Gädda på hösten? Hur gör Jimmy Lindahl?

Då har vi kommit till det sista inlägget för den här gången och beger avslutar i den allra södraste skärgården, Blekinge, hos Jimmy Lindahl. Storfiskare av rang, TV kändis från ”fiska med Anders” och med i team CWC. Har du barn och inte introducerat “Fiska med Anders” ännu, gör det! Faktaspäckat, kul och lekfullt på barnens nivå men också något för föräldrarna. Intervjun skedde i fredags när Jimmy var på väg till Karlskrona för att fiska SM med Trumman och Berget. Det gick bra, väldigt bra. 2:a både individuellt och i lag, bara slagna av team Mouse Fishing. Grattis och bra fiskat!

Jimmy är biolog och håller på med vattenvård och fiske mest hela tiden och det märks också hans approach till fiske. Han kan hur vatten och fiskar beter sig vilket ni kommer att se, samtidigt som han passar på att avliva lite myter under resans gång. Jimmy är en fantastiskt trevlig kille med många historier och intervjun med Jimmy var otroligt underhållande. Det fanns så många guldkorn att berätta att jag redan nu ber om ursäkt för en lång, härlig, faktaspäckad intervju med en mycket skicklig fiskare. Håll tillgodo 🙂

Då börjar vi med en bild på Jimmys favoritmössa... och en ganska skaplig dam... Den är enligt utsago försvunnen nu, och saknad. Mössan alltså :-)
Då börjar vi med en bild på Jimmys favoritmössa… och en ganska skaplig dam… Den är enligt utsago försvunnen nu, och saknad. Mössan alltså 🙂

Var fiskar du och vad kännetecknar ditt hemmavatten?

Ja jag fiskar i många olika vatten men jag har nog lagt mest tid i Blekinges underbara skärgård och får nog betrakta det som hemmavatten. Det är en spännande miljö med mycket klart vatten. Vanligaste botten är blåstång men inne i vikarna kan man hitta många olika sorters nate och tyvärr också grönslick. Många av de potentiellt produktiva vikarna är helt tomma från fisk pga av övergödningen och den beväxning som blir av det. De senaste åren har det dock varit på tillbakagång så vi får hoppas det beror på minskad övergödning.

Många förknippar Blekinge med bara fiske i knädjupt vatten och hävdar att det beror på den ökande mängden säl. Jag tror inte det stämmer. Dels hittade vi fisken inne på riktigt grunt vatten redan innan sälen kom tillbaka, och dels har jag haft några av mina bästa fisken på djupare vatten så det är en klar förenkling att säga att fisken bara finns inne på det grunda.

Fiskar man på de grunda partierna är fisket absolut bäst vid högvatten. Vid lågvatten försvinner fiskarnas ståndplatser och de får börja leta nya. Det blir fokus på annat helt enkelt.

Vi fortsätter på CWC-temat. Det finns inte mycket att säga. Fantastiskt! (för fångsten menar jag)
Vi fortsätter på CWC-temat. Det finns inte mycket att säga. Fantastiskt! (för fångsten menar jag)

Det finns också de som hävdar att fisket blir svårt på gränsen till omöjligt när det blåser nordan. Att det varma ytskiktet skulle bytas ut mot kallare bottenvatten som kommer upp. Och visst blir det svårare, men fisken finns, men på andra ställen och jag har själv fått avnjuta fantastiska fisken vid nordan. Och bäst av allt, då är ju alla hemma så jag har hela skärgården för mig själv. Annars har det tyvärr blivit trångt de senaste åren.

Första gången jag kollade på denna bilden trodde jag Jimmy stod med vadare i vattnet. Sen såg jag att hans byxor bytte färg hahaha.
Första gången jag kollade på denna bilden trodde jag Jimmy stod med vadare i vattnet. Sen såg jag att hans byxor bytte färg hahaha. “Det där såg kallt ut”…

Vilket är första stället du börjar leta gädda på? Varför just där?

Så här års så gillar jag att hålla till utomskärs. Det är inte lika mycket fisk men fisken som brukar stå där är stor och det är ju den jag letar efter. Gäddan är en riktigt ”syre-junkie” så platserna med vind eller rörelse i vattnet brukar vara utgångspunkterna. Det finns inget standardrecept, jag har ingen fast plan kvällen innan eller när jag sjösätter utan tittar på flaggorna och lägger upp en grundplan.

