhet i stort och han delar med sig av en omvärldsanalys.

Hur ser ni på utvecklingen av fisketävlingar kommande år?

– Jag tror att utvecklingen är på väg framåt i ett raskt tempo, t.ex. att många tävlingar idag använder liverapportering så att du under dagen kan se hur det går för alla, vilket ibland kan vara sjukt stressande. SM kommer i år att sändas med livesänd sportstudio och sista dagen med kameramän i båtarna om jag förstått det rätt. Detta är verkligen en stor utveckling för tävlingsfisket och det är superkul att sådana saker görs, vilket resulterar i att fler får upp ögonen för tävlingsfisket.

Vad tycker ni tävlingsarrangörerna gör bra runt fiskevården och vad kan de bli ännu bättre på?
– Det första spontana jag kommer på är för de flesta en självklarhet och det är att det på alla de stora tävlingarna är enbart catch and release. Det finns tyvärr fortfarande tävlingar där man tar upp all fisk man fångar. I vissa tävlingar går en del av anmälningsavgiften till fiskevård i olika former vilket är naturligtvis grymt. Sen vill jag ge en stor eloge till alla som arrangerar tävlingar, det är grymt kul att ni gör det och fortsätt! Det är tack vare er som vi hela tiden ökar i antalet tävlande fiskegalningar.

Vad är den mest prestigefyllda tävlingen enligt er?
– Av de tävlingar vi ställer upp i måste jag säga SM och Västervik Pike Open, just därför att de bägge innehåller väldigt mycket duktiga startande teams och bägge är under mer än 1 dag.
Självklart har man ju någon gång dagdrömt om att tävla på amerikanska FLW bass-touren. Men gällande det svenska tävlingsfisket är nästa mål att ett av Jiggar.nu teamen ska vinna SM. En tävling som jag även gärna vill vinna är Örnsköldsvik Pike Challenge där resultaten alltid är riktigt grymma!

 För någon som inte tävlat tidigare men är nyfiken  – vad skulle ni ge för rekommendationer?
– KÖR! Anmäl er och testa, det kan inte gå värre än att man inte får ihop ett bra resultat. Det händer alla. Så länge man bara testar och att viljan att lyckas finns så har man inget att förlora.
Stort tack Filip för all inspiration och att du ödmjukt delar med dig av all er kunskap och tankar runt tävlingsfisket, ja det är väl det fiskecommunityn går ut på? Att sprida god Gäddmojo och att ständigt utvecklas, alltid känna att det finns mer att lära sig och att dela med sig av sina lärdomar.

Hela FiskeFürAlle önskar Skitfiske till Teamen i Jiggar.nu och fortsätter med nästa intressanta Teamintervju – 2017 års Trexvinnare!

Håv Fram!

Danne Peter Magnus

Fler inlägg i serien om om tävlingsfiske hittar ni här:

https://www.fiskefuralle.se/tavlingsfiske-efter-gadda-hur-gor-trexvinnarna-sjo-havsguiderna/

https://www.fiskefuralle.se/tavlingsfiske-efter-gadda-hur-gor-team-ipike/

https://www.fiskefuralle.se/tavlingsfiske-efter-gadda-hur-gor-team-tail/

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla ”FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram  Ds.

 
Föregående artikelVi snackar Eastfields nya spö Ballista och Weksell med William Eksell – Video
Nästa artikelTävlingsfiske efter gädda – Hur gör Trexvinnarna Sjö & Havsguiderna?