Gädda på hösten? Hur gör Evelina Henriksen?

Mina hemmavatten är Dalälven och Gävlekusten. Jag har varit en del i team Abu Garcia i snart fyra år och har ställt upp i några gäddfisketävlingar under åren. Den absolut häftigaste tävlingen är utan tvekan Fly vs Jerk där jag Evelina Henriksen och Claes “Svartzonker” Claesson tävlade tillsammans och vi vann!!! 

Jag heter Evelina Henriksen och bor i Gävle. Detta är min favoritfiskemössa och en abborre
Jag heter Evelina Henriksen och bor i Gävle. Detta är min favoritfiskemössa och en abborre
Vi på FiskeFürAlle kan bara tacka Evelina, Claes och Kanalgratis för bra fiske och en fantastisk puls! Grattis
Vi på FiskeFürAlle kan bara tacka Evelina, Claes och Kanalgratis för bra fiske och en fantastisk puls! Grattis

Evelina Henriksen var fiskar du och vad kännetecknar ditt hemmavatten?

Jag fiskar mest i älvar och det kännetecknas av strömmande vatten där mycket fokus läggs på bakvatten som bildas

Vilket är första stället du börjar leta gädda på? Varför just där?

Jag börjar leta efter gäddan i just bakvatten för att det är ett utmärkt ställe för gäddan att vila på. Det går inte åt någon energi för gäddan att stå där i väntan på att sedan ge sig ut på jakt efter föda. Jag letar även efter gäddan i närheten av betesfisk. Hittar jag stim av betesfisk så hittar jag garanterat gäddor som håller sig nära födan. I sjöar och älvar letar jag även gäddan i närheten av djuphålor, även dessa drar till sig stim av betesfisk.

Gäddor hugger även när det är mörkt. Bilden är ju nästan spöklikt lik en annan bild på en lax istället :-)
Gäddor hugger även när det är mörkt. Bilden är ju nästan spöklikt lik en annan bild på en lax istället 🙂

Vilka andra platser brukar du hitta fisk på om första stället inte funkar?

Funkar inte detta börjar jag fiska riktigt nära vassar och på grundare områden. Jag trixar även mycket med olika beten, hastighet på invevning och gången på betet. Jag fiskar av olika skikt i vattnet och börjar ytligt, sedan fiskar jag lite djupare genom att låta betet sjunka ner lite längre eller hänger på lite vikt och slutligen fiskar jag riktigt nära botten.

Vilken taktik brukar du använda?

Min taktik är att lista ut vad gäddorna vill ha just den dagen. Jag fiskar av alla de områden som jag tror håller fisk och när/om jag får första gäddorna brukar jag sedan fortsätta fiska med samma typ av beten, färger, hastighet och djup.

Nämen är det inte en liten McPike som tittar fram ur mungipan (på gäddan). Iklädd en fin-fin gåbortkostym i Papegoj?
Nämen är det inte en liten McPike som tittar fram ur mungipan (på gäddan). Iklädd en fin-fin gåbortkostym i Papegoj?
 Evelina Henriksen´s Favoritbeten för höstfisket?

Mitt absoluta favoritbete på hösten är gummibeten, McPike och McRubber!

evelina henriksen ABU

Övriga tips för höstfisket?

Lägg fokus på områden med betesfisk, inte lekvikar. Nu ska gädda äta upp sig inför vintern och de finns där födan finns. Anpassa sedan hastigheten på invevningen av betet till vattentemperaturen, ju kallare vatten desto långsammare invevning.

//Evelina

Edit: Under hösten kommer Evelina vara deltagare i Pikefight under ABU-flagg tillsammans med Tobias Fränstam

Här hittar du vår serie om Höstfiske efter Gädda

https://www.fiskefuralle.se/category/gaddfiske/hostfiske-gadda/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelBassfiske – Circuit Breaker del 3
Nästa artikelGädda på hösten? Hur gör Tomasz Andersson?

1 KOMMENTAR