Verkligen skön höstbild. Hela känslan är underbar. Jag nästa känner doften av vatten, höstlöv och gädda
Verkligen skön höstbild. Hela känslan är underbar. Jag nästa känner doften av vatten, höstlöv och gädda

Vilka andra platser brukar du hitta fisk på om första stället inte funkar?

Så här års håller jag mig kvar längst ut och letar strukturerat. Har inte platser med pålandsvind funkat så byter jag miljöer där ute och letar. Sen är det en fråga om att leta – är de efter betesfisk, står de i vindlä, är de nere och tjurar i tången eller är det lerbottnar som gäller? Det är det som är charmen med gäddfiske, att knäcka koden. De första timmarna är hårt jobb och prövande innan man hittar formeln för dagen. Kunskap inte bara om gädda utan vatten, rörelser, salthalt och framförallt om andras fiskar/arters levnadsmönster och beteende.

Gäddorna funkar som vi. De tröttnar på en viss typ av mat ibland. Tänk dig själv, om du äter hamburgare (mört) dag ut och dag in, så börjar du till slut att tycka hamburgaren är tråkig. Helt plötsligt blir du serverad spagetti och köttfärssås (Siken som kommer in och leker) då vill du inte äta Hamburgare eller hur. Då kan du står där med ditt mörtfärgade bete utan att få ett dugg.

Senare på året när salthalten blir hög utomskärs drar jag mig inåt där det är sötare vatten

image

Vilken taktik brukar du använda?

Nu är fisken på jakt. Jag gillar jerkfiske, gärna ganska snabbt med det grymma betet Big Bandit. Nu låter jag som jag är säljare för CWC men jag har varit med och utvecklat betet och det gör precis vad jag vill och passar perfekt till mitt fiske. Det är en är storfiskemagnet av rang.

Big Bandit i en färg som fiskats mycket bland de Blekingska skären och som påminner om ett mumsigt alternativ: Hot Cod
Big Bandit i en färg som fiskats mycket bland de Blekingska skären och som påminner om ett mumsigt alternativ: Hot Cod

Jag gillar även gummibeten. Jag tycker gummibeten ger bra krokning. Kroken sitter bra och risken för skadad fisk är mindre. Gärna beten med lite hårdare, kraftigare gång nu t ex pigshad. Senare på säsongen är det mycket lugnare hemtagning som gäller. Visst jerkar jag fortfarande men korta pet. Ibland är en monotont hemvevad jerk med små stopp och knyck det som funkar bäst. Även fiske med gummi är bra men då med beten med mycket lugnare gång. Där är Wolfcreek shad en riktig favorit.

För det tidigare höstfisket. Lite aktivare gång. Jr-varianten var nyckeln till framgång i SM för Jimmy
För det tidigare höstfisket. Lite aktivare gång. Jr-varianten var nyckeln till framgång i SM för Jimmy
Och för det lite senare höstfisket. Wolfcreek shad. Här i den galet effektiva färgen motoroil
Och för det lite senare höstfisket. Wolfcreek shad. Här i den galet effektiva färgen motoroil

Favoritbeten för höstfisket?

Ja favoritbetena har vi redan gått igenom. Vad gäller färger så är det naturfärgat som gäller häromkring. Många som hävdar att det är bara brunt som gäller, men igen, det är bredare än så. Grönt, brunt, blå/pearl, silvrigt. Allt funkar. Nu på sista tiden tycker jag att silvrigt funkat bättre än brunt. Men om jag bara fick en färg skulle jag det bli min egen färg Baby Pike. Det var på den tiden jag mekade en massa med beten. Bräckte upp, vattenfyllda, och såklart målade själv. En icke produktiv dag så hängde den där handmålade gröna saken i båten. Till sist åkte den på och i första kastet satt en på 8kg. Några kast efter en på 5 och så fortsatte det. Sen bytte jag och det slutade hugga. Jag tänkte ”jag har väl tagit de som stod här” men sen satte jag på den gröna historien och det fortsatte. De fiskarna jag tog måste bara ägnat sig åt att äta mindre artfränder.

Något oklart om vilket bete denna dam fallit för men vilken Donna!
Något oklart om vilket bete denna dam fallit för men vilken Donna!

Övriga tips för höstfisket? Utöver de vanliga tipsen: Prova dig fram. Håll koll på vädret men också vattenstånd, vindriktning, salthalt, vart betesfisken finns och om det är någon fisk som går upp i rejäla stim. Lägg pusslet. Det är kul!

//Jimpa

Föregående artikelGädda på hösten? Hur gör Johan Ruhe?
Nästa artikelGädda på hösten? Hur gör FiskeFürAlle?