Gädda på hösten? Hur gör Tomasz Andersson?

Thomasz Andersson – gäddvirtous

Trexvinnare, svensk mästare 2014, som lyckats med bedriften att vinna gäddfajten inte en utan två gånger i rad 2014 och 2015. Fd specimenfiskare som konverterat till predatorfisket med ganska bra framgång. :-). “Polski” är en enormt duktig tävlingsfiskare med fantastiska resultat. Det finns få, om någon, som kan stoltsera med liknande svit. Har du sett team ArmaGäddon långt upp i resultatlistorna? I team-tävlingar är det Tomasz och hans kompisar som knäcker! Snackar vi gädda, Tomasz is your man.

Så här är det och så här kommer det vara i inlägget. Big Pike Bonanza. Tomasz har galet många klossar
Så här är det och så här kommer det vara i inlägget. Big Pike Bonanza. Tomasz har galet många klossar

Var fiskar du och vad kännetecknar ditt hemmavatten?

Själv bor jag i östra Småland, nära Mönsterås men reser mycket. Runt där jag bor har jag både sjöar, kusten, Emån och Alsterån, åar kända för att hålla stor gädda. Jag har som sagt ett resande jobb där jag på senare tid haft mycket att göra i Norrköping så då har det blivit mycket fiske där… Sen fiskar jag en del hel del i Blekinge också så frågan om mitt hemmavatten är svår men måste jag välja något så får det nog bli kustfisket i norra Kalmar och Oskarshamns skärgård.

Det är klassiska skärgårdsvatten med halvgrumligt vatten. I mina vatten är det vassnära och växtnära fiske som gäller. Det dikterar också djupet. Jag fiskar aldrig djupare än 4m men det optimala djupet iaf nu på hösten är 0,2 till 2 meter.

Margädda med kaxig mössa (på Tomasz)
Margädda med kaxig mössa (på Tomasz)

På hösten lägger jag tiden i vikar och marer, grunda områden där vinden legat på i flera dagar. Då vet jag att betesfisken är där och är betesfisken där så finns det stor gädda. Eftersom jag fiskar ganska grunt kan man inte lita på ekolod utan man får förlita sig på visuella indikationer som fiskar som hoppar, plogar i vattnet eller felkrokade braxen. Många skulle ge upp och lämna platsen efter tredje felkrokade braxen. För mig är det en signal att stanna kvar. Förr eller senare börjar de stora äta och då gäller det att vara där. Min erfarenhet är dessutom att när det finns så hög koncentration av betesfisk verkar det nästan som om gäddorna jagar i flock. Jag har varit med om tillfällen när vi dragit 5 metersfiskar på en ankring.

Sent in på hösten/isfria vintrar när luften är kallare än vattnet kan det vara läge att istället leta platser med vindlä – plattvatten. Vinden kyler då inte vattnet lika mycket.

image
Vilka andra platser brukar du hitta fisk på om de vanliga platserna inte funkar?

Då brukar vi prova “fula” platser. Platser som andra ignorerar eftersom de inte ser så attraktiva ut över ytan. Det är lätt att glömma att det som syns över ytan inte är viktigt. Det är hur strukturen under ytan är som spelar roll. Finns det bra ståndplatser och betesfisk inom bekvämt avstånd? Vi har ibland haft väldigt bra fiske i t ex båthamnar där det ligger fullt med fiskebåtar som åker iväg och fiskar på andra platser.

image
Vilken taktik brukar du använda?

Jag har lärt fått för mig att stor fisk gillar långsammare hemtagning än de mindre kollegorna. De verkar inte vara beredda på att offra energi på “osäkra” utfall. Ska de stora hugga måste de vara säkra på att lyckas. Är du på jakt efter stor fisk – ta ner tempot. Jag fiskar långsammare än många andra. Visst justerar jag också utifrån säsong. Snabbare på sommaren och allt långsammare på hösten. Ju längre hösten går, desto mer tar jag ner tempot. Och visst jag fiskar snabbt ibland jag med, men jag har aldrig landat någon bjässe på det snabbare fisket.

Jag fiskar mycket med vissa gummin som kan ge bra häng. Jag fiskar också mycket tailar och mouse. Vissa tailar och andra beten kan man får extremt häng i om man tar en shallow-variant och viktar själv med päronbly eller Catherin-sänken. Det långsamma fisket med hänget är otroligt viktigt.

Dessutom är jag en stor fan av rassel i gummibeten. Det går många paket varje säsong :-). Det är mer regel än undantag att jag har tre eller fler rasselkammare mina gummibeten.

Tomasz favvofärg Kiwi special överst
Tomasz favvofärg Kiwi special överst

Vilka är dina favoritbeten för höstfisket?

Ooh svår fråga. Om jag får välja tre beten så får det bli

  • Tj Tail – Skönt häng, kan fiskas riktigt långsamt. Borrefärgen har dragit många fina för mig
  • Mouse – jerkfluga. Otroligt effektivt bete fiskat rätt. Fantastiskt häng. Det betet i min arsenal som går att fiska långsammast även om det är en killer även i högre hastigheter. Ju senare säsongen lider, ju bättre mouse-fiske blir det. När jag blyar ner mousen sätter jag Cathtrine-sänket glidande på titantafsen så jag får ett klickande ljud när jag jerkar hem mousen. Vi har även experimenterat med pärlor och rasselkammare.
  • Sen vad gäller gummit är det X3M Fallos. Gärna i “min” färg i Kiwi special. Fredrik som gör betena är numera så snäll att han gjuter in rasselkammare redan från början nu för tiden så jag slipper stå och trycka in kammarna själv. Det uppskattas.
Ett gäng mousar spinnflugor. Tomasz "egna" färg är den understa. Ser galet het ut med glödstjärt
Ett gäng mousar spinnflugor. Tomasz “egna” färg är den understa. Ser galet het ut med glödstjärt

Övriga tips för höstfisket?

Ta 3 beten och lär dig verkligen hur de funkar. Jag vet exakt hur vissa beten går och beter sig under vattnet när jag gör vissa spörörelser. Den kontrollen är otroligt viktig. När McMy kom fiskade jag den otroligt mycket.

Jag kunde varenda detalj på det betet. Många, mig själv inräknat, köper många olika beten och lär sig aldrig riktigt att fiska dem. Bättre att behärska tre beten till fullo än ha en hink full av coola, effektiva men okända beten.

Kör på! Pannben är din bästa vän! Ge inte upp!

// Tomasz

Föregående artikelGädda på hösten? Hur gör Evelina Henriksen?
Nästa artikelGädda på hösten? Hur gör Jessica Dolk?

8 KOMMENTARER

Comments are closed